Kako izračunati linoleum u sobi neovisno i bez pogrešaka

Linoleum, koji se koristi kao završna obrada poda, i dalje je tražen. Razlog popularnosti ovog materijala leži u njegovim prednostima. Za kupnju ovog poda, trebali biste imati ideju kako izračunati: koliko je linoleuma potreban, jer će biti teško i skupo popraviti.


Za mnoge godine rada, materijal je postao popularan zbog svojih karakteristika kao što su trajnost, jednostavnost instalacije, jednostavno održavanje, pristojan izgled, pristupačna cijena. Možete samostalno ne samo izvršiti izračun linoleum, ali i postaviti podne obloge. Fotografija prikazuje kako se ovaj kat može skladno kombinirati s interijerom prostorije.

Vrste linoleuma

Različite vrste platna tijekom instalacije ponašaju se drugačije. Prije svega, potrebno je obratiti pozornost na obilježavanje, što govori o trajnosti proizvoda od valjaka. Trenutno je na snazi ​​europska norma EN685, prema kojoj je kvaliteta linoleuma označena s dva broja, koji označavaju vrstu prostorije i stupanj intenziteta opterećenja.

Prema ovoj klasifikaciji postoje 3 vrste podnih obloga:

 • za kućnu uporabu, počevši od 21 razreda (spavaće sobe i spremišta) izavršna obrada 23 (kuhinje i hodnici);
 • platno za polu-komercijalne prostore, iz razreda 31 (hotelske sobe) i 34 (zračne luke i kina);
 • materijal za industrijske i komercijalne prostore, od klase 41 (male radionice) do 43 (velike proizvodne lokacije).

Naravno, za polaganje linoleuma u dnevnoj sobi možete kupiti lijepo platno, koje je izvorno napravljeno za koncertne dvorane, ali podizanje klase znači višu cijenu za robu - oko 2 puta.


Ova podnica je homogena i heterogena. Prvi materijal je jednoslojno platno debljine ne veće od 3 milimetra. Unatoč činjenici da se ne smanjuje, nije tražena, budući da je karakterizirana niskim radnim karakteristikama.

Heterogeni linoleum je višeslojni materijal debljine do 7 milimetara. Proizvodi se u širokom rasponu i koristi se ovisno o vrsti prostorije. U procesu rada može proizvesti snažno skupljanje.

Osnovni principi za izračunavanje linoleuma

Nakon pripreme grube podloge za završnu obradu poda, potrebno je kupiti premaz. Možete koristiti poseban kalkulator (računalni program) s kojim se linoleum izračunava za sobu. Ali ako imate vještine za izvođenje građevinskih radova, neće vam škoditi da provjerite jesu li rezultati ispravni uz pomoć mjerne trake.

Prvotreba biti učinjeno za mjerenje duljine i širine sobe, i najmanje 3 puta. Kako praksa dokazuje, što je više mjerenja učinjeno, to bolje. Činjenica je da je kvaliteta gradnje objekata poželjna i to posebno vrijedi za kuće izgrađene u sovjetskom razdoblju. Često, kada se obavljaju popravci, postoji situacija kada se u različitim točkama udaljenost između paralelnih zidova prostorije može razlikovati čak i za 10 centimetara.


Prema mišljenju stručnjaka, parametre prostorije treba mjeriti najmanje 6 puta, dok se najveća vrijednost treba dodati od 50 do 70 milimetara kako bi se osigurala preciznija obrada.

Također, posebno u zgradama od opeke, postoje male udubine u prostorijama za ugradnju radijatora za grijanje. Ako postoje, izmjerite udaljenost od najudaljenije strane niše do suprotnog zida i ponovno dodajte 50-70 milimetara na rezultat.

Ne možete uzeti u obzir mjerenja udubljenja, a na kraju instalacije podne obloge položite komad tkanine na ovo mjesto. Nastali šav se zavaruje hladnim zavarivanjem ili postavlja dekorativna traka.

Što se tiče niše vrata, ona se mjeri na sličan način, u smjeru od suprotnog zida do vanjske linije otvora. Ne smijemo zaboraviti na potrebu dodavanja 50-70 milimetara za obrezivanje.

Postupak za izračunavanje linoleuma s uzorkom

Posebna pozornost posvećuje se tehnici, načinu izračuna: koliko je potrebnolinoleum u sobi u slučaju kada ima sliku.


Da biste to učinili, uzmite u obzir nekoliko točaka:

 1. Kada se crtež na platnu nalazi simetrično po obodu prostorije i postoji želja da se slika na njemu vizualno poveže s konstrukcijom podne obloge u susjednoj prostoriji, onda širini materijala valjaka dodati udaljenost koja je jednaka duljini razmaka uzorka (također čitaj: širina role linoleuma: proučavanje veličine i duljine materijala ").
 2. Ako se uzorak ponavlja simetrično s obzirom na duljinu i širinu platna (na primjer, uzorak imitira parket), tada se veličina koraka slike dodaje duljini komada materijala, istovremeno uzimajući u obzir njegov uzdužni smjer. Na primjer, kako izračunati linoleum, kada je najveća dužina sobe 5 metara s korakom crtanja od 20 centimetara? Zatim: 500 cm + 20 cm + 5-7 cm = 525-527 cm.
 3. U blizini ulaznih vrata potrebno je postići preklapanje uzorka, preklapajući platno linoleuma s velikom marginom.
 4. Prije izračunavanja linoleuma za sobu, morate nacrtati plan s točnim parametrima na komadu papira. Tada je na crtežu potrebno točno opisati kako će se platno položiti. U procesu instalacije treba provjeriti sa shemom.
 5. Pri polaganju podnih obloga od nekoliko traka, spojevi između njih trebaju biti smješteni paralelno sa sunčevim zrakama koje dolaze iz otvora prozora, a zatim će biti manje vidljive.
 6. Naravno, poželjno je kad se u podu sobe uspije položitijedan komad poda. No, raditi bez zglobova platna vrlo rijetko, obično u malom prostoru.
 7. U prostorijama koje imaju veliku kvadraturu, obično je potrebno postaviti nekoliko traka od kraja do kraja. U tom slučaju, uzmite dva široka komada i promiješajte ih u sredini sobe, poravnajući ih.
 8. Kada se planira postaviti mnogo komada namještaja po obodu prostorije, moguće je položiti široku traku s lijepim uzorkom u sredini, te položiti dva platna na oba njegova ruba. Sekcije su hladno zavarene. Širina role linoleuma je standardna - od 1 do 5 metara, a visina uzorka može biti 0,5; 1; 1,5; 2; 2,5; 3; 3,5; 4; 4,5; 5 metara.

Razlika između linearnih i kvadratnih metara

U trgovini mreže podnice se provodi u tekućim metrima, i stoga ne bi naudilo znati kako pravilno izračunati linoleum u tim jedinicama, ako je područje sobe poznato u "kvadranima". Kada kupujete jedan komad tkanine, to nije toliko važno kao u slučaju kada je potrebno priključiti nekoliko traka. Vidi također: "Kako izračunati kvadratni metar poda s različitim oblicima soba."

Stoga se može postaviti pitanje koliko je metar linoleuma? Primjerice, materijal na podu mi se svidio s prekrasnim uzorkom, ali ima samo određenu širinu.


Kako izračunati količinu linoleuma u sličnoj situaciji:

 1. Potrebno je izmjeriti širinu prostorije i podijeliti je po širini odabranog platna. Kao rezultat toga, možete saznatibroj traka za završnu obradu podne površine. Broj vjerojatno neće biti cijeli broj pa ga treba zaokružiti.
 2. Zatim izmjerite duljinu sobe i pomnožite taj broj s brojem traka. Rezultat se također zaokružuje na cijeli broj. Dakle, oni će znati koliko metara morate kupiti.

Postupak za izračun cijene linoleuma

Nakon otkrivanja kako izračunati koliko je linoleuma potrebno, možete početi računati troškove kupnje podne obloge.


Kako bi se smanjili troškovi kupnje materijala, potrebno je uzeti u obzir sljedeće:

 1. Bolje je uzeti linoleum u velikim specijaliziranim prodavaonicama, jer su ti proizvodi zastupljeni u njima u širokom rasponu, dok su gotovo sve veličine kolekcija koje se prodaju gotovo uvijek dostupne.
 2. Što je više podova kupljeno, jeftinije će koštati.
 3. Ako se linoleum kupi za veliki stan, ovisno o dostupnosti točnih izračuna, moguće je ekonomičnije koristiti komade tkanina.
 4. Na istom mjestu u trgovačkoj mreži postoji mogućnost odabira odgovarajućeg pribora i postolja, kao i hladnog zavarivanja, sastava ljepila i ostalih građevinskih materijala.
 5. Budući da je linoleum različitog stupnja otpornosti na trošenje, cijena materijala varira. U trgovačkim centrima postoji mogućnost kupnje platna iz jedne zbirke sličnog uzorka,ali drugačiju cjenovnu kategoriju zbog činjenice da pripada nižoj klasi. To će uštedjeti značajnu količinu novca.
 6. U specijaliziranim prodavaonicama, ostaci linoleuma se gotovo uvijek prodaju, a prodaju se uz popust, čija veličina ponekad doseže 50%. Ove materijale možete kupiti po promotivnoj cijeni i staviti ih, na primjer, u hodnik ili kupaonicu.

Dakle, ne postoji ništa teško u izračunavanju linoleuma na podu, što znači da nema potrebe baviti se složenim matematičkim proračunima ili koristiti posebne računalne programe. Da biste to učinili, dovoljno je da se bavite redoslijedom kalkulacija i posjedujete vještine za obradu trake.