Koju vrstu ljepila za linoleum na betonskom podu je bolje koristiti i kako točno

Najjednostavniji pod je linoleum. Možete ga staviti na svoje, ali ponekad početnici imaju pitanje: kako staviti linoleum na betonski pod i je li to potrebno.


Iskusni graditelji vjeruju da je suha metoda - bez lijepljenja platna na bazu - može samo postaviti linoleum u malim sobama (kuhinja, hodnik). Za sve ostale opcije, bolje je popraviti premaz valjkom ne samo po obodu (ploče). U velikim područjima tijekom rada, mekani premaz će ići valovima koji će pokvariti cijeli izgled, što će dovesti do pucanja i oštećenja tkanine.

Raznovrsnost podnih obloga i ljepila toliko je velika da će neiskusnoj osobi biti teško odabrati ljepilo za linoleum na betonskom podu. Uostalom, ako prije nego što je bio jedan ljepilo za tu svrhu - PVA, sada proizvođači proizvode puno ljepila kompozicije prilagođene određenoj vrsti linoleuma i kvalitetu baze.

Zašto trebam popraviti linoleum na podu

Linoleum - nestabilan premaz, može "voditi" od temperature ili vlage. Deformacije u obliku valova mogu se pojaviti kod pomicanja teškog namještaja, umjesta teških tereta, na primjer, ispod stolice na računalu. Češlje i valovi ne samo da pokvare estetiku prostorije, nego dovode do pucanja i oštećenja platna. A to je smanjenje trajanja premaza, dodatni troškovi za kupnju i ugradnju novog premaza.


Stoga, odabirom što zalijepiti linoleum na beton (drugu bazu), morate uzeti u obzir takve okolnosti kao:

 • Područje prostorije - što je prostorija veća, veća je opasnost od deformacije mekog premaza.
 • Položaj mjesta visokog prometa i visokih opterećenja.
 • Broj ulomaka (traka, komada) linoleuma. Pri ugradnji poda sa složenom konfiguracijom (prisutnost izbočina, niša, okreta) bez spajanja nekoliko elemenata neophodno je.

Pravilan izbor načina pričvršćivanja važan je ne samo za dugotrajan rad premaza, već i (u budućnosti) za jednostavno rasklapanje. Stoga, ako se koristi proračunska verzija linoleuma, s namjerom da ga u budućnosti zamijenite s ekvivalentnim statusom, ta se okolnost mora uzeti u obzir. O tome kako ljepilo linoleum na betonski pod, ovisi o lakoći demontaže u budućnosti. Uostalom, skinite premaz malo po malo u roku od 2 - 3 dana, vrlo malo ljudi sviđa.

Metode pričvršćivanja linoleuma

Poklopac valjaka pričvršćen je za pod na tri načina:

 • Suha metoda- koristi se u prostorijama s malom površinom (ne više od 20 m2 ) - pod uvjetom da se koristi jedan komad. Linoleum je fiksiran pomoću podnih obloga oko perimetra.zidovi i letvice na vratima.


Savjet: s takvom fiksacijom poklopca valjka, morate imati na umu da moderne plastične ploče ne mogu pouzdano pritisnuti linoleum na pod zbog njegove fleksibilnosti. Stoga je suhom metodom bolje dati prednost klasičnim drvenim postoljima, koji pouzdano stisnu materijal po cijelom perimetru (pod uvjetom da je izravnavanje podloge dobre kvalitete).

 • Lijepljenje linoleumas dvostranom konstrukcijskom trakom opravdano je ako je linija spajanja fragmenata podne obloge ravna i prostorija je malog terena. Metoda je atraktivna jednostavnost i brzina instalacije. Nedostatak je kratki životni vijek takvog priključka: tijekom vremena, ljepljiva baza ljepljive trake isušuje se i gubi svoja svojstva, a u područjima spoja rubovi počinju omotati prema gore.
 • Učvršćivanje na ljepilo (mastiks)je najskuplja i skupa metoda. Nanesite djelomične spojnice (pune spojeve) i pune (cijelo područje platna).

Prije lijepljenja linoleuma na betonski pod, potrebno je procijeniti površinu estriha za bilo kakve nedostatke. Ugradnja podne obloge počinje tek nakon uklanjanja svih nepravilnosti i pripreme površine.

Kako pripremiti betonski pod za linoleum

Prvo, površina se čisti od prašine i krhotina, ne isključujući ljuskanje ili raspadnute dijelove estriha. Velike šupljine ispunjene cementno-pješčanim mortom, male pukotineBlizu kita. Nepravilnosti i kapi od 0,5 do 1 cm eliminiraju samonivelirajuće smjese.

Savjet: Za velike površinske nedostatke preporučljivo je izravnati novu cementno-pješčanu glazuru ili suhi estrih s naknadnom ugradnjom ravne šperploče ili OSB premaza (čitaj također: “Kako lijepiti linoleum na šperploču i kako to učiniti”).

Važno je pridržavati se tehnologije popravljanja betonskih površina pod mekim podom: koriste se samo formulacije namijenjene za takve radove.

Obično proizvođač piše na ambalažu opseg smjese. Korištenje kitova i žbuke, koji nisu namijenjeni za pod, može dovesti do ranog uništenja baze i oticanja linoleuma.


Na primjer, apsolutno je nemoguće zapečatiti pukotine i praznine materijalima koji sadrže gips: gipsani zid za zidove i stropove, "Rotband" žbuka - gips u tim mješavinama daje brzo postavljanje sloja, ali ne pruža dovoljnu čvrstoću i može se raspasti pri najmanjoj izloženosti vlazi. Jasno je da će to utjecati na život premaza nije na bolje.

Prije nego što zalijepite linoleum na beton, pod je pažljivo pometen i bolje usisan. Čak i najmanji otpad smeća će utjecati na rezultat - vrlo brzo na takvim mjestima možete pronaći oštećenje dekorativnog sloja.

Završite pripremu temeljne površine - zahvaljujući tome, baza će ravnomjerno upiti vlagu i naljepnicu linoleumabetonski pod će proći lako, bez dodatne primjene ljepila na mjestima visoke apsorpcije (adsorpcije), prebrzog sušenja ljepila.

Za suhu metodu polaganja materijala valjaka potrebno je i nanošenje poda - gornji sloj će steći dodatnu čvrstoću i neće se raspasti tijekom vremena.

Izbor ljepila

Lijepljenje linoleuma na betonskom podu preko cijelog prostora odabire se kada se premaz treba koristiti duže vrijeme, bez namjere da ga u bliskoj budućnosti zamijeni skuplji i statusni. Glavni kriterij za kupnju - usklađenost s vrstom ljepila linoleum. Uz razne mogućnosti, prednost se daje disperzijskim formulacijama - one nemaju jak miris i najmanje su otrovne.


Najpopularnije su:

 • Mješavine akrilatnih ljepila- dokazale su se u područjima s visokim prometom.
 • Bustilat- pouzdanost ljepila je vremenski ispitana, idealna za zagrijane linoleume s filcinom.
 • Gumilaks- sastoji se od prirodnih sastojaka. Ljepilo je prilično skupo, pa se češće koristi za prirodni linoleum, tako da osnovna kvaliteta takvih podova ne trpi - sigurnost okoliša.
 • Mastiks(bitumenski ili disperzivni) - prikladan za premaze s tkaninom.
 • Vodljivi ljepilo- u prostorijama s velikim brojem elektronike, linoleum je obložen antistatičkim premazom, stogaprovodljivo ljepilo pogodno je za takav pod.

Posebna kategorija su univerzalne formulacije pogodne za bilo koju vrstu premaza. Prilikom odabira takvog ljepila treba dati prednost dokazanim robnim markama:

 • Forbo 525;
 • KIILTO - univerzalna opcija;
 • akrilni polinom - 101;
 • Homakoll 208;
 • Henkel Thomsit UK 200 BKB UK 400.


Ako raznolikost robnih marki i imena otežava odabir, možete se obratiti konzultantu u prodavaonici hardvera ili se obratiti majstoru koji prakticira. Vidi također: "Kakvo ljepilo za linoleum odabrati."

Tehnologija lijepljenja

Prije učvršćivanja linoleuma na betonski pod ljepljivom trakom, potrebno je izrezati šavove (metodom "preklapanja"), jer je ugradnja spoja nakon lijepljenja ljepljive trake na pod nemoguća zbog opasnosti od oštećenja ljepljive trake.


Radni nalog:

 • Postavljanje linoleuma na sredini. Scotch trake se lijepe na pod na potrebnoj udaljenosti - obično oko 1 m. Gornja zaštita se ne uklanja.
 • Uzastopno razvaljajte linoleum, uklonite zaštitnu traku neposredno prije nanošenja premaza.
 • Površina se odmah pritisne na mjestu ljepljive trake, zbog praktičnosti, možete koristiti gusti valjak.

Isto tako, zalijepite drugu polovicu i zglobove. Vidi također: "Kako položiti linoleum na betonskom podu ispravno - upute."

Učvršćivanje linoleuma ljepilom

Otvorite bazu dok se kotrljalinoleum do sredine platna. Mastiks ili ljepilo se nanosi na pod odgovarajućim alatom (ljepilo s valjkom, lijevanjem s nazubljenom lopaticom). Vratite linoleum na mjesto, uklonite višak ljepila ili mjehuriće zraka gustim valjkom. Ponovite postupak s drugom polovicom.

Ako se odabere metoda djelomične fiksacije, tada je prikladna metoda hladnog zavarivanja spojeva. Sastav ljepila Noviweld 671, Werner Muller imaju demokratsku cijenu i pouzdanost. Mogu se koristiti i za fiksiranje cijele podloge za poboljšanje dimenzija.


Koju vrstu ljepila ljepilo linoleum na betonskom podu nije tako važno kao usklađenost s procesom i točnost u radu. Samo pod takvim uvjetima mekani podovi zadržavaju estetski izgled i ukrašavaju obiteljske fotografije u kućnom interijeru.