Polaganje drvenog poda na balkon


Drvo kao dekorativni i završni materijal smatra se jednim od najtoplijih i najljepših podnih obloga. Savršeno služi kako u prostorijama, tako iu pomoćnim, poput produžetaka, lođa. Mi ćemo reći kako napraviti drveni pod na balkonu ispravno i što je brže moguće.

Varijante formiranja podnih obloga od drva

Postoji mnogo načina za instaliranje rive:

 • ljepilo;
 • na učvršćivačima;
 • na zaostacima;
 • upotrebom šperploče;
 • s podesivim osnovnim uređajem;
 • na sustavu podnog grijanja.
Izbor metode stylinga ovisi o mnogim čimbenicima. Uzmite u obzir najznačajnije:

Ravnomjernost temelja

Ako betonska ploča nema kapi, padine i druge nedostatke, tada se podna ploča može lijepiti na isti način kao i masivna ploča - na jednokomponentni ili dvokomponentni parketni ljepilo. Ili je još lakše učiniti - pričvrstiti letvice uz pomoć hardvera, s kapama koje se „utapaju“ malo u lamele i pokriti vrh ukrasnim čepovima koji odgovaraju glavnom katu.

Izravnavanje poda na balkonu.

Poravnanje baze izvodi se pomoćuupotreba cementno-pješčanog morta s obveznim sušenjem 28 dana. Brža mogućnost je kombinirani suhi estrih izrađen od bilo kojeg materijala debljine 16 mm ili više: šperploča, ploča od gipsanih vlakana, OSB, iverica. Potonji postupak je prikladan u tome što u budućnosti podna ploča (po mogućnosti s rubovima utora i utora) može biti lijepljena ili pričvršćena čavlima. Hardver se uvlači u krajnje utore lamela pod kutom od 30-45 °.

Potreba za zagrijavanjem

Kako napraviti pod na balkonu toplim? Kada se koriste standardni izolacijski materijali debljine 3 cm ili više, najbolja opcija su trupci. Od njih je moguće formirati podesive podove. U slučajevima kada se planira koristiti tanku izolaciju - do debljine do 0,5 cm (podloga od ekstrudirane polistirenske pjene, folija pjenastog polietilena), sasvim je moguće raditi s hardverom.

Potreba za ostakljenjem

Na otvorenim ložama bolje je koristiti keramičke pločice, porculanski kamen i ostale podne materijale koji su inertni na vlagu. Drveni pod, nezaštićen od taloženja, može se napraviti skupim rukama od skupih terasastih stijena kao što je tikovina ili pepeo, poželjno s toplinskom obradom. Bor, bukva, hrast, javor neće raditi, jer čak i uz sveobuhvatno liječenje antisepticima i biocidima, letvice će uskoro početi propadati, trunuti, nabreknuti.

Ne kupujte sirovu građu za drveni pod na balkonu. Osušite ih kod kuće bez znakova savijanjateže.

Svrha prostorije

Ako se lođa ili balkon koristi kao radni kutak ili rekreacijsko područje, tada je osim opće toplinske izolacije potreban i uređaj za vodeno ili električno podno grijanje. To će značajno podići razinu baze (najmanje 8 cm) i povećati troškove popravka. Gotovo da nema ograničenja pri izboru vrsta drva (osim bukve i javora), ali ploče moraju biti temeljito osušene. Dopuštena vlaga - do 9%.

Alati i materijali za završnu obradu balkanskih podova
Što vam je potrebno za podnice uređaja? Bez obzira na odabranu metodu instalacije, trebat će vam:

 • Okrajčene ili zaprljane podne ploče;
 • Antiseptički ili vatrootporni prajmer;
 • Lakovi, boje ili mješavine ulja-voska za zaštitu podne površine;
 • stroj za izradu i brušenje usisivača;
 • bušilica i /ili odvijač;
 • Nivo, rulet, označavanje olovkom;


Pila za piljenje ili ubodnu pilu, kružna pila.

Ako planirate napraviti drveni pod na balkonu trupaca, dodatno ćete trebati:

 • Izolacija: mineralna vuna, pjena, EPPS, NPE-F i druge;
 • Lagovi (letvice) 30x40, 40x40, 50x70 mm;
 • Smjesa za estrihe ili ploče od iverice, iverica;
 • temeljni premaz za beton;
 • Spojni elementi: vijci, svornjaci, čavli za tiple, metalni uglovi, sidra itd.

Lijepljenje drvenog poda zahtijeva stjecanje:

 • Polimerni ljepilo za parket ipočetnice iz jedne serije;
 • prijenosnik lopatice za nanošenje smjese;
 • Miješalica za bušenje;
 • Šipka za nabijanje i štitnici za brtvljenje šavova.

Zaštitna impregnacija drva.

Ne zaboravite da je postavljanje drvenog poda na lođu vlastitim rukama pola bitke. I dalje treba zaštititi od vlage, kukaca, gljivica. Ne biste trebali preskočiti ovu fazu, jer će praksa pokazati da će premazivanje i lakiranje ili bojenje trajati ukupno nekoliko sati, a ne više. Ali za sigurnost poda nećete morati brinuti u sljedećih 7-10 godina.

Ugradnja balkona drvenog poda lijepljenjem ili metodom pričvršćivanja

Prvi je prioritet temeljito pripremiti zakladu. Ovo je vrlo važna faza i ne može se propustiti. Činjenica je da ako premaz montirate na neravnu ili prljavu podlogu, ljepilo jednostavno neće zgrabiti beton ili šperploču, a ploče će brzo početi škripati, "hodati" ili čak iskriviti letvice.

Dakle, estrih je potreban:
 • Provjerite ravnost s vodoravnom i upravljačkom tračnicom. Prema SNiP 3.04.01-87 /SP 71.13330.2011, dopuštene površinske kapi su do 2 mm na svaka 2 stuba.
 • Jasno. Prašina, sitni pijesak, krhotine čiste se usisivačem, mrlje ulja, bitumena i čađe uklanjaju se uklanjanjem gornjeg sloja estriha ili struganjem brusnim papirom. Zapamtite da podloga mora biti savršeno čista, tako da ništa ne pogoršava adheziju.
 • Poravnaj. Ako su nepravilnosti višestruke, možete ih koristitisamonivelirajući tankoslojni podovi koji se brzo suše na bazi cementno-žbuke. Male šupljine ili jame moraju biti napunjene mješavinama za popravak, kao što su blitz-cement, isječci i izbočine. Kombinirani suhi estrih također se provjerava po razini, a razlike između ploča izravnavaju se mlinom.
 • Ponovno. Smjesa može biti adhezivna ili duboka penetracija. Ako sredstva dopuštaju, bolje je kupiti mješavinu iste marke kao i ljepilo za parket.
 • Zagrijte se. U prisutnosti sustava "topli podovi" mora biti uključen za 10-14 dana i isključen 2-3 sata prije početka rada.

Nanošenje temeljnog premaza na podlogu.

Sljedeća faza je lijepljenje lamela. Ljepilo se nanosi na podlogu i ravnomjerno raspodjeljuje nazubljenom lopaticom. Ploče su uredno pričvršćene, zbijene i napunjene. Ako lamele imaju žljebaste krajeve, tada se "klinovi" mogu dodatno gurati u utore ili se vijci mogu zavrnuti.

Tako izrađeni pod, nakon što je ljepilo u potpunosti polimerizirano (razdoblje naznačeno na naljepnici), potrebno je brusiti i premazati lakom, emajlom ili obraditi kompozicijom ulja-voska.

Jednostavna obrubljena ploča s ravnim krajevima (bez brave), u pravilu, prikucana je na postolje odgovarajućim kopčama. U ovom slučaju trebate:

 1. Napunite estrih sa sredstvom za ojačanje;
 2. Vodonepropusnost podloge s mastiksnim, staklenim ili polietilenskim filmom;
 3. Položite ploče čvrsto jedna na drugu, ne zaboravljajući na kompenzacijske razmake duž oboda - 0,5-1 cm;
 4. Šeširi se "utapaju" na podu 3-5 mm, zatvaraju se ukrasnim čepovima ili pokrivaju brtvilom do boje stabla;
 5. Nanesite zaštitnu smjesu na završni premaz.

  Lakiranje poda.

Izgradnja drvenog poda na trupcima

Toplinska izolacija balkona uključuje izolaciju zidova i podnožja. U tu je svrhu savršena metoda odlaganja podnih obloga. Izvodi se u nekoliko faza:

Korak 1. Priprema

Svi drveni proizvodi, uključujući daske i lamele, trebaju biti tretirani zaštitnim sredstvom (biocid, usporivač plamena itd.). Uklonite stari premaz s poda, uklonite ostatke, poravnajte površinu.

Poklopac s vodonepropusnim filmom ili izolonom izoliranim folijom (IPE-F) debljine do 6 mm. Budući da širina platna može premašiti isti parametar balkona, nije potrebno rezati, bolje je preklapati zidove.

Korak 2. Formacija rešetke

Kako biste izračunali potreban broj tračnica, nacrtajte ljestvicu na komadu papira. Prema preporukama proizvođača, udaljenost od zida do letve treba biti najmanje 5 cm, a širina razmaka između zaostataka 40-50 cm.Dajmo primjer: za balkon 3x1.2 dovoljna su 2 uzdužne šipke i 5 poprečnih šipki.


Za male površine, rešetka je opcionalna, na primjer, jednostavni okvir od tračnica položen u jednom smjeru.

Uz pomoć trupaca i posebnih metalnih nosača mogu se izraditi tzv. Podesivi podovi. Ovo je prikladan način za podizanje.razina površine u ravnini s pragom, itd. Pogledajte video ispod za detalje.

Moguće je pričvrstiti uzdužne i poprečne zazore uporabom metalnih kutova, sidara i drugih tipova hardvera.

Imajte na umu da dubina rupe koja je izbušena u betonu mora biti najmanje jedan centimetar dulji od pričvrsnog elementa. To je neophodno kako bi se jednostavno ugradilo cijelo sidro.

Najpogodniji način rada s podnom oblogom od iverice ili iverice. Za njih, dovoljno kupiti vijke na stablu. Razmak između pričvrsnih dijelova je 40–70 cm.

U svakom slučaju, prilikom ugradnje svake šipke potrebno je provjeriti njezinu ravnost pomoću vodene ili laserske razine. Ako se ispod začepljenja formiraju pukotine, one se mogu napuniti komadima šperploče, dasaka itd.

Korak 3. Formiranje toplog sloja


U rezultirajućim razmacima između lamela odgovara izolacija. To mogu biti mineralna vuna, pjena, EPPS i drugi. Na vrhu konstrukcije, neki majstori preporučuju izradu svojevrsne kontra rešetke poprečnih ili uzdužnih tračnica.

Ali možete olakšati i odmah oblikovati pod:
 1. ploča od otporne na vlagu, iverice ili OSB ploče;
 2. Zaštitna membrana od parne brane, koja će osigurati zaštitu od prašine, kao i normalna izmjena vlažnosti izolacije s vanjskom okolinom, spriječit će stvaranje kondenzata.


Prva ploča postavlja se na udaljenosti od 0,5-0,8 cm od zidova i pričvršćuje se okovima ili lijepi na podove od šperploče. Svepreostale trake se čvrsto stave na prvu i fiksiraju na isti način. Nakon završetka radova, površina mora biti zaštićena od prljavštine i vode lakom, bojom, uljem ili voskom. Završna faza je ugradnja podnica i drugih ukrasnih letvica.

Drveni pod na balkonu je potpuno spreman. Uživajte u udobnosti i ne zaboravite pravovremeno vratiti zaštitni premaz.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije