Kako položiti pločice na podu kupaonice - postavljajući stube

Počevši od popravka kupaonice, vlasnici nekretnina razmišljaju o tome koji je kat poželjan, tako da zadovoljava sve zahtjeve za prostorije gdje se visoka vlažnost prati gotovo cijelo vrijeme. Kao što praksa pokazuje, to je polaganje pločica na podu u kupaonici je idealno rješenje, a vi možete raditi ovaj posao sami.

Priprema osnovne površine

Polaganje pločica, kao i svaki drugi pod, započinje pripremom podloge. Prije svega uklanjaju se namještaj, sanitarije i ogledala. Popravak počinje raditi kada se kupaonica potpuno isprazni.

Polaganje podnih pločica u kupaonici je na najjednostavnijoj i čvrstoj površini. Ponekad možete čuti mišljenje da je instalacija dopuštena za izvođenje na starim pločicama. No, ova metoda ima značajan nedostatak: vjerojatno je da nova pločica neće dobro pristajati na staru glatku površinu, a pločica neće ostati na podu.


Stoga je bolje rastaviti stare pločice i otopinu na koju su položene. Od alata će vam trebati čekić i dlijeto. kojiprovjerite je li površina podnožja apsolutno ravna, koristite optičku razinu. U prisutnosti manjih nepravilnosti nanesite samonivelirajuću smjesu. U jednom trenutku nemoguće ga je nanijeti slojem većim od 1,5 centimetara, jer se otopina neće osušiti.

Ako baza ima značajne nedostatke u obliku pukotina i udubljenja, najvjerojatnije, trebat će vam estrih na podu u kupaonici ispod pločice, koja je napravljena pomoću cementnog morta.

Priprema poda u kupaonici ispod pločice je završena nanošenjem temeljnog premaza za poboljšanje prianjanja ljepila.

Raspored vodonepropusnosti poda ispod pločice

Prije polaganja podne pločice u kupaonici, izvedite hidroizolaciju poda. Neki vlasnici, koji žele uštedjeti novac i vrijeme, propuštaju ovu važnu fazu ugradnje poda. No, profesionalci preporučuju opremanje hidroizolacije u svim područjima gdje su postavljeni sustavi grijanja, vodoopskrbe i kanalizacije.

Izbor materijala za polaganje pločica

Prije postavljanja podne pločice u kupaonicu, trebate kupiti sve potrebne materijale i alate:

 • pločice;
 • gotova ljepila ili posebne mješavine ljepila;
 • injektiranje;
 • razina;
 • čekić;
 • gumenu lopaticu;
 • plastični križići za spojeve pločica;
 • metalni proizvodi za signalne svjetiljke.

Prije ugradnje potrebno je pripremiti ljepljivu smjesu željene konzistencije, s naglaskom na upute proizvođača.


Izbor podnih elemenata se vrši prije polaganja pločica na podu kupaonice.

Ovom događaju treba pristupiti sa svim odgovornostima, obraćajući pažnju na takve trenutke:

 1. Stupanj apsorpcije pare . Svi znaju da u kupaonici ima visoke vlažnosti. Ako materijal apsorbira vlagu, postaje teži i pločica se može skinuti s površine poda. Majstori preporučuju da se daje prednost pločici koja ima minimalnu količinu pora na leđima (čitaj: “Kako staviti pločice na podu u kupaonici vlastitim rukama”).
 2. Prisutnost ne-klizne površine . Za kupaonice ovo je važna točka, jer trebate zaštititi članove obitelji od ozljeđivanja na podu na kojem se nalazi lokva.
 3. Otpornost na agresivna sredstva . Za podne pločice, važno je da upotreba sastava deterdženta ne uništi njegovu površinu, jer je održavanje kupaonice vrlo važno za kupaonice.
 4. Struktura obrnute površine proizvoda . Ne smije imati nepravilnosti i druge nedostatke, jer u suprotnom neće biti moguće postići dobro prianjanje na dno poda. Kao rezultat toga, pod neće trajati dugo.
 5. Dimenzije pločica . Ovaj parametar ovisi o području sobe. Najčešće korištene veličine podnih pločica za kupaonicu su 30x30 centimetara.
 6. Sstanje uzorka na površini . Visokokvalitetne podne pločice uvijek ukrašavajuslika ili uzorak primijenjen primjenom suvremenih tehnoloških procesa. Slika bi trebala biti svijetla i ravnomjerno zasićena, kao na slici.

Polaganje pločica na podu kupaonice

Prije ugradnje, potrebno je planirati kako postaviti podne pločice u kupaonicu, izraditi izgled za elemente budućeg poda kako bi se dobio željeni rezultat.


Položite jednu od gore navedenih opcija:

 • zateturao;
 • dijagonalno;
 • u obliku slike;
 • na paralelan način.

Nije štetno znati da će instalacija pločica na dijagonali zahtijevati više pločica - otpad u ovom slučaju je najmanje 30% (više: "Polaganje pločica na podu dijagonalno - kako"). Nakon odabira opcije polaganja na suhu površinu postolja (nakon što se pod izrađuje u kupaonici ispod pločice), elementi podne obloge se polažu prema slici. To je učinjeno kako bi se vidjelo kako će izgledati na tom mjestu. Zatim nastavite s polaganjem pločica.


Instalacijski radovi se izvode u fazama:

 1. Dok se pločica ne postavi na pod kupaonice, na malu površinu postolja nanosi se otopina nazubljenom lopaticom. Zatim nježno nanesite proizvod na podu, koji se nekoliko puta kuca gumenim čekićem.
 2. Koristeći optičku razinu, lako možete provjeriti ispravnost polaganja pločica - ona bi trebala biti ravna. Ako je pločica previšeuronjena u otopinu, mora se odvojiti od ljepila i ponovno obraditi, dodajući malo više ljepila. U slučaju kada je element previše izbočen iznad površine, pločica se mora ukloniti, zatim ukloniti višak smjese i ponovno postaviti na mjesto.
 3. Kada je polaganje pločica na podu kupaonice završeno, morate pričekati da se premaz osuši. Tada se površinu elementa treba očistiti ljepilom, a međuplastni spojevi moraju se ispuniti fugom pomoću gumene lopatice. Mješavina lopatice se nanosi dok se potpuno ne napune, izbjegavajući preostale šupljine. Vidi također: "Kako staviti pločice na podu vlastitim rukama - postupak za akciju."

Neke korisne preporuke

Zahvaljujući savjetima stručnjaka, uređenje podne obloge u kupaonici može se obaviti brže i lakše:

 1. Prije izlijevanja poda kupaonice pod pločice vlastitim rukama, trebate pažljivo proučiti relevantne informacije.
 2. Prije rezanja pločica preporučuje se navlaživanje vodom. Bolje je koristiti rezač pločica, a ne mlinac. U procesu rezanja pločica, stvara se mnogo prašine, tako da ne možete bez respiratora i posebnih naočala.
 3. Za pripremu ljepila upotrijebite čistu posudu. Prije početka pripreme ljepila stavite na respirator. Puder se izlije iz čopora, natoči vodom, pričeka 10 minuta i uključi bušilicu. Aditivi sadržani u otopini čine ga imunim na visoku vlažnost.
 4. Pripremite ljepilo bušilicom s mlaznicom miksera.Za nanošenje ljepila upotrijebite nazubljenu lopaticu, držeći je pod kutom od 45 stupnjeva.
 5. Nemojte stavljati previše ljepila na podlogu, jer se tada brzo suši (za više informacija, "Kako položiti podne pločice - upute za polaganje").
 6. Prije pritiskanja pločice u ljepljivu žbuku, potrebno je osigurati da ispod nje nema zraka, jer u protivnom podna obloga zbog prisutnosti šupljina neće trajati dugo.
 7. Odabir boje žbuke, morate uzeti u obzir ovu značajku: kontrastna nijansa naglašava neravnine šavova. Zbog toga je boja mase za injektiranje odabrana u skladu s tonom pločica.
 8. Očistite pločicu iz otopine s vodom bez deterdženta i spužve. Vidi također: "Kako položiti pločice na podu - upute."

Gornje preporuke stručnjaka pomoći će vam da sami uredite popločani pod u kupaonici i na taj način uštedite značajnu količinu novca. Glavno je da se posao uzme odgovorno i ozbiljno.