Kako postaviti infracrveno podno grijanje prema uputama za ugradnju pločica

Trenutno postoji mnogo načina da svoju sobu učinite udobnijom i funkcionalnijom. Važnu ulogu u stvaranju udobnosti ima grijanje prostorije. O tome kako pravilno instalirati infracrveno podno grijanje pod pločica, i što je potrebno, te će se raspravljati u našem članku.


Vlasnici mogu odabrati jednu od ovih vrsta grijanja:

 • zagrijavanje vode;
 • sustav grijanja filma;
 • zagrijavanje s grijačima.

Prednosti toplog poda

U nastavku ćemo razmotriti, možda, najjednostavnije podno grijanje - pod ispod pločica.

Njegove su prednosti sljedeće:

 1. Zrak u prostoriji ne gubi svježinu, jer na nju ne utječe ni na koji način.
 2. Infracrveni topli pod ispod pločica, zrači valovima velike duljine, zagrijava ne samo površinu poda, već cijelo tijelo osobe koja trenutno hoda po njoj.
 3. Ova metoda prijenosa topline omogućuje joj ponovno lučenje iz prethodno zagrijanih objekata, što povećava ukupnu vrijednosttemperatura u sobi je još jača.
 4. U zraku se sadržaj negativnih iona povećava najmanje 4 puta.
 5. Tijekom rada infracrveni film ne emitira prašinu, buku ili vibracije.
 6. Magnituda proizvedenog elektromagnetskog zračenja toliko je mala da se može zanemariti.
 7. Ova vrsta grijanja čovjek percipira mnogo ugodnije na početnim niskim temperaturama u prostoriji nego u slučaju zagrijavanja vode.


Dakle, što je film infracrveni grijani pod postavljen pod pločica? Općenito, infracrveno grijanje se sastoji od tankog filma debljine 0,3-1 mm, opremljenog s električno vodljivim elementom. Ispod će biti opisano kako instalirati podno grijanje pod pločice.

Definicija s materijalima i alatima

Da biste instalirali podno grijanje filma ispod pločica, morate nabaviti sljedeće materijale:

 • podloga koja reflektira toplinu;
 • infracrveni sustav grijanja;
 • posebna dielektrična montažna rešetka;
 • spojne žice;
 • podne obloge, u ovom slučaju keramičke pločice;
 • ljepila.


Polaganje podnog grijanja pod pločicom počinje s pripremom grube podloge koja uključuje uklanjanje nepravilnosti, čišćenje, pranje i sušenje baze. Nakon toga, instalacija toplinski odbijajući materijal.

odozgoPažljivo čuva sloj infracrvenog filma. Već je sastavljen, ostaje samo da se raširi paralelno s listovima reflektora topline. Pažljivo se uvjerite da se film ne preklapa. U protivnom, to može dovesti do kratkog spoja ili pogoršanja svojstava materijala koji reflektira toplinu.

Termostat

Termostat je uređaj za upravljanje infracrvenim podnim sustavom. Instalacija je izvedena na unaprijed određenom mjestu, a spojena je na vodljivi film.


Da bi temperaturni senzori pokazali točne podatke, oni bi se trebali umetnuti između dva sloja kravate, nakon što se prethodno stavi valovita cijev. Nakon toga senzor temperature i regulator temperature moraju biti koordinirani.

Materijal otporan na toplinu

Takvi materijali dolaze u nekoliko varijanti:

 • folija;
 • pluta;
 • s reflektirajućom površinom.


Svaki odabire vrstu izolacije na temelju njihovih potreba.

Električno provodna žica

Polaganje infracrvenog podnog grijanja ispod pločica popraćeno je polaganjem žice koja dolazi iz osjetnika temperature na regulator temperature. To je prilično jednostavan proces - žica se spaja na termalni senzor na kraju valovite cijevi i proteže se do zida gdje se nalazi upravljačka ploča preko infracrvenog podnog sustava.

Žica će također morati biti izolirana, pratećitako da ne pogodi estrih.

Pripremni radovi na površini

Morat ćete izvršiti takav posao:

 1. Uklonite stare podne obloge.
 2. Uklonite hrapavost podloge i uklonite prašinu s nje.
 3. Izvedite temeljito sušenje na bazi.


Nakon što završite ove korake, možete nastaviti s glavnim radom.

Polaganje toplinskog izolacijskog sloja

Kupljeni materijal treba podijeliti na trake širine oko 60 cm. Zatim se ove trake moraju rasporediti po cijelom području baze i pričvrstiti zajedno s trakom. Nakon toga provjerite kvalitetu primljenih zglobova. Vidi također: "Kako podno grijanje napraviti pod pločicama."


Važno je napomenuti da izolacija treba biti položen metalizirani sloj gore. Debljina materijala, u pravilu, ne smije biti veća od 2-3 mm.

Postavljanje topline filmom

Pažljivo rukujte ovom vrstom materijala, jer je film vrlo tanak i lako ga možete oštetiti. Više informacija o ispravnoj instalaciji i sigurnosti naći ćete u priloženim uputama. Osim toga, ne biste trebali zaboraviti provođenje kvalitetnih izolacija spojeva nakon rezanja filma!


Nekoliko dodatnih preporuka:

 • Nemojte slagati film preko cijelog prostora sobe. Bolje je postaviti ga bliže središtu, gdje praktički nema namještaja.
 • Ako se namjerava polagatiinfracrveni teplofilki pod velikim namještajem, morate misliti na visokokvalitetnu ventilaciju.
 • Osigurati razmak od 10 cm između filma i zida.
 • Provjerite je li toplinska izolacija doista dielektrik.
 • Ako stavite film oko sobe, možete uštedjeti na ožičenju.

Veza

Prije nego počnete polagati pločice, trebate spojiti topli pod i provjeriti funkcionira li sustav ispravno. Dakle, u slučaju otkrivanja nedostataka, bit će ih lakše eliminirati.


Podno grijanje ispod pločice, u pravilu, zagrijava se unutar 1-2 minute nakon pokretanja sustava. Ako sve zadovoljava uvjete, možete ići na zadnju fazu rada (pročitajte također: "Kako položiti topli pod ispod pločice vlastitim rukama").

Polaganje završnog sloja

Sada možete instalirati pločice. Proces polaganja pločica može se izvesti na tradicionalan način. Sustav podnog grijanja moći će se koristiti tek mjesec dana nakon završetka polaganja keramičkih pločica.

U zaključku

U zaključku, postoji nekoliko pravila o pravilnom korištenju infracrvenog poda pod pločicama:

 • Nemojte instalirati podno grijanje u bilo kojoj prostoriji na temperaturama ispod nule.
 • Obavezno uzemljite infracrveni film.
 • Ako je potrebno, unaprijed treba predvidjeti hidroizolaciju grijanog poda.
 • Pokušajte ne oštetitifilm, ako se to dogodi - izolirajte oštećeno područje trakom na obje strane.
 • Duljina filma ne smije prelaziti 15 metara.
 • Nemojte instalirati podno grijanje pod bilo kakve grijaće elemente.
 • Pokušajte ne savijati film više od 90 stupnjeva.

Iz navedenog možemo zaključiti da je sasvim moguće samostalno instalirati infracrveni toplinski izolirani sustav podova. Vizualno pogledajte cijeli proces rada koji se izvodi u priloženom videozapisu.