Punjenje poda u stanu - faze obavljanja vlastitih radova

Tijekom popravka važno je stvoriti idealno podnožje za pod, budući da se suvremeni premazi mogu polagati samo na poravnanu površinu. Jedan od načina poravnavanja baze je ispuniti pod u stanu, kao na fotografiji.


Naravno, isti se laminat može polagati na neravnu površinu, ali u tom slučaju neće dugo trajati, jer će se brzo pojaviti različite deformacije premaza. Ovaj posao se može obaviti samostalno - zahvaljujući tome, možete uštedjeti mnogo novca, jer su usluge stručnjaka skupe. Osim toga, popravci ručno, također su izvor ponosa za vlasnika.

Građevinski materijali i alati

Punjenje poda vrši se iz dva razloga:

 • odgovara laminatu, parketu, linoleumu;
 • planirano je zagrijavanje poda ili stvaranje podne konstrukcije s grijanjem (električnim ili vodenim).


Za rad će biti potrebno:

 • tračnice za signalne svjetiljke;
 • metalna četka;
 • kapacitet za smjesu;
 • valjak za punjenje;
 • strugač na pločniku;
 • za malu četkupočetnice u teško dostupnim ili malim područjima;
 • lopaticom;
 • igličasti valjak;
 • bušilica plus glava za miješanje;
 • mješavina premaza.

Nakon što je pripremio sve alate, možete početi shvatiti kako popuniti pod u stanu vlastitim rukama. Bolje je pripremiti sve što je potrebno u procesu rada, unaprijed, kako bi uštedjeli svoje vrijeme.

Faze izvođenja radova

Da biste počeli popuniti kat nakon završenih aktivnosti vezanih uz zidove i strop, ali prije lijepljenja pozadine.

Konstrukcija estriha odvija se u nekoliko uzastopnih faza:

 1. Pripremite površinu (uklonite stari premaz, uklonite prašinu i ostatke).
 2. Temeljna podloga za poboljšanje prianjanja s nizvodnim materijalima i ojačanje podloge.
 3. Radi se o hidroizolaciji (za tu svrhu pogodno je nekoliko vrsta materijala, od kojih svaka ima svoje karakteristike).
 4. Ugradite izolaciju (ako je potrebno, ako želite da površina poda bude toplija).
 5. Provjerite vodoravnu razinu.
 6. Pripremiti betonski ili cementno-pješčani mort, također je moguće koristiti suhu mješavinu.
 7. Izvršite estrih.
 8. Pričekajte da se površina osuši. Zatim nastavite s ugradnjom završnog premaza.

Priprema površine

Pripremna faza uključuje:

 • rastavljanje stare prevlake;
 • uklanjanje lajsni i vrata;
 • čišćenje podačetka ili uređaj za mljevenje, uklanjanje ljepila, betonske mrvice, komadiće smjese;
 • čišćenje građevinskih i drugih krhotina, prašine i onečišćenja;
 • šupljine i pukotine.


Da bi se pojačalo prianjanje između veznih slojeva, potrebno je navlažiti staru bazu. Čišćenje se može obaviti konvencionalnim usisivačem, a za odmašćivanje površine nakon rastavljanja koristi se normalna sapunska otopina.

Pukotine i pukotine ispunjene su tankim i gotovo nevidljivim slojem. U tu svrhu prikladna sredstva sadrže smolu ili otopinu ljepila.

Ne preporučuje se rad s otvorenim prozorima i niskom temperaturom zraka, jer rezultat neće biti onaj koji vam je potreban.

Površinski premaz

Zahvaljujući površini temeljnog premaza postaje jača, povećava se adhezija s naknadnim materijalima, tako da pod postaje grub. Za klasičnu betonsko-pješčanu masu možete koristiti bilo koji od univerzalnih temeljnih premaza. U malim sobama, kompozicija se nanosi četkom, au većim prostorima pogodnije je koristiti valjak. Prije početka drugih radova, temeljni premaz bi se trebao osušiti - to će potrajati oko dva sata.

Suha površina i pora moraju se ponovno napuniti. Prije nanošenja sljedećeg sloja pustite da se prethodni sloj osuši. U slučaju kada se poravnanje odvija u nekoliko prolaza, primjenjuje se temeljni premaz prije svakog.


Kada se montira na tlo kako bi se ojačao estrih, upotrijebiti pojačanje. U kvalitetiTo stručnjaci često koriste posebne čelične mreže. Također osigurati učinak armature od vlaknastog materijala - fibrina, koji je plastika ili metal i dodan u otopinu, namijenjen za izlijevanje poda. U ovoj fazi, također provoditi ugradnju razne opreme - razrjeđivanje ožičenja, stvaranje sustava grijanja za podne površine.

Hidroizolacija

Prije nego sami natočite pod u stanu, ako u podrumu ima velikih praznina, posebno na mjestu gdje su zidovi u blizini stropa, kao iu blizini komunalnih usluga, provodi se hidroizolacija (za više informacija: "Da li se hidroizolacija obavlja prije ili nakon estriha?")

Mogućnosti hidroizolacije razlikuju se u glavnoj vodoodbojnoj komponenti.

To se događa:

 • bitumen-polimer;
 • polimer;
 • bitumen;
 • mineral.


Za hidroizolaciju koriste se sljedeći materijali:

 1. Film i rola . Su najpopularnije. To su višeslojne membrane izrađene od polimera, a karakteriziraju ih ne samo hidroizolacija, nego i toplinska izolacijska svojstva.
 2. Tekućina . Popunjavaju pore, stvarajući tanki film s vodoodbojnim učinkom. Razlikuju se u stupnju viskoznosti.
 3. Mastici . To je ljepljiva plastična konzistencija spojeva. Njihovu bazu predstavljaju polimeri, smole, tekuća guma. Mastic stvara visokokvalitetni vodootporni sloj.
 4. Prašci . Proizveden pomoću plastifikatorai razne komponente za pletenje. Budući da se radi o suhim smjesama, one se razrjeđuju s vodom u skladu s uputama.

Određivanje razine površine i postavljanje svjetionika

Prije nastavka kako pravilno popuniti pod u stanu, potrebno je odrediti razinu punjenja i postaviti svjetionike. Koristeći razinu provjerite koliko je baza glatka. Razina buduće pokrivenosti zabilježena je na zidovima (pročitajte također: "Kako napuniti estrih - priprema i lijevanje").

Gips je uklonjen 0,25 centimetara iznad te linije od ožbukanih površina. To je prikladnije za izvođenje ovog postupka kada se u sobu unese narudžba. Razina je određena da otkrije najvišu točku na površini i da ispravno ispuni estrih (pročitajte: "Kako pravilno podići razinu poda i kako ga provjeriti").


Upute:

  Mjere 100 centimetara do zida od praga vrata i povlače crtu.
 1. Linija se povlači duž perimetra sobe, provjeravajući njezinu paralelnost s razinom.
 2. Druga paralela primjenjuje se na udaljenosti od 100 centimetara ispod referentne oznake.
 3. Na uglovima prostorije, kako bi se olakšalo kretanje, čavli se uvlače na dno crte i zatežu na kabel.

Oznake na potpornim konstrukcijama pomoći će pri postavljanju svjetionika, koji će poslužiti kao metalni profili ili letvice od drveta, postavljene na rub. Praznine između njih ne bi smjele prelaziti duljinu pravila, koje će uskladiti smjesu.

Što kažešispravno ispunite pod u stanu - trebate, prije svega, staviti letvice. Nema potrebe žuriti, jer rezultat ovisi o ovom poslu. Nakon završetka procesa uklanjaju se, a preostala iskopavanja iz njih se pune mješavinom za estrih (pročitajte i: "Vezite pod vlastitim rukama u stanu - slijed uređaja").

Korištenjem orijentira, proces je pojednostavljen, a rezultat je ravna površina. Svjetionici se postavljaju čak iu slučaju da dođe do lijevanja na malom području.

Priprema smjese

Sastav za pod je jednostavan za pripremu. Mora se razrijediti u vodi prema uputama i miješati dok se ne dobije homogena smjesa, koristeći bušilicu s posebnom mlaznicom.


Na taj se način priprema pjeskovito-cementna masa:

 1. 2 dijela vode uliju se u 4 dijela perlita.
 2. U smjesu dodajte jedan dio vode i cementa.
 3. Nakon drugog miješanja dodajte 2 dijela pijeska i pet puta više vode u tvar.
 4. Otopinu treba miješati dok ne dobije plastičnu konzistenciju.

