Što prvi kat ili vrata - što slijed instalacije

Da biste razumjeli što radite prvo - pod ili vrata, morate odlučiti na prednjem dijelu obavljenog posla. Morate znati kakve će podne obloge ići zajedno, bilo da se radi o parketu, linoleumu ili laminatu, koja vrata namjeravate ugraditi, ulaz ili interijer, kao i materijal za njihovu proizvodnju.


Svi popravci, uključujući i gradnju od nule, trebali bi se provoditi na temelju PIC-a - projekta organizacije gradnje. Projekt podrazumijeva izradu posebnih tehnoloških karata za sve vrste radova koji se sastoje od faza i sekvenci. Drugim riječima, bolje je da se budući popravak temelji na gotovom projektu.

Tehnološki prioritet

U nedostatku projekta, treba se temeljiti na logici. Ako se odlučite da prije - laminat ili vrata bi trebao biti instaliran, želite početi polaganje laminata, a nakon njega - da biste instalirali vrata, a zatim dobiti spremni za činjenicu da, najvjerojatnije, da ga ispočetka.

Problem je u tome što je u procesu ugradnje vrata često teško uklopiti dimenzije na pragu, a mogu biti i drugi nacrti.


U svakom slučaju, popravak vlastitih ruku treba provoditi samo uz puno povjerenje u posjedpotrebne vještine. Ako se osjećate barem neke nesigurnosti, bolje je potražiti usluge stručnjaka na tom području, koji će obaviti sav posao i kvalitativno, i što je prije moguće.

Ako se ipak odlučite sami popraviti, morat ćete ugraditi vrata i postaviti pod u isto vrijeme. To ne znači da u jednoj minuti stavite laminat, a sljedeći - već ste se upustili u vrata. Ovaj pristup sugerira koordinaciju faza rada.

U početku, trebat ćete izvršiti cijeli popis grubog rada, a tek nakon toga možete otići u finale. Naš savjet će vam pomoći da konačno odlučite što ste koristili za ugradnju - pod ili vrata.

Vrata za pripremu poda

Popravci započinju uklanjanjem starih vrata i poklopca, ako je planirano. Što prvo - ukloniti pod ili vrata, to nije važno. Zatim trebate instalirati signalne svjetiljke na cijeloj površini poda i napraviti estrih cementnim mortom. Radovi se moraju izvoditi na vodilicama koje su dizajnirane da izdrže premaz.


Zatim se pripremaju vrata - prikazuju se padine, ako je potrebno, pregledava se zid, zamjenjuje premosnik, uklanjaju oštećena područja. Ovi koraci pomoći će vam da se u potpunosti pripremite za ugradnju okvira vrata.

Sljedeći korak podrazumijeva da je već poznato u koju će se debljinu ugraditi laminat, a na temelju dobivene visine poda izabrati vrata.

Ugradnja vrataprije polaganja laminata

Vrata se postavljaju prije ili poslije laminata u različitim slučajevima. Obično je lakše najprije napraviti pod, a zatim ugraditi vrata. Međutim, ako planovi imaju instalaciju praga, tada je najpogodnije prvo ugraditi vrata, postavljajući okvir vrata izravno na podlogu. U tom slučaju, laminat se postavlja na prag.

Ako se vrata planiraju bez praga, okvir vrata se pričvršćuje za zidove, bez dodirivanja poda. Da biste to učinili, tijekom ugradnje, potrebne podloge stavite ispod nje da podignete kutiju na određenu visinu, blago prelazeći razinu podne obloge. "Po oku" za određivanje ove visine nije potrebno, to je bolje točno izračunati sve, ili početi raditi s poda, i završiti instalaciju vrata.


Linoleum se često koristi kao podna obloga - lijepa je i košta manje od ostalih materijala. Naše preporuke bi vam trebale pomoći u odlučivanju o redoslijedu rada, tj. Prvo trebate objesiti linoleum ili vrata.

Ugradnja vrata nakon polaganja podova

Instaliranje vrata nakon polaganja poda može izgledati racionalnije rješenje, međutim, u ovom slučaju, postoje neke nijanse. Naravno, to je lako postaviti laminat ili isti linoleum, ali budućnost svih vrsta prljavog posla, najvjerojatnije, do određene mjere oštetiti kat.

U tom slučaju, morate biti pažljivi tijekom rada. U mjestu postavljanja laminata vrataNajbolje je pokriti industrijski karton u nekoliko slojeva. Savršeno se nosi s zaštitom poda i nećete se bojati za njegovu sigurnost.


Ako ste već napravili pod, onda trebate popraviti okvir vrata na montiran način. Važno je ne dopustiti da se snažno dotakne površine laminata. Ako se iznenada ispostavilo da stečena vrata neznatno ne odgovaraju traženim dimenzijama, a potrebno ju je podnijeti, onda je bolje provesti ih prije ugradnje, postavljajući kutiju horizontalno.

Nijedna druga točka prilikom postavljanja vrata ne bi trebala utjecati na pod. Bolje je ako je razmak između krila vrata i laminata mali, tako lijep.

U zaključku

Kakvu god odluku donijeli o ugradnji onoga što je pred nama - laminat ili vrata, u svakom slučaju, naići ćete na brojne nijanse koje ćete morati riješiti u procesu popravka. Glavna stvar je izračunati sve ispravno, uzeti u obzir sve parametre.

Vrata, koja će imati prag, bolje je instalirati prije polaganja podne obloge, a bez praga - nakon.