Kako napraviti pod pod linoleum na betonskom podu

U visokim zgradama postoji dobro poznata praksa, kada se linoleum polaže izravno na betonsku podlogu. Mnogi vlasnici apartmana preferiraju ovu podnu oblogu. U tom smislu, mnogi su zainteresirani kako pripremiti pod pod linoleum na betonskom podu, koji služi kao baza?


Linoleum je podna obloga koja zahtijeva potpuno ravnu površinu, bez nedostataka i nedostataka. Prisutnost raznih udubljenja i izbočina nije dopuštena, jer je linoleum vrlo osjetljiv na takve razlike. Ako stara baza ima slične nepravilnosti, onda se dodatno izravnavanje mora obaviti postavljanjem dodatnog sloja estriha preko podnožja, što u velikoj mjeri rješava pitanje kako postaviti linoleum na betonski pod.

Postavljanje linoleuma

Ova podna obloga ima brojne prednosti, uključujući atraktivan izgled. Vijek trajanja ovog materijala ne ovisi samo o njegovim tehničkim karakteristikama, već io tome koja je tehnologija položena na pod. Kako staviti linoleum na betonskom podu, tako da će služiti za mnogo godina i bit će objašnjeno u ovom članku.

Izračunajte količinu materijala

Prije nego stavite linoleumbetonski pod, treba odrediti njegovu količinu.

Vrlo je važno da se pri mjerenju isključi mogućnost stvaranja spojeva na najistaknutijim područjima. A još bolje, ako je veličina lista linoleum će odgovarati veličini sobe. Ako to nije moguće, morat ćete se spajati šavom, što nije uvijek moguće samostalno raditi na profesionalnoj razini.


Možete izračunati količinu linoleuma ako slijedite sljedeća pravila:

 1. Izmjerena je širina i duljina prostorije.
 2. Prostor prostorije nalazi se množenjem širine s duljinom.
 3. Na dobiveni rezultat dodajte još 10% za materijal za obrezivanje.

Ako odaberete linoleum s uzorkom, trebali biste uzeti u obzir odabir uzorka, što znači da materijal treba uzeti s velikom marginom.

Priprema baze

Polaganje linoleuma na betonskom podu vlastitim rukama zahtijeva pažljivu pripremu površine.

Postupak pripreme može se sastojati od sljedećih operacija:

 1. Prvo morate ukloniti staru površinu.
 2. Ispraviti osnovne nepravilnosti.
 3. Čišćenje prostora od ostataka i drugih zagađivača.


Bez obzira na to kako stavljate linoleum na betonski pod, ne bi trebalo imati značajnije štete. Inače, pod neće potrajati dugo. Na mjestima gdje neće biti visokih uzvišenja ili udubljenja tijekom vremena mogu se pojaviti pukotine. Osim toga, linoleummogu dodijeliti i poboljšati učinak nepravilnosti, što nije osobito poželjno. Linoleum je jedini materijal koji zahtijeva vrlo ravnu podlogu za polaganje. Vidi također: "Kako pripremiti pod za linoleum - priprema baza iz različitih materijala."

Da biste riješili problem neravnomjernosti, možete koristiti dvije metode:

 • Prva metoda je da je pod prekriven tankim slojem pijesko-cementnog morta. Ova metoda također omogućuje izlijevanje betonske podloge samorazlivnim smjesama;
 • ako je podnožje ravno, ali ima nekoliko umivaonika, mogu se zapečatiti cementnim mortom, bez dodira s ravnom površinom. To je najlakši, najjeftiniji i najučinkovitiji način.

Nažalost, ova metoda se ne može koristiti u uvjetima kada postoje višestruke nepravilnosti na površini.

Tehnologija polaganja linoleuma na betonsku podlogu

Načini polaganja linoleuma imaju nekoliko mogućnosti kako položiti linoleum na betonskom podu.

Ovdje su:

 1. Linoleum se polaže na betonski estrih bez uporabe ljepila. U pravilu, ova opcija je prikladnija za sobe s malim prostorom. Ova opcija nije pogodna za prostorije srednje i velike površine.
 2. Uporaba ljepljive trake za fiksiranje linoleuma. Najjednostavniji i najjeftiniji način, iako ne u potpunosti učinkovit, ali je u stanju spriječiti prerano trošenje premaza.
 3. Učvršćivanje podnih obloga pomoću ljepila za građevinu ilimastiks (čitaj: "Kakvo ljepilo za linoleum na betonskom podu bolje je koristiti i kako točno").


Nema smisla uspoređivati ​​ove tri metode, budući da je svaka od njih namijenjena specifičnim uvjetima rada premaza. Potonja metoda je prikladna za velike površine, kao i za uvjete kada je premaz podvrgnut povećanim opterećenjima. Ova metoda nema smisla primjenjivati ​​u prostorijama s malim prostorom ili malim opterećenjem na podu. Druga metoda primjenjiva je i za male prostorije i srednje prostore, iako je potrebno odrediti radne uvjete. Vidi također: "Kako položiti linoleum na betonskom podu ispravno - upute."

Ugraditi linoleum na betonski estrih

I sada je najvažnije kako pravilno postaviti linoleum na betonski pod.

Ugradnja linoleuma sastoji se od nekoliko, ne teških faza:

 1. Prvo morate provjeriti koliko je estrih napravljen. Da biste to učinili, uzmite pravilo i provjerite da li je pod ravan. Ako postoje nepravilnosti, mogu se korigirati kitom.
 2. Prije polaganja materijal treba ležati u ovoj prostoriji oko 2 dana i tek nakon toga može se proširiti (pročitati: "Polaganje linoleuma na betonsku košuljicu").


Ako ste zainteresirani za pitanje kako položiti linoleum na betonskom podu, onda biste trebali strogo slijediti upute.

 1. Sljedeći korak je podrezivanje linoleuma na veličinu sobe. To se radi vrlo pažljivo ipažljivo kako ne bi odrezali višak.
 2. Sloj ljepila ili mastiks se nanosi na podlogu lopaticom ili valjkom.
 3. Linoleum se nanosi preko ljepila i mora se paziti da se izbjegnu bore, jer ih u protivnom neće biti moguće ukloniti.


Ako su podovi hladni, na primjer, na prvom katu, onda je potrebna podloga od linoleuma na betonskom podu. Stoga, mnogi majstori su zainteresirani za ono što staviti linoleum na betonskom podu. Najbolja opcija je roli materijal izrađen od balsa drva.

Takva baza ispod linoleuma je lagana, pouzdana i topla, što će donijeti mnogo više udobnosti u dom. Vidi također: "Kako položiti linoleum - opcije za polaganje vlastitih ruku."

Zaključak

Linoleum je široko popularan među vlasnicima stanova i privatnih kuća zbog niske cijene (relativno) i jednostavnosti ugradnje. Ako se strogo pridržavate savjeta navedenih u ovom članku, onda je moguće bez puno truda i problema položiti linoleum u svoj stan, bez pomoći.


Nakon gledanja videa, možete saznati za sebe puno više informacija koje će vam pomoći da se nosite sa zadatkom.