Ugradnja čvrste ploče na ivericu

Podovi od punog drveta služe već desetljećima, a to je činjenica. Materijal je topao, iznimno estetski i udoban. Moderna tehnologija polaganja čvrstih ploča značajno se razlikuje od starih metoda ugradnje. Za pojedinosti pročitajte u nastavku.

Kratak opis

Niz je duga traka od punog drva vrijednih vrsta: hrast, bukva, ariš, trešnja, orah. Veliki proizvođači koriste osobito tvrde i egzotične vrste - krpelje, bambus, jatobu, zebrano, merbau, itd. Veličine su varijabilne:

 • Debljina punog drva (ovisno o primjeni) - 9-26 mm;
 • Širina proizvoda - od 100 do 220 mm;
 • Duljina - od 300 do 1500 mm.

Na obodu letvica nalazi se bravica s jezičkom i utorom ("pero i utor"), koja omogućuje sastavljanje niza u jednu, monolitnu prevlaku. Na bočnoj strani izrezuju se posebni "utori" koji kompenziraju unutarnja naprezanja i sprječavaju deformacije.

Površina može biti čista ili tvornički obrađena uljem, lakom ili uljnim voskom. U prvom slučaju, nakon ugradnje, bit će potrebna lagana završna obrada i zaštitni premaz (po mogućnosti na osnovi mješavina koje sadrže mast, budući da se sloj laka može puknuti zbog razlika u temperaturi i vlažnosti). Na nekim mjestimaUkošeni dio se reže u zbirkama, a dubina za nezaštićene ploče laka mora biti najmanje 2 mm.

Ako je ranije boja poda ovisila o vrsti drva, danas to nije toliko važno. Moderne boje omogućuju dobivanje više od 5000 nijansi, od snježno bijele do duboke crne. Stoga, pri odabiru, bolje je obratiti pozornost na tvrdoću masivnog drva, njegovu otpornost na atmosferske ekstreme, itd.

Pri sortiranju podova od punog drveta postoji nekoliko kategorija:

 • Radijalna i Select - površina je homogena i ujednačena. Postoji mala količina živih (u boji stabla ili malo tamnijih) čvorova bez pukotina i udubljenja, bjelika. Nema različitih nedostataka. U skladu s GOST 2695-83, GOST 8486-86 i neke druge, ova vrsta proizvoda pripada 1. razredu.
 • Priroda ili klasika - drvo ima karakterističan uzorak s prijelazima iz jedne nijanse u drugu, čvorovima, malim džepovima od smole i bjeloočnice. Površina je vrlo slikovita, što mnogi dizajneri jako cijene.
 • Rustik ili Markant, ili Antique - to je upravo onaj tip masivnog drvenog poda koji je idealan za kreiranje seoskog stila, potkrovlja, pa čak i etnike. Karakterizira ga raznobojnost, veliki broj čvorova (uključujući crnu i napuknutu), bjeloglave, pukotina, stranih uključaka itd. Prekrasna prirodna tekstura drveta gotovo da nije skrivena, što dovršenom katu daje jedinstven, karizmatičan izgled.

Ime svakog proizvođača može varirati, ali bit je jedan - 1, 2 ili 3 stupanj, a time i prisutnost ili odsutnost različitih oštećenja. Naravno, cijena također ovisi o ovom parametru. Odabrani niz je pokriće premium klase, tako da će biti nekoliko puta skuplji od proizvoda iz Rustic serije.

Postavljanje ploča

Profesionalno slaganje polja provodi se u skladu s metodom “run-up” ili s pomakom od 1/3. Istodobno se koristi i metoda dvostruke fiksacije: za ljepilo i hardver (specijalni samobušeći vijci sa samobušujućim glavama, parketni "klinovi").

Razlog za ovo "reosiguranje" je jednostavan: drvo je podložno deformacijama. To znači da mijenja linearne dimenzije ovisno o vlažnosti, temperaturi, godišnjem dobu. Ljepljenje i dodatno pritezanje šipki s pričvrsnim elementima na podlogu osigurat će krutost nosača, spriječiti pojavljivanje praznina tijekom vremena i savijanje šipki.

Osim toga, proizvođači preporučuju sljedeća jednostavna pravila:

 1. Instalacijski radovi se izvode tek nakon završetka svih vrsta grube obrade, što omogućuje ovlaživanje ili zagrijavanje zraka. Uključujući polaganje pločica, žbukanje ili bojenje zidova i stropova, lijepljenje tapeta, itd.
 2. Temperatura zraka u prostoriji mora biti između +18 ° C i +25 ° C, vlažnost zraka 40-60%.
 3. Prijevoz se obavlja u pokrivenim automobilima, a skladištenje se odvija u suhom, prozračenom prostoru.
 4. Ogroman dio proizvedene masivne ploče nijedizajniran za polaganje sustava podnog grijanja.
 5. Prije rada potrebno je izdržati takozvano razdoblje aklimatizacije - najmanje 48 sati.
 6. Nakon polaganja u prostorijama potrebno je održavati optimalne parametre mikroklime: vlažnost unutar 40-60% i temperaturu zraka - + 18 - + 22 ºS.

Najoptimalniji je polaganje šperploče od masivnog drva na seriji od šperploče otporne na vlagu, na primjer, Birch FC.

Smatra se da je ovaj materijal posebno izdržljiv, jer može izdržati znatna opterećenja u različitim smjerovima, a zbog višeslojne varijacije linearnih dimenzija je minimalan. Minimalna debljina podloge od 10 mm i više.

Također je dopušteno polagati masivno drvo na estrih bez šperploče ili drvenih podova. Ali s preliminarnom temeljitom pripremom. U svakom slučaju, trebat će vam sljedeći set alata i alata za instalaciju:

 • Materijali za izravnavanje podloge: ploče od šperploče, samonivelirajući podovi, popravne smjese, brzo sušenje;
 • Ljepilo za parket, polimerno, jednokomponentno ili dvokomponentno, s oznakom "za polje";
 • Hidroizolacijski temeljni epoksid ili poliuretan (potrebno u slučajevima kada sadržaj vlage u podlozi prelazi dopuštene granice ili je moguće povećati kapilarnu vlagu;
 • Električne pile (lice i kružna s vodilicom);
 • Higrometar;
 • Brusilica;
 • Usisavač za gradnju;
 • bušilica ili odvijač;
 • Hidro razini;
 • Malj ili čekić i podloga za brtvljenje spojeva;
 • zupčanik za nanošenje ljepila (veličina, u pravilu, navedena u uputama za ljepljivi sastav);
 • Valjci ili četke za nanošenje prajmera;
 • okovi za učvršćivanje šperploče i završnog premaza;
 • Skup razmaknih klinova;
 • Rulet, kvadrat, olovka.

Ugradnja masivnog drva podijeljena je u tri faze:

Priprema baze

Nacrt treba biti:

 1. Glatko. Razmak između osnovnog i kontrolnog pravila 2 m nije veći od 2 mm. Ako je potrebno, površina se polira ili izravnava mješavinama za izravnavanje, rezovi šperploča 50x50 cm ili 75x75. Materijal se fiksira samoreznim vijcima "u pokretu" s razmakom od 5 mm (između zida i grubog poda - 8-10 mm) pod kutom od 45 ° ili 90 ° prema budućoj završnoj površini. Nakon polaganja površine šperploča se melje i čisti od prašine.
 2. Trajni. Kod estriha ili samonivelirajućeg poda ta brojka mora biti najmanje 150 kg /cm² (15 MPa).
 3. Osušite. Maksimalni dopušteni sadržaj vlage za betonske podove ili estrihe je 3-4%; anhidritne baze - 0