Koji je raspored laminata najbolji za sobu?

Laminatni podovi, koji se često koriste u uređenju poda, mogu se nazvati materijalom s uravnoteženim karakteristikama. Konkretno, to je napomenuti niske cijene laminata, koji, zajedno s mogućnošću samo polaganje štedi znatan dio proračuna. O tome kako izgled laminata na podu vlastitim rukama, te će se raspravljati u ovom članku.


Raspored laminata - to nije najteži proces, osobito s nekim iskustvom u građevinarstvu. Ipak, vrijedi ispitati problem kako bi se izbjegle najčešće pogreške koje se mogu napraviti u procesu rada. Praksa pokazuje da dobro osmišljeni algoritam rada i kvalitetna priprema znatno pojednostavljuju polaganje laminata.

Projektiranje laminatnog poda

Najvažnija točka o kojoj ovise daljnje akcije je izrada projekta podnice. U tome nema poteškoća - dovoljno je uzeti list papira, na njemu nacrtati sobu u kojoj će se polagati laminat i dimenzije svih dimenzija. Koristeći sličnu shemu, moguće je čak i prije početka rada imati ideju kako će izgledati podna konstrukcija.

Pri projektiranju vrijedi platitipozornost na položaj u kojem će lamelirane ploče biti u odnosu na izvor sunčeve svjetlosti.


Ovisno o ovom parametru, mogu se razlikovati sljedeći obrasci polaganja:

 1. Okomito . Polaganje laminata pod kutom u odnosu na prozor omogućuje masiranje zglobova između ploča zbog zraka svjetlosti.
 2. Paralelno . Ovaj dizajn, za razliku od prethodnog, čini šavove vrlo vidljivim, što se ponekad koristi u dizajnu kako bi se naglasila imitacija drvene površine.
 3. Dijagonalno . U rijetkim slučajevima može se koristiti polaganje lameliranih ploča pod kutom. Instalacija u ovom slučaju neće biti jednostavna, ali ako očekivani rezultat izgleda zanimljivo, onda su napori opravdani (detaljnije: "Dijagonalna ugradnja laminata - kako pravilno instalirati").

Polaganje laminata može se obaviti na pedeset različitih načina, za što se koristi kompatibilnost uzdužnih i krajnjih brava (za više informacija: "Koje su vrste laminatnih brava - vrste i razlike"). Problem je što za takvo polaganje materijala treba ozbiljno iskustvo, što nije sve. Zato je bolje da sami zaustavite svoj izbor kod izrade laminiranih panela na jednostavnijim modelima koji imaju brave za zaključavanje i uzdužne brave.

U pravilu se pri polaganju laminata koristi okomita metoda. Glavni razlog - uz jednostavnost provedbe, ova instalacija vam omogućuje da stvorite jedanpodu na kojem su spojevi laminiranih ploča gotovo nevidljivi. Za vizualno širenje uskog sobnog laminata bolje je postaviti paralelno s prozorom.

Dijagonalni stil je prikladan za vrlo male prostore. Osim toga, na ovaj način možete postaviti laminat u slučaju nestandardnog oblika prostorije ili za njegovu podjelu na odvojene elemente.


Izgled rasporeda laminata je također potreban za određivanje količine materijala koji će biti potreban za obavljanje svih radova.

Izračun laminata je jednostavan:

 • Polaganje laminata paralelno ili okomito, potrebno je dodati oko 5-7% površine prostora;
 • Dijagonalno slaganje komplicirano je i zahtijeva ugradnju ploča, tako da se zaliha treba povećati na 15%.

Na svakom pakiranju laminata prikazana je ukupna površina svih ploča. Nakon završetka izračuna polaganja laminata s dopuštenjem, potrebno je zalihe na potrebnu količinu materijala, nakon čega možete doći na posao.

Planiranje instalacijskih radova

Prilikom instaliranja laminata nužno je potrebno izvesti obrezivanje ploča. Rezanjem jednog komada ploče od kraja, treba ga položiti na početku sljedećeg reda, tako da je polaganje bilo točno. Prilikom podrezivanja potrebno je osigurati da duljina rezanog ruba položenog na sljedeći red prelazi 30 cm (u nekim slučajevima se ta brojka može smanjiti na 20 cm).


