Najbolji temeljni premaz za pod

Samonivelirajući pod opterećenja prikladan je način za izravnavanje postolja. Materijal je prilično hirovit, pa prije nanošenja, prema uputama za uporabu, drvene i mineralne površine zahtijevaju premazivanje.

Zašto nam je potrebno tlo

Samonivelirajući podovi su složene smjese na bazi cementa ili gipsanog veziva. Jednostavno rečeno, radi se o rastezljivom materijalu visoke pokretljivosti koji radi u debljini od 1 do 100 mm. Prije uporabe, proizvođači zahtijevaju temeljitu pripremu baze:

 • Ukloniti stare premaze, uključujući bitumen, boju;
 • Očistite od prljavštine, mrlja od ulja, čađe i čađe;
 • Temeljito uklonite prašinu s usisavačem ili vlažnom krpom;
 • Napunite površinu.

Osvrnimo se na posljednju točku. Temelj za samonivelirajuće podove omogućuje:

Jačanje bazei vezivanje preostale prašine.

Grubo rečeno, tlo lijepi temeljne čestice, povećava stupanj njegove čvrstoće, smanjuje stupanj iskidanja pijeska iz betona. To je osobito istinito kada se primjenjuju na rastresite mineralne estrihe.

Labav, krhak estrih.

Poboljšanje adhezije(adhezija) materijala.

S otopinom za brzo sušenjepostoji visoki rizik od odvajanja rasutog sloja od temeljnog poda, stvaranja mjehurića, pukotina i šupljina. Značajno smanjuje vjerojatnost pojave ovih defekata pravilno odabranog tla.

Ravnomjerno širenje protoka(pokretljivost) otopine;

U idealnom slučaju, otopina, nakon nanošenja na osnovnu površinu, treba biti zamagljena s najjednostavnijim, urednijim mjestom. Dva čimbenika pomažu u postizanju tog učinka - prealignment lokalnih područja i priming.

Smanjena apsorpcijabaze.

Ako mineralna ili drvena površina „izvlači“ vodu iz otopine, ona se brzo zgusne, vrijeme proizvodnje se smanjuje. Osim toga, to negativno utječe na snagu novog sloja. Zasićene ili izolirajuće vlažne kompozicije pomažu da se postigne sličan učinak, kao i da se poveća gustoća betona ili gipsanog estriha.

Prema tome, obrada tlom omogućuje povećanje obradivosti otopine u rinfuzi, kao i smanjivanje vjerojatnosti raznih oštećenja (pukotine, izbočine, šupljine, krhka područja).

Apsolutno svi proizvođači u skupu za smjese u rasutom stanju proizvode odgovarajući prajmer. Stoga se preporučuje uporaba proizvoda iste marke - kompozicije su oblikovane tako da se međusobno nadopunjuju.

Skup samorazlivajućeg poda i tla.

Tipovi početnica

Postoje četiri glavne vrste prajmera:

Univerzalno

Predstavljatipolimerna disperzija na bazi vode ili otapala, otapala. Imenovanje - priprema površine za rad s pokrivnim materijalima, od boje do roviteli. Istovremeno jača, brtvi (smanjuje apsorpciju) i ljepljiva svojstva, ali učinak je mnogo slabiji nego kada se koriste specijalizirane formulacije.

Vodene emulzije su sigurne za ljude, koriste se u zatvorenom prostoru, rjeđe - izvana, paropropusne. Imaju blagi kemijski miris, lako se miješaju i nanose. Kompozicije sa sadržajem otapala ili acetona su otrovne, zapaljive i stoga se rijetko koriste u svakodnevnom životu. Njihova prednost je mogućnost korištenja u grijanim i negrijanim zgradama, za vrijeme vanjskih radova. Vrijeme sušenja - od 1 do 4 sata.

Dostupan u koncentratima ili u otopinama spremnim za uporabu. Prvi su u pravilu praktičniji, jer se mogu nanositi na gotovo sve upijajuće materijale - od pjenastog betona do raznih estriha. Upute obično daju približan omjer razrjeđenja s vodom, ovisno o bazi.

Univerzalna početnica.

Utvrde

Najživlji primjer je dobro poznata početnica dubokog prodiranja. To ne samo da povećava čvrstoću podnog poda, već i veže prašinu, smanjuje apsorpciju podloge, održava propusnost pare materijala, prodire na dubinu od 1 do 5 cm i sastoji se od akrilatnih spojeva i posebnih ciljanih dodataka. Za opuštanjePreporuča se uporaba spojeva ojačanih modificirajućim aditivima koji su označeni "za slabe baze". Da bi se olakšao rad, u prozirne smjese se dodaje pigment koji omogućuje razlikovanje obrađene površine od ne-grundirane.

Učvršćivanje tla ima mali udio suhog ostatka (do 15%), brzo se suši - za 30-120 minuta. Dopušteno nanošenje na grijani estrih. Opseg - unutarnji i vanjski radovi (s oznakom "ZIMA").

Učvršćivanje prajmera, duboka penetracija.

Ljepilo

Najpoznatiji i najpopularniji među majstorskim proizvodima je serija tla Betonkontakt. Gotovo sve tvornice ga proizvode, od Novbythima do Ceresita. Sastav je star, ali provjeren:

 • disperzija polimera na osnovi akrilnih ili uretanskih smola;
 • Pigmenti;
 • modificiranje aditiva;
 • Mineralno punilo - kvarcni sitni pijesak.

Posljednja komponenta zapravo je najvažnija značajka. Zahvaljujući njemu, tekućina, nakon nanošenja, formira grub sloj koji poboljšava prianjanje materijala jedan prema drugome.

Smjesa se koristi na gustim, slabo apsorbirajućim ili neupijajućim bazama. Koristi se u zatvorenim prostorima za sve vrste osnovnih podova: cement-pijesak, žbuka, iverica, ploča od gipsanih vlakana, DSP, itd.

Ljepilo - Betonkontakt.

Multi-Ground

Najzanimljivije podvrste pripremnih tla.Dostupno u maloj seriji - Forbo 044 Europrimer Multi, UZIN PE 260 i neke druge. Opseg njihove primjene je zaista nevjerojatan:

 • Drveni podovi i podnožja od iverice, OSB-a, iverice, uključujući i stari;
 • glazure od lijevanog asfalta i bitumenskih baza, keramike i kamena (prirodne ili umjetne);
 • cementne, gipsane i cementno-pješčane glazure s ostatnim bitumenskim ljepilima;
 • Mineralni podovi natopljeni bitumenom;
 • Baze s ostacima bez ljepila ili masama za punjenje.

Sastav je vrlo složen, proizvodi se u obliku netoksičnih visoko koncentriranih polimernih disperzija. Viskoznost je niska, stoga je teže raditi s ovim materijalom nego s konvencionalnim otvrdnjavanjem ili ljepilom. Otpornost na mraz nije značajna, međutim, to ne sprječava korištenje materijala unutar i izvan prostora. Dopušteno korištenje na "toplim" podovima.

Forbo 044 Multiprimer Europrimer Multi.

Za rad s samonivelirajućim podovima nemojte koristiti visoko specijalizirane temeljne podloge kao što su alkidni, gliftalni ili polistiren. U interakciji mogu izazvati neželjenu reakciju i pokvariti grubu prevlaku.

Posebno treba spomenuti domaće prajmere napravljene od otopine vode i PVA ljepila ili bilo koje jeftine boje za disperziju vode u omjeru 8: 1 ili 5: 1 (3: 1). Takve kompozicije djeluju kao univerzalne, tj. Lagano jačaju, poboljšavaju protočnost i djelomično smanjuju apsorpciju. Naravno, učinak je znatno niži od učinka specijalizirane industrijeproizvodi. Ali ako površina osnovnog poda ispunjava potrebne standarde za čvrstoću, vlažnost i druge parametre, tada se može koristiti ova ekonomična opcija.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije