Kako staviti linoleum na bilo koju vrstu baze

Linoleum se možda može pripisati najjednostavnijim visokokvalitetnim završnim podovima. Koristi se od drugih materijala po cijeni, skupa karakteristika izvedbe koje se mogu usporediti s drugim premazima.

Izbor linoleuma

Raspon proizvoda je prilično široko zastupljen. Od proizvoda od prirodnih materijala do umjetnih. Jednostavna, izolirana, iznimno izdržljiva, s premazom protiv klizanja, itd. Bilo linoleum je pogodan za uređenje stambenih prostora. Prilikom odabira treba obratiti pozornost na zahtjeve prostora, dizajn.

Postoji nekoliko jednostavnih ograničenja kojih se trebate pridržavati pri odabiru, prijevozu i skladištenju:

 • Bolje je kupiti robu u grijanim trgovinama. Na hladnoći se mogu mijenjati svojstva materijala, može postati krhka i pukotina;
 • Prije polaganja preporučuje se pohranjivanje materijala u zagrijanim prostorijama;
 • Materijal se transportira samo u rolama (osim izgleda s pločicama). S jakim savijanjem može se stvoriti pukotina;
 • Znaĉajke koje je naveo proizvoaĉ ne odgovaraju uvijek proizvodu. Na tržištu postoje, na primjer, linoleumi s premazom protiv klizanja, to ne znači da uopće neće skliznuti u bilo kojem slučaju. Preporuča se potvrditi svojstva materijala u odnosu naspecifični uvjeti rada;
 • Troškovi specifičnog linoleuma (protuklizne, s povećanom otpornošću na habanje, itd.) Obično su mnogo veći. Kupnja takvih materijala nije uvijek opravdana. Njihove karakteristike mogu biti suvišne ili uopće nisu bitne u određenim uvjetima rada;
 • Pri kupnji materijala preporuča se unaprijed iscrtati shemu cjelovitog rezanja (uključujući otvore i niše). Na taj će se način izbjeći različiti problemi povezani s nedostatkom ili viškom materijala, koji odgovaraju uzorku itd.;
 • Preporučuje se ugradnja i pregled cjelokupnog proizvoda. Na površini mogu biti mane.

Srodni članak:Odabir dobrog linoleuma .

Priprema baze

Obratite pozornost! Linoleum na neravnim podovima ne pada. (SP 29.13330.2011) Svi nedostaci koji su prisutni na podu će se na kraju pojaviti na površini. Ako je kvar prevelik, linoleum na ovom mjestu može se slomiti. Dopustite samo mali ukupni nagib površine ili blagi lagani otklon na velikim udaljenostima.

Linoleum se može nanijeti na gotovo svaku podlogu. Osnovni zahtjevi:

 • Ne bi se trebao značajno spuštati. Ako su to daske, onda ih treba dobro srušiti i jedna podna ploča ne smije hodati u odnosu na drugu. Neprihvatljivo "hodanje" pojedinih dionica;
 • Ne bi trebalo biti nikakvih nepravilnosti. Nisu dopuštene razlike između listova za bilo koji list koji pokriva podlogu (šperploča, gipsana ploča itd.). Nije dopuštenoutori i razlike između dasaka ili podnih dasaka od drvenih podova (u slučaju njihove prisutnosti preporuča se utaknuti utore umetcima, očistiti pod ili zamijeniti pod ili ga zatvoriti novim, na primjer, limom). Pukotine, reljef, izbočine različite geneze u estrihu nisu dopuštene (prije daljnjeg rada potrebno je ukloniti sve te nedostatke, idealna opcija je samonivelirajući pod);
 • Nije poželjno da se pod linoleumom stavi debeli sloj bilo kojeg mekog materijala (izolacija, stari linoleum s mekanom podlogom itd.). U ovom slučaju, baza je vrlo mekana i teški predmeti mogu jednostavno gurnuti i probiti površinu novog premaza. Proizvođači očekuju da linoleum izdrži određene parametre, uključujući parametre krutosti temelja;
 • Na podnožje se može staviti ograničeni premaz. Adhezija ljepila s takvom bazom je vrlo loša, što, uzgred, nije uvijek kritično.

Osnovne varijante pod linoleumom: estrih, šperploča, biciklizam, suhi estrih.

Neposredno prije polaganja, baza se priprema:

 1. Temeljni otpad i prašina se uklanjaju. Preporučuje se korištenje usisivača (u slučaju betonske podne obloge pomoću druge metode, prašina se uopće ne uklanja).

  Prije polaganja, prašina se čisti i puni.

 2. Površina je premazana. Za betonske podove - preduvjet. Osim toga, poželjno je premazati bilo koju površinu ako se planira ljepilo.

Priprema linoleuma

Potrebno je dopustiti da linoleum koegzistira. Poželjno je da se svi radovi s materijalom provode na temperaturi od najmanje 15 ° C. Inače, može ići u valovima (uvelike ovisi o određenom materijalu).

Pažnja! Ako linoleum od mraza, a zatim početi raditi s njom ne ranije nego u jednom danu.

Valjci su valjani i položeni na pod. U fazi vylevezhivaniya nije potrebno izrezati platno, ako se materijal ne naslanja na zid. Ako platno počiva, onda se mora podesiti.

Izrežite materijal na dva suprotna zida. Prije toga provjerite ima li dovoljno zaliha na strani. Rezanje treba izvršiti uzimajući u obzir razmak na stijenama od približno 1 cm, a razmak omogućuje izravnavanje i rasterećenje unutarnjih naprezanja, au procesu daljnjeg rada uravnotežit će temperaturna proširenja.

Samostalno podešavanje platna je teško s složenom geometrijom prostora s vanjskim kutovima ili polukružnim elementima. U prisustvu takvih elemenata dizajna, preporuča se podrezivanje materijala na tim elementima s marginom od 5 do 10 cm i vraćanje u vrijeme odsecanja.

Kada se spajaju dva lista, ostavite malo preklapanje (ako nije potrebno podudaranje uzorka). Zatim su obojicu odrezali duž stražnje linije do završnog. U slučaju podudaranja uzorka, rez se vrši uzimajući u obzir uklapanje uzorka.

Alati za uzorak linoleuma: nož, škare, ravnalo, bilo koja metalna traka.

Linoleumi su vrlo jednostavno izrezani. Bilo koji oštar nož je prikladan za to. Za ravnu oštricu preporučuje se uporaba ravne metalne trake (razina, ravnalo, kut, profil itd.). Osim noža, trebat će vam i oštrije škare.

Preporučena kultivacija nije manje od jednog dana.

Polaganje

Postoji nekoliko načina za pričvršćivanje materijala:

 • slobodni podovi;
 • pričvršćivanje na dvostranu traku;
 • ljepljenje.

S bilo kojim načinom pričvršćivanja na obodu, postavlja se postolje. Ovisno o linoleumu i izvedbi, spojevi traka linoleuma mogu biti ili lijepljeni, ili zapečaćeni spojnom trakom, ilizavareni su hladnim zavarivanjem ili posebnim fenom za gradnjupomoću zavarenog kabela istog materijala.

Na vratima i drugim otvorenim rubovima, linoleum je prekriven pragovima ili veznim trakama.

Prije konačnog polaganja, podloga se ponekad stavlja ispod linoleuma. Posrijedi je dizajniran za obavljanje nekoliko funkcija: izravnavanje manje bugova, buka izolacija, toplinska izolacija. Obratite pozornost! Gotovo svi proizvođači linoleuma su naznačili da je stavljanje meke podloge ispod materijala zabranjeno. To će oštetiti materijal. Usklađivanje je stoga neprihvatljivo. Da biste poboljšali zvučnu i toplinsku izolaciju, možete dodatno položiti sloj podloge, ali samo ako ne planirate opterećenje poda teškim predmetima, hoda na petama itd. Ako linoleum više nije sastavljen od nekoliko slojeva,uključujući izolaciju.

Odgovor na pitanje našeg čitatelja:Zašto je nemoguće postaviti podlogu ispod linoleuma ?

Slobodni podovi od linoleuma ne podrazumijevaju nikakve dodatne radnje osim ugradnje podnica, spojeva i pragova.

Za pričvršćivanje na dvostranu traku, ljepljiva traka je prethodno pričvršćena na pod oko perimetra, na spojevima, ponekad se u sredinu dodaje nekoliko traka. S druge strane, zaštitni film se uklanja izravnim polaganjem materijala.

Kod hodanja oko trake s dvostrukom trakom, preporučuje se češća instalacija.

U slučaju dodataka ljepila, preporuča se pred-premazati površinu. To će poboljšati prianjanje ljepila na pod.

Tkanina je presavijena na pola i nanesena ljepilom. Tada se polovica ispravlja, uklapa na svoje mjesto i poravnava se valjkom. Umjesto valjka možete koristiti šipku prekrivenu mekom krpom. Onda samo dođite s drugom polovicom. Traka je izglađena kako bi se potpuno uklonio zrak ispod linoleuma. Za to je traka izglađena od sredine do rubova, postupno izbacujući zrak i višak ljepila.

Na početku se ljepilo nanosi ispod jedne polovice, zatim položi, smotati u drugu polovicu i stavi ispod druge.

Povezani članak:Odabir ljepila za linoleum .

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i primit ćete ponude poštomcijene građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije