Vrijeme sušenja za samonivelirajuće podove ili za polaganje podnih obloga

Na pakiranju samonivelirajućih mješavina za grube radove, proizvođači pišu: "polaganje podne obloge moguće je za 3-5 dana." Koliko vremena je potrebno da se sastav potpuno osuši, tako da možete montirati laminat, linoleum ili pločice ?! Da vidimo.

Smjese za pripremne radove: značajke očvršćivanja

Kao što je poznato, samonivelirajuće smjese sastoje se od veziva, mineralnog punila i modificirajućih aditiva. Osnovna komponenta, cement ili gips, nakon miješanja s vodom pretvara se u tijelo nalik kamenu. To se događa, naravno, ne odmah, nego na određeno razdoblje. Svi fizikalno-kemijski procesi mogu se podijeliti u dvije faze:

 1. Napad- tijekom tog razdoblja dolazi do početne transformacije cementne paste. Zbog reakcija hidratacije minerala i stvaranja koloidnog (adhezivnog) gela, otopina gubi svoju plastičnost i postavlja se. Tipična tiksotropija - u mirovanju, materijal povećava viskoznost, tj. Zgušnjava, a od mehaničkog utjecaja ukapljuje se natrag. Po vremenu: počinje približno 30-40 minuta nakon miješanja s vodom i traje od 2 do 12 sati. Zato proizvođačipišu na paketu "možete hodati 2 ... 3 .. 8 sati nakon zalivanja".
 2. Stvrdnjavanjei stvrdnjavanje (starenje). Ovdje se već odvijaju procesi stvaranja kristalnih struktura. Bulk floor postupno zbijen i ojačati.

Znanstveno je zabilježen obrazac povećanja indeksa čvrstoće cementa u normalnim uvjetima (zrak t = +20 ºS, vlažnost - 60%):

 • Nakon 7-14 dana - 60-80% snage (ovisno o marki);
 • Nakon 28 dana - 100% (iz projekta).

Za gips nema strogo utvrđenih pokazatelja vremena za potpuno sušenje. Sve ovisi o njegovoj robnoj marki (od G1 do G25) i usporivačima koji se unose u otopinu (vapno, ljepilo, itd.) U prosjeku, materijal se postavlja za 30 minuta, a cijeli set snage dolazi za 14-20 dana.

Ugradnja masivnog parketa na samonivelirajući pod.

Dakle, koliko suhomontažni pod suh? 14-28 dana je standard za osnovne formulacije. Međutim, proizvođači "stimuliraju" individualne fizikalno-kemijske procese uvođenjem različitih plastifikatora, modificirajućih aditiva, polimernih aditiva, i tako dalje, u mlječne smjese. Oni su:

 • ubrzati ili usporiti početno vrijeme sušenja otopine;
 • povećati koeficijent čvrstoće gotovog premaza za lom i kidanje (elastičnost);
 • doprinose povećanju gustoće i hidrofobnosti cementno-gipsanog kamena.

Korisni aditivi značajno povećavaju cijenu suhe mješavine, ali rezultat opravdava ulaganje.

Koliko je suhaveliki pod - pročitajte upute

Vrijeme sušenja i trajnost su različiti koncepti. Prvi podrazumijeva mogućnost privremenog opterećenja stopala, a drugi - stalnu, intenzivnu operaciju. Drugim riječima, na taj način proizvođači jasno stavljaju do znanja kupcima kada je moguće jednostavno hodati okolo i sastavljati gornji sloj, a kada instalirati teške predmete (namještaj, opremu) itd., Na gotov estrih.

Početna postavka otopine je već gusta, ali još uvijek tixotropna.

Na temelju tehničke dokumentacije proizvođača samonivelirajućih podova izradili smo tablicu koja će vam pomoći pri izboru smjese za unutarnje radove (stambeni i poslovni prostor). Sva mjerenja provedena su u laboratorijskim uvjetima na površinskoj temperaturi od 18-20 ° C, relativna vlažnost od 50-60%.

