Polažemo niz hrasta na podu sami

Danas, kada obavljaju popravke u kući ili stanu, mnogi vlasnici nekretnina preferiraju prirodne građevinske materijale. Na primjer, podovi od čvrstog hrasta ne samo da će ukrasiti interijer, već i pouzdanu podnu oblogu, koja dugo vremena ne uzrokuje probleme.


Hrastovo drvo pripada ekološki prihvatljivim proizvodima, a, kao što znate, prirodno drvo stvara pozitivnu atmosferu u zatvorenom prostoru i tako pomaže da se riješite lošeg raspoloženja.

Značajke i prednosti čvrstog drveta hrasta

Tradicionalno, stoljećima su hrastovi podovi, kao na slici, bili popularni i traženi jer su lijepi i zrače prirodnom toplinom.

 1. Unatoč činjenici da se umjetni parket pojavio na suvremenom tržištu, koje mnogi potrošači preferiraju, ploča od hrastovog masivnog drva nadmašuje ga po kvaliteti (čitaj: „Masa podne obloge: vrste sorti, ugradnja“).
 2. Trajanje trajanja ovog proizvoda od drva je 2 puta dulje od trajanja sličnih proizvodaizrađene uz korištenje umjetnih materijala. Uz pravilnu njegu, masivna ploča će trajati gotovo 50 godina (više: "Masivna podna ploča kao podna obloga za kuću"). Nakon dužeg vremena, hrastova površina podne obloge neće izgubiti svoju izvornu boju, neće izgorjeti zbog visoke otpornosti na habanje.
 3. Glavni način zaštite masiva hrasta je korištenje ulja-voska ili posebnog laka - oni mogu oblikovati vodonepropusni film koji štiti podne ploče od truljenja. Za izradu svake jedinice proizvoda potreban je čvrsti komad drva, tako da gotovi proizvod ima jedinstvenu površinu po izgledu.
 4. Popravak takvog premaza je brži, lakši i, što je još važnije, jeftiniji od, primjerice, parketa. Masivnoj hrastovoj ploči dopušteno je ponovno poliranje i ponovno lakiranje.
 5. Nemoguće je pokvariti podove od masivnog drva s oštrim petama ili teškim namještajem, ne deformiraju se ili se ne pucaju.

Vrste čvrstog hrasta

Drvo za izradu podova varira u boji, uzorku, teksturi, odsutnosti /prisutnosti čvorova ili mrlja.


Niz hrastovih podova svrstava se u:

 • select- je materijal izuzetno visoke kvalitete, kojeg karakterizira valoviti uzorak. Tangencijalno rezanje drva vrši se na određenoj udaljenosti od sredine debla. Nije dopuštenoprisutnost defekata, trulež, tragovi mehaničkih oštećenja. Proizvodi mogu imati različite nijanse u smjeru od sredine do ruba;
 • radijalno- ovaj materijal se proizvodi u procesu radijalnog rezanja, koji se proizvodi duž središnjeg dijela stabla. Razlikuje se uniformnošću crteža i monofonskom bojom. Niz ima ravnu površinu, atraktivnu teksturu, povećanu snagu i ne može se deformirati. Najskuplji u cijeni;
 • Rusticje niz niske kvalitete. Ne postoji ograničenje veličine i broja čvorova, dopuštene varijacije u boji i prisutnost pukotina koje nisu veće od 20 milimetara.

Dimenzije punog hrasta

Tradicionalno, hrastov masiv ima sljedeće dimenzije:

 • debljina- 15–50 milimetara. Najpopularniji su proizvodi koji imaju ovaj parametar u rasponu od 15 do 22 milimetra. Sa proizvodom debljine 28 milimetara, stječe se mnogo rjeđe, iako se smatra stručnim da bude izdržljiviji i kvalitetniji;
 • širina- od 60 do 450 milimetara. Podne ploče koje imaju ovu veličinu jednaku 60, 80, 100 i 120 milimetara su popularnije zbog činjenice da su uske ploče lakše instalirati. Osim toga, široke ploče u slučaju deformacija bit će problematičnije za zamjenu;
 • duljina- među potrošačima najviše se uživaju ploče u rasponu od 0,5 do 3 metra. U prodaji možete pronaći proizvode do 9 metara, ali ih je teško pakirati iza prijevoz.

Značajke polaganja čvrstih hrastovih dasaka

Prije polaganja niza hrastovih podnih ploča, podloga se mora izravnati i opremiti hidroizolacijom. Osnova je stvorena uz pomoć podnih obloga od listova debelih šperploča, iverice, OSB-a. Također je moguće postaviti drvene daske na drvene trupce ili na cementni estrih. Baza mora biti savršeno ravna, čista i suha (ovaj zahtjev vrijedi za estrih, budući da sadržaj vlage ne može biti veći od 4%). Vidi također: "Massive floorboard - za i protiv, vrste, načine polaganja."


Prije nego što nastavite s instalacijom, masivna ploča se raspakira i ostavi najmanje jedan tjedan u prostoriji u kojoj se planira instalacija (prilagoditi proizvode temperaturi i vlažnosti). Ovaj materijal se ne koristi kao završni premaz ako se planira instalacija sustava "toplog poda".

Ugradnja čvrstih ploča na beton

Za montažu niz hrasta za pod na betonu počinje s izravnavanje baze s estrih, s najmanjim nedostacima i nepravilnosti nužno eliminirati. Površina se čisti od prašine i krhotina. Zatim stvorite barijeru pomoću posebnih membrana. Dalje, postaviti vodonepropusni sloj tla mastiks, koji se primjenjuje valjkom. Mastiks se može zamijeniti pjenastim polietilenom.

Polaganje čvrste ploče na palubi ploča

Danas se ova metoda postavljanja smatra najčešćom, jer cijena hrastovog poda ovisi o debljini podnih dasaka.ovaj parametar je veći, trošak je viši, a zapravo jeftini tanki proizvodi mogu se polagati na podove od iverice ili iverice. Vidi također: "Kako ispravno postaviti masivnu ploču: opcije i metode instalacije."


Daljnji rad se obavlja u sljedećem redoslijedu:

 1. Za ugradnju bilo kakvih podnih obloga potrebno je stvoriti prigušni zazor - 10 milimetara bit će dovoljno za hrast. Kod rasporeda podnih obloga od tanjura dovoljno je koristiti prigušnu traku.
 2. Masivna hrastova podna ploča montirana je pomoću priključka za pero i utor. Početni red postavljen je u utor do zida i pričvršćen u gornjem dijelu vijkom, a kasnije je pokriven dekorativnim postoljem.
 3. Na suprotnoj strani podne ploče iznad šiljaka u gornjem dijelu kuta, pri nagibu 45 - 50 °, buši se rupa kroz koju se ploča pričvršćuje na postolje pomoću samoreznog vijka. Ovo mjesto pričvršćivanja bit će pokriveno prilikom ugradnje sljedeće tračnice.
 4. Postoji još jedan način gradnje. Šiljak se okreće prema zidu i fiksira samoreznim vijkom, a zatim se ostatak konstrukcije spaja uz pomoć posebnih metalnih nosača i pričvršćuje na podlogu.


Stručnjaci ne preporučuju montažu poda od hrastovog masiva na ljepila, jer ako postoji potreba za popravkom, takvu površinu će biti teško rastaviti bez oštećenja materijala.

Učvršćivanje ploče na trupce

Ova montažna opcija se obično koristi za debele ploče. Ako je širina raspona izmeđususjedni zaostaci su više od 60 centimetara, a debljina ploče ne može biti manja od 40 milimetara.

Ovaj tip hrastovog masiva smatra se najtrajnijim. Tehnologija montaže slična je polaganju na podu ploča, ali su ploče pričvršćene na trupce samoreznim vijcima.

Na temelju gore navedenih podataka, jasno je da nije teško sastaviti hrastov parket. Možete stvoriti ne samo trendovski interijer vlastitim rukama, nego i ukrasiti posjed u stilu stare palače. Masivna hrastova ploča odlikuje se bogatim izborom nijansi, boja i teksture, što olakšava odabir podne obloge za bilo koju namjenu - javnu ili stambenu, prema vlastitim željama.

Tijekom života ploče od masivnog drveta od hrastovine, premaz emitira laganu aromu prirodnog drva, stvarajući udobnost i udobnost u sobi. Zahvaljujući svim prednostima hrastove podne površine i dalje ostaju na vrhuncu popularnosti.