Koji podlog odabrati ispod podne ploče

Ako se parketna ploča polaže na način bez ljepila, tada prema tehnologiji treba postojati srednji sloj u obliku posebne podloge između podloge i završne obrade. Koji je bolji izbor za drvo i betonsku podlogu? Da vidimo.

Svrha materijala supstrata

Pri kupnji podne obloge bilo kojeg proizvođača obratite pozornost na umetak s podacima. Sadrži upute za polaganje i upravljanje podnim oblogama. Između ostalog, naznačeno je da između poda i završnog materijala treba ležati temeljni sloj - podloga. To je tanki netkani materijal, proizveden u obliku rola ili otirača. U slučaju podne ploče njegove funkcije:

 1. Osiguravanje udobnog prianjanja uz podnožje. Prisutnost zračnih razmaka dovodi do skupljanja podnog materijala, pojave škripanja i pukotina.
 2. Niveliranje malih nepravilnosti podloge. Prema SNiP 3.04.01-87 /SP 71.13330.2011, dopuštene su kapi od 2 mm na 2 metra. U tom slučaju podloga sprječava oštećenje brave.
 3. Parna i toplinska izolacija. sintetskimaterijal dobro štiti drveni pod od ostatka vlage u estrihu, smanjuje toplinsku provodljivost vanjske "kolače".
 4. Prigušenje. Bilo koji temeljni materijal djelomično prigušuje mehaničke vibracije, čime se smanjuje kućna buka.

Optimalna debljina podloge ispod podne ploče je 1-3 mm. Nemoguće je koristiti donji sloj većeg dijela, jer će to dovesti do pojave praznina između dasaka, kao i do brzog razaranja spojeva dvorca.

Debljina podloge ispod podne ploče.

Varijante supstrata

Pri odabiru podnog materijala istovremeno pokušajte odrediti kupnju komponenti. Dakle, apsolutno bilo koji od intermedijarnih materijala na tržištu pogodan je za betonsku podlogu.

Za razliku od estriha, drvena podloga treba imati poseban pristup, jer se može nazvati "prozračnim". Zaključavanje drva pod nepropusnim filmom prepun je pojavljivanja u budućnosti truleži, plijesni i drugih neugodnih "iznenađenja".

Uzeti u obzir sve vrste podloga koje su dostupne na tržištu.

Polietilenska pjena (IPE, Izolon)

Najjeftiniji i najčešći temeljni materijal izrađen je od sintetičkog elastomera. Oblici otpuštanja - role 50-150 cm širine, 20-50 pogs duge. m. U debljini od 1-3 mm, ona je namijenjena za podnice ispod završiti završiti kat, a proizvod s presjekom od 4-10 mm se koristi kao grijač ili prigušivač.

Ispustite unutraNekoliko opcija:

 • NPE - nevezani standardni polietilen;
 • NPE-F - izolon, laminiran folijom na jednoj ili dvije strane. Dobar toplinski izolator, pa je nepoželjno koristiti u kombinaciji s sustavom podnog grijanja.
 • NPE-P - „pjena“, zavarena gustim polietilenskim filmom debljine 0,3 mm i širine 30-40 cm više od glavnog sloja. Izbočene trake služe za stvaranje preklapanja, neki proizvođači čak dodaju sloj ljepila koji olakšava rad.

Ne miješajte polietilen s polipropilenom ili poliuretanom. To su različite klase polimera, štoviše, samo se IPE koristi za proizvodnju supstrata.

Pluses Isolon:

 • Apsolutna voda i biostabilnost;
 • inertnost na većinu agresivnih kemijskih spojeva (uključujući cementno mlijeko itd.);
 • Jednostavna instalacija;
 • Niska cijena - od 14 rubalja po m2i više.

Neki stručnjaci su pristrani u odnosu na polietilensku pjenu zbog činjenice da pada i prestaje obavljati funkcije prigušenja. Međutim, isto se može reći za sve vrste supstrata. Osim toga, proizvođači kao što su Tarkett i QuickStep proizvode ovaj materijal pod vlastitom robnom markom. Štoviše, preporuča se koristiti u setu sa svojim proizvodima. Nije poželjno koristiti drvenu prevlaku.

Ekstrudirana polistirenska pjena (XPS, XPS)

Kao rezultat visokotlačnog ekstruzije pjenastog polistirena, dobiva se gusta strukturamaterijal koji se koristi kao podloga i toplinski izolator.

Obrasci puštanja na slobodu:

 • ploče širine 0,6, 1 i 1,2 m, duge do 3 m i debljine od 1 do 12 mm.
 • „Harmonika“ širine do 1 m i duljine do 25 m.
 • "Harmonika" folija s integriranom membranom za isparavanje i perforirana. Zadnja opcija je dizajnirana za sustave "topli podovi".
 • Standardni rolni i folija dimenzija 1x30 m, itd.

Gotovo svi proizvođači proizvode EPPS kao pribor za podnu oblogu. Materijal je drugačiji:

 • propusnost bez pare i vode,
 • visoki toplinski kapacitet, smanjenje buke i tlačna čvrstoća;
 • jednostavnost instalacije.

Među nedostacima bilježimo visoku cijenu - od 120 rubalja /m2 . Nije poželjno koristiti EPPS na drvenoj osnovi.

Tepisi crnogorice

Razlika između laminata i parketa je u tome što se kao donji sloj prvog sloja koristi poseban papir otporan na vlagu, a sloj spojenog mekog drveta je donji sloj. Stoga je najoptimalniji supstrat onaj u kojem je koeficijent propusnosti pare jednak indikatoru podne obloge, odnosno crnogorice. Predstavlja prostirke prešane iz vlakana tehničkog drva (bor, jeli). Veličine ploča:

 • Duljina - do 270 cm;
 • Širina - do 120 cm;
 • Debljina - do 25 mm.

Podloga od crnogorice koja se koristi na bilo kojoj osnovi. Za mineralne grube podove upotpunjena je membranama za parne brane ilivodootporne folije. Prednosti:

 • niska toplinska vodljivost;
 • Visoka brzina disperzije zvuka i tlačne čvrstoće;
 • Stabilnost i elastičnost;
 • Dopuštena debljina za stvaranje "plutajućih" podova - 1-4 mm.

Potrošnja supstrata:

 • Komplicirana instalacija: ploče se slažu dijagonalno, zbog toga se povećava potrošnja materijala;
 • Mogu postojati kukci ili gljivice, kao i razvoj alergija;
 • Visoka cijena - od 160 rubalja /m2 .

Karton

U Rusiji se debeli papir rijetko koristi kao osnovni sloj, ali Šveđani i Finci već dugi niz godina preporučuju podne podne ploče za sustave podnog grijanja koje se koriste za zidne ploče natopljene vodoodbojnim otopinama. Primjerice, koncern Kahrs ga čak izdaje pod vlastitim brandom.

Kartonska podloga je različita:

 • gusta struktura,
 • visok stupanj otpornosti na kidanje,
 • paropropusnost,
 • mali učinak raspršenja zvuka.

Proizvodi se u rolnama od 1 x 15 m, standardna montaža, stražnjica. Nepoželjno je koristiti u sobama s povremenim povećanjem razine vlažnosti (kuhinja, balkoni). Cijena je od 170 rubalja /m2 .

Cork

Pod podnom pločom često se koristi druga vrsta materijala - prešani aglomerat pluta, valjani ili limeni materijal. Ispada kao rezultat pritiskagranulirana hrastova kora i duroplastične sintetičke smole.

Podloga od plute karakterizira elastičnost, niska toplinska vodljivost i djelomično raspršivanje buke. Među nedostacima možemo primijetiti djelomičnu vodopropusnost, nestabilnost do raspadanja, razvoj plijesni i gljivica na površini uslijed vlage. Stoga, obvezna komponenta u uporabi - hidroizolacija filma na bazi.

Cijena sintera počinje od 200 rubalja /m2 .

Za davanje zvučne izolacije, dielektričnih i nekih drugih svojstava materijalu:

 • Podloga za valjak od gumenog pluta, koja se formira iz smjese granulirane kore i sintetičke gume. Antistatički materijal s dobrim prigušnim svojstvima.
 • Osnovni sloj pluta u listovima i valjcima. Izrađena je od kartona impregniranog bitumenom, posuta granulama. Obloga je otporna na velika opterećenja, uključujući statična.

Kombinirani supstrat


Materijal za oblaganje u rolama, koji se sastoji od dva sloja gustog polietilenskog filma i polistirenskog punila, naziva se Tuplex. Pojam je postao ukorijenjen i postao je domaćinstvo, stoga pod tim imenom i ruski i europski proizvođači proizvode supstrat.

Tuplex se preporučuje za podne ploče debljine 13 mm ili više. Ima buku i toplinsku izolaciju. Kvalitetan materijal je prilično stabilan, slabMože se koristiti u kombinaciji sa sustavom „toplih podova“. Suprotno tvrdnjama o marketingu, ovaj supstrat nema mogućnost donijeti parove iz pokrivenog premaza, a njegova glavna prednost su karakteristike amortizacije.

Tuplex je dostupan u rolnama duljine do 33 metra. Trošak je od 140 rubalja po m2 .

Podloga ispod podne ploče: koja je bolja

Neprofesionalcima je teško razumjeti raznolikost robe, pribora i komponenata koje građevinske trgovine nude. Da, a prodavači često međusobno proturječe. Kako razumjeti?

Za početak, pročitajte informacije koje se nalaze na internetskim stranicama proizvođača podnih dasaka. Većina preporučuje uporabu polietilenske pjene ili EPPS-a.

Drugi je izbor parametar proizvođač podloge. Materijal nepoznatog podrijetla vjerojatno neće zadovoljiti visoku kvalitetu, dobru gustoću i nedostatak jakog kemijskog mirisa.

Treći kriterij je razmatranje posebnih zahtjeva. Na primjer, za betonski pod s visokom zaostalom vlagom, idealna opcija je NPE-P s ljepljivim slojem koji jamči apsolutnu hidroizolaciju baze. Bolje je postaviti posebne perforirane obloge ili građevnu ploču koja provodi toplinu na sustavu podnog grijanja.

I posljednji životni vijek. Ekstruzija se smatra najtrajnijom. Polietilen će služiti istom razdoblju, ali ne i činjenica da je u početnoj debljini(Prominaetsya).

Način ponašanja svakog od navedenih materijala u praksi uvelike ovisi o uvjetima rada. Da biste dugo zaboravili na ponovljene popravke, odaberite kvalitetne završne materijale.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije