Podu drugog kata izrađujemo vlastitim rukama na drvenim gredama

Postoje dvije opcije za ugradnju drvenog poda: ako je kuća jednokatna, onda je pod postavljen na trupce, a ako je višespratni, onda se pod svake sljedeće etaže montira na drvene grede. Iako, ovisno o dizajnu i jednoj prizemnoj kući, možete postaviti drveni pod na drvene grede. Dakle, nije izbor tehnologije, već konstrukcijske značajke zgrade.


Grede i pod

Uređaj poda drugog kata na drvenim gredama ima tehnološke značajke.

Naime:

 • Grede su dio strukture kuće i čine je jačom. Grede su sigurno pričvršćene za zidove ležaja, što pod čini pouzdanim.
 • Mala težina građevinskog materijala koji se koristi za šivanje donjeg dijela stropa.
 • Niski troškovi izgradnje takvih podova. Unatoč tome, pod drugog kata na drvenim gredama ima svoje nedostatke. Na temelju nosivih zidova ima visoku provodljivost buke, što negativno utječe na život u takvom stanu. Ako razmislite o tome i instalirate preklopne zaostatke drugog kata na zvučnu izolaciju, problem će biti riješen. Nažalost, ovaj pristup smanjuje nosivost građevine u cjelini.

Raspored zrake

Da bi pod bio kvalitetan i trajao dugo, potrebno je odrediti broj greda.

Za ovoMožete koristiti posebne programe, ali programeri idu u drugom smjeru, oslanjajući se na standardne pristupe:

 • Odabrana je šipka s presjekom od 150x150 mm ili 200x200 mm.
 • Grede se nalaze na udaljenosti od 0,6 m jedna od druge.


U pravilu, bor je izabran kao najjeftiniji i pristupačniji građevinski drvo. Ovisno o tome je li zgrada cigla ili drvena, stropne grede su fiksirane. U ciglenoj su kući ugrađeni u ciglu. U drvenoj konstrukciji postavljene su na drvenu podlogu i pričvršćene metalnim nosačima.

Ovaj proces zahtijeva poseban pristup koji se može temeljiti na određenim pravilima:

 • Sve drvene konstrukcije, uključujući grede, treba obraditi antisepticima i vatrostalnim materijalima.
 • Ne smije se premazati smolom na drvenim konstrukcijama, jer to može dovesti do kondenzacije.
 • Prvo drvo treba biti postavljeno na udaljenosti od 5 cm od zida i ne više.


Kao što je gore spomenuto, ugradnja podnih greda vrši se ovisno o strukturnim značajkama konstrukcije.

Posao

Uređene etaže na drugom katu privatne kuće kako slijedi. Prvo morate pričvrstiti šipke na sve strane greda. Šipke su pričvršćene tako da su pri polaganju ploča u ravnini s gredama. Montaža bi trebala biti pouzdana, jer morate hodati po podu.

preklapanjePotpuno ušiveno od dna, koje će kasnije služiti kao strop na prvom katu. Ploče se vrlo čvrsto uklapaju, tako da nema praznina. Nakon toga je gornja strana šiva prekrivena slojem hidroizolacije ili uobičajenim glino-pjeskovitim rješenjem.


Njegova prednost je što ova mješavina ne gori, stoga je idealna za takve svrhe. Otopina se nanosi u tankom sloju, nakon čega se mora pustiti da se osuši. Alternativno, možete položiti ruberoid. Takve tehnološke operacije povećavaju vijek trajanja izolacije.

Pod drugog kata u drvenoj kući trebao bi biti topao, a za to bi trebalo postaviti toplinsku izolaciju između greda.

Kao grijač možete koristiti:

 • običnu trosku koja se ulijeva u razmake između greda;
 • mineralna vuna;
 • pjena;
 • ekspandirana glina ili piljevina.

U većini slučajeva koristi se mineralna vuna zbog niske cijene, jednostavnosti i jednostavnosti ugradnje. Ovaj se materijal uklapa između greda i vrlo je čvrst, tako da nema praznina, posebno zato što rad s mineralnom vunom omogućuje da se zapečati. To će omogućiti dobivanje visokokvalitetne toplinske izolacije bez svih vrsta hladnih mostova.


Zaključno, površina može biti prekrivena parnom barijerom, iako nije potrebna ako postoje financijske poteškoće.

Alternativno, možete primijeniti pjenu, ali treba imati na umu da ona ima pozitivnu zapaljivost, usprkos tomesvojim jedinstvenim karakteristikama toplinske izolacije.

Ako govorimo o materijalima kao što su piljevina, ekspandirana glina ili šljaka, to su rasuti materijali i nije ih lako dovesti na drugi kat u dovoljnim količinama.

Nakon polaganja izolacije možete nastaviti s izradom završnih podova na drugom katu. To se radi pomoću iste tehnologije kao i prijašnje šivanje prostora između greda. Ali onda su daske bile pričvršćene odozdo, i sada to treba obaviti odozgo. Glavna stvar koja je bila u ravnini s gredama.


Postoji još jedna mogućnost za završnu obradu podova na gredama. Da biste to učinili, na vrhu greda iu smjeru okomitom na smjer greda, pričvršćeni su zaostaci. U tom se slučaju dobiva ventilirani prostor, što pozitivno utječe na trajnost konstrukcije.

Osim toga, ovaj pristup omogućuje montiranje plivajućeg poda, koji može smanjiti razinu buke nekoliko puta.

Na vrhu trupca pričvršćena je obična daska ili ploča od iverice. U isto vrijeme potrebno je osigurati razmake između poda i zidova. U svakom slučaju, ugradnja poda može se završiti završnom obradom, koja se može koristiti kao linoleum, parket ili laminat.

Zaključak

Zaključak pokazuje: mogućnost toplog poda na drugom katu vaše kuće je najbolji izbor. U pravilu - to je dodatna udobnost i praktičnost.


Nakon gledanja videozapisa možete saznati više o tomeove tehnologije.