Kako položiti floorboard - slijed instalacije

Parket u kući naglašava status i izvrstan okus. Takve kvalitete kao što su visoka pouzdanost, ekološka sigurnost, otpornost na habanje i lijep izgled su svojstveni njemu. Parket je prilično teško postaviti, međutim, nakon pojave masivnih parketnih dasaka u građevinskim trgovinama, bilo je mnogo lakše obavljati takve radove.


Budući da je polaganje podne obloge lako, tada sve možete učiniti vlastitim rukama. Vi samo trebate sposobnost za rad s alatom i pridržavanje nekih pravila i preporuka. U članku ćemo pogledati kako pravilno postaviti podnu ploču tako da je ugodno hodati po njoj i gledati je.

Vrste podnih obloga

Postoje dvije vrste podnih dasaka:

 1. masivni;
 2. višeslojni.

Ti se tipovi razlikuju u načinu proizvodnje.

Za proizvodnju podova od punog drva uzima se cijeli komad drva. Može se koristiti drvo i tvrdo drvo. Ova ploča ima utor i češalj sa strane.

Višeslojna parketna ploča izrađena je od različitih vrsta drva koje imaju svoja svojstva. Zbog toga se ploča dobiva s visokim performansama. Prvi sloj je krut ivrijedne vrste drva.


Prvi sloj utječe na čvrstoću materijala, kao i na izgled parketa. Osnova drugog sloja su meko drvo koje se nalazi preko prvog. Ovaj sloj služi kao priključak za samu ploču i za panele koji se nalaze uz nju. Sljedeći sloj je šperploča ili bora ili smreka daske, koje imaju debljinu do 4 mm.

U fazi proizvodnje parketna daska se obrađuje različitim sastavima od gljiva i truljenja. Radni vijek i čvrstoća bilo koje vrste podne daske ovisi o usklađenosti s tehnologijom proizvodnje, skladištenja i instalacije.

Značajke ugradnje

Da bi se dobio pouzdan i lijep parket, potrebno je obaviti pripremne radove i poštivati ​​pravila za polaganje parketa.


Svakako razmotrite sljedeće aspekte:

 • Površina na koju će se postaviti podna ploča treba biti ravna, netaknuta i izdržljiva. Dopušteno mijenjati razinu poda na 2 mm po 1 m. U slučaju oštećenja površine mora biti zakrpana ili izrađena na novoj osnovi.
 • Razina vlage u prostoriji. Visoka vlažnost zraka može oštetiti pod, tako da se ne smije polagati u prostorijama kao što su kupaonica, wc, kuhinja.
 • Prije ugradnje, parketna daska treba odmarati u sobi dva dana. To je potrebno da bi se prilagodila.
 • Da bi pod bio stvarno izdržljiv i služio u cijelostiVeć dugi niz godina, u sobi tijekom instalacije, potrebno je pridržavati se određenih uvjeta temperature i vlažnosti: razina vlažnosti treba biti 35-65%, a termometar iznad 18 ° C.
 • Ispod podne ploče mora postojati podloga i vodonepropusni sloj.
 • I kako ispravno položiti podnu dasku da sakrije sjene na zglobovima? Da bi se to postiglo, uklapa se u smjeru svjetlosnih zraka.

Priprema podloge

Osnova za podne obloge može poslužiti kao beton i drvo. Baza mora biti čvrsta, pouzdana i ravnomjerna. Stoga, prije nastavka s instalacijom treba pažljivo pregledati površinu i ako je potrebno popraviti.

Ako postavljate podnu dasku na drveni pod, onda ga treba pregledati i identificirati prisutnost propadanja, škripanja, promjene visine između podnih dasaka. Ako je pod dobar, ali postoje blagi padovi i praznine između ploča, onda bi trebao biti izravnati, to jest, pod će ciklus i kit.

Onda ga treba brusiti. Škripanje i lagano viseće podne daske pričvršćuju se na trupce pomoću samoreznih vijaka, a površina se ciklizira i zatvara. Padni drveni pod je rastavljen, izravnan, a po potrebi se zamjenjuju i neki elementi poda. Zatim se cijela struktura ponovno sastavlja.


Ako se beton koristi kao baza, treba ga ispitati na pukotine, kapi ili male jame. Ako se otkriju, na površini koja vam je potrebnauklonite sve smeće, sipajte samorazlivnu smjesu i ostavite nekoliko dana da se osuše.

Ali ako je beton postao beskoristan (puknut, pretvoren u prašinu i ponegdje posrćući), tada se stari sloj rastavlja i izlije novi. Kada se beton osuši, možete staviti pod.

Ugradnja podne ploče

Prije polaganja podne obloge potrebno je odabrati način njezine ugradnje (pročitajte također: "Kako pravilno položiti pod - slijed instalacije").

Postoje dvije metode stila:

 1. Ljepilo- koristi se u velikim prostorijama. Ova metoda osigurava izdržljiv i pouzdan premaz. Ova metoda je dugotrajna, zahtijeva koncentraciju i točno izvršavanje svih radnji. Osim toga, ako iznenada morate zamijeniti jednu šipku, na njoj ćete morati potrošiti dosta vremena, a sasvim je moguće da će biti potrebno zamijeniti susjedne šipke.
 2. Beskleevoyili kako ga još nazivaju plutajući je jednostavniji i brži način. Ploče su međusobno povezane pomoću sustava za zaključavanje i postavljene na podlogu. Brave u nekim slučajevima se lijepe.

Zatim razmislite kako položiti pod.


Morate se pridržavati sljedećeg niza radnji:

 • Na podlogu (beton ili drvo) postavlja se vodonepropusna polietilenska folija . Rubovi slika trebali bi prelaziti jedan preko drugoga za 15-20 cm, a film bi se trebao nalaziti i na zidovima.Otprilike 10-15 cm, ljepljiva traka zalijepljena je na sve spojeve, uključujući i zid.
 • Sljedeći sloj je supstrat . Uzima pjenasti polistiren ili pluto. Podloga od polietilenske pjene i pluta izrađuje se u rolama, a polistirenske ploče. Materijal valjka se širi cijelom dužinom prostorije. Spojevi tkanina lijepe se zajedno s trakom. Polistirenske ploče su postavljene jedna uz drugu i "kodirane", ljepljiva traka je pričvršćena na spojeve. Ako planirate stvoriti prirodni pod, onda je bolje koristiti čep.


U slučaju ugradnje metode ljepljenja podne obloge, podloga mora biti otporna na vlagu. Čuva se na bazi i učvršćuje se pomoću samoreznih vijaka. Polaganje se vrši od zidova do sredine prostorije tako da se posljednji red nalazi između dva već položena.

 • Zatim se izračunava broj redova podne ploče . Ako se ispostavi da je posljednji redak oko 5 cm, onda morate biti sigurni da su početni i završni redovi iste širine.
 • Šipke prvog reda trebaju biti okrenute prema zidu sa strane na kojoj se nalazi šiljak . Potrebno ga je rezati, potrebno je za bolju prilagodbu.
 • Ovisno o godišnjem dobu i vlažnosti, drveni podovi se povećavaju ili suše . Dakle, između zida i šipke treba postojati razmak od oko 10-15 cm. Na dugoj strani ugrađena su 3 klina, a na uskoj 2.
 • Letvice prvog reda pričvršćene su jedna za drugu pomoću sustava zaključavanja . Da biste to učinili, svaka sljedeća ploča pod malim kutom dobila je šiljak u utoru prethodne ploče, a zatim za uski spoj kako bi se čekić čekićem probio kroz drvenu šipku.


Metodom ljepila, mjesto gdje će se ploča montirati mora se nanijeti ljepilom i izravnati nazubljenom lopaticom. Za bolju fiksaciju koriste se pneumatski čavli, koji su začepljeni unutar utora. Spojevi ploča trebaju biti glatki bez formiranja polica ili kosina.

 • Kako bi se dobio pouzdan i trajan pod, potrebno je provesti „vuču“ . Zbog toga drugi red mora započeti kratkom pločom. Za to se treći dio seče sa ploče i veliki dio daske se koristi u instalaciji.
 • Ploče drugog reda pričvršćene su slično kao i prve . Tada bi se ova serija trebala povezati s prvom. Za ovaj panel drugog reda pod kutom umetnut u utor prethodnog retka. Zatim, za bolji spoj, svaka ploča bi trebala biti zakucana kroz šipku.

U svim redovima, završnu ploču treba nabiti stezaljkom. Ako je polaganje izvedeno ljepilom, drugi red je složen metodom biranja. To se radi na sljedeći način: mjesto polaganja se lijepi i ploča se odmah stavi, što bi trebalo završiti čekićem.


Zatim se postavi sljedeća ploča. Na isti način kao i prvi, je fiksnosljedeći redak. Višak ljepila u zglobovima obriše se vlažnom krpom. Vidi također: "Kako ukrasiti spoj pločica i parketa."

 • Treći redak treba započeti s 1/3 ploče . Daljnje postavljanje podne obloge provodi se slično prethodnim redovima.
 • Na početku četvrtog reda uspostavljena je cijela ploča . Kada postavljate sljedeće redove, ponovite gore opisani postupak.
 • Kada je podna ploča postavljena blizu vrata,treba izvesti izreze u ploči koja bi mu omogućila da se čvrsto pomakne na stupove okvira vrata.
 • Mjesta prolaza grijaćih cijevi zahtijevaju posebnu pozornost . Prvo, raspored cijevi napravljen je na podnoj ploči. Zatim napravite rupu za 2 mm veću od promjera cijevi. Ploča treba rezati točno u sredini rupe. Nadalje, većina ploča nalazi se u blizini cijevi i fiksirana. Krajevi drugog dijela ploče premazani su ljepilom, nakon čega se ovaj dio stavlja na mjesto. Kako bi se zatvorio otvor oko cijevi, koristi se poseban utikač koji odgovara parketu.
 • Nakon završetka polaganja parketne daske uklanjaju se klinovikoji se nalaze između zida i ploča prvog reda.
 • Polaganje podne ploče završava se postavljanjem postolja . Pričvršćivanje postolja obavljeno klyaymer. Kako bi se postavila lajsna, prvo je potrebno nožem odrezati dio za vodonepropusnost i podlogu. 15-20 povlačenja iz uglovacm, a prve su stege učvršćene, a sljedeći pričvrsni elementi postavljeni su na udaljenosti od 40-50 cm jedan od drugoga, a pomoću tipla i vijaka stezaljke su pričvršćene na zid.

Ako je instalacija obavljena pomoću ljepila, mora se dati dovoljno vremena da se potpuno osuši. Trebat će oko jedan dan. Nakon toga možete hodati po podu. Vidi također: "Kako položiti opcije polaganja parketa s primjerima."

Polaganje parketa na toplom podu

Sama ploča za parket ima vrlo dobre karakteristike toplinske izolacije, štoviše, podloga djeluje kao toplinski izolator. Ako je potrebno, organizaciju pomoćnog grijanja, možete postaviti na podu na podno grijanje.

Električni u ovom slučaju neće raditi. To je zbog činjenice da se elementi ovog tipa grijane podne obloge brzo zagrijavaju do visoke temperature, što rezultira pukotinama brava zbog naglih promjena temperature.


Prije nego stavite podnu dasku, morate unaprijed isključiti sustav grijanja i pričekati da se ohladi na sobnu temperaturu, a tek tada možete ugraditi pod. Nakon završetka svih radova, sustav podnog grijanja može se uključiti tek nakon tjedan dana.

U tom slučaju treba postupno povećavati temperaturu na prethodne vrijednosti. Svaki dan na 2-3 ° C i više. Tako da parket ostane ravan kao što je bio odmahNakon ugradnje, cijela podna površina treba imati istu temperaturu.

Ako je u svim sobama napravljena ugradnja "toplog poda", onda se polaganje podne ploče u svakoj sobi mora dovršiti na vratima.


Zaključak

Redoviti pod može se lako zamijeniti podnom daskom. To vam omogućuje da stvorite prirodne i ugodne podove na vlastite, što rezultira značajnim uštedama na uslugama stručnjaka za podove. Ovaj pod je prirodni materijal pa morate biti vrlo oprezni pri radu i slijediti sve zahtjeve, preporuke i pravila za polaganje parketa, a možete dobiti i pouzdanu podnu oblogu koja će trajati dugi niz godina.