Koliko dugo i koliko dugo linoleum ostaje

Trenutno, linoleum je vrlo popularan podnice. Osim toga, vrlo je lako postaviti. Međutim, početnički radnici često raspravljaju o tome koliko bi linoleum trebao ležati prije nego što se može pričvrstiti na podlogu ljepilom.


Značajke podnih obloga od linoleuma

Prvo morate razumjeti koje su sorte ovog materijala na temelju tih parametara:

  • kvaliteta;
  • broj slojeva;
  • vrsta pokrivenosti.


Važno je naglasiti da linoleum, u pravilu, ima sljedeću strukturu: stražnja strana, koja pokazuje oznaku; PVC pjena; sloj od fiberglasa; osnova za crtanje; završni sloj sa teksturom i zaštitnim slojem.

Bez obzira koliko vremena ste postavili, pri kupnji trebali biste uzeti u obzir zalihe za njihovo skupljanje sa svih strana.

Skupljanje i ispravljanje

  • Prema uputama, instalacija podrazumijeva polaganje linoleuma na pod. Bez obzira koliko linoleum mora da se osuši, zalihe na svim stranama trebaju biti najmanje 10-15 cm. Vidi također: "Kako napraviti demontažu linoleuma - potvrđena instrukcija."
  • Nakon toga, linoleum se mora poravnati po cijeloj površini, fiksirajući ga na nekoliko mjesta nečim teškim. U takvimmora biti ostavljena na određeno vrijeme. Da biste razumjeli koliko vremena treba odmarati linoleum, morate pratiti njegove vanjske promjene. U svakom slučaju, ovo razdoblje je najmanje jedan dan na normalnoj temperaturi i vlažnosti, au nekim slučajevima vrijeme se može povećati na dva dana. Vidi također: "Kako izračunati linoleum u sobi neovisno i bez pogrešaka."


Treba napomenuti da se količina linoleuma uvijek određuje pojedinačno. Stanje linoleuma u proširenom obliku u stanu može ukazivati ​​na njegovu kvalitetu (pročitajte: "Koji je bolji linoleum za stan - vrste i karakteristike podnice"). Materijal se smatra dobrim, ako se izravnava nakon 18-20 sati, a ako se to ne dogodi nakon dva dana, možemo govoriti o lošoj kvaliteti materijala ili pogrešno pripremljenom polju.

  • Važno je napomenuti da se linoleum mora izravnati na temperaturi njezine naknadne uporabe.
  • Nakon što se utvrdi koliko linoleuma treba položiti, a to razdoblje je prošlo, moguće ga je podrezati. Često, nakon podrezivanja, materijal se ne mijenja u veličini, ali ponekad postoje slučajevi kada se neke vrste materijala proširuju ili se kontrahiraju s vremenom. To je zbog njihovog posebnog sastava.
  • Na temelju toga, stručnjaci savjetuju da najprije podrežete linoleum strogo uz zid. Završno rezanje se može obavitinakon što se linoleum koristi još dva dana uz dovoljnu upotrebu.
  • Nakon tog razdoblja, treba pogledati stanje linoleuma, bilo da se proširio ili smanjio. Oni su jeli svoje područje povećao, provesti dodatno rezanje, ostavljajući prazninu od 5 mm. Ako je smanjena veličina, tada se već može zalijepiti, jer čak i ako se uzme u obzir velika površina materijala, ne može se dodatno smanjiti za više od 1 cm.
  • Međutim, postojeći materijali koji se koriste za proizvodnju linoleuma, gotovo se u potpunosti mogu riješiti problema skupljanja, a vremenom se takav materijal ne rasteže i ne povećava, čak ni nakon lijepljenja. U tom pogledu, onda, koliko linoleum koegzistira, također ovisi o materijalu proizvodnje.


Stručnjaci savjetuju da se koristi teret, zbog čega će razdoblje linoleuma usvajanja ispravnog obrasca za mogućnost rada biti znatno smanjeno. U tom slučaju, čak i materijal s maksimalnom debljinom bit će spreman za uporabu nakon samo jednog dana.

Šavovi

Šavovi se smatraju najnegativnijom kvalitetom linoleuma. Da bi se podovi pravilno polagali, a taj se nedostatak ne manifestira u budućnosti, majstor savjetuje da se za spajanje spojeva koristi poseban lemilica, umjesto da se pokuša riješiti problem sličnim alatima. Ako se adhezija izvede ispravno, šavovi linoleuma se u budućnosti neće raspršiti, čak i ako se uzme u obzir aktivna upotreba ili u uvjetimavisoka vlažnost. Vidi također: "Linoleum je štetan za zdravlje - kriteriji, sastav i klasifikacija materijala."


Ako umjesto šiljaka koristite ljepilo za lijepljenje zglobova, onda s točnošću od 70%, može se tvrditi da nakon nekog vremena šavovi će se nužno raspršiti. Konkretno, to je zbog skupljanja nekih vrsta linoleuma. Skupljanje se obično nastavlja tijekom cijelog životnog vijeka podnih obloga.

Značajna cijena lemila za šavove može uplašiti neke novajlije. Postoji izlaz - takav lemilica je dostupna za iznajmljivanje u mnogim trgovinama, tako da možete uštedjeti mnogo novaca i ne trošiti novac na alat koji nije poznat kada će sljedeći put doći u ruci.


Prilikom stvaranja šavova, razmak između dvije trake treba biti 2 mm ili manje. Ovaj pristup će vam omogućiti da stvorite vrlo jaku vezu, a margina za istezanje će biti dovoljna.

Rezultat

Vizualne informacije mogu se dobiti iz priloženog videozapisa. U svakom slučaju, nakon upoznavanja s ovim materijalom, svatko bi trebao postati svjestan koliko bi trebao biti linoleum prije polaganja. Na ovaj pokazatelj uvelike utječe kvaliteta materijala koji se koristi za proizvodnju linoleuma.


U zaključku, možemo reći da nije vrijedno brinuti se o skupljanju, jer je u većini slučajeva linoleum minimalan tijekom vremenapokazatelji skupljanja, osobito zbog guste prednje obloge i dodatnog pričvršćenja na podlogu na ljepilu. U većini slučajeva ovaj postupak traje manje od jednog dana.