Načini uklanjanja škripanja drvenog poda


Za graditelje koji nemaju građevinsku izobrazbu i iskustvo, postaje relevantna informacija zašto drveni pod škripi, obično nakon nekoliko godina rada. Razlog je nedostatak stabilne geometrije strukture, otpuštanje pojedinih elemenata, što dovodi do smanjenja snage.

Konstrukcija drvenog poda (gaz ili pod) u potpunosti je održiva, tako da se u svakom slučaju možete riješiti škripanja, ali koristeći različite tehnologije.

Uzroci škripanja

Prije nego što samostalno skine škripu drvenog poda u stanu ili kući, potrebno je razumjeti uzroke zvukova. Squeak nastaje uslijed trenja pojedinih elemenata konstrukcije međusobno:

 • zatvarač - s vremenom oslabljen, sušena i spljoštena ploča odmiče od kašnjenja u normalnom stanju, savija se pod korisnikovom težinom, a pri trljanju nokta /vijka proizvodi neugodan zvuk;

  Istureni nokat postajeizazvati oštre zvukove pri hodu.

 • ploče - da bi se uštedjelo na vremenu i čavlima, daske su prikovane u sredini, "hodajući" u poprečnom smjeru, dodirujući susjedne redove;

  Ploča je iskrivljena i hoda dok hoda.

 • zaostaci - ako je sve u redu s učvršćenjem, vijak ili nokat pouzdano pričvršćuju ploču, pritišćući je protiv trupaca, onda razlog leži u samim šipkama, koje su se tijekom vremena smanjivale ili deformirale, "hodajući" zajedno s podom, stvarajući zvuk pri trljanju o estrih ili betonska ploča.

  Škripanje zbog mogućih varijacija grešaka kašnjenja

Konačno, trupci ili grede mogu trunuti u nekim područjima, dio šetališta koji je pričvršćen na njih dodiruje susjedne ploče pričvršćene na dijelove šipke koja je sačuvala geometriju prostora.

Važno! Ako pod škripi zbog dasaka (koje se međusobno povrijede), na šetalištu će biti potrebni glavni popravci (demontaža). Morat ćete ili smanjiti korak zaostajanja ili povećati debljinu ploče.

Postoji nekoliko načina kako se riješiti škripanja, ovisno o namjeni poda (završna obrada od ožljebljene ploče ili rezane ploče podloge), njegova konstrukcija i korišteni hardver (čavao ili vijak).

Pravni lijekovi

Kako bi se riješio škripanja drvenog poda, potrebno je obnoviti njegov dizajn prema tehnologiji:

 • bilo koji drvni ostatak može promijeniti geometriju (skupljanje,savijanje) kada se mijenja vlažnost, stoga je potrebno postupati s antiseptičkom i povremenom impregnacijom s istom tekućinom tijekom rada;
 • trupci bi trebali biti čvrsto pričvršćeni za podlogu, a ploče su čvrsto pritisnute na njih vijcima ili čavlima s vijčanim urezom;
 • drveni klinovi ne smiju se koristiti za izravnavanje zaostajanja u vodoravnoj razini, koristiti dva polimerna klina s užljebljenom površinom u setu;
 • stupanj zaostajanja bi se trebao izračunati ovisno o operativnim opterećenjima i debljini podloge za grubljenje /završnu obradu kako bi se izbjegli kritični progibi;
 • Svaka ploča bi trebala biti pričvršćena s dva vijka na isto vrijeme kako bi se osigurao stabilan položaj u poprečnom smjeru.

Savjet! Najteža opcija je demontaža podnih obloga i njihovo ponovno polaganje nakon revizije rezane građe. Kako ne biste potpuno otvorili pod kako bi se omogućio pristup pokvarenim šipkama, mogu se sjeći rupe i grotla.

Drugim riječima - sve metode uklanjanja škripe podnih obloga svodi se na dodatno učvršćivanje drvenih elemenata međusobno vijcima, klinovima ili klinovima. Manje često se unutrašnja šupljina pjeni da bi se dobila velika podloga ili materijali koji se postavljaju preko šetališta, koji ravnomjerno raspoređuju opterećenja na cijelom području.

Učvršćivanje vijcima /sidrima

Ako domaći majstor ne zna što učiniti kako bi uklonio škripu, najčešće je intuitivanprimjenjuje se metoda dodatnog učvršćivanja dasaka u zaostatke. Takva shema je prikladna samo za potpuno očuvane zaostatke s normalnom osnovnom potporom. Ako su trupci obješeni na daske (klinovi izletjeli, smanjena rezana građa) ili djelomično truli, ova tehnologija neće donijeti nikakav rezultat.

