Kako mikser za topli pod i za što je

Grijani podovi - to više nije luksuz. Neki sustavi podnog grijanja mogu samostalno grijati stan, no najčešće se zajedno s radijatorskim grijanjem stvaraju dodatni komfor u kući, jer je uvijek ugodno hodati po grijanom podu. U ovom članku detaljnije ćemo pogledati sustav podnog grijanja, na temelju kojeg je jedinica za miješanje s pumpom za pod grijanje.


Sažetak sustava

Pod se zagrijava cijevima postavljenim u betonski estrih kroz koji teče zagrijana voda. Cijevi su spojene na stanicu za miješanje, kao što je gore navedeno, to je temelj cijelog sustava. Nema smisla zaustavljati se na instalaciji vodonosnih cijevi, jer o tome možete pročitati u nekom drugom članku na našoj web stranici, pa ćemo odmah nastaviti s razgovorom o mikseru.

Što mješovita stanica

Voda ulazi u sustav grijanja iz kotla za grijanje, koji zagrijava vodu do visokih temperatura (do oko 70 ° C). Ta je temperatura potrebna samo za tuširanje, a za sustave grijanja je prevelika, jer maksimalna temperatura poda, ugodna za osobu, ne bi trebala prelaziti 30 ° C, međutim, ovdje je vrijedno povući se.Mješalice ne ohlađuju vodu na ugodne temperature, jer rashladno sredstvo (voda) mora zagrijati cijeli betonski estrih, tako da će željena temperatura vode biti 35-55 ° C.


Ako se odlučite za zagrijavanje poda bez jedinice za miješanje, tada prilikom ugradnje koristite niskotemperaturne krugove koji će biti spojeni izravno na kotao. Kotao mora proizvoditi vodu s temperaturom koja ne prelazi 55 ° C. Ova metoda nije prikladna za korisnike koji žele spojiti na sustav ostale potrošače tople vode, primjerice tuš ili centralno grijanje, jer temperatura od 50 ° C neće biti dovoljna.

Opća shema rada mješalica za podno grijanje

Princip rada sustava je vrlo jednostavan:

 1. Voda se zagrijava u kotlu i protječe kroz cijevi u miješalicu;
 2. Odlazi na ventil za miješanje;
 3. Ventil mjeri temperaturu.
 4. Zatim, voda se ili prenosi na cijevi za podno grijanje, ako je na potrebnoj temperaturi, ili pomiješana s povratom (voda ohlađena u cijevima za grijanje) kako bi se postigla odgovarajuća temperatura, nakon čega se prolazi dalje u sustav.


Također možete se upoznati s radom ovog uređaja pregledavajući fotografiju, međutim, ako želite saznati više o tome kako jedinica za miješanje radi za podno grijanje, u nastavku možete saznati više o svim komponentama miksera.

uređaj za miješanje uređaja

Dovoljno je miješati čvor za vodeno toplinski podjednostavan sustav, ali vrlo važan. Sva oprema kolektora osigurava ne samo rashladnu vodu, nego i njegovu cirkulaciju. Cijeli se sustav sastoji od više komponenti, no neke od njih možda neće biti podešene ovisno o radnim zahtjevima mješalice.

Sastav miješalice:

 • Sigurnosni ventil je nezamjenjiv dio ovog sustava. Namijenjen je za kontrolu i prolazak vode na željenu temperaturu.
 • Cirkulacijska crpka je jednako važan dio. On ulazi u pumpnu i miješajuću jedinicu za grijani pod, koji omogućuje da voda cirkulira kroz vodeni podni sustav, a osim toga, crpka održava stalnu brzinu rashladnog sredstva, što omogućuje podu da se ravnomjerno zagrije (više: "Kako odabrati pumpu za pod tople vode - razlike u detaljima" ).
 • Premosnica - dio koji štiti sustav od preopterećenja.
 • Odvodni i zaporni ventili omogućuju kontrolu vode u sustavu.
 • Otvor za zrak.


Kao što je gore spomenuto, sustav nije dovršen sa svim elementima. Također je vrijedno napomenuti da je cijela jedinica za miješanje instalirana strogo do podnog grijanja, ali možete sami odabrati mjesto postavljanja, na primjer, tako što ćete u nekoliko prostorija postaviti grijane podove, možete instalirati sve jedinice u jednom ormaru, ili u zasebnim prostorijama, također Možete instalirati opremu za odvajanje krugova visoke temperature i niskotemperaturnih krugova.

Slavine za podno grijanje mogu varirati ne samo kompletno, već ii uređaj za sigurnosni ventil, koji mora biti prisutan u sustavu. U pravilu je ugrađen dvosmjerni ili trosmjerni ventil, o čemu ćemo govoriti u nastavku.

Dvosmjerni ventil

Ovaj ventil se također naziva napajanje i koristi se u prostorijama s površinom većom od 200 četvornih metara. Na ventil je ugrađena termostatska glava koja obavlja nekoliko funkcija: mjeri vodu i kontrolira ventile.

Ventili pod kontrolom takve glave odrezati tlak tople vode, a ne povratni tok, koji štiti grijani pod od pregrijavanja, osim toga, takav ventil služi dugo vremena i povećava život cijelog sustava.


Još jedna karakteristična značajka ovog ventila je nizak kapacitet protoka, što je plus za neke, i minus za druge, zbog toga se promjene temperature događaju glatko.

Trostruki ventil

Riječ je o ozbiljnijem uređaju koji se koristi za ugradnju složenijih sustava, na primjer za tople podove velikih razmjera s mnogo kontura. Cijena takvog ventila je mnogo viša od dvosmjernog ventila, ali se isplati, jer trostruki ventil služi kao obilazni ventil i balansirajući ventil. Također, trokraki ventil opremljen je servo pogonom, kontrolnim termostatom i vremenski orijentiranim kontrolerima. Vidi također: "Uređaj podnog grijanja - primjeri rješenja".


Ventil ima dva nedostatka:

 1. Promjene temperature su oštre, tako da cijevi za vodu često pate od oštrog pada.
 2. Potrebno je pažljivo podesiti sustav s trostrukim ventilom, jer zbog velikog kapaciteta protoka, mali pomaci u postavci mogu dovesti do značajne promjene temperature (pročitajte: "Kako se podešava voda podnog grijanja").

Postavljanje sustava

Jedinicu za miješanje možete postaviti vlastitim rukama za topli pod, slijedeći opće upute:

 1. Uklonite servo ili termalnu glavu tako da ne ometaju postavku.
 2. Postavite premosni ventil na 0,6 bara;
 3. Izračunajte i namjestite položaj ventila za uravnoteživanje;
 4. Namjestite crpku;
 5. Uravnotežite konture podnog grijanja.
 6. Spojite svu opremu.
 7. Namjestite premosni ventil.

Zaključak

To je prilično jednostavno staviti takav sustav u vaš dom, štoviše, koristeći mikser za topli pod, možete uštedjeti mnogo novca, ali ne biste trebali uštedjeti na samoj opremi. Također, ne zaboravite na potrebne komponente, jer, na primjer, jedinica za miješanje za grijani pod bez pumpe neće raditi.