Ugradnja poda na trupci vlastitim rukama - upute

Kvalitetni podovi trebaju osigurati udobno kretanje po prostoriji bez buke, služe kao zaštita od hladnoće i propuha, kao i za obavljanje čisto estetske funkcije. Ako vam stari pod ne odgovara u bilo kojem od parametara, razmislite o zamjeni s pouzdanijim dizajnom. Vrijedna alternativa može biti pod na trupcima. O pojedinostima rasporeda podova na trupcima i raspravljat će se u ovom materijalu.


Ukratko o zapisima

Stablo se cijelo vrijeme smatralo najvrjednijim građevinskim materijalom, jer ima niz jedinstvenih osobina i svojstava. Trenutno se proizvodi mnogo alternativnih materijala, uključujući drvni otpad. Takvi analozi su se dobro dokazali za konstrukciju i popravak zidova i unutarnjih pregrada, međutim, drvo je najbolje rješenje za podne obloge.

U biti, trupci su veliki komadi obrubljene drvene građe, koji su položeni na cementni estrih i pokriveni na vrhu završnom podnom oblogom. U stanicama između zaostataka, u pravilu, polažu sloj izolacije, a također skrivaju žice i komunikacijske cijevi u njima. Pod ovog dizajna je lijeptopla i vrlo pouzdana.


Možete navesti sljedeće prednosti:

  1. Pod na trupcima ima jedinstvena svojstva toplinske izolacije, budući da izolacija postavljena između trupaca ne dopušta ulazak hladnog zraka u prostoriju. Ovo je dobar izbor za zagrijavanje podova u visokim i privatnim kućama.
  2. Zvučna izolacija poda postiže se postavljanjem dodatnog sloja između zaostataka.
  3. Opterećenje podloge može se ravnomjerno raspodijeliti zbog poda na trupcima. Tako možete značajno povećati vijek trajanja temelja kuće, jer će utjecaj temelja na tlo biti ujednačen.
  4. Funkcija izjednačavanja. Postavljanje kašnjenja za pod omogućuje brzo stvaranje savršeno glatke podloge za sljedeće obloge od pločica ili laminata.
  5. Trajanje trajnosti omogućuje im da prevoze teret do 5 tona po 1 m2 .
  6. Postavljanje kašnjenja na betonskom podu ne predstavlja značajne poteškoće.
  7. Mnogo je jeftinije graditi drveni pod na trupcima nego instalirati sustav toplih ili samonivelirajućih polimernih podova. Međutim, rezultat rada neće biti lošiji.

Koji se materijal koristi na trupcima

Često, za kuće koriste drvene trupce, jer su jeftiniji i puno ih je lakše slagati. Međutim, u industrijskoj i komercijalnoj gradnji prilično se aktivno koriste trupci od metala ili armiranog betona.

Zapamtite da se trupci mogu izraditi ne samo od punog drva, nego i pričvrstitiiz dva sloja dasaka slične veličine. Slične dnevnike postavite na rub.


Kako bi se uštedjele, trupci s tri strane u širokoj su uporabi u kućama od trupaca kao trupci. Jedino što se ne smije zaboraviti jest da drvo mora biti apsolutno suho, tj. Mora biti prethodno postavljeno na suho mjesto najmanje godinu dana.

Koji bi trebao biti presjek zaostatka

Prije postavljanja poda na trupce, trebate odlučiti o poprečnom presjeku drva. Odlomak u ovom slučaju znači pravokutnik, čija je širina podijeljena s 1,5, a duljina - 2. Ako se kao baza za trupce koriste drvene grede, onda će presjek grede ovisiti o stupnju između njih. Što je udaljenost između greda šira, to bi više trebalo biti, jer će imati veliko opterećenje.

Imajte na umu da između završnog premaza i sloja izolacije, koji se nalazi između zaostataka, mora postojati praznina za isparavanje vlage. Stoga, pri odabiru veličine lag, morate uzeti u obzir takav tehnološki jaz od najmanje 2 cm u veličini.


Pod uvjetom da je zaostajanje postavljeno na tlo, pri odabiru poprečnog presjeka drva treba uzeti u obzir i izbor poprečnog presjeka na trakama lubanje.

Iskusnim graditeljima se savjetuje da uvijek instaliraju trupce nešto veće veličine nego što to zahtijevaju proračuni. Da bi se malo uštedjelo, djelomična visina trupca može se kompenzirati stupovima od opeke ili silikatnih blokova. U ovom slučaju bit će potrebno zaostajanje.manji dio. Silikatni blokovi mogu se koristiti samo ako se podzemna voda nalazi dublje od 2 m od površine.

Širina koraka između zaostataka

Visokokvalitetno polaganje drvenih podova na trupce ovisi o razmaku između njih, kao io materijalima koji se koriste za završni premaz. Što je deblji i jači materijal za završni pod, to je širi korak između zamora. Da biste uštedjeli, unaprijed odredite optimalnu udaljenost kako biste mogli izračunati potrošnju materijala i ne kupiti previše.


Kod ploča debljine 20-24 mm, korak ugradnje zaostatka ne bi trebao prelaziti 30-40 cm, dok se ploča od 50 mm može postaviti na trupce u koracima od 1 metra (više: "Ispravna ugradnja podne ploče - upute za ugradnju „). Prema iskusnim obrtnicima, polaganje podova na trupce vlastitim rukama treba obaviti u koracima od 70 cm s daskom debljine 40 mm.

Ne zaboravite da vanjsko zaostajanje zida ne smije biti uz njega, ali ne može stajati na udaljenosti većoj od glavnog koraka. Dovoljno je ostaviti razmak od 30 cm.

Nijanse polaganja poda na trupce

Da biste znali kako pravilno položiti drveni pod na trupce, morate shvatiti koje vrste baza se može postaviti i kakve ćete suptilnosti morati suočiti. U pravilu, u visokim zgradama, kašnjenja se postavljaju na beton iu privatne kuće, bilo na gredama ili izravno na tlu.

Tlo kao baza za trupce

Budući da polaganje trupaca izravno na tlu nije preporučljivo izbjegavatiIz opeke se izvlači truljenje i prijevremeno uništavanje drva, stupovi nosivosti od 20 cm, a preko opeke se postavlja sloj krovnog materijala i polažu zaostaci manjeg dijela nego što bi bilo potrebno bez stupova. Važno je da su stupovi apsolutno identični, a onda će zaostaci biti postavljeni apsolutno točno horizontalno.


Na potpornim ogradama pričvršćenim za trupce potrebno je urediti podlogu koja će poslužiti kao osnova za hidro i termoizolacijski materijal. Ova tehnologija polaganja drvenog poda na trupce omogućit će vam izgradnju vrlo toplog poda koji neće biti hladan zimi.

Baza betona i armiranog betona

Cementni estrih na podu najčešći je u stambenim zgradama. Takva podna konstrukcija omogućuje da se pod parketom, laminatom ili pločicama izgradi ravnomjerna, pouzdana podloga, te dodatno zagrije pod i priguši druge zvukove.

Za većinu završnih premaza, udaljenost između zaostataka može biti oko 60 cm, ali keramičke pločice zahtijevaju stanice od oko 30 cm2 , jer je prilično krhka.


Ojačavajuća mreža na betonskoj košuljici i dodatni podupirači između zaostataka učinit će cijelu strukturu znatno tvrđom i jačom. Osim toga, rezultirajuće stanice mogu biti položene izolacijski materijal. Vidi također: "Kako popraviti trupce na betonskom podu - dokazane opcije ugradnje."

Vrijedno je zapamtiti da je pločica je najbolje položiti na sloj vodootporansuhozidom ili šperpločom. Ako je soba rezidencijalna, onda mjesto lag mora biti okomito na prozore, a na mjestima s povećanim opterećenjem, na primjer, u hodnicima ili velikim dvoranama, stavite trupce preko pokreta. Ova metoda polaganja će vam omogućiti da lijepo položiti završiti i osigurati pouzdanost poda.

Baza drva

Drvene podne grede također mogu poslužiti kao baza za trupce. Međutim, zbog nesavršenosti njihovog oblika, da bi se postiglo idealno glatko oblikovanje, trupci se najčešće fiksiraju na bočnim dijelovima greda.

U slučajevima kada je razmak između stropnih greda prevelik, fiksirajte dva sloja greda, okomito jedna na drugu. To, međutim, neće biti potrebno ako je završni sloj širokih debelih ploča.

Metode fiksiranja

Metode utvrđivanja zaostatka za bazu ovise o njegovoj vrsti. Tradicionalna metoda pričvršćivanja trupca na betonske ili armiranobetonske grede pomoću dugih čavala već je zastarjela. Da, i on nije pružio dugotrajno kašnjenje.

Najčešće, graditelji koriste U-oblika zatvarači ili kut od pocinčanog čelika. S jedne strane, kut je pričvršćen za betonsku podlogu s tiplama, a s druge strane vijcima je pričvršćen na drvo. Spojnica ulazi u zaostatak od 3-5 cm, a slično se šipke pričvršćuju na stupove opeke na nečistoći.


Ako duljina grede nije dovoljna za prelazak cijelog prostora, često se koriste montažne konstrukcije. Veza između kašnjenja može se obaviti s dvanačini: od kraja do kraja ili na pola stabla. Glavni zahtjev je da duljina inkrementalnog dijela bude najmanje 1 m. Ako je takav postupak potreban za nekoliko zaostataka, spojevi u susjednim šipkama trebali bi odstupiti za 50 ili više centimetara. Tako će opterećenje premaza biti ravnomjerno raspoređeno.

Možete pričvrstiti lag za drvenu gredu s metalnim vijcima. Prvo bušite rupu za vijak promjera 2,5 mm, što je već debljina vijka. Duljina nosača mora prijeći širinu zaostatka 2,5 puta. To je optimalno ako je promjer vijka najmanje 6 mm.

Tehnologija polaganja

Način polaganja poda na trupac je nešto drugačiji u odnosu na različite tipove temelja. U svakom slučaju, ako strogo slijedite daljnje upute s fotografije, možete organizirati topao, izdržljiv i kvalitetan premaz kod kuće.

Kako položiti trupce na zemlju

Prilikom gradnje privatne kuće, možete početi polagati pod na trupcima na temeljima prljavštine tijekom polaganja potpornih konstrukcija, ili tijekom unutarnje obrade.


Slijed radnji je sljedeći:

  1. Tlo treba biti pravilno nabijeno ispod poda, koristeći kraj široke klade ili vibrirajuću ploču.
  2. Sloj granitne mrvice debljine 5 cm treba izlijevati po tlu, što će poslužiti kao drenaža, nakon čega se također treba zbiti.
  3. Pod potpornim stupovima montiramo drvenu oplatu, koju punimo slojem cementnog morta, ojačanog mrežom.Stoga organiziramo temelj za stupove.
  4. Kada se beton stvrdne, treba ga pokriti slojem krovnog materijala i ukloniti stupove od opeke.
  5. Gornji dio stupova treba izolirati s dva sloja filca i kitom s bitumenskim mastiksom.
  6. Na rezultirajućim stupcima treba pričvrstiti zaostatke.
  7. Šipke lubanje se ugrađuju između zaostataka za polaganje podloge.
  8. Ekonomska neobrezana ploča služit će kao podloga. Ne bi se trebao pričvrstiti na trupce, pustiti da leži slobodno.
  9. Krovni materijal ili plastični omot postavljen je na vrh dasaka kako bi se zaštitio od vlage, a materijal bi trebao prodrijeti kroz zidove 15-20 cm.
  10. Sljedeći sloj može se polagati na bilo koju odabranu izolaciju. To može biti pjena, mineralna vuna, ekspandirana glina ili bilo koji drugi izolacijski materijal.
  11. Između završnog sloja i izolacijskog sloja postavljen je sloj barijerne pare.

Ako se dvostrana membrana koristi kao parna brana, možete postaviti završni pod izravno na nju. Međutim, svi ostali materijali za parne brane osiguravaju uvlačenje završnog poda od 2 cm ili više.

Tehnika polaganja kašnjenja na drvenom podu

Budući da su grede drvenih podova debeli pravokutni trupci, u nekim slučajevima možete položiti završni pod izravno na njih. Međutim, to je moguće samo ako su savršeno ravne i nisu udaljene više od 80 cm.


Prvi zaostatak je fiksiran na 20-30 cm od zida, kontrolirajući njegovu razinu i sve sljedeće trake u odnosu na horizont. Lagovi moraju biti čvrsto pričvršćeni na trupce kako bi pod bio siguran.

Pod polaganjem izolacije do zaostataka potrebno je pričvrstiti lubanje za podloge. Na ovu podnicu mogu se postaviti ekspandirana glina, pjenasta plastika, mineralna vuna i drugi materijali. Metoda polaganja izolacije slična je gore opisanoj.

Kako položiti trupce na beton

Prednost ove metode polaganja u svojoj jednostavnosti i brzini. Znajući kako staviti zaostatke na betonskom podu, možete riješiti nekoliko problema odjednom - razina, izolirati pod i zaštititi stan od buke s donjih katova.

Popis alata za rad s takvom bazom uključuje: bušenje, sidro, tiple i vijke za drvo promjera 6 mm. Osim toga, korisni su čekić, avion, motorna pila i konstrukcijska razina.

Za fiksiranje zaostatka na betonskom podu pomoću vijaka ili sidrenih vijaka. Potonji fiksiraju rešetke mnogo čvršće, iako su mnogo skuplji.


Prije polaganja trupaca na betonski pod, podlogu treba obraditi smjesom prajmera, te pokriti zaštitnim filmom ili krovnim materijalom. Preporuča se impregniranje drva radi zaštite od truljenja, požara i insekata.

Betonska podloga može imati značajne fluktuacije razine. U takvom slučaju, horizontalni položaj greda može se prilagoditi posebnim oblogama od šperploče iliklinovi. Tehnološki napredniji podesivi pod na trupcima može se izvesti čak i uvijanjem vijaka na dnu trupca (više: "Kako napraviti podesive podove na trupcima vlastitim rukama").

Redoslijed radova je sljedeći:

  1. Estrih mora biti bez krhotina i prašine, nakon čega ga treba obraditi temeljnim premazom i ostaviti da se potpuno osuši.
  2. Beton treba biti prekriven vodonepropusnim slojem s preklapanjem od 15-20 cm preko zida, a šavovi između pojedinačnih komada materijala u roli položeni slojem od 15 cm zapečaćeni su trakom.
  3. Pripremljeni trupci trebaju biti smješteni na cijelom prostoru sobe. Između krajnjih šipki i zidova, razmak ne bi trebao biti veći od 20 - 30 cm, a svi ostali trupci bi trebali biti ravnomjerno raspoređeni po cijelom području, u pravilu 30-80 cm.
  4. Prvi koji popravlja ekstremne zaostatke, između kojih istežu nit kao razinu svjetionika.
  5. Kratki zaostaci mogu se povećati stražnjicom, imajući u vidu pomicanje šavova u susjednim zaostacima. Ako je poprečni presjek šipke velik, zaostatak treba biti spojen u pola stabla.
  6. Za učvršćenja u podu i trupcima treba bušiti rupe, a zatim umetnuti klinove ili odstojnike ispod sidra.
  7. Daljnji zapisi se učvršćuju vijcima ili vijcima. Na jednom lag bi trebao pasti 2-3 sidra, fiksne u 60-80 cm jedni od drugih.
  8. Prije konačnog fiksiranja, provjerite vodoravni položaj zaostatka, zatim zategnite pričvrsne elemente do kraja.
  9. Između zaostataka možetestavite izolaciju.
  10. Posljednji sloj prije završnog premaza je parna brana.

Nakon polaganja dnevnika s poštovanjem tehnologije samo će napraviti osnovu za završni premaz, bilo da je to laminat, parket ili pločica.

Tako, u biti, polaganje poda u kašnjenju nije vrlo težak proces i gotovo svaki snažni čovjek može se nositi s tim. Osim toga, ovaj premaz može značajno uštedjeti na popravcima.