Kako izračunati površinu poda u sobama različitih oblika - primjeri

Nemoguće je popraviti površinu poda bez poznavanja točne površine u privatnom kućanstvu ili stanu. Činjenica je da je danas trošak građevinskog materijala prilično visok, a svaki vlasnik nekretnina nastoji što više uštedjeti na njihovoj kupnji. Stoga, informacije o tome kako izračunati površinu poda neće biti suvišno za nekoga tko želi popraviti sam.


Zašto trebam znati površinu poda

Prije početka rada treba odlučiti o opsegu aktivnosti, planirati troškove i izračunati količinu građevinskog materijala. Da biste to učinili, trebat će vam izvorni podaci. Zbog toga je važno točno znati kako izračunati površinu poda. To posebno vrijedi za neravne površine i sobe koje imaju nestandardni izgled.

Postoje i drugi razlozi kada je potrebno točno odrediti veličinu podne površine:

  • kontrola kvalitete građevinskih radova;
  • potreba za ponovnom izgradnjom sobe.


Ovaj članak opisuje kakoIzračunajte površinu u kvadratnim metrima u sobama s različitim konfiguracijama.

Određivanje površine pravokutne prostorije

Prije nego izračunate površinu poda, trebali biste se založiti s kalkulatorom i mjernom trakom. Najčešće se nalaze sobe u obliku pravokutnika. Za izračunavanje njihove površine, koristite formulu koja je svima poznata iz škole: S = a x b, gdje su a i b dužine i širine. Na primjer, u prostorijama parametara od 3 i 4 metra, tada će željena vrijednost biti 12 četvornih metara. m.


U slučaju kada soba ima kamin ili ugrađene komade namještaja, onda morate znati njihovo područje i oduzeti od ukupne površine. U slučaju većeg remonta poda, sav višak u sobi morat će se rastaviti.

Izračunavanje površine sobe s nepravilnim planiranjem

Mnogo je teže izračunati površinu poligonalne sobe. Često u ciglenim kućama u tlocrtu se nalaze niše, trokutasti utori i zaobljeni elementi, kao na slici.

U ovom slučaju, prije, kako izračunati kvadrat poda, raspored prostorije treba podijeliti u zasebne zone. Na primjer, ako soba ima raspored u obliku slova L, treba ga podijeliti u 2 pravokutnika, nakon čega treba izračunati područje svakog od njih i dodati rezultate.

Prepoznati područje trokutaste sobe

Kada drugi dio prostorije nije okomit na glavni trg, to znači da između dva pravokutnika postoji i trokut,s pravim kutom.

U ovom slučaju, površina trokuta izračunava se po formuli: S = (a x b): 2 i dodaje se ukupnom broju. Na primjer, a = 2, b = 3, tada je S = (2x3): 2 = 3 m².

Inače možete odrediti područje:

  1. Najprije izračunajte kvadrat pravokutnika.
  2. Odredite područje kosog trokutastog kuta.
  3. Iz kvadriranja pravokutnika oduzmite područje trokuta.


U slučaju kada trokut nema pravog kuta, tada upotrijebite Heronovu formulu S = (p (p - a) (p - b) (p - c).

Na primjer, njegove strane su 5, 6 i 7 metara, zatim izračune su kako slijedi:

  1. Prepoznati polu-perimetar trokuta p = (5 + 6 + 7): 2 = 9.
  2. Numeričke vrijednosti se zamjenjuju u Heroninu formulu i rezultat je: 9 (9 x (9-7) x (9-6) x (9-5) = 14.7 m².

Okrugli prostorni prostor

Često je ovaj oblik prisutan na prozorima u kućama stare zgrade ili na balkonima, koji su u kombinaciji sa sobama. Prvo izračunamo 1/2 izbočenog dijela kruga i dodamo u područje pravokutnika, primjenjujući formulu S = πR²: 2, u kojoj:

π = 3,14;

R² je polumjer kvadrata kvadrata.

Na primjer, soba ima ispupčen polukružni balkon u radijusu od 1,5 metara. Zamjenjujući ovaj broj u formulu, dobivamo rezultat: S = 3,14x (1,5) ²: 2 = 3,5 m². Vidi također: "Kako izračunati kvadratni metar poda s različitim oblicima soba."

Kako izračunati površinu zidova prostorije

Redoslijed izračunavanja površine zidova i podova je različit. Činjenica je da prijeda biste izračunali kvadrat poda, trebali biste znati dužinu i širinu prostorije, a za izračunavanje zidova trebate izmjeriti njegovu visinu. Stoga najprije prepoznamo prostor i pomnožimo s visinom stropova.


Na primjer, parametri poda su 3 i 4 metra, a visina sobe je 3 metra. U ovom slučaju, perimetar zidova će biti (3 + 4) x2 = 14 m., A njihova površina S = 14x3 = 42 m².
U isto vrijeme, ne smije se zaboraviti ni kvadrat otvora prozora i vrata. Njihova površina se oduzima nakon završetka izračuna zidova. No, s druge strane, oni se mogu ignorirati i tako pružiti određenu količinu materijala.

Proporcije između poda i prozora

Prema SNiP-u 31-01-2003, parametri prozora i njihov broj trebali bi ovisiti o kvadratu poda. Tako je za stambene višestambene zgrade omjer između površina prozorskih otvora i podne površine od 1: 5,5 do 1: 8. Što se tiče gornjih katova, dopušten je minimalni udio od 1:10.

Za privatna kućanstva, ovaj propis regulira SNiP 31-02-2001. Prema ovoj dokumentaciji, za svakih 8 "kvadrata" podne površine mora postojati barem jedan "kvadrat" izvora prirodnog svjetlosnog toka. Na podu u potkrovlju taj omjer ne može biti manji od 1:10.

Da biste osigurali kvalitetu popravka, morate unaprijed odrediti kako izračunati površinu poda i ostale potrebne dimenzije prostorije. Pripremna faza također predviđa kupnju građevinskog materijala, a zatim u procesu popravka troškovi će bitiminimiziran, budući da neće biti velikih salda, a troškovi isporuke će biti jeftini.


Ručno izračunavanje načina pronalaženja podne površine će potrajati dulje nego kod izračuna na postojećem građevinskom kalkulatoru, ali vam omogućuje da pronađete točnije rezultate.