Neusklađenost veličina ploča možepromatrati i po dužini i po širini - u ovom slučaju, ploča se ne može polagati bez usitnjavanja (vidi: "Standardne dimenzije laminatne ploče su varijante"). Podešavanjem laminata po širini nemoguće je smanjiti ovaj indikator na manje od 5 cm, a kako bi se povećala širina dasaka posljednjeg reda, bolje bi bilo i prvi red. Poželjno je podesiti elemente na obje strane konstrukcije, a lopatice trebaju ostati simetrične.

U nedostatku iskustva polaganje laminata preporuča se postaviti redove offset za trećinu duljine odbora. Koristeći ovu tehniku ​​možete stvoriti strukturu s raspoređenim elementima. Da biste postigli ovaj tip, morate rezati laminirane ploče i izmjenjivati ​​redove, stavljajući ih iz cijele ploče, a zatim iz rezane ploče. Vidi također: "Kako izračunati laminat - 11 savjeta od stručnjaka."

Polaganje se može izvesti prema dva koncepta:

 • simetrična, u kojoj se redovi ponavljaju s određenom periodičnošću;
 • Asimetrična (kaotična), u kojoj nedostaje jasan slijed instalacije, a ploče se postavljaju jedna za drugom kao krajevi završetka.


Potonja metoda je profitabilnija i jednostavnija, ali ima jedan nedostatak - umetanje dijelova duljine manje od 30 cm nije moguće. Preliminarni izračun pomaka omogućuje vam da se svi elementi ispravno podese.

Pri izračunu rasporeda laminata potrebno je uzeti u obzir temperaturukarakteristika ekspanzije laminiranih ploča. Izračun koristi pokazatelj jednak 1,5 mm po kvadratnom metru pokrivenosti. U pravilu, za proširenje laminata ostavio je kompenzacijski razmak od oko 1-1,5 cm, koji je maskiran postoljima.

Priprema za polaganje laminata

Pripremni rad obuhvaća ne samo izračun i kupnju potrebnih materijala, već i izravnavanje poda.

Sljedeće metode mogu se koristiti za izravnavanje osnovnog poda:

 • površinsko brušenje;
 • Punjenje samorazlivnim sredstvom;
 • Poravnavanje s listovima od šperploče montiranih na trupce ili pojedinačne pričvrsnice.

Priprema podloge ima za cilj osigurati da visinska razlika na cijeloj površini poda ne prelazi 2 mm na dva kvadratna metra. Kada se završi rad na poravnanju, potrebno je temeljito očistiti površinu od prljavštine i prašine, da se ta nečistoća kasnije ne uvuče u laminatne brave - zbog toga se mogu pojaviti čudni zvukovi.


Materijal također treba pripremiti za rad. Nemoguće je koristiti laminat odmah nakon stjecanja - mora ostati u sobi najmanje dva dana i aklimatizirati se. Preporučljivo je da pakete laminata stavite jedan u drugi u sredinu prostorije, tako da vlaga iz zidova ne prodre u materijal.

Kada prođe potrebno vrijeme, laminat se mora ukloniti iz pakiranja i razgraditi kako bi se provjerilo prisutnost različitih nijansi - ako se otkriju,premaz je raspoređen po cijeloj površini poda. Kao rezultat toga, čak iu jednoj prostoriji, neznatna promjena u boji podne obloge ostat će neprimjetna (pogledajte bilo koju fotografiju laminatnih podova i uvjerite se sami).

Algoritam za polaganje laminata

Sklop laminata bez ikakvih problema obavlja se ručno, ali za to je potrebno razumjeti slijed radova.


Algoritam rasporeda laminata je sljedeći:

 1. Nakon niveliranja podloge potrebno je voditi brigu o hidroizolaciji, što je osobito važno u slučaju betonskih podova. Otpornost laminata na vlagu nije vrlo visoka, pa je potrebna hidroizolacija (ovo se pravilo ne odnosi na drvenu podlogu). Lay hidroizolacijski materijal potreban s preklopom od 20 cm, a spojevi su spojeni ljepljivom trakom.
 2. Zatim je izolacijski sloj. Debljina izolacijskog materijala može varirati od 2 do 7 mm. Prilikom ugradnje elementi toplinske izolacije moraju biti usidreni, izbjegavajući preklapanje - to može uzrokovati savijanje laminiranih ploča. Podloga je postavljena okomito na položaj laminata i ljepljive trake. Također je potrebno unaprijed uzeti u obzir važnu točku - hidroizolacija bi trebala ležati na podlozi.
 3. Sljedeći korak je polaganje prvog reda laminata. Spajajući brave ploča međusobno, potrebno je uzeti u obzir preporuke proizvođača, naznačene na pakiranju s materijalom. U pravilu se guma koristi za ugradnju lameliranih ploča.Kayanka, koja vam omogućuje da zaštitite sustav dvorca i samu ploču od oštećenja.
 4. Zatim morate sastaviti drugi redak u skladu s odabranom tehnologijom. Nakon montaže, jezik drugog reda umetnut je u utor prvog reda pod kutom koji je odredio proizvođač.
 5. Spojeni redovi trebaju se pomaknuti prema zidu, a da se ne zaboravi rascjep. Da bi se osigurao potreban prostor između laminata i zidova, upotrijebiti odstojnike (samostalno napravljene ili kupljene), koje su instalirane na krajevima i stranama premaza.
 6. Sakupljanjem prvih redaka možete instalirati sljedeći red, koristeći istu tehnologiju. Tako se podna obloga, sve do posljednjih redova, nalazi unutar.
 7. Približavajući se završetku radova, vrijedno je mjeriti sva platna kako bi ih, po potrebi, uklopili. Zidovi prostorija često su neravnomjerni, tako da precizna mjerenja mogu spriječiti oštećenje laminiranih ploča kao rezultat nepravilnog podrezivanja.
 8. Kako bi zadnji red bio kvalitativno na mjestu u odnosu na cjelokupni premaz, koristi se poseban nosač koji je u osnovnom setu alata potrebnog za polaganje laminata. Međutim, često je posljednji redak fiksiran uz pomoć običnih stvari, kao što su čekić ili nosač.

Polaganje laminata u uskim mjestima

Prilikom ugradnje laminata u gotovo svaku sobu, morate se nositi s neugodnim mjestima u kojima je vrlo teško raditi. Vrata, radijatori i razne cijevisnažno ometa ugradnju laminiranog premaza.

Ovisno o vrsti smetnji, polaganje laminata će izgledati ovako:

 1. Prilikom ugradnje laminata oko grijača, montirajte odgovarajuću podnu oblogu i neće raditi. Da biste se riješili ovog problema, odrezan je dio sljemena, nakon čega su paneli spojeni ljepilom.
 2. Prilikom opremanja poda oko cijevi, potrebno je izmjeriti njegove dimenzije i izrezati rupu u ploči, čiji promjer će malo premašiti dobivene podatke. Zatim se u laminatu napravi izrez, koji omogućuje postavljanje ploče na mjesto. Rezani dio se stavlja iza cijevi i učvršćuje ljepilom, a preostali zazori su maskirani s brtvilom ili plastičnom oblogom.


Polaganje laminata na vratima počinje rezanjem dna dovratka. Kako ne bi odrezali više nego što je potrebno, unaprijed se mjeri debljina podne obloge s podlogom. Bolje je raditi rezanje u drugoj prostoriji tako da prašina ne ulazi u laminatnu bravu, ali ako takva mogućnost ne postoji, nakon rada trebat će vam čišćenje. Na laminatu su izvučene dimenzije okvira vrata, uzimajući u obzir sve zavoje, tako da ploča leži na minimalnoj udaljenosti od otvora.

Tada možete nastaviti izravno s instalacijom. Ploča je postavljena tako da možete sakriti spoj iza praga. Također je vrijedno uzeti u obzir da se nakon postavljanja praga vrata vrata moraju slobodno zatvoriti. Koristite maskirne trakedimenzije premaza prelaze 10 m dužine i 8 m širine - ovaj dizajn omogućuje blokiranje deformacijskog razmaka.


Zaključak

Iz gore navedenog možemo zaključiti da je izgled laminata vlastitim rukama izveden bez ikakvih problema, ako znate tehnologiju ovog rada i uzeti u obzir neke nijanse koje nastaju tijekom instalacije. Na kraju, laminatni pod je jeftin premaz, a prilika za uštedu na instalaciji je očito vrijedna instalacije podne obloge.