Punjenje poda samonivelirajućom smjesom - kako to učiniti kako treba

Prije polaganja materijala na podnu površinu, morate biti sigurni da je ravna. Izuzetno je rijetko u stanu ili kući imati savršeno glatku površinu na koju se može postaviti završni premaz bez dodatne intervencije. Stoga, kada se donese odluka o promjeni površine poda, potrebno je odabrati smjesu za izravnavanje koja najbolje odgovara vašim željama i mogućnostima.


Često, da bi se riješio problem neravnomjernosti premaza, koristi se podna obloga sa samonivelirajućim sredstvom.

Značajke samonivelirajućeg premaza

Ovaj materijal je zaslužio svoju reputaciju i popularnost među potrošačima. Može se koristiti u različitim prostorijama, u stanu, kući i na otvorenom. Smjesa je jednostavna za uporabu i ne zahtijeva dodatna znanja za provedbu. Materijal za dugo vremena održava površinu savršeno ravnom i spremnom za ugradnju završnog premaza.


Materijalne koristi

Ova vrsta podnih obloga ima nekoliko prednosti, kao što su:

 • Jednostavno korištenje, koje ne zahtijeva vještinu i iskustvo;
 • Brzo se suši, doslovno kroznekoliko dana možete provesti postupak polaganja završnog premaza.

Materijalni nedostaci

 • Visoka cijena. Ali to govori više o dobroj kvaliteti rješenja nego o nečemu lošem;
 • Ovaj alat nije prikladan za podnu površinu, razlika u razini je više od jednog centimetra.

Klasifikacija samonivelirajućih spojeva

Prije razumijevanja kako popuniti samonivelirajući pod, potrebno je odrediti koji će materijal biti osnova za sljedeći kat ili glavni kat. Ovisno o tome, trebate odabrati klasifikaciju samonivelirajuće smjese.

Osnovno

Ova verzija smjese uključuje rad povezan s premazom, koji se koristi za izravnavanje površine prije ugradnje završnog materijala. To jest, u slučaju kada je prostor planiran u sobi parketa, linoleuma ili laminata, ova varijanta smjese savršeno će se uklopiti.


Dovršavanje

Takvo sredstvo kojim se lako rješava pitanje kako se sipati pod sa samorazlivnom smjesom, često se koristi u industrijske svrhe ili na otvorenom u privatnim kućama. Takva površina bit će pogodna za radionice, tvornice, kao i za garaže, podrume. Ovaj materijal je izdržljiv i potpun je premaz za podnu površinu.

Debeli sloj

Ovo podno punjenje sa samonivelirajućim sredstvom koristi se u prostorijama u kojima postoje pukotine, pukotine i rupe u podnoj oblozi. Zahvaljujući dosljednostiTekućina prodire u prostore koji zahtijevaju prilagodbu.


Značajke:

 • Samonivelirajuća smjesa, u slučaju da se koristi kao završna smjesa, može se obojiti pigmentom boje kako bi se dobila željena boja;
 • Kada se koristi podno pokrivanje mora se temeljito očistiti;
 • Mješavina se brzo lijepi i stvrdne, tako da je treba koristiti što je brže moguće. Da biste to učinili, preporučljivo je raditi u parovima, tako da sav posao nije uzaludan;
 • Prije izlijevanja smjese na površinu potrebno je osigurati da postoji dovoljno materijala za popunjavanje odabranog dijela prostorije;
 • Prije nanošenja pritiska na površinu, potrebno je osigurati da je potpuno suha kako bi se spriječilo pucanje i propadanje materijala.

Priprema površine

Prije ulijevanja podova samonivelirajućom smjesom, morate se pobrinuti da površina bude spremna za ovaj postupak. Za to trebate provesti temeljitu pripremu otopine glatko i dugo vremena položenu na površinu podne obloge.


Postupno djelovanje

 • Na početku pripreme potrebno je potpuno očistiti površinu od prašine;
 • Nakon toga je potrebno mehanički ili kemijski ukloniti masne mrlje i druge zagađivače s površine;
 • Sljedeći korak je odlepljivanje materijala koji se slabo drži;
 • Nakon toga, površina mora biti pripremljenasamonivelirajuća smjesa koja se kvalitativno kombinira s startnim premazom;
 • Nakon skidanja i pripreme površine, potrebno je zalijepiti ljepljivu traku na spojevima između zida i poda.

Priprema smjese

Sljedeći korak koji treba učiniti jest pripremiti smjesu za izlijevanje.

Ovaj proces ima svoje nijanse, pa biste ih trebali pažljivo slijediti:

 • Najvažnije i odlučujuće je poštivanje udjela vode i suhe mješavine. Ako iznenada ima više vode nego što je potrebno, otopina će se pokazati kao tekuća i neće imati čvrstoću i trajnost nakon sušenja. Također, previše tekuća otopina neće osigurati potrebnu debljinu sloja materijala, što također negativno utječe na otpornost na trošenje i vijek trajanja. Najbolje je pogledati fotografiju na ambalaži prije nego što napravite mješavinu, ona bi trebala jasno naznačiti koliko od elementa dodati da biste dobili dobru mješavinu za izravnavanje.
 • Najbolje je miješati vodu i smjesu pomoću posebne opreme. U pravilu se radi o bušilici s dodatkom za miješanje, no mogu se koristiti i druge dostupne metode miješanja otopine. Glavni cilj je postizanje homogenosti i prave dosljednosti. Gnječenje komponenti rukama ispunjeno je stvaranjem grudica i heterogene mase. Stručnjaci preporučuju izlijevanje mješavine u vodu, umjesto ulijevanja vode u smjesu. Stoga je konzistencija otopine jača i izdržljivija.
 • MaksimalnoBit će učinkovito koristiti smjesu nekoliko minuta nakon što se komponente spoje. Ne biste trebali dugo čekati, jer u roku od četrdeset minuta nakon miješanja, smjesa se počinje zgušnjavati i mijenjati konzistenciju.

Ispuna na podu

Prije lijevanja samonivelirajućeg poda, morate se pobrinuti da površina bude dobro pripremljena za ovaj postupak. Također biste se trebali pobrinuti da sastav ispravne konzistencije i da se može koristiti kako je namijenjeno.


Postupno djelovanje

 • S obzirom na činjenicu da proces popunjavanja poda samonivelirajućom smjesom zahtijeva relativno brzo i dobro koordinirano djelovanje, idealno rješenje bilo bi raditi u parovima. Dok jedan od sudionika u popravku ispunjava gotovu tekućinu, sljedeći priprema sljedeću šaržu;

 • Smjesu treba pokušati ravnomjerno izliti na površinu kako bi se olakšala distribucija po prostoriji. Ako je došlo do male pogreške i mješavina se ulijeva na neka mjesta više od drugih, ništa strašno se neće dogoditi. Jedino što je takav nesporazum neugodan je to što je to nepotrebna potrošnja materijala za lijevanje;

 • Nakon što je sav potreban prostor prekriven smjesom, potrebno je proći igličasti valjak preko površine kako bi se oslobodio višak zraka. Tako će smjesa biti jednolična i ujednačena nakon sušenja;

 • Nakon završetka ovih radova, morate se pobrinuti da to ne utječe na površinurazni vanjski čimbenici, kao što su sunčevo zračenje, oborine, jak vjetar. Za potpunu zaštitu premaza najbolje ga je pokriti plastičnom folijom. Smjesa se ukrućuje u prosjeku od četiri do šest dana. No, prije nego što nastavite s instalacijom sljedećeg premaza, morate se uvjeriti da je mješavina potpuno očvrsnula (pročitajte također: "Kako izravnati samonivelirajuću smjesu poda").

Samonivelirajuća smjesa na drvenim podovima

Neki ljudi, kako se ne bi izlagali pretjeranim akcijama, žele izlijevati mješavinu u prošlost drvenim završnim premazom. Ako postoji hitna potreba, možete izvršiti ovu akciju (više: "Je li moguće popuniti pod na drvenom podu i kako to učiniti ispravno"). Ali potrebno je razumjeti kako se to može završiti.


Mješavina kod lijevanja na drvenom podu nejednako pada i puna je pucanja postojećeg materijala. Stoga nije potrebno eksperimentirati, kako ne bi nastali dodatni financijski troškovi.

Izvođenjem akcija u fazama i prema pravilima, možete postići najučinkovitiju opciju.