Kako izrezati pločica za pod - izbor alata


Rezanje keramičkih pločica je složen i zahtjevan posao koji zahtijeva odabir pojedinačnog alata za svaku vrstu premaza. U članku su demontirane sve vrste pločica i alata za rezanje, pa nakon čitanja materijala, pitanje kako rezati podne pločice odmah će nestati.


Rezne pločice za oblaganje zidova

Pločica koja se koristi za završavanje zidova razlikuje se od drugih, na primjer, od podne pločice svojom mekoćom, koja omogućuje rezanje bez posebnih problema. Rezanje ove pločice može se obaviti s nekoliko alata, o čemu ćemo govoriti u nastavku.

rezač stakla

Valjkasti rezač je jeftin i praktičan alat koji je savršen za rezanje male količine materijala.Njegov glavni plus je jednostavnost korištenja:

 • Da biste izrezali dio pločice, stavite ga na ravnu i tvrdu površinu, a zatim označite;
 • Sljedeći korak je izravno rezanje: izrezati rezač stakla od kraja pločice prema vama duž željene linije, pritiskom na površinu;
 • Nije teško razbiti pločicu: uzeti tanki predmet, na primjer,olovkom i stavite je ispod linije rezanja, nakon čega pritisnite pločicu s obje strane reza.

Ovaj proces možete olakšati uz pomoć naprednijeg modela - rezača ulja. U ručki ovog alata ugrađen je spremnik u koji korisnik napuni mješavinu motornog ulja i kerozina. Tijekom rezanja, smjesa ulazi u valjak i time olakšava postupak rezanja materijala.

Ručni rezač pločica

Vrijedi kupiti ručni rezač pločica ili ga iznajmiti samo ako očekujete veliku količinu posla. Glavna prednost ovog načina rezanja je jednostavnost i nedostatak napora.


Ručni rezač pločica, kao što možete vidjeti na slici, je jednostavan alat koji se sastoji od vodilica, reznog elementa i poluge. Pločica se postavlja unutar alata, nakon čega se pritiskom na nju izvodi valjak za rezanje. Postupak rezanja se završava pritiskom na polugu koja će slomiti pločicu u mjestu rezanja.

Ovaj rezač pločica ima nedostatke:

 1. Ne možete odrezati trake manje od 5 mm;
 2. Rub rezane pločice morat će se dodatno polirati, jer ponekad je rez neravnomjeran.

Rezanje podnih pločica

Keramičke pločice za pod je prilično izdržljiv materijal, a ručno rezanje je problematično, pa razmišljam o tome kako smanjiti keramičke pločice za pod, odaberite jedan od posebnih alata prikazanih u nastavku.

Električni rezač pločica

Električni rezač pločica je idealan ako vam je stalo do toga kako rezati podne pločice, a istovremeno održavati glatke rubove i ljepotu.

Stroj za rezanje pločica je složena struktura koju će početnik morati shvatiti čitanjem uputa. Ovaj stroj se sastoji od snažnog motora, platforme na kojoj je fiksiran rezni element, na primjer, diska obloženog dijamantom, kao i spremnika u koji se voda izlije na stroj.


Modeli rezača električnih pločica su različiti, tako da je u nekim modelima donji dio diska uronjen u vodu, dok je u drugim modelima samo površina za rezanje pločica navlažena. Zbog vlaženja vodom, tijekom rezanja se emitira manje keramičke prašine te se smanjuje trošenje rezne ploče, čime se produljuje njegov vijek trajanja.

Također je vrijedno spomenuti kako rezati podne pločice rezačem pločica:

 1. Vodite brigu o svojoj sigurnosti i nosite zaštitne naočale, jer fragmenti mogu odletjeti s pločica tijekom rada;
 2. Rezanje pločica se vrši pritiskom na pločicu na disk. Prvi dodir pločice i nož trebaju biti mekani, a zatim postupno rasti. Do kraja rezanja također smanjite tlak;
 3. Lagano pritisnite rubove pločica kako biste izbjegli prevrtanje na jednoj strani, što će prouzročiti mnogo problema, na primjer, oštećenje materijalnog okruženja i stroja;
 4. Promijenite tekućinu u kadu, jer u njoj ima prašine, što značajno smanjuje životni vijek rezne ploče.


naelektrični rezač pločica možete nositi sve vrste pločica, osim toga, stroj će vam omogućiti da rezati na 45 stupnjeva, ostavljajući glatke rubove bez čipova koje ne morate ručno rukovati.

Ako ste već odlučili što ćete rezati pločice za pod, onda ne žurite, jer električni rezač pločica je skup, pa ga trebate kupiti samo ako planirate redovito rezati keramiku. Rješenje problema cijene može poslužiti kao najam građevinske opreme.

Bugarski rezanje

Bugarski - najbolja opcija za ljude koji obavljaju popravke u vašem domu. Takav alat je relativno jeftin, a može se koristiti ne samo za rezanje pločica, pa je vrijedno toga kupiti. Jednostavnost u radu je također velika prednost brusilice, jer rezanje podne pločice kod kuće s brusilicom biti će na ramenu čak i za početnike.


Prilikom odabira brusilice, bolje je uzeti model koji ima prekidač brzine za rezanje pločica brzinom od 3,5 tisuća okretaja u minuti ili manje. Ako će brzina rotacije diska za piljenje (na betonu ili dijamantu) biti veća, onda se pločica može slomiti, a crveni čipovi koji lete velikom brzinom očito otežavaju rad.


Osim prednosti brusilice, postoje i nedostaci:

 1. Stvara mnogo prašine i krhotina;
 2. Rubovi obrubljene pločice su neuredni, pa ih je potrebno dalje obraditi pomoću datoteke ibrusnim papirom;
 3. Visoki rizik od povrede je posljednji nedostatak ovog alata. Budite pažljivi, čvrsto držite brusilicu prije rezanja podne pločice, nosite zaštitne naočale ili masku, kao i respirator.

Slikano rezanje

Često se pločica mora odrezati u ravnoj liniji, primjerice, voziti se ispod sudopera, zahoda ili cijevi. U nastavku ćemo govoriti o tome kako rezati podne pločice kod kuće, prilagođavajući ih obliku različitih izvedbi.

Ballerinka

Ako je vaše pitanje kako rezati podne pločice kod kuće, a uzimajući rupu određenog promjera, onda biste trebali koristiti alat s foto balerinom. To je kružna bušilica koja omogućuje podešavanje promjera rupe koja se reže.


Ako želite rezanje podne pločice na taj način biti što točniji, upotrijebite posebnu postolje za bušenje.

Jedini minus bušilice je da je dovoljno za samo 20 rupa u pločici.

Kliješta za rezanje

Jednostavan alat, međutim, pomoći će vam da dobijete najrazličitije oblike pločica. Zagrizite male komadiće, počevši od ruba. Metoda je jednostavna, stoga budite spremni na činjenicu da dobivate neuredne rubove i da ćete ih morati dalje obrađivati.


Zaključak

Sada ste shvatili kako rezati podne pločiceZapamtite da ne možete uvijek bez profesionalnih alata, tako da možete kontaktirati tvrtku specijaliziranu za rezanje raznih materijala.