Što je bolje ispuniti pod u stanu, estrih iz betonske smjese obično se izvodi u privatnim kućanstvima i na nižim katovima višekatnih zgrada. Vidi također: "Raditi pod vlastitim rukama u novoj zgradi - počevši od nule".

Napunite pod

Površina podnožja u istoj prostoriji preporučuje se ispuniti jedan dan. U ovom slučajupod će biti ujednačen u sastavu. Sipajte masu počevši od dalekog ugla sobe. Da bi izravnali sloj morta, oni koriste pravilo, ravnomjerno raspoređujući materijal unutar fiksnih svjetionika.

Za uklanjanje zraka potreban je igličasti valjak kako bi se izbjeglo stvaranje šupljina u unutrašnjosti. Nakon što je površina obrađena, glazura se potpuno izravnava. Ove se radnje ponavljaju sve dok se baza potpuno ne napuni.

Odabir bolje zaliti podove u stanu, morate uzeti u obzir da je pijesak-cementa mort postavlja u sat vremena. Nakon toga izravnavanje je izuzetno teško. Stoga, za rad s tekućim smjesama za pod, preporučuje se zajedno. Jedan radnik priprema rješenje, a drugi se trenutno bavi lijevanjem i izravnavanjem.


Gotove mješavine imaju različitu konzistenciju, više tekućinu. Rasprostiru se, horizontalno niveliraju, a površina je glatkija.

Kod punjenja i niveliranja rad se ne završava. Površina mora biti zaštićena od ekstrema temperature, zračnih struja i prodora sunčeve svjetlosti. S vremena na vrijeme otopina se prekriva filmom ili navlaži tako da se površina ne prekrije pukotinama.

Beton dobiva potrebnu snagu za 28 dana, a cementno-pješčani mort je mnogo brži - u roku od dva dana. To također treba uzeti u obzir pri odabiru načina popunjavanja poda u stanu. Nije teško provjeriti je li estrih isušen - na njemu ne bi trebalo biti tragova kada se pritisne. Međutim, natragovi poda nisu bili vidljivi, preporuča se korištenje posebnog otoka za podršku nekih materijala.

Svakako uklonite letvice koje su služile kao orijentiri. Nastale šupljine su također ispunjene smjesom.

Brušenje je potrebno na betonskom podu kada je potpuno suho. Nakon toga baza je spremna za ugradnju bilo koje podne obloge. Podovi koji su ispunjeni samonivelirajućim sredstvima mogu se koristiti nakon samo 6-12 sati.


Međutim, ne žurite položiti pod i staviti namještaj. Da bi izdržali takav teret, premaz mora stajati nekoliko dana. Polaganje pločica, linoleuma, laminata i drugih modernih materijala može biti samo tjedan dana nakon završetka radova.

U tome kako izliti estrih u stan, ne postoji ništa teško. Potrebno je samo slijediti dane upute, iako je moguće da će se u procesu rada pojaviti vlastiti rad. No, prije nego što nastavite s provedbom planiranog događaja, morate se nositi s nekim pitanjima - to će vam pomoći uštedjeti novac i istovremeno optimizirati proces.

Prije svega, morate odlučiti o komponentama za lijevanje, i odabrati željenu opciju - cement-pijesak mort, beton ili gotove smjese. Posljednji od njih je skuplji, ali oni su mnogo lakši i praktičniji za korištenje. Ali za pripremu otopine prva dva materijala, potrebno je poštivati ​​preporučene proporcijeproizvođača.

Osim toga, kako se ne bi ometali tijekom rada, preporuča se unaprijed pripremiti sve potrebne materijale i alate. I još uvijek morate pronaći pomoćnika unaprijed, jer je nemoguće napuniti podove sami. Rješenje se isuši dovoljno brzo, pa bi jedna osoba trebala biti angažirana u punjenju i izravnavanju poda, a druga - pripremiti smjesu. Neće biti moguće imati vremena za izjednačavanje mase prije nego što se stvrdne.


Možete popuniti pod u stanu vlastitim rukama ako imate minimalne vještine u popravku. Prvi put će ovaj posao trajati puno vremena, ali nakon što se punjenje završi u jednoj prostoriji, u drugoj će proći mnogo brže.