Kako staviti pločica na podu vlastitim rukama - postupak

Takav materijal koji je odavno poznat i široko korišten u popravcima, poput pločica, je univerzalan, jer ga možete obložiti gotovo bilo kojom površinom u svakoj prostoriji. Međutim, nije svaki vlasnik zna kako pravilno položiti pločice na podu kako bi osigurao pouzdan i trajan premaz. U ovom materijalu s fotografijama i videozapisima detaljno ćemo opisati sve tehnološke faze i zamršenosti ovog zanimljivog procesa.


Materijali koji su trenutno dostupni na tržištu imaju mnogo pozitivnih kvalitativnih karakteristika za koje ih mnogi potrošači biraju. Nije tajna da je pod s pločicama hladan na dodir. Istina, ovaj problem se sada može riješiti uz pomoć sustava podnog grijanja. Tako opremljeno grijanje će učiniti pločicu toplom i ugodnom.

Imajte na umu da je kvaliteta keramičkih pločica za zidne i podne obloge nešto drugačija. Konkretno, podna pločica se proizvodi većih dimenzija, minimalna širina rebra iznosi 20 cm. Osim toga, da bi se izdržalo povećano opterećenje, pločice otporne na toplinu polažu se na pod, a ako se pretpostavlja da će urediti prostorije s niskim temperaturama, a zatim otporne na mraz.

Tehnika postavljanja pločica na podu razlikuje se u nekim značajkama, što će biti detaljnije opisano u nastavku.

Preliminarna obuka

Bilo koji popravak je nemoguć bez seta alata i materijala, pa prije nego što stavite pločice na pod vlastitim rukama, trebate pripremiti sve što vam je potrebno. Budući da je u procesu okretanja pločice potrebno rezati, potrebno je pripremiti škare i stroj za rezanje pločica koji će pružiti glatki rub bez pukotina.


Oštra rebra morat će se brusiti s kartonom ili karbidom silicij smolom pogodnom za rad s keramikom. Kliješta ili kliješta mogu biti potrebni za rezanje gotovo na rubu pločice, gdje se stroj ne može koristiti.

Osim toga, za označavanje pločica i prostorije trebat će vam metalna traka, šiljak, nazubljenu lopaticu za ljepilo i gumu za fugiranje, kao i letvu za oblikovanje rubova.

Priprema površine

Polaganje pločica na podu uvijek se provodi samo na pomno pripremljenoj površini - čistoj, ravnoj, izdržljivoj i suhoj. Najbolja opcija je betonski estrih. Ako nema pritužbi na njegovu kvalitetu, onda prije polaganja podne pločice na takvu podlogu treba ga otprašiti i napuniti. Ako nisu bile dostupne, cementna žbuka, koja nalikuje na kiselkastu kremu u debljini, može poslužiti kao alternativa. Ako se rad obavlja u kupaonici, poželjno je tretirati estrihbitumenski mastiks, koji će služiti kao dodatna hidroprotekcija.


Ako se betonska podloga ne razlikuje u idealnim karakteristikama, prije polaganja pločice na pod, moraju se ukloniti sve nesavršenosti. Od svih otkrivenih žetona, žljebova i pukotina treba se riješiti. Nakon toga se provjerava razina poda. Ako je neujednačena - uliti izravnavanje cement-pijesak estrih, koji će osigurati pouzdanost i trajnost budućeg premaza.

Obilježavanje izvedbe

Imajte na umu da kada položimo pločice na pod vlastitim rukama, ne zanemarimo preliminarno označavanje prostorije. Iskusni graditelji naglašavaju ovu važnu fazu rada.


Da biste izvršili označavanje, trebali biste:

  1. Pronađite središnje točke na svakom zidu.
  2. Učvrstite vijke u tim točkama.
  3. Uparite centre suprotnih zidova u parovima koristeći najlonsku liniju za ribolov.
  4. Nabavite 4 jednaka prostora.

Da biste razumjeli kako pravilno položiti pločice na podu, morate ga položiti na pod bez ljepila na barem jednoj od stranica. Tako ćete točno znati koliko ćete cijelih pločica trebati za suočavanje sa sobom. Pomoću pločica moguće je postaviti obrazac bilo koje složenosti, kombinirajući različite boje i veličine po komadu.

Ako niste sigurni kako pravilno položiti pločice na pod kako biste stvorili lijep uzorak, preporučujemo da najprije eksperimentirate i unaprijed postavite pločice bezpričvršćivanje na ljepilo. Ovakav pristup omogućit će vam da odlučite kako ćete položiti pločice na pod, tako da u vidljivom dijelu prostorije postoje cijele pločice i da li trebate pomaknuti redove u odnosu na sredinu, kako bi se izbjeglo rezanje materijala što je više moguće. Treba paziti da su spojevi pločica paralelni sa zidovima i prozorskim otvorom.


Tek nakon što se uvjerite da su sve pločice na mjestu, možete nastaviti s instalacijom.

Istovremeno, napominjemo da u malim sobama možete početi polagati pločice iz drugog reda. Prije polaganja prvog reda, radeći kao svjetionik, izrađuje se na alabasteru. Po završetku može se demontirati i na kraju položiti na ljepilo.

Postavljanje pločica

Nakon što je prošao sve preliminarne faze, možete nastaviti izravno na pitanje kako pravilno položiti pločice na podu. Ljepilo se nanosi na pripremljenu površinu lopaticom, nakon čega se izravnava pomoću nazubljene lopatice smještene pod kutom od 45o , čime se osigurava jednolični sloj smjese. Ako je veličina pločice veća od 20 cm2 , na nju se nanosi ljepilo.


Optimalno, ako polaganje pločica počinje iz središnjeg reda, kreće se u smjeru zidova. Nakon polaganja prvog reda, radi boljeg prianjanja na površinu, oni ga udaraju udaračem. Nakon postavljanja na svaka 2-3 elementa, potrebno je provjeriti razinu njihove lokacije i, ako je potrebno, odmah ispravitinjegov (više: "Kako staviti pločice na podu u kupaonici - polaganje na stepenicama").

Za postizanje glatkih spojeva pločica, između pločica se umeću križevi. To će omogućiti da se ljepilo brzo suši i kompenzira moguće širenje pločica zbog visokih temperatura.


Širina šava ovisi o veličini jedne pločice, dok je maksimalna dopuštena udaljenost 4 mm. Osim toga, debljina nanesenog ljepljivog sloja mora odgovarati debljini materijala.

Na kraju obloge u križevima više nije potrebno, i oni su uklonjeni. No, za proizvodnju fugiranje može biti samo dan nakon instalacije, tako da je popločan ljepilo ima vremena da se osuši.

Kako izrezati pločicu

To neće biti moguće bez rezanja pločica za vrijeme podne obloge, iako je moguće smanjiti broj ostataka ispravnim postavljanjem materijala na područje. Ovaj proces je vrlo mukotrpan i odgovoran, pa je preporučljivo sve pažljivo provjeriti prije početka rezanja. Vidi također: "Kako pravilno staviti pločice na pod u WC školjci s rukama."

Rezanje pločica se vrši na sljedeći način:

  • na bočnoj strani, prema veličinama, izrezana je olovka;
  • postavljanje pločice na ravnu čvrstu površinu duž linije zareza, potrebno je proći kroz rezač pločica;
  • uz pomoć kliješta pažljivo odlomite dodatni komad pločice.


Pokazalo se da se ovaj postupak odvija daleko od kvaliteteprvi put, pa je bolje vježbati na starim nepotrebnim materijalima. Pukotine i oštri kutovi koji su nastali nakon odvajanja ruba, moraju se brusiti s dosjeom.

Fugiranje

24 sata nakon ugradnje pločice, možete staviti u fuge. Ova faza rada nije teška. Slijedeći upute na pakiranju s talog, to mora biti pripremljen - dosljednost treba nalikovati guste kiselo vrhnje (više: "Kako je fugiranje podnih pločica zglobova - stručne preporuke").

Pomoću gumene lopatice žbuku treba postaviti u spojeve između pločica, čime se osigurava ravnomjerno punjenje prostora. Višak sastava odmah izbrisati s pločice s mokrom krpom. Dekorativna linija na injekcijskoj smjesi može se ispisati s drvenom zaobljenom šipkom koja ih vodi kroz još uvijek vlažan materijal.

Ako se obrada šavova vrši pravilno, površina dobiva potpunost i ljepotu, a vijek trajanja premaza se povećava. Dakle, ne treba zanemariti tako važan posao, jer konačni izgled premaza ovisi o tome.


Rezultati

Dakle, postavljanje pločica na pod vlastitim rukama je zadatak koji se može realizirati čak i od strane profesionalca. Dovoljno je samo pridržavati se opisanih pravila i odgovorno se odnositi prema radu. Tada će vas rezultat sigurno zadovoljiti. Ipak, bolje je početi polagati s neprimjetnim dijelovima poda kako bi se malo naučilo.