Kako postaviti parket vlastitim rukama - savjeti i tajne

U posljednje vrijeme, kupci su pokazali poseban interes za sve prirodno, jer se prirodni materijali smatraju visokokvalitetnim i super-pouzdanim. Ovaj materijal se smatra i podnim oblogama, jer ćemo u ovom članku raspravljati o tome kako postaviti pod, kako bi dobili čvrste, pouzdane i izdržljive podove.


Parket i njegova ugradnja

Do danas je parket predstavljen u raznim modifikacijama: jednodijelni, masivni, modularni, štit ili laminirani. Materijal je ekološki prihvatljiv i izrađen je od prirodnog drva sljedećih vrsta: breza, javor, hrast, bukva, jasen, itd. Postoje i egzotični materijali za proizvodnju ovog premaza: merbau, wenge, mahagonij itd.


Mnogi pridošlice na građevinske radove, naravno, imaju pitanje o ugradnji podne daske. Važno je ne odustati od ovog postupka ako se čini da je teško, jer će rezultat rada biti prekrasan pod koji se uklapa u svaki interijer. Visoka kvaliteta i originalnost premaza bit će vidljivi čak i na fotografiji, da ne spominjemo osobni pregled. Životni vijek pravilno postavljenog parketa je oko 100 godina, s obzirom na prvobitno visoku kvalitetu.

Značajke podne ploče

Prije polaganja podne obloge, morate se upoznati s značajkama ovog materijala i njegovih glavnih sorti.

Parket je najpopularniji među vlasnicima, jer se čini da je riječ o najrazličitijim čvrstim drvenim daskama. Takve ploče se spajaju pomoću spojnica za zaključavanje: šiljak u utor ili sustav sljemena.


Dužina takvih ploča obično ne prelazi 50 centimetara, a širina varira od 1,5 do 2,2 centimetra. Ova vrsta materijala može se polagati na različite načine. Postoje opcije za raspored dasaka u obliku kvadrata, božićnih drvaca itd.

Jedna od mogućnosti za parket su masivne ploče. Zapravo, to je isti komad parketa, ali s velikim dimenzijama i posebnim načinima polaganja. Trošak takvih ploča je mnogo veći, budući da se u proizvodnji koristi više drva nego standardnih proizvoda.

Laminirane ploče (poznate i kao laminat) jeftinije su jer koriste samo sintetičke materijale. Iako je fotografija i vizualni pregled laminata je vrlo teško razlikovati od prirodnog parketa (čitaj: "Što je bolje masivna ploča ili laminat: proučavamo prednosti i nedostatke").

Alati za polaganje parketa

Prije nego sami postavite podnu ploču, morate nabaviti sljedeće alate:

  • čekić;
  • mjerni instrument;
  • ubodna pila i pila;
  • električnisvrdlo;
  • klinovi za odstojnike;
  • marker ili olovka za obilježavanje;
  • zatvarači: čavli, vijci itd.


Naravno, broj alata će se proširiti ovisno o složenosti obavljenog posla. Na primjer, ako se izlije betonski beton, trebat će vam gladilica, obično stroj za mljevenje itd. Ako je obrađena soba vrlo velika, onda jednostavno ne možete bez električnih alata.

Priprema za ugradnju

Prije nego što stavite parket na drveni pod, potrebno je pažljivo ispitati postojeći pod i pažljivo ga pripremiti za ugradnju podne obloge. Prvo se izvodi poravnavanje grube podloge koja bi trebala biti savršeno glatka.

Dvije glavne opcije za rješavanje ovog problema:

  • lijevanje betonske košuljice;
  • stvaranje pokrivenosti lagom.

Spojnica se smatra najboljim načinom za ravnanje, jer ima najveću čvrstoću i druge pozitivne karakteristike.


Prije postavljanja podne ploče na betonski pod, morate imati suhu, glatku i pouzdanu podlogu. Maksimalna amplituda njegovih nepravilnosti ne smije biti veća od 2 milimetra po 2 metra. Ako taj uvjet nije zadovoljen, tada se mora upotrijebiti završna samonivelirajuća smjesa.

Netočan odnos polaganja može dovesti do oštećenja premaza čak i prije puštanja u rad. To je osobito istinitoslabo osušena baza, jer je vlaga štetna za drvo. Kako bi se povećala adhezija parketne daske s podnožjem, potrebno je pripremiti prvi prolazni pod.

Prajmer će povećati adheziju ljepila i povećati čvrstoću parketa. Važno je kupiti takvo ljepilo koje će odgovarati kupljenom sastavu tla. Najbolje je imati mješavine od istog proizvođača Njihova se kombinacija testira u fazi proizvodnje, što povećava učinkovitost njihovog dijeljenja. Ljepljiva smjesa se nanosi lopaticom ili valjkom.


Nakon što se baza osuši, na nju se postavlja ploča šperploče. Pričvršćivanje se također vrši ljepilom i vijcima. Parket mora biti prethodno prilagođen uvjetima temperature i vlage u prostoriji. Da biste to učinili, kupljeni materijal mora se držati 1-2 dana u prostoriji u kojoj će se izvoditi instalacija.

Ploče od šperploče s površinom od 1,5 četvornih metara moraju se rezati na 4 jednaka komada. Položeni su s razmakom od 5 milimetara i razmakom od 1,5 cm od zida. Sve nepravilnosti postolja su polirane na mjestima gdje se postavljaju materijali.

Savjeti za postavljanje podne ploče

Vrlo je važno odmah razumjeti kako se postavlja pod: na drvenom podu ili betonskoj podlozi. Zatim morate razmisliti o postavljanju, jer komad parketa omogućuje stvaranje stotina različitih uzoraka zahvaljujućikombinacija proizvoda različitih veličina i različitih vrsta drva.

Kupnja materijala treba obaviti s dionicama, jer zbog otpada iz proizvodnje često se troši 10-20 posto više nego što se pretpostavljalo u obilježavanju i izračunima. Naravno, složenost stvorenog uzorka ili uzorka određuje količinu potrošenog materijala.


Izračunajte potrebnu količinu materijala za pomoć na uputama na ambalaži. Letvice se polažu na stražnji spoj na podu (što je bliže moguće) i pribijaju na šperploču čavlima koja su zakucana pod kutom od 45 stupnjeva. Kada temperatura raste, podna ploča se može proširiti za oko 1 centimetar. Vidi također: "Kako postaviti parket ispravno - slijed izvršenja polaganja".

Po završetku glavnih instalacijskih radova potrebno je nekoliko dana ne dirati premaz kako bi se ljepila potpuno osušila. Obično na pakiranju s materijalom označava vrijeme koje je potrebno da se ljepilo potpuno osuši (čitaj također: "Kako postaviti opcije polaganja parketa s primjerima").

Zatim se pod stavlja poseban uređaj. Stručnjaci preporučuju poliranje premaza u tri kruga pomoću posebnog papira. Svaki put zrnatost brusne tkanine mora biti različita (smanjiti). Na kraju rada, pod preporučuje se bojanje kako bi se dobio ne samo pouzdan, nego i prekrasan pod.


Nije bitno na što se stavlja podna daska, jer ovaj aspektvizualno se ne razlikuje za vlasnika i goste u njegovoj kući, ali će lakirana površina biti vrlo lijepa. Sastav za lakiranje odabire se po cijeni i namjeni samog parketa. Vrlo je važno pravilno nanositi sastav kako bi se povećala trajnost podne obloge. Prije nanošenja laka, najbolje je pakirati parket.

Svaki se sloj mora osušiti prije nanošenja sljedećeg. Srećom se ponekad zamjenjuju uljem kako bi se povećala otpornost premaza na opterećenja i zaštitila od abrazije tijekom rada. Takve se tvari koriste na javnim mjestima: klubovima, kafićima, restoranima itd.

Rezultat

Iz navedenog možemo zaključiti da je parket praktičan materijal i izdržljiv, jer njegova popularnost neće uskoro opadati, te ćemo je za mnogo godina vidjeti na raznim mjestima i domovima.


Nakon što ste odabrali materijal i pravilno ga položili, ne smijete zaboraviti na pravila skrbi za parket. Točnost rada podne ploče omogućit će da se zadrži u početnom obliku s inherentnom estetikom i trajnošću već nekoliko desetljeća.