Osim toga, pri fiksiranju elemenata podne obloge treba uzeti u obzir značajke hardvera:

 • vijak s nepotpunim navojem - pritisne jezičak na trupce bez razmaka, jer glatki dio "pada" u rupu napravljenu navojnim dijelom okova;
 • samorezni vijak s punim navojem - čvrsto fiksira položaj ploče u odnosu na trupce s postojećim razmakom, budući da je sila zahvaćanja vrlo visoka, kako unutar drva trupca tako i na ploči.

Stoga postoje tri načina pričvršćivanja elemenata šetališta pomoću samoreznih vijaka:

 • ako široka ploča "hoda", onda je bolje da je pričvrstite s nepotpunim navojem;

  Pričvršćivanje drvenih dijelova vijkom s nepotpunim navojem.

 • za pričvršćivanje debele ploče, koju je teško pritisnuti za zaostajanje, možete upotrijebiti samorezni vijak s punim navojem koji će međusobno pričvrstiti drvo;

  Samonarezni vijak s punim navojem.

 • vijak s punim navojem može se zavrnuti u ploču, odvrnuti, izoštriti točku (sam vrh), ponovno zategnuti na podnožju (ploča, estrih) i umjesto minijaturne vijke podići podnu ploču u istoj ravnini ,

  Kao vijak za podizanje koristite vijak s punim navojem.

Važno! Posljednje dvije metode su manje pouzdane od prve, stoga se koriste u hitnim slučajevima.

Glave vijaka nemoguće je utopiti u tvrdo drvo, potrebno je napraviti upuštač s upuštačem. U tu svrhu možete upotrijebiti sličan samourezni vijak, odsijecanjem glave ručnim rezačem (1,5 - 2 cm duljine) i izradom kosih urezaka poput glodala s istim alatom.

Premazni premaz

Podne daske se polažu jedna uz drugu, imaju debljinu od 2 do 5 cm, tako da se komprimiranjem suhog materijala međusobno u odvojenim područjima može povećati krutost horizontalne strukture i ukloniti škripanje bez dodatnih troškova. Postoje dvije metode za to:

 • uvlačenje iz zida - klinovi se uvlače između vertikalne noseće konstrukcije i podnice, koji se uklanjaju nakon učvršćivanja ploča u novom položaju u odnosu na trupce;

  Zakivanje ploča od zida.

 • Vaymoy je poseban alat za lijepljenje ploča za namještaj (velika stezaljka), postavljen preko drvenog poda, komprimira ploče za pričvršćivanje vijcima na trupce.

  Zatezanje podnih ploča s učvršćivačem.

Važno! U oba slučaja, postojeći čavli ili vijci moraju se ukloniti iz ploča prije estriha kako bi se osigurala pokretljivost elementa poda u horizontalnoj razini.

Wedging

Ako je neispravno područje daleko od zida, teško je povući drvene podove na prethodni način. Prema tome, podne ploče su učvršćene tehnologijom:

 • podna ploča je obrađena brusnim papirom;
 • odabran je nagib željene širine i duljine, njegov donji rub je izoštren klinom;
 • tračnica je presvučena bijelim ljepilom, uvučenim s drvenim čekićem;
 • gornja ravnina je obrađena s ravninom, a zatim uzemljenom.

Zakivanje središnjih dijelova poda.

Kao rezultat toga, ploče se čvrsto pritisnu jedna uz drugu, točkovna opterećenja su raspoređena po velikoj površini, lamele prestaju "hodati", zvukovi nestaju.

Pjenjenje i istiskivanje

S dovoljno jakom bazom na koju su položeni zastoji, stručnjaci preporučuju sljedeću metodu, kako eliminirati škripanje u šetalištu:

 • proboja s promjerom od 5 - 6 mm je izbušena u ploči;
 • kroz njega se unutar zaostatka pjene puni unutarnja šupljina blizu defektnog područja;
 • nakon sušenja, pjena se pretvara u noseću brtvu, naglo povećavajući područje ležaja.

Odlaganje cika pjenom.

Tehnika je pogodna za hitne slučajeve, ali nema visoku pouzdanost iz nekoliko razloga:

 • s nanošenjem tereta, pjena sjedi ispod ploče, škripa se vraća nakon nekog vremena;
 • Punjenje zatvorenih šupljina ispunjeno je ispupčenjima.poda /podloga okrenuta prema van, jer je potrebno ostaviti 1/3 prostora za barem sekundarno širenje pjene kada se stvrdne;

Važno! Za razliku od izolacije kod kuće, bolje je koristiti podove u kućanstvu. Njegova gustoća je veća, a izolacijska svojstva u ovom slučaju nisu važna.

Metoda ubrizgavanja je pouzdanija kada je, umjesto pjene, šupljina ispunjena ljepilom za učvršćivanje zraka (epoksi i polimerne smole).

Eliminacija cviljenja ekstruzijom.

Ali ova je metoda prikladna za punjenje malih šupljina, jer je epoksidno ljepilo vrlo skupo.

Podovi od iverice, iverica

Drugi, ali s mnogim ograničenjima, način za uklanjanje škripca drvenog poda unutar stana je podnica od lima:

 • metoda se temelji na smanjenju opterećenja zbog njihove preraspodjele na većoj površini;
 • Neispravna područja su ispod velikih ploča iverice ili iverice debljine 12 mm, ploče se ne savijaju niti škripe.

  Podovi od šperploče na škripavom podu.

Glavni nedostaci tehnologije su:

 • ako se šperploča spoji na škripavu ploču, to će samo pogoršati situaciju;
 • ploče koje sadrže drvo su skupe, povećavaju proračun za popravak;
 • šperploča i iverica nisu obloženi materijali, stoga će biti potrebna dodatna dekoracija.

Stoga podne pločekoristi se za iznimno rijetko eliminiranje škripanja šetališta.

Pričvršćivanje iglom

Žljebljena daska spojena je duž duljine u susjedne redove zaključavanjem spojeva. Daska za rezanje nema tiple, pa je njegova geometrija osjetljivija na promjene s promjenama vlažnosti. Stoga, informacija o tome kako napraviti shkantovaya vezu za ispravljanje ovog defekta korisna je za kućnog čarobnjaka:

 • u susjednim pločama napravljen je slijepi otvor na 45 stupnjeva;
 • cilindrični drveni detalj - lopata je prekrivena ljepilom i začepljena u ovoj rupi;
 • rad se ponavlja u suprotnom smjeru, kao na donjem dijagramu;
 • nakon što se ljepilo osuši, tiple se režu duž ravnine ploče.

Pričvršćivanje ploča pomoću škantoma.

Važno! Kvaliteta spoja ovisi o nepokretnosti ploča u odnosu na druge u vrijeme bušenja.

Zamjena ploča i trupca

Uz značajno trošenje i habanje, potrebno je zamijeniti svu rezanu građu tako da trupci i ploče ne škripe:

 • popravak lokalnih podova - djelomična zamjena dasaka;

  Lokalni popravak drvenih podova.

 • remont - demontaža podova ili utornih ploča, rješavanje problema i ponovno postavljanje elemenata;

  Remont drvenog poda.

 • zamjena zaostajanja - u pojedinim dijelovima ili u cjelini;

Ovo je najskuplja opcija, trebat ćete ukloniti sav namještaj iz sobe i ukloniti oblogu.

Sprečavanje škripanja pri polaganju drvenih podova

Izbjegavanje pojavljivanja neugodnih zvukova od trenja stabla na drvetu ili metalu moguće je u fazi postavljanja daske. Dovoljno je položiti apsorbirajući materijal na vrh lag-a i primijeniti tehnologiju podesivog poda.

Izolacija buke na zaostacima

Domaći majstor neće morati rastavljati šetalište, ako rezite trupce od izrezanih /žljebljenih dasaka:

 • da se zalijepi preko gornje površine šipke sa zvučnom izolacijom;
 • položiti traku od gume, netkani materijal, pjenasti polietilenski supstrat na šipku.

  Lijepljenje trake za izolaciju zvuka kašnjenja.

Istovremeno, akustika koja se preklapa dodatno će se poboljšati, osigurat će se zaštita od vlaženja.

Podesiva tehnologija poda

Bez iskustva, vrlo je teško shvatiti zašto je podna obloga s podom ili pod bila gruba. Stoga proizvođači proizvode sustav podesivog poda, što smanjuje vjerojatnost zvukova treće strane:

 • trupci su postavljeni na petama, prošli kroz šipku;
 • urezani su izloženi na jednoj horizontalnoj razini;
 • izbočeni dio s navojem seče pomoću kutnih brusilica.

Podesivi pod.

Drvo upija manje vlage, osigurava prirodnu ventilaciju, nema čvrste fiksacije drva na beton. Čak i ako počnu škripati neispravno pričvršćene na zaostatke ploče,popravak neispravnih područja je puno lakše, jer ne morate otvoriti cijeli kat.

Dakle, karakteristično škripanje podne ploče može se otkloniti vlastitim rukama dodatnim uvrtanjem vijaka, pjenjenjem unutarnjeg prostora ispod njega, zaglavljivanjem ili drugim određenim metodama.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije