Polaganje podnih pločica dijagonalno

Osnovna ili paralelna instalacija keramičkih proizvoda smatra se najlakšom za izvođenje. Polaganje podnih pločica dijagonalno je teže i skuplje. U isto vrijeme, gotovi premaz je vrlo atraktivan, pogodan za male i velike prostorije.

Dijagonalno slaganje - početak planiranjem

Pločica se može sigurno nazvati završnim materijalom, što dizajneru omogućuje neograničene mogućnosti uređenja. Mnogi formati, veliki raspon boja, razne kompozicije i dodatni elementi, kombinatoričnost - zahvaljujući tim čimbenicima, možete dobiti lijep, apsolutno jedinstven premaz čak i od jednostavnih pločica u dvije boje.

Ugradnja pločastog materijala provodi se na nekoliko načina: ravna, ofsetna ili dijagonalna (dijamantna). To je potonja opcija koja se smatra najzanimljivijom i raznovrsnijom.

Da bi se postavila pločica obložena dijagonalom, standardna ravna šara rotira se pod prosječnim kutom od 45 ° prema zidovima. Profesionalac može apsolutno bilo koji dizajn, čak i najsloženiji (tepih, ornament,u obliku dijagonale s rotacijom pod kutom od 30 ° do 70 ° ili da u jednom projektu kombiniraju ravan i dijamantni stil.

Dijagonalno postavljene pločice.
Raspored kombinacija.
Zoniranje popločanog izgleda.

Kada kupujete, iskusni trgovci odmah zahtijevaju od klijenta - odaberite izgled. Ovisi o ovome:

 • Dizajn i format proizvoda za pločice.

Jednodimenzionalno lice je univerzalno, njegova instalacija će ovladati i početnici i iskusni obrtnici. Ali još jedna stvar - modularna pokrivenost. Sastoji se od niza elemenata različitih dimenzija i oblika koji su međusobno višestruki. Ovaj tip materijala za završnu obradu može se montirati haotično ili u određenom redoslijedu, stvarajući jednostavan ili složen, ritmički repetitivan uzorak. Modularnu oblogu teško je izvesti, dijagonalno postavljanje zahtijeva iznimno profesionalan pristup;

Primjer ravnog i dijamantnog uzorka za modularne pločice

 • Dovršetak.

To jest, broj osnovnih i komplementarnih pločica, skup različitih pomoćnih elemenata: dekori, frize, paneli i tako dalje. Uredno postavljen monokromatski okrenut dijagonalno na podu izgleda prilično mirno. Dva tona šah se dobiva svjetlija, dominantna, mora se koristiti pažljivo kako ne bi preopteretio prostor. Čak i teže šaren, bogatukrasni elementi modularna završna obrada. Boja i oprema odabrani su vrlo pažljivo, uzimajući u obzir sve značajke prostorije, sve do intenziteta svjetlosnog toka i boje namještaja.

Uporaba dekora.

 • Potrošnja materijala za oblaganje.

Polaganje pločica na podu dijagonalno podrazumijeva znatan trošak oblaganja. Duž perimetra bit će odrezani gotovo svi elementi, ali neće se koristiti svi ostaci. Dakle, morate kupiti završni materijal s marginom od 15-25% za otpad. I bolje je ne štedjeti na tome, jer ćete kasnije vrlo teško pronaći pločice iste serije, sjene ili kalibra.

Parametri pločica naznačeni na kutiji.

Najbolji način za izračun ispravnog (urednog) iznosa potrebne obloge, kako bi se odredio najoptimalniji raspored glavnih i ukrasnih elemenata je unaprijed nacrtati crtanje ruke ili ga naručiti od savjetnika. Proizvođači keramike gotovo svi prodavatelji nude softver za razvoj skica ili posebnih terminala za samostalan rad. To je vrlo praktično, budući da je moguće izraditi projekt u 3D i istovremeno dobiti plan.

Valja spomenuti još jednu stvar koja izaziva pitanja od kupaca. To je preporučena širina šava među pločicama. U stvari, apsolutno je nevažno pod kojim se kutom zidovi postavljaju. Ovdje se primjenjuje pravilo - što je veća veličina proizvoda, to je širi jaz:

 • Keramika do 30x30 cm- 1-1,5 mm;
 • Lice od 30x30 do 60x60 cm - 2-5 mm;
 • Proizvodi velikog formata od 60x60 cm i više - 5-10 mm.

I imajte na umu da se samo pročišćeni završni materijal montira besprijekornom metodom. To su proizvodi koji su obrađeni u tvornici.

Skup alata i materijala

Polaganje pločica s dijamantom vrši se pomoću sljedećeg pribora:

 • oblaganje obloge i potrebnih oblikovanih elemenata;
 • Ljepilo za pločice od cementa ili polimera;
 • Tlo za obradu baze, ako je potrebno - hidroizolacijski materijal;
 • cement cementa za zalijevanje ili polimera;
 • Silikonska brtvila za obradu spojeva i kutnih spojeva.
 • ravnalo za rulet, kvadrat i čelik;
 • Hidro ili laserska razina;
 • Rezač pločica;

Kada dijagonalno polaganje zahtijeva veliki broj obrezanih pločica. Stoga je bolje iznajmiti dobar alat za rezanje pločica. To će značajno smanjiti troškove vremena i poboljšati kvalitetu rada.

Pregled alata za rezanje pločica -ovdje .

 • kabel i marker za označavanje;
 • Kapacitet i građevinska mješalica za miješanje otopina;
 • lopaticom i nazubljenom lopaticom za nanošenje ljepila za pločice;
 • Malo i gladilicu za fugiranje;
 • prijelazni razmak ili sustav poravnavanja pločica (SVP);
 • Montažne rukavice i jastučići za koljena;
 • Žlica, spužva i meka tkanina za uklanjanje viška ljepila ifugiranje.

Vodič korak po korak

Obloga poda s dijamantom u 5 stupnjeva:

Priprema baze

Prema uputama proizvođača keramike, podloga bi trebala osigurati stvaranje sloja ljepila ispod pločica debljine 2–15 mm, a ispod premaza za mozaik - do 20 mm.

Baza mora biti:

 1. Glatko. Prema SP 29.13330.2011 “Podovi. Ažurirana verzija SNiP 2.03.13-88 "dopuštena razlika - ne više od 2 mm po metru površine. Svi nedostaci, uključujući pukotine, udarce i slično, moraju se unaprijed utvrditi;

  Provjera temelja.

 2. Suho. Bolje je izmjeriti postotak preostale vlage pomoću profesionalnog mjerača vlage. U isto vrijeme, dopuštena razina cementnih podova je do 6%, anhidridni podovi ne prelaze 1,5%, drveni podovi do 12%;
 3. Trajni. Prema navedenom skupu pravila, preporučena razina čvrstoće za građevinske podove iznosi najmanje 15 MPa;
 4. Čisto. Uklonite ostatke, prašinu, mrlje od ulja, bitumen, stare boje i lakove, čađu i sve što može ometati prianjanje ljepila i podloge od površine.

  Čišćenje baze.

Nakon ispitivanja, podlogu treba po mogućnosti premazati odgovarajućim spojem za stvrdnjavanje, poboljšati svojstva prianjanja ili izjednačiti njegovu sposobnost upijanja. Ako je potrebno, provedite mjere vodonepropusnosti i provjerite da li sve vrste komunikacija imaju problemapovršine u skladu s dizajnom sobe.

Detaljno o pripremi baze ispod pločice, ovdje smo napisali .

Raspored i suhi zaslon

Primarni zadatak je ispravno konstruirati aksijalne linije prostorije. Spojite sredinu suprotnih zidova kako biste dobili uzdužnu i poprečnu osovinu. Na okomitom zidu označite očekivanu razinu čistog poda, što će vam pomoći da brzo ispravite manje nedostatke.

Oznaka u dijagonali jednostavna je shema

Budući da postavljamo pločicu s rombom, pored osnovnih aksijalnih linija, bit će potrebna dijagonalna spajanja suprotnih kutova. Ako je prostor u prostoriji velik, možete privezati konopac za vezanje duž osi ili ugraditi takozvane svjetioničarske pločice. U tom slučaju, upute proizvođača preporučuju provođenje izračuna iz centra, te u malim kadama, hodnicima (za monofone ili pločice s dvije boje) iz udaljenog kuta sobe.

Kombinirana shema.

Prije nanošenja ljepljivog sastava, potrebno je postaviti keramički premaz na suhom podu. To će još jednom provjeriti ispravnost crteža, kao i izvršiti fit ili trim.

Priprema ljepila za pločice

Pločica se može postaviti na homogenu otopinu s niskim koeficijentom protoka. Suhu mješavinu treba zatvoriti čistom vodom bez nečistoća i pomiješati s mješalicom brzinom koju preporučuje proizvođač. Gotova težina ima kratak životni vijek - do 60minuta tijekom kojih se mora potpuno razviti.

Ako se koristi polimerna ljepljiva masa, treba je pomiješati s lopaticom, ili dodati aktivator i pažljivo raditi s bušilicom ili odvijačem s malim vrhom za miješanje.

Kako odabrati ljepilo za pločice- naš stručni savjet.

Polaganje pločica

Instalacijski radovi počinju od referentne točke - od sredine prostorije ili od udaljenog kuta. Ljepilo rješenje se primjenjuje na bazu na širinu od 1-3 redova ili malih kvadrata, nakon čega morate staviti obloge, malo utopiti, razini, ako je potrebno, taknite s malj. Višak ljepila u prazninama se uklanja i umeće se daljinski križevi ili SVP. Ravnomjernost poda povremeno se provjerava na vodenoj razini.

Provjera niveliranja.

Ako se prema projektu nalaze ploče, tepisi, ornamenti i frize, onda polaganje počinje s dekorativnim umetcima.

Kada se koriste materijali velikog formata, ljepilo se mora nanijeti na pod i na pogrešnu stranu pločice. Ove informacije uvijek se navode u opisu zbirke na pakiranju ili u katalogu proizvođača.

Fugiranje i čišćenje površina

Razmak između ploča se obavlja nakon što se ljepilo na koje se polaže pločica osuši. Suhu smjesu cementa miješamo s vodom, temeljito promiješamo i odmah nanesemo na oblogu gumenom lopaticom. Morate ispuniti sve spojeve bez kvarova, praznina i praznina.

Ako viUpotrijebite polimerni spoj, pažljivo pročitajte upute prije uporabe i kupite preporučeni alat. Konkretno, posebnu lopaticu s izmjenjivim gumenim mlaznicama, kantu sa skuterima i riberom sa spužvom. Nanesite smjesu također u sve praznine.

Nakon 15-30 minuta ostatke fugiranja treba prikupiti vlažnom spužvom, temeljito isprati cijelu površinu. Sada možete zalijepiti kutne spojeve, kao i spojeve između poda i zida. Višak se ukloni vlažnom krpom ili gumenom lopaticom 20-30 minuta nakon nanošenja.

Sljedećeg dana potrebno je očistiti površinu kiselim spojevima kako bi se uklonio ostatak cementa ili epoksidni film iz keramike. Nakon 2-5 dana premaz je spreman za svako opterećenje i intenzivnu uporabu.

Ovdje smo detaljnije govorili o injektiranju .

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije