Izravnavanje poda ispod pločice: kako to učiniti sami

Pod je najvažniji dio svake prostorije, što je ne samo osnova, već i jedna od glavnih uloga u organizaciji interijera. Važno je postići sklad između izgleda poda i ostalih predmeta u prostoriji. Svaki vlasnik se želi pohvaliti svojom kućom ispred gostiju ili na fotografiji na društvenim mrežama.


Da bi pod izgledao pristojno, prekriven je različitim materijalima za oblaganje. Najpopularnija je keramička pločica. No, kako bi se postigla prezentabilnost iz takvog premaza moguće je samo ako se pločica postavi na savršeno ravnu površinu.

Inače, pločice mogu početi pucati ili se čak slomiti. Prema tome, za polaganje materijala za oblaganje mora se pripremiti podloga. U članku će se raspravljati o tome kako podni pod pod pločicom i koliko novca, truda i vremena morati potrošiti na njega.

Metode niveliranja poda ispod pločice

Kao što je već spomenuto, samo na ravnom i izdržljivom osnovnom (grubom podu) pločici polažu se s jamstvom kvalitete. Također u procesu polaganja pločica, možete se pobrinuti za izolaciju od vlage, topline, buke itd.

Mnogi vlasnici podnih izravnavanja se suočavaju s izazovom izborasastav, uklanjanje nedostataka. Neki odmah razmišljaju o tome je li moguće izravnati pod s ljepilom za pločice, ali zaboravite na kvalitetu, žureći na nisku cijenu potrošnog materijala.


Ako je amplituda između izbočina i udubljenja na površini podloge vrlo visoka (3-4 centimetra), najbolje je koristiti podnu košuljicu ili bilo koju samorazlivnu smjesu. Postoje dvije glavne vrste estriha: suhe i dobivene dodatkom tekućine.

Ako su nedostaci manji (pukotine, strugotine, mali udubljenja), pod se može izravnati ljepilom za pločice, koje će se kasnije koristiti za polaganje pločica. Samo-miješane smjese su također učinkovite u takvim uvjetima.

Naravno, postoje jasni algoritmi kako izravnati pod ispod pločice vlastitim rukama, ali su im određene početne faze rada zajedničke.

Među njima vrijedi istaknuti:

  • uklanjanje oslabljenih i deformiranih fragmenata poda, koji će se izjednačiti;
  • čišćenje površine od krhotina i nakupina prljavštine;
  • brtvljenje razmaka, pukotina i drugih šupljina, što dovodi do curenja smjese za izravnavanje.

Nadalje, poravnanje poda kupaonice ispod pločica, kao iu bilo kojoj drugoj sobi, obavlja se u jasnom redoslijedu. Očišćena površina mora biti premazana kako bi se povećala njezina čvrstoća, kako bi se poboljšala fiksacija raznih smjesa s vodenom bazom i postigle najbolje vodonepropusne karakteristike.

Nakon sušenja nanesene smjese potrebno je označiti površinu za polaganje pločica. Glatka površina može također imati određeni nagib, koji se može eliminirati promjenom debljine nanesenog ljepljivog sloja. Razina laserske konstrukcije i oznake za markere pomoći će u određivanju kuta nagiba

Važan uvjet za proces nanošenja svih smjesa je potpuna nepropusnost prostorije i temperaturni režim od najmanje 5 stupnjeva Celzija. Formiranje gaza ne bi trebalo biti dopušteno jer će to imati štetan učinak na sastave za sušenje.

Suhi estrih

Ako pitate stručnjake kako ravnomjerno staviti pločice na podu, onda je najjednostavnija predložena metoda bila instalacija suhog estriha. Ova metoda zadovoljit će minimalne troškove vremena i novca. Svatko može napraviti takav estrih čak i uz najniže vještine u građevinskom poslovanju. Suhi estrih omogućuje ne samo poravnanje, nego i zagrijavanje poda, kao i izolaciju od buke. Stupanj zvučne izolacije ovisi o karakteristikama koje se koriste za estrih.


Osušeni prajmer prije ugradnje svjetlosnih signala treba prekriti plastičnom folijom debljine 50 mikrometara. Komadi filma moraju se preklapati s razmakom od 18-20 centimetara. Rezovi moraju biti osigurani trakom. Dalje uzduž nižeg dijela zidova ostaje odstupanje od desetak centimetara i lijepi se posebna traka. Nakon toga, možete instalirati beacons, odrediti da li podni pod podi na kojoj razini, a zatim započeti proces estriha.

Za izravnavanje površine obično se koristi jedan od sljedećih materijala:

  • kvarcni pijesak;
  • claydite;
  • polistirenska pjena.


Bilo koji od ovih materijala se uklapa u razinu unaprijed postavljenih svjetionika. Materijal se postavlja preko estriha: Vlaknaste ploče, iverica, šperploča, gipsana vlakna itd. Suhi estrih se izvodi uglavnom u dnevnim sobama.

Ploče je potrebno povezati s samoreznim vijcima na udaljenosti od oko 20 centimetara, kao i dodatno prianjanje s PVA ljepilom. Ispod zidova, plahte su uredno podrezane. Ako je na početku procesa polaganja podloga pokretna, pojedinačni okvir će se pretvoriti u pouzdanu i stabilnu konstrukciju za polaganje pločica.

Cementno-pješčani estrih

Vlasnici su zainteresirani za izravnavanje betonskog poda ispod pločica, tako da je baza što jača. U tom se slučaju preporučuje uporaba cementno-pješčanog estriha, koji se smatra tradicionalnim načinom izravnavanja i stvrdnjavanja poda. Debljina sloja ne smije biti manja od 3 centimetra, budući da se sastav u malim količinama lako pritišće zajedno s pločicama položenim na njega s odgovarajućim opterećenjem. Vidi također: "Pločica ispod pločica - uređaj s vlastitim rukama."


Markeri bi trebali biti u početku ugrađeni u gustu otopinu, nakon čega je potrebno čekati sušenje, jer daljnji rad može dovesti do togapremještanje postavljenih materijala. Zatim, rješenje ispunjava cijeli prostor jasno na razini markera. Rezultat procesa treba biti savršeno ravna površina.

Da bi se dobila otopina, najbolje je primjenjivati ​​M500 cement proporcionalno pijesku 1 do 3. Miješanje smjese se provodi na vodi po stopi od 1 kilograma cementa na 1 litru tekućine. Također je moguće upotrijebiti gotove sastave u kojima se koristi cement M150, M200 ili M400. Što je veća vrijednost u nazivu, bolje će biti karakteristike čvrstoće smjese.


Nakon izravnavanja betonskog poda ispod pločice sljedeći dan, estrih mora biti lagano navlažen jednostavnim valjkom. Dan kasnije isti se postupak ponavlja, ali u svrhu provjere koliko je smjesa zamrznuta. Čim postane moguće hodati duž kravate bez njezine deformacije, potrebno je izvaditi oznake, ispuniti nastale šupljine i protrljati šavove na površini.

Posljednja faza dovodenja estriha do spremnosti za polaganje traje oko mjesec dana ili pri velikoj žurnosti najmanje dva tjedna. U početku, košuljica je prekrivena polietilenom i redovito se navlažuje nakon kraćih razdoblja tijekom tjedna. Zatim morate pričekati da se potpuno osuši, a njegove karakteristike čvrstoće će biti maksimalne.

Samorazlivajući spojevi

Drugi naziv takvih sredstava - rasuti pod. Uz dovoljno novca, ne biste trebali ni razmišljati o tome kako uskladiti pod u kupaonici ispod pločica, jerOva metoda je najlakša i najučinkovitija.

Izvana, premaz je vrlo lijep, pa čak i bez polaganja keramičkih pločica nije sramota pokazati ga na fotografiji ili gostima. Ali samo bogati ljudi mogu priuštiti kupnju potrebnih materijala. Poravnanje pri korištenju ovog sastava traje vrlo malo vremena. Polaganje se može započeti u 12 sati, a završeni pod će dobiti maksimalnu snagu u roku od dva tjedna.


Ako ne znate kako izravnati pod u zahodu ispod pločica, najbolje je pitati stručnjaka za pomoć u odabiru smjese (za više informacija: "Kako napraviti pod u zahodu vlastitim rukama"). Tipično, kompozicija se bira ovisno o tome koja je debljina poravnanja, izolacija i karakteristike čvrstoće potrebne. Vrlo je važno pripremiti površinu za izlijevanje podova.

Ovaj postupak uključuje sljedeće korake:

  • uklanjanje masnih mrlja;
  • čišćenje materijala za bojenje i drugih kemikalija;
  • čišćenje prašine i malih ostataka.

Tek nakon ovih postupaka temeljni premaz se proizvodi posebnom mješavinom i s markerima. Postupak je olakšan činjenicom da su detaljne upute za uporabu pričvršćene na svaku samonivelirajuću smjesu (za više informacija, "Kako izravnati podnu samorazlivnu smjesu").


Ako je površina prostorije u kojoj je pod izliven velika, tada se smjesa nanosi u trake. Potrebno je pripremiti strukturu udovoljno za jednu traku. Samo u ovom slučaju, možete imati vremena da sipate i ugladite smjesu prije nego stvrdne. Detaljnije upute o intervalima pripreme, lijevanja, lijevanja i početka uporabe poda nalaze se na pakiranju.

Rezultat

Ako ne možete izravnati podne pločice ljepilo pod pločica ne može, trebali pribjeći uporabi estriha. Potrebno je uzeti u obzir različite parametre: materijal i fizičko stanje podloge, potrebnu debljinu izravnavajuće smjese, vlažnost i temperaturu zraka u prostoriji. Također je vrlo važno odrediti maksimalno opterećenje na podu i vrstu pločica.

Radove je potrebno izvesti, slijedeći sve upute. Samo ispravan slijed akcija, kvaliteta materijala i strpljenje omogućit će vlasniku da postigne željeni rezultat. Pozivanje na stručnjake značajno će smanjiti vrijeme i trud potreban za značajno povećanje kvalitete podne obloge i njezine estetike.