Koristite smjesu za izravnavanje drvenog poda - kako to učiniti

Pod u svakoj sobi kuće je svojevrsna posjetnica, jer je u punom pogledu na goste. Svaki vlasnik želi biti siguran da će, slanjem fotografije svoje kuće, biti u mogućnosti lako se natjecati s drugim vlasnicima.

Drveni podovi su vrlo cijenjeni u posljednje vrijeme, jer imaju niz prednosti:

 • prirodni i ekološki materijal;
 • visoka čvrstoća;
 • estetski izgled, u kombinaciji s bilo kojim interijerom.

Ako kuća ima sobe s drvenim podom, to će biti praktičnije za njih brusiti i lakirati, ali to nije uvijek moguće. Mnogi vlasnici radije stavljaju pripremljeni premaz umjesto nepouzdane metode: laminat ili linoleum.


Da bi složeni materijal postali visokokvalitetna površina, potrebno je unaprijed podvesti podlogu. U članku se daju osnovne informacije o tom procesu i kako se mješavina nanosi na ravnu površinu drvenog poda.

Procjena osnovnog stanja

Prije početka izravnavanja podova, potrebno je provesti temeljitu procjenu temelja, pronaći problematična područja i otkloniti nedostatke:

 1. Prvo morate učitišetalište za pokvarene dijelove i razne insekte. Ako postoji, premaz mora biti potpuno zamijenjen.
 2. Sljedeći korak je određivanje kuta premaza, ako postoji. Najbolje je upotrijebiti lasersku razinu, ali možete je dobiti s uobičajenom ili vodenom razinom.
 3. Nakon toga će biti potrebna provjera poda na prisutnost izbočina i uzvišenja. Najjednostavnija metoda je napetost dviju niti duž i preko prostorije. Ako dođe do kontakta s površinom, možete se lagano popeti, ali kapi ne smiju biti više od 2 milimetra.
 4. Ako pod piskavim zvukovima hoda po njemu, tetura ili se savija, zatim pomičite drveni pod


Ako naiđete na probleme s gornjeg popisa, dobro razmislite o tome kako ih prvo riješiti. Tek nakon pripreme premaza možete nastaviti s odabirom smjese kako biste izravnali drveni pod i počeli raditi.

Metode izravnavanja drvenih podova

Čim vlasnik ima dobre razloge za izravnavanje poda, trebao bi početi birati jednu od mnogih mogućnosti za organiziranje ovog procesa.

Svi se temelje na upotrebi različitih materijala:

 1. Šperploča.Metoda je jednostavna i raširena. Koristi se uglavnom u slučaju kada amplituda površinskih nepravilnosti ne prelazi 5 milimetara. preporučitiistovremeno koristite dva sloja šperploče kako biste izbjegli brzu deformaciju kada vlaga dođe na njega.
 2. PVA ljepilo i kit . Ove materijale najčešće koriste graditelji, budući da su njihovi troškovi vrlo niski. Drugi vjeruju da je ova tehnologija inovativna i nestandardna. Cijeli postupak traje dosta dugo, jer velike razlike na površini zahtijevaju sekvencijalno polaganje nekoliko slojeva odjednom.
 3. Struganje . Ova metoda je složena i prljava zbog velike količine otpada. Proces koristi specijaliziranu opremu - strojeve za struganje. Pozornost i točnost - primarni zahtjevi za zaposlenika koji koriste ovu metodu usklađivanja. Stroj za struganje ima visoki rizik od loma, ako se nalazi na čavlu u podu koji nije prethodno rastavljen. Drugi nedostatak takve opreme je u tome što je teško rukovati s uglovima i spojevima poda sa zidovima. Popularnost ove tehnologije značajno je opala jer je teško samostalno ovladati i kvalitetnim radom može obavljati samo stručnjak.
 4. Proširena glina . Ovaj materijal nastaje spaljivanjem glinenih stijena, ima malu težinu i nisku cijenu. Proširena glina koristi se ne samo kao materijal za izravnavanje, već i za izolaciju.
 5. Beton . Koristite beton kao podnu podlogu. Vrlo je učinkovita, ali je potrebno unaprijed osigurati da baza stoji.takve pokrivenosti. Rizik leži u činjenici da se pod težinom estriha podloga može saviti, što će dovesti do deformacije vanjskog pokrova.
 6. Samonivelirajući spojevi . Ako se drveni pod izravnava samonivelirajućom smjesom, onda se može reći da se alternativna tehnologija koristi za betonsku košuljicu, ali s mnogo manjim opterećenjem na bazi (više: "Punjenje poda samorazlivnom smjesom - kako to učiniti ispravno") Rezultat upotrebe takvog sastava je savršeno ravna površina, čija je prednost u iznimno dugom vijeku trajanja.


Tada ćemo izravno govoriti o samonivelirajućim smjesama, budući da je ova metoda izravnavanja drvenih podova danas najatraktivnija. Smjer razvoja samonivelirajućih spojeva nedavno je bio jedan od najperspektivnijih u ovom području (čitaj: "Odabir smjese za izravnavanje poda - koja je bolja").

Priručnik za radove

Prije pripreme samonivelirajućih smjesa za drvene podove ili druge materijale potrebno je pripremiti sve potrebne alate koji su potrebni u procesu rada:

 • sposobnost usmjeravanja smjese;
 • kante;
 • alat za miješanje;
 • set svrdla i bitova;
 • poželjna je prisutnost lopatice, ali u slučaju samonivelirajuće smjese možda neće biti potrebno (za više detalja: "Kako izravnati podnu ravninumješavina ")
 • igličasti valjak sa srednjim duljinama.

postupak poravnanja

Poravnanje se izvodi u određenom redoslijedu.

 1. Pred-prostor je pripremljen za podove. Potrebno je ukloniti propuh kako bi se smanjio rizik od slabog stvrdnjavanja smjese. Također je vrijedno zadržati temperaturu poda u rasponu od 5 do 10 stupnjeva Celzija. Pod mora biti čist i bez prašine i prljavštine. Zahtjevi površine navedeni su na pakiranju s mješavinom. Baza može biti potrebna u suhom ili lagano vlažnom stanju.
 2. Sve razmake između ploča moraju biti zapečaćene i za to je najbolje koristiti akrilni kit. Čim se ta faza završi, površina treba biti pokrivena vodootpornim temeljnim premazom. Nakon sušenja, polietilen se polaže prekriven na vrhu, a rubovi komada pričvršćuju se ljepljivom trakom tako da postoji prostor između brtvene površine i filma. Takva hidroizolacija je vrlo pouzdana.
 3. Samonivelirajuća smjesa za drveni pod sada se može jasno pripremiti prema uputama. U tom je procesu glavni zadatak odrediti željeni volumen tekućine. Smjesa ne smije biti predebela, u protivnom kristalizira prije izlijevanja. Ako je tekućina, proces sušenja bit će znatno kasniji i gustoća obloge će se smanjiti. Važno je zapamtiti da u otopinu treba dodati vodu i ništa drugo.
 4. Promatrajući učestalost i vrijeme miješanja potrebno je postići homogenu masu bez grudica. Ako postojije dostupan, tada možete započeti proces popunjavanja. Potrebno je premazati bazu trakama širine oko 35 centimetara. Zatim ih treba zagladiti igličastim valjkom kako bi se uklonili mjehurići zraka na površini i uklonile moguće nepravilnosti. Vrlo je važno odabrati takav valjak tako da su njegove igle srednje duljine, jer dugačke neće izravnati smjesu, a kratke će uzrokovati prekomjerno masovno kretanje.
 5. Nakon što je prethodni korak dovršen, vrijedi čekati da se površina osuši. Jasno vrijeme za stvrdnjavanje i stvrdnjavanje ne može se unaprijed specificirati, jer izravno ovisi o karakteristikama kupljene mješavine.


Praktičnije je napraviti postupak usklađivanja od strane grupe od nekoliko ljudi. Podjelom dužnosti međusobno će se brže nositi optimizacijom procesa i istovremenim radom na nekoliko traka.

Inače, preporuča se da se smjesa jednom pripremi u takvoj količini da je dovoljna za 1-2 trake, inače će smjesa početi kristalizirati unutar pola sata i prestati biti pogodna za upotrebu.Ukupno

Iz gore navedenog, može se zaključiti da je izravnavajuće mješavine za drveni pod odličan način rafiniranja neispravnog poda. Nakon što je jednom proveo, vlasnik će dati podu estetski izgled i moći će bez oklijevanja pozvati goste ili fotografirati njegov dom. Slijedite uputeraditi samostalno, ali za postizanje maksimalne kvalitete najbolje je obratiti se profesionalcima.

Naravno, uz potrebne vještine u gradnji, kao i dovoljno vremena i novca, možete udovoljiti svojim potrebama kako bi bolje učinili stanovanje vlastitim rukama.