​​
Proizvod Debljina dopuštenog sloja, mm Broj sati opterećenja za stopala Razdoblje sušenja za polaganje podova, dana
linoleum laminat pločice
Cement
Ivsil Tie-Rod-I Universal 10-80 12-24 14 14 7
Weber Vetonit 4100 Universal 2-30 4-6 14 21 7
Cementni gips
Bergauf Easy Boden 6-50 4-8 14 21 7
Ceresit CN 175 Universal 3-60 6-8 7 14 5-7
Gips
Utvrđeno stvrdnjavanje Scorline FK45 2-100 2 7 7 3
Bolars SV-210 brzo otvrdnjavanje 2-100 3 7 7 3

Kao što se može vidjeti iz tablice, najčešće su „mješavine na bazi gipsa“. Vrijeme sušenja ne prelazi 7 dana, postavlja se kao ne-skupljanje, ali ono što će se dogoditi u stvarnosti ovisi o vanjskim uvjetima, sve do vlažnosti zraka. Ograničenja u radu: samo za unutrašnjost s normalnom vlagom na temperaturi ne nižoj od +5 ° S.

Suprotno tome, cementni samonivelirajući podovi su izdržljiviji, izdržali su temperaturne promjene, a osim toga, univerzalni su - mogu se koristiti u običnim i mokrim prostorijama. Vrijeme sušenja i konačno stvrdnjavanje je optimalno - 14-21 dan. No, nijedan samopoštujući majstor ugradnje masivnog parketa ili teškog kamena nece instalirati za manje od 28 dana. To jest, prije nego pod dođe do 100% snage i izdrži sva opterećenja bez oštećenja.

Napominjemo još jednu nijansu: u tablici su podne obloge posebno podijeljene. Činjenica je da se tijekom instalacije posebna pažnja posvećuje tzv. Indikatoru zaostale vlage u podnožju. Proizvođači linoleum, drveni podovi, laminat, tepih jasno ukazuju - ne više od 4% CM, idealno 2,5% CM. Za keramiku, umjetni i prirodni kamen prihvatljive su više vrijednosti. Točne informacije uvijek su navedene u uputama za instalaciju.otopina ili ljepljivi sastav.

Higrometar za mjerenje razine vlage u podnožju.

Kako saznati je li pod dovoljno osušen? Uostalom, brzina utječe na bilo koji faktor. Može potrajati više od 14 dana, ali ako je temperatura zraka ispod +5 ºS, a vlažnost iznad 80%, tada se vrijeme stvrdnjavanja i sušenja povećava gotovo dvostruko.

Na temelju materijala za doradu drva potrebno je provjeriti higrometar. Za sve ostale, uključujući tepih, vinil i keramičke pločice, možete napraviti ekspresne testove:

 1. Uzmite komad plastične folije 1 x 1 m, pričvrstite ga na osnovi viskije i ostavite na jedan dan. Ako se ispod nje pojave kapi, zamagljena područja ili kondenzacija, to znači da nije bilo dovoljno vremena da se baza osuši i treba čekati.
 2. Stavite umivaonik s toplom vodom na pod i pričekajte malo. Područje ispod njega je zamračeno, što znači da je razina vlažnosti još uvijek povišena, polaganje podova je nepoželjno.

Ispitivanja se mogu ponavljati u intervalima od nekoliko dana. Očigledan pokazatelj ispravne baze - potpuno suha površina bez mrlja i kapi.

Održavanje samonivelirajućeg poda tijekom postavljanja i sušenja

Optimalni uvjeti za sušenje napunjene otopine:

 • Temperatura podloge u zatvorenom prostoru prije početka rada, tijekom i za sljedeća 2-4 dana - od +10 do +25 ºS;
 • Relativna vlažnost zraka - 50-80%;
 • Nedostatak propuha, izravnog sunčevog svjetla, operativnog sustava "toplopoda i drugih uređaja za grijanje.

72 sata prije početka rada potrebno je isključiti osnovno grijanje. Ponovno uključivanje je dopušteno nakon 14-28 dana nakon što je otopina razvijena. Da biste izbjegli prerano ili neravnomjerno sušenje, možete pokriti pod polietilenom.

Idealna baza za ugradnju završnih premaza.

Sve će to spriječiti pojavu pukotina i neravnih područja. Sukladno tome, dobit ćete potrebne, to jest, idealno čak i izdržljiv premaz za ugradnju bilo kakvih završnih materijala.
Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije