Kako izračunati kvadratni metar poda s različitim oblicima soba

Vrlo često, prilikom izvođenja građevinskih radova, potrebno je točno odrediti područje sobe. To je potrebno, posebice, za izračunavanje količine potrebnih materijala koje treba kupiti u trgovini. Iskusni graditelji znaju kako izračunati kvadraturu. Ali kako biti neprofesionalci, ako se takav problem iznenada pojavi - reći ćemo vam kasnije u članku.


Kada trebate otkriti područje poda

Prije svega, napominjemo da gotovo svi znaju kako brojati kvadratne metre poda, ako govorimo o postavljanju ispravnog oblika, ali ako je soba neproporcionalna, mogu se pojaviti poteškoće.

Podna površina mora biti razjašnjena u takvim slučajevima:

 • ugradnja betonskog estriha;
 • početna ugradnja ili zamjena podne obloge;
 • uređenje vodonepropusne zaštite;
 • polaganje izolacije;
 • postavljanje sustava podnog grijanja;
 • ponovna izgradnja;
 • popravke s ciljem demontaže starog parketa i polaganja novog kolnika;
 • postavljanje "tekućeg linoleuma" ili polimernih samonivelirajućih podova;
 • glavni popravci;
 • preuređivanje namještaja.


Prilikom mjerenja korisno je koristiti elektroničke uređaje s koncentriranim svjetlosnim zrakama koje pružajumaksimalna točnost pokazatelja.

Geometrijski izračuni

Jednostavni oblici

Pod jednostavnim oblicima podrazumijevamo pravokutnike, kvadrate i njihove derivate - trapeze, rombove, kao i trokute, kružnice, poliedre - to jest objekte, čija su lica smještena u jednoj ravnini.

U slučaju pravokutnika i kvadrata, nije problem kako izmjeriti kvadratni metar poda, budući da je najlakše izračunati njihovu površinu - dovoljno je pomnožiti duljinu dva lica zajedno.


Formula izgleda ovako:

S = B × H, gdje su H i B duljina zidova prostorije, a S je rezultirajuće područje.

Situacija je nešto drugačija u tome kako izračunati kvadratni metar poda, ako ima trapezoidni oblik. Trebat će ga razbiti u nekoliko jednostavnih oblika. Da biste to učinili, iz uglova vrha trapeza, okomice se spuštaju na bazu, pri čemu primaju pravokutnik i dva pravokutna trokuta.

Trokuti

Odgovor na pitanje kako izračunati kvadratni metar poda, ako je soba trokut ili ima odvojene elemente sličnog oblika, također nije težak.

Pravokutnik se može podijeliti u dva desna trokuta, ujedinjena zajedničkom stranom - hipotenuza, i istim rubovima nogu. Množeći ove strane zajedno, dobivamo područje pravokutnika i dijelimo ga na dva, odnosno na područje trokuta.

U pravilu, izračun površine trokuta sneizravni kutovi zahtijevaju poznavanje trigonometrijskih funkcija, međutim, u uvjetima običnih stanova takvi izračuni vjerojatno neće biti potrebni. Međutim, elektronički računalni uređaji mogu se koristiti u takve svrhe.


Drugi način mjerenja kvadratnog metra poda, ako soba ima oblik kosog pravokutnika, jest da se podijeli na dva pravokutna. Njihova se površina može izračunati prema gornjoj formuli, nakon čega slijedi dodavanje rezultata.

Na isti način treba postupiti iu slučajevima kada prostorije imaju složen nepravilan oblik, tj. Da ga se razbije na nekoliko jednostavnih figura, čije područje nije posebno teško.

Prostorije s prozorima, u zaobljenim dijelovima kuća s zakrivljenim zidovima, pogodne su za složeniju metodu izračuna. Ako je moguće, koristite dokumentaciju razvojnog programera s točnim brojkama ili posebnim elektroničkim uređajima. Ako ih nema, potrebno je provesti brojne izračune.

područje kruga

Formula za izračunavanje površine kruga određuje kako izračunati kvadratni metar poda u zaobljenim dijelovima sobe.


Formula izgleda ovako:

S = π × R2 , gdje je π relativni odnos duljine kruga prema njegovom radijusu, a R je radijus kruga. Vrijednost π = 3,14 je konstantna vrijednost. Vidi također: "Kako izračunati površinu poda u sobama različitih oblika - primjeri."

Kako stvari izgledaju u praksi

zaizračunavanje površine i izračunavanje cijene po kvadratnom metru materijala po etaži u stanu zahtijevat će:

 • prvo, mjerenja se obavljaju od svih pravokutnih prostorija pravilnog oblika, rezultirajuće dimenzije se množe kako bi se odredila površina svakog od njih;
 • dalje u redu za mjerenja - kuhinja;
 • na sličan način izvršiti kalkulacije u hodniku i hodnicima (pročitajte također: "Koji je kat bolje napraviti u hodniku - odaberite materijal");
 • zatim prijeđite na kupaonicu i WC;
 • potonji izrađuju kalkulacije u skladištima, na balkonima i drugim nenametljivim nišama;
 • u završnoj fazi dodaju se svi rezultati dobiveni u svakoj od njihovih soba, zaokružujući brojeve na tisućinke.

Radi lakšeg mjerenja, ako namještaj ili drugi predmeti ometaju postizanje svih kutova, mjerenja se mogu obavljati duž zidova ili stropa, premda treba osigurati da je mjerna linija strogo horizontalna.


Nakon što ste dobili sve potrebne parametre, možete odrediti koliko će koštati kupiti materijal za uređenje poda u određenoj sobi ili čak u cijelom stanu. Kada kupujete materijal u trgovini, to je točno cijena po kvadratnom metru, tako da nije teško napraviti potrebne izračune (pročitajte i: "Koji kat je bolje napraviti u stanu - odaberite najbolje pokriće")

Druga važna točka za izračunavanje cijene po kvadratnom metru etaže je u karakteristikama materijala. Kupnjom,na primjer, cement za estrih ili polimerni sastav za samonivelirajuće podove, potrebno je na prodajnom mjestu pojasniti koja se potrošnja materijala pretpostavlja po kvadratnom metru. Uz ove podatke na raspolaganju, možete jednostavno napraviti preliminarnu procjenu za sve građevinske radove.

U zaključku

Dakle, neće biti teško napraviti matematičke kalkulacije površine sobe, kao i izračunati iznos troškova za svaki kvadratni metar poda, ako ste upoznati s elementarnim elementima matematike. U svakom slučaju, nadamo se, naš materijal će vam pomoći u rješavanju bilo kakvih nepredviđenih problema s izračunima, a procjena napravljena unaprijed omogućit će vam da ne prelazite propisani proračun za bilo koji popravak, bilo da je riječ o kozmetici ili kapitalu.