Kako je pod lak - instrukcija

Građevinska industrija stalno "baca" na tržište novu raznolikost uzoraka podova. Bez obzira na to koliko bi oni bili savršeni, ne postoji alternativa drvenim podovima. Nije ni za što nedavno istaknut stalan trend prelaska na drvene podove.


No, prije nekih 30 godina, trend je obrnut: većina je preferirala umjetno stvorene podne obloge. U isto vrijeme, nitko nije razmišljao o ekološkoj strani problema i prirodnosti materijala. Osim toga, živo drvo ima jedinstveni prirodni uzorak koji podu pokriva određeni šarm i neku vrstu topline.

Ako postoji drveni pod koji je izrađen od niske kvalitete drva, onda se takvi podovi mogu jednostavno obojiti podnom bojom. Unatoč tome, čak i obična drva imaju svoj prirodni i jedinstveni uzorak, koji je bolje istaknuti kako bi se osjetila prirodna ljepota podne obloge.

Ali ako drvo ostane nezaštićeno od atmosferskih utjecaja i mehaničkih naprezanja, tada će takav pod brzo doćizapuštenost. Stoga, podna površina mora biti zaštićena i bojanje poda lakom omogućuje rješavanje ovog problema.

Zašto lakirati drveni pod

 • Prvo , kako bi se zatvorila drvena konstrukcija od prodora vlage na nju, budući da je glavni neprijatelj bilo kojeg drva. Štoviše, na stablo negativno utječe ne samo višak vlage, već i njezin nedostatak. Uz nedostatak vlage, drvena konstrukcija može promijeniti geometrijske dimenzije i oblik. Osim toga, na njemu se mogu pojaviti pukotine. Pokrivanje poda lakom daje drvenoj konstrukciji optimalne radne uvjete, sprečavajući gubitak vlage, kao i sprječavanje prodiranja vlage u drvo.
 • Drugo,stablo privlači razne kukce i glodavce koji se hrane drvetom. Nakon što su stvorili zaštitni film, mnogi insekti i paraziti nisu u mogućnosti doći do živog drveta.
 • Treće , zaštitni sloj laka poboljšava mehanička svojstva poda, čineći ga otpornijim na abraziju.
 • Četvrto , lakirani pod je manje zagađen i lakši za njegu.
 • Peto , lak može učiniti podove privlačnijim naglašavanjem prirodne strukture drva, a ponekad i povećanjem sličnog učinka.

Koji lakovi treba koristiti

Na građevinskom tržištu možete pronaći dovoljan broj vrsta boja i lakova kako biste odabrali prikladniji materijal, kako po tehničkim karakteristikama tako iu cijeni.

MeđuOvaj set može odabrati lakove, pripremljene na bazi vode ili organskih otapala.


S gledišta ekološke čistoće, vodene boje su manje agresivne i nemaju neugodan miris, ali nisu toliko otporne na mehaničke sile.

Ovisno o osnovnom vezivnom materijalu, lakovi za drvo mogu se podijeliti na:

 • Akril . Na vodenoj osnovi i izvrsne fluidnosti, što ih čini prikladnim za uporabu. Zaštitni film je prilično elastičan, ali ima prosječnu čvrstoću. Akrilni lakovi dostupni su širokom krugu potrošača zbog niske cijene.
 • Alkid . Brzo se suši, film je otporan na mehanička opterećenja, ali je malo otporan na udarna opterećenja zbog nedovoljne elastičnosti.
 • Ulje . Osnova takvih lakova su biljna ulja i smole. Rijetko se koriste za završnu obradu, ali za prednamještanje na drvenim konstrukcijama su idealni.
 • Poliuretan . Proizveden pomoću organskih ili vodenih otapala. Mnogi stručnjaci vjeruju da su poliuretanski lakovi najbolja opcija. Film na temelju njih ima dobru mehaničku čvrstoću. Ali ovi materijali imaju neke nedostatke: lakovi na vodenoj bazi su prilično skupi, a organski na bazi imaju neugodan miris.
 • Epoksid . Imaju izvrsne performanse.snagu, ali nije lako koristiti. Epoksidni lakovi u pravilu su dvokomponentni materijali koji zahtijevaju strogo pridržavanje tehnologije primjene. U isto vrijeme, gotovi lak treba koristiti brzo, što nije uvijek zgodno.
 • Poliuretanski akrilni lakovinamijenjeni su širokoj uporabi. Proizvodna poduzeća uspjela su kombinirati jeftine akrilne i skupe poliuretanske komponente. Nažalost, ovi lakovi su inherentni mehaničkoj čvrstoći u odnosu na druge dobre materijale.
 • Uretan . Njihova niska cijena, ali pristojne pokazatelje duktilnosti i čvrstoće, omogućuju njihovu upotrebu za pokrivanje podova s ​​malim opterećenjima. Njihova glavna prednost je nemogućnost lijepljenja sljedećih ploča ili parketa.
 • Uretan-alkid . Imaju jači film od uretanskih filmova, a inače ih ponavljaju.
 • Urea-formaldehid . Vrlo rijetka vrsta lakova. Vrlo su rijetko korišteni u izgradnji stambenih prostora zbog lošeg učinka na okoliš.
 • Alkohol . Vrlo se suše i dobro prianjaju na bilo koju površinu. Kao rezultat izvlačenja jake, sjajne površine. Takvi lakovi mogu se bez problema nanositi na stare premaze, bez gubitka izgleda. Nažalost, premaz nije dovoljno otporan na vlagu.

Lakiranje drvenog poda osigurava pravi izbor odgovarajućeg laka. Postupak odabira nije jednostavan, kao nekolikofaktori kao što su radni uvjeti, temperaturni uvjeti prostorije, vlažnost, vrsta drva, karakteristike premaza, dekorativni itd.


Napravite pravi izbor premaza boje može samo napraviti majstor, tako da biste trebali dati prednost stručnjacima, ako želite imati premaz koji zadovoljava sve zahtjeve.

Naravno, nakon čitanja takvog članka teško možete računati na pravi izbor materijala, ali možete pokušati:

 • Svaka soba u stambenoj zgradi namijenjena je za posebne namjene. Ako trebate oslikati podove u kuhinji ili kupaonici, bolje je ostati na vodonepropusnim lakovima, kao što su poliuretan, uretan, uretan-alkidni. U takvim prostorijama u pravilu se povećava vlažnost.
 • Ako želite lakirati pod u dječjoj sobi ili spavaćoj sobi, trebali biste se odlučiti za ekološki prihvatljive materijale. Prilikom odabira obratite pozornost na označavanje. Ako pakiranje sadrži simbol "EN 71.3", to su boje s minimalnim vremenom sušenja, što ukazuje na njihovu toksičnost.
 • Podovi u takvim prostorijama kao što su dnevni boravak, hodnik, stepenice drvenih stepenica, kao i druge prostorije u kojima su podovi izloženi značajnim opterećenjima, bolje je pokriti skupim poliuretanskim ili epoksi lakovima.
 • Na trijemu, pogotovo u zimskim mjesecima, prilično je klizavo, pa bi trebali ostati na uretanskim lakovima. Još bolje, potpuno odbijte pokrivanjekao sjajna, sjajna površina (i čak ni sjajna) može biti izvor opasnosti.
 • U vezi s posebnim uvjetima rada, trebali biste razmisliti o tome kako lakirati pod u zemlji (pročitajte: "Kako pokriti pod u zemlji - biramo materijal, uzimajući u obzir prednosti i nedostatke"). Činjenica je da u zimi, grijanje u zemlji ne radi, pa je premaz na nestabilnim temperaturama. Štoviše, ova nestabilnost varira. Ljeti je iznad nule, a zimi ispod nule. U ovom slučaju prikladni uretanski ili uretan-alkidni lakovi koji se ne boje visokih promjena vlažnosti i temperature.

Odgovarajuća tehnologija lakiranja drvenih podova

Prije početka lakiranja, trebali biste pitati kako ispravno lakirati pod. Prije rada potrebno je provesti nekoliko pripremnih postupaka, inače će lakiranje parketa s lakom biti gubitak vremena (čitaj također: "Slikanje parketa - kako to učiniti kako treba").

Priprema površine drvenih podova

Čak i ako drvena površina nema značajnih nedostataka (na prvi pogled), morat ćete pažljivo pregledati podove:

 • Za prisutnost oštrica i izbočenih drvenih vlakana. Ako ih ima, treba ih ukloniti.
 • Ako se pronađu izbočene glave čavala, treba ih izrezati što je moguće dublje kako ne bi ometale brušenje.
 • Mjesta za odmor (gdje su vozili čavli),zapečaćena kitom. Ovaj kit se može izraditi samostalno miješanjem piljevine s ljepilom za drvo.
 • Ako su podovi ranije bili prekriveni zaštitnim slojem voska, tada će se morati isprati bijelim duhom ili drugim sredstvima.
 • Ako su podovi od smreke ili bora i na njemu ima tragova izlučenih smola, površinu treba isprati benzinom (čitaj također: "Koja vrsta laka za pod iz borove daske optimalno odgovara").

Nakon toga možete preći na slijedeće operacije vezane uz brušenje površine.

Brušenje

Brušenje poda zahtjevan je posao, čija će kvaliteta odrediti koliko će površina biti lijepa i koliko će dugo trajati lak na ovoj površini. Stoga se poliranje ne može zanemariti.

Glavni zadatak čišćenja poda je uklanjanje sloja drva koji je apsorbirao mnogo različitih kontaminanata. Glavna stvar doći do živih drva, a istovremeno i očistiti površinu, tako da nije imao nedostataka.


Za izvođenje brušenja prikladna je traka, disk i druge vrste brusilica.

Strojevi za brušenje, iako imaju visoke performanse, ali ostavljaju dio površine neobrađen (blizu zidova).

Na takvim mjestima podove je potrebno ručno obraditi:

 • Za početak, da bi se uklonio osnovni sloj, koji ima nečistoće, brusni papir se nanosi na stroj s veličinom zrna 60-80jedinica.
 • Nakon ove faze, očistite čistu površinu. Sličan postupak se izvodi nakon svakog koraka brušenja, tako da se može odrediti kvaliteta završne obrade površine.
 • Zatim je na stroju postavljen brusni papir sa zrncima od 120-180 jedinica, a pod je opet poliran. Pod mora biti vrlo glatka, a drvo će dobiti prirodan uzorak i boju. U tom slučaju, ne smijete zaboraviti rukovati onim mjestima gdje uređaj ne može doći.
 • U sljedećoj fazi podovi se otvaraju antiseptikom, iako to nije potrebno. No, budući da ne boli, i štiti drveni pod od invazije mikroorganizama, takva impregnacija i dalje treba provoditi.
 • Zaključno, nakon što se pod potpuno osuši, obrađuje se brusnim papirom veličine zrna od oko 400 jedinica.
 • Prije nanošenja laka, potpuno očistite prostor usisivačem. Za veću pouzdanost, pod se briše vlažnom krpom koja će ukloniti najmanje čestice prašine.
 • Ako dodamo deterdžent u vodu, to će poboljšati kvalitetu čišćenja, ali treba imati na umu da neke vrste drva mogu reagirati s kemijom, onda će sav posao pasti.
 • Bolje je obrisati pod čistom vodom, ali polako, kako bi čišćenje bilo kvalitetno. Treba koristiti tkanine koje ne mogu ostaviti ni najmanjih čestica hrpe. Najbolja opcija u ovom slučaju je korištenje mikrovlakana, onda možete biti sigurni u kvalitetu.

Podna obloga nakon koje slijedinanošenje laka

Radove s bojama i lakovima treba obavljati u zaštitnoj odjeći, kao i upotrebom zaštitne opreme kao što su respirator, zaštitne naočale, rukavice itd. Korištenje jastučića za koljena ne smije se zanemariti, a cipele treba nositi na cipelama kako bi se smanjila mogućnost kontaminacije poda. U blizini bi trebala biti krpa da brzo uklonite smeće koje se pojavilo.

Radove treba dobro planirati, osiguravajući odgovarajuće uvjete: temperatura okoline + 10-25ºS uz mogućnost provjetravanja, ali bez organiziranja skica. Pod je izveden u smjeru prema izlazu.


Ova preporuka će pomoći onima koji ne znaju kako lakirati podnu dasku. Ovaj pristup je relevantan i kada slikanje stepenicama, morate osigurati da nakon premaza možete napustiti sobu za potpuno sušenje, a ne razmišljati o tome kako se iz nje.

Da bi lak bio savršeno položen na tretiranu površinu, morate unaprijed odlučiti kako najbolje lakirati drveni pod. Odabir odgovarajućeg laka uvelike će utjecati na kvalitetu premaza. U pravilu, prije prekrivanja poda lakom, podloga je premazana. Također je vrlo važno da prajmer bude kompatibilan s osnovnim materijalom. Kako ne biste iskušali sudbinu, možete koristiti isti lak, ali razrijediti s otapalom u koncentraciji od 1: 3.

Ali ovdje nije tako jednostavno, jer različito drvo može drugačije reagirati na sličan primer.Moguće je da ćete morati koristiti posebne temeljne premaze koji mogu popraviti prirodnu teksturu drvenog poda. U svakom slučaju, na ambalaži odgovarajućeg laka vidi se koja će vrsta premaza biti kompatibilnija u svakom slučaju.

U pravilu se temeljni premaz nanosi širokom četkom, jer za ovu vrstu premaza nema posebnih zahtjeva. Glavna stvar je da na površini nema razmaka, što će smanjiti kvalitetu lakiranog premaza.


Nakon potpunog sušenja prajmera, možete početi potpuno lakirati površinu. Prije nanošenja boje temeljito se umiješa u posudu, a zatim lijevo dok mjehurići ne nestanu.

Obojite površinu četkom ili valjkom. U isto vrijeme potrebno je izmjenjivati ​​prolaze s alatom u jednom i drugom smjeru. Glavno je da se lak ravnomjerno rasporedi po cijeloj površini. Svaki sljedeći prolaz četkom ili valjkom treba preklopiti prethodni prolaz za 25%.


Ne preporučuje se nanošenje puno laka na površinu, jer će to dovesti do negativnog rezultata. Prvo, debeli sloj će se sušiti dugo vremena, a drugo, površina neće biti bolja od toga. Može biti nekoliko, ali vrlo tankih slojeva, sušenih u skladu s tehnologijom. U tom slučaju ne možete požuriti ako želite imati kvalitetnu podnu oblogu.

Za višeatraktivan izgled, svaki naneseni sloj, osim posljednjeg, podvrgnut je brušenju. To se radi ručno, koristeći šmirgl papir, koji ima veličinu zrna u rasponu od 200-400 jedinica. Za uspješno pjeskarenje, sloj se mora dobro osušiti. Ova tehnološka operacija omogućit će uklanjanje mikro-kapljica, koje nakon postavljanja nekoliko slojeva mogu prerasti u ozbiljne nepravilnosti.

Preporuke

Nakon svakog postupka brušenja, površinu treba pažljivo odvojiti od učinaka brušenja. Možete koristiti usisivač, a zatim ukloniti najmanje čestice vlažnom krpom.

Ovisno o željenom rezultatu i financijskim mogućnostima, nanosi se nekoliko slojeva laka. U pravilu, ograničeno na tri sloja, ali je moguće primijeniti 5-7 slojeva.

Nanošenje svih slojeva, osim završne obrade, provodi se s okomitim preklapanjem svakog sloja. Dopušteno je čak i kaotično kretanje četkom ili valjkom, tako da je lak ravnomjerno raspoređen po površini. Što se tiče zadnjeg završnog sloja, kretanje treba usmjeriti iz izvora svjetlosti u prostoriju.

Nakon nanošenja svih slojeva, pod se ostavlja u tom stanju dok se lak potpuno ne osuši. U isto vrijeme potrebno je osigurati da prašina i prljavština ne mogu ući u prostoriju.


Nakon razdoblja navedenog na pakiranju, provjerite pod za kvalitetnu boju. Ako se malo zalijepi, može se oprati blagom otopinom sapuna ili deterdžentom za pranje posuđa.

Usprkos tome, potpuno mehanička opterećenja na podu mogu se proizvesti najranije tjedan dana. Nakon tog vremena pod će biti pouzdano zaštićen od raznih vanjskih čimbenika. U isto vrijeme, privlačan izgled drva će ostati.

Lakiranje drvenog poda prilično je naporan i odgovoran posao. Ako sredstva dopuštaju, bolje je zaposliti obrtnike. Ne samo da će odabrati pravu boju, već će i obaviti sve kvalitetne radove. U svakom slučaju, s kim ćete pitati, ako podovi ne zadovoljavaju sve zahtjeve.

Ali to ne znači da je nemoguće učiniti isto i sami, pogotovo jer će biti mnogo jeftinije. Ako niste vrlo izbirljivi i odnosite se prema svemu filozofski, onda možete podove polirati vlastitim rukama. Glavno je strogo se pridržavati tehnologije, prelazeći s jedne tehnološke operacije na drugu. Jednako je važno prisustvo posebnog alata.


Ako namjeravate lakirati jednu prostoriju, tada vam ne trebaju posebni alati, osim ručnog brusnog stroja. Glavni uvjet je nedostatak žurbe, onda će sve ispasti. Osobito se odnosi na takvu tehnološku operaciju kao što je lakiranje. Vrlo je važno da se u tim fazama svaki sloj potpuno osuši.