Kako popraviti trupce na betonskom podu - dokazane opcije ugradnje

Vrlo često u stambenim prostorijama kat je organiziran na trupcima, što vam omogućuje da primijenite bilo koju vrstu izolacije i zvučne izolacije, razne materijale za podlogu. Tako je moguće napraviti bilo koju površinu i popločati potrebne komunikacije ispod poda. Instalacija ovog kata je jednostavna, a sa ekonomskog stajališta nije skupa.


Rezultat je dizajn s malim opterećenjem na bazi. I naravno, prilikom postavljanja takvog poda, postavlja se pitanje: je li potrebno pričvrstiti trupce na pod i, ako je potrebno, kako pričvrstiti trupce na betonski pod. U ovom ćemo članku dati odgovore na ova pitanja.

Kašnjenje pričvršćivanja na pod: Za i protiv

Na uvjeravanja protivnika učvršćivanja, te radnje mogu uništiti spojnicu, a tamo gdje su rešetke i podnožje spojeni, zvučna izolacija je prekinuta, a formiraju se zvučni mostovi koje susjedi neće uživati ​​odozdo. A oni koji vjeruju da je fiksacija neophodna, podijele svoja iskustva: sav posao koji je obavljen za popravak poda bio je uzaludan zbog deformacije kašnjenja.

Je li to stvarno ono što kažu? Što se tiče razaranja estriha, ako je estrih prilično jak, onda ga razbijte bušilicom, dok bušite rupuće uspjeti. Možete popraviti pod ako imate čvrste temelje. Ako se stari sloj počne rušiti, mora se ukloniti.

Problem kršenja zvučne izolacije ostaje kontroverzan. Tvrdi dizajn zapravo može prenijeti zvuk. Međutim, u prostoru između zaostataka nalazi se izolacijski materijal koji ima zvučno-izolacijske karakteristike. Pod logove se postavlja obloga koja ima svojstva prigušenja, što također sprječava širenje zvuka.


Zvučni most, koji se formira na mjestu pričvršćenja, prenosi vibracije u beton, ali je prilično gust materijal i, za razliku od drva, ne djeluje dobro. Stoga, za susjede ispod, neće biti vidljivih promjena u razini buke prije i nakon popravka.

Pod na trupcima je izrađen od neravnih šipki, spojnih elemenata, grubih podova. Kada su sve komponente pomaknute jedna prema drugoj, dolazi do škripanja, što je malo vjerojatno da će zadovoljiti susjede. Možete spriječiti pojavu neugodnog zvuka tako što ćete čvrsto pričvrstiti zaostatke na podu.

U prilog učvršćivanja govori još jedan razlog - fiksiranje kašnjenja. Što se tiče stupnja sušenja stabla, kupci su prisiljeni vjerovati riječima prodavatelja, jer je to nemoguće saznati jednostavnim pregledom. S vremenom se loše osušene šipke mogu iskriviti, zbog čega će se premaz pomaknuti, a cijela složena struktura poda će biti iskrivljena.

Oni koji su oprezni da ne montiraju lag za betonsku podlogu mogu organizirati plutanjena podu U tom slučaju, pod nije pričvršćen za potporne konstrukcije. To će pružiti izvrsnu zvučnu izolaciju, ali morate koristiti dobro isušene trupce. Neće se iskriviti tijekom vremena.


Šipke su pričvršćene jedna za drugu tako da se dobije rešetka. Ovaj dizajn će učiniti plutajući pod još stabilnijim. Između šipki ugrađena je izolacija, na vrhu nacrta je izveden pod. Kao rezultat toga, cijela struktura pod svojom težinom pritisnuta na pod. S vremenom, takav pod neće promijeniti svoj oblik i dugo će trajati.

U većini slučajeva, ugradnja odlaganja na betonskoj podlozi se vrši njihovim sidrenjem na pod, jer ima mnogo više argumenata u prilog tome nego vjerojatnih minusa.

Tehnologija polaganja

Korak po korak kako instalirati logove na betonski pod:

 1. Kvalitetni materijali ključni su za uspješne popravke . Može se koristiti crnogorična građa. Vlažnost zraka ne smije prelaziti 18%. Stečene šipke trebaju se nekoliko dana aklimatizirati u sobi u kojoj namjeravate napraviti pod. Zastoji koji će se početi savijati trebali bi se odgoditi i ne koristiti u podnom uređaju. Drvene dijelove budućeg dizajna treba tretirati vatrootpornim sredstvom i antiseptikom koji će spriječiti nastanak plijesni i insekata.
 2. Priprema se baza , tj. Površina je očišćena od krhotina, sve pukotine se protrljaju,projekcije.
 3. Drvo bi trebalo zaštititi od vlage , tj. Treba izvesti hidroizolaciju. U tu svrhu koriste se materijali u obliku valjaka, hidrofobnih kita, impregnirajućih kompozicija, gustog filma.
 4. Potrebno je pripremiti potrebne alate za rad , pričvrsne elemente i podloge za podizanje trupca. Supstrati moraju biti kruti, što s vremenom neće padati, tako da se na mjestima oslanjanja ne stvaraju praznine. Možete uzeti tanke daske, komade šperploče ili kupiti posebne plastične podloge.
 5. Preko sunčeve svjetlosti koja pada s prozoratreba položiti zaostatke. Drvo pri temperaturnim padovima može se deformirati, a pri polaganju na taj način svi će se trupci ravnomjerno zagrijati. U sobama, kao što je hodnik, moraju se prekriti pokreti. To će podu dati veću snagu.
 6. Ovisno o debljini grubog poda, odabire se udaljenost između rešetki . Što je debljina veća i što je veća snaga, to su razmaci. Udaljenost je u pravilu oko 40-50 cm, a najbliži zidovi trebaju biti 2-3 cm od njega, a ostali ovisno o veličini prostorije.
 7. Nakon cjelokupnog sklapanja letvice, treba ga dovesti do vodoravne ravnine . Najbolje je imati ravnu podlogu. Postoje majstori koji čak prave tanki cementni estrih za to, pod uvjetom da razlika u razini poda to dopušta. Moguće je ne izvoditi spojnicu, jer korištenje loga omogućuje čak i izjednačavanjevrlo neravan pod. Ako je drvo ispod tražene razine, ispod njega se stavljaju podloge.
 8. Kako bi se osigurala amortizacija i dodatna hidroizolacija drva , potrebno je položiti trupce na linoleum, krovni puh, polietilensku pjenu ili nešto drugo. Važno je da korišteni materijal nije mekan. Inače će, nakon nekog vremena, stisnuti pritisak koji djeluje na njega, zbog čega se stvara razmak, koji će na kraju dovesti do pojave neugodnih zvukova, kao što je škripa.

Nakon završetka izgradnje strukture lag ostaje samo da ih popraviti na podu.


Postoje sljedeći načini za pričvršćivanje trupaca na betonski pod:

 • s tiplama i vijcima;
 • sidrište;
 • korištenje pocinčanih kutova i vijaka.

Izbor metode privrženosti ovisi o financijskim mogućnostima i osobnim preferencijama.

Pričvršćivanje trupaca pomoću samoreznih vijaka

Takav zatvarač za log, kao vijci je najjednostavniji i jeftin izbor, ali u isto vrijeme jamči odličan rezultat. U trupcima i temeljima potrebno je izbušiti simetrične rupe. Zatim se u njih umeću tiplovi i zavrte vijci za samorezivanje. Udaljenost između rupa može varirati od 40-80 cm, ovisno o slučaju.


Duljina vijka treba biti jednaka debljini šipke plus 5-6 cm, a možete upotrijebiti i vijke s navojem koji ne dopire do poklopca. Oni vam omogućuju da bolje pritisnete zaostajanje na podu.

Korištenje sidara

Za pouzdano i dugotrajno pričvršćivanje možete uzeti sidro za lag lag. Osim što drvo drži na jednom mjestu, također ga privlače na površinu, dajući cijelom sustavu dodatnu krutost.

U biti, sidro je tipla, ali mnogo snažnija. Njegova prednost je visoka otpornost pri izvlačenju, stoga se koristi pri ugradnji vrlo teških konstrukcija koje stvaraju veliko opterećenje na spojnim elementima. Vjerojatnost potpunog kidanja poda na trupcima od betonske podloge je blizu nule, tako da možete pričvrstiti vijcima. Međutim, sidra se često koriste u te svrhe.


Dakle, kako pričvrstiti trupce na betonski pod pomoću sidara? Ova metoda je slična montažnim vijcima. U neravnim šipkama i betonskom podu izrađene su iste rupe. Da bi se spriječilo izlaženje glave vijka, ona mora biti skrivena bez oštećivanja drva, zbog čega bi trebalo istražiti trupce.

Obično je potrebno 3-4 sidra kako bi se osiguralo jedno kašnjenje unutar sobe. Element za pričvršćivanje sidra treba umetnuti u otvor u podu, a zatim ga zavrtiti kroz šipku.

Izrađeni su sidreni vijci različitih duljina: 45-200 mm. Prilikom odabira duljine razmotrite debljinu kašnjenja plus 6 cm za prodor u podlogu. Preporuča se kupiti sidra promjera 10 mm.

Kutovi za pričvršćivanje

Koristi se drugi zatvarač za podnu ploču - galvanizirani metalni kut.Jedna strana ugla pričvršćena je vijcima na drvo. Samorezni vijak treba ući u stablo 3-4 cm, a najbolje pod kutom, što će povećati čvrstoću spoja.


Druga strana ugla trebala bi se nasloniti na pod. Treba ga popraviti gore opisanim metodama, tj. Pomoću tipli s vijcima ili sidrima. Umjesto kutova, možete uzeti profil U-oblika.

Učvršćivanje podesivih zaustava

Ugradnja podesivog sustava je jednostavnija i lakše ćete dobiti savršeno ravnu površinu. U ovoj konstrukciji, umjesto sidara, koriste se plastični regali, koji su uvrnuti u drvo i pričvršćeni na podnožje s tiplama (više detalja: "Kako napraviti podesive podove na trupcima vlastitim rukama"). Okretanjem posebnih vijaka možete postaviti potrebnu visinu. Nakon podešavanja trupaca, odsječeni dio vijaka mora biti odrezan.


Zaključak

U drvenoj kući se ne preporuča fiksiranje trupaca na pod. A ako se u kući koristi temeljni betonski estrih, tada je u tom slučaju potrebno pričvrstiti trupce na betonski pod ili ne. U takvoj situaciji, nosač neće biti suvišan. Sve se radi jednostavno, glavna stvar je koristiti kvalitetne materijale i strogo se pridržavati svih pravila. Tada će dizajn biti pouzdan i služit će dugo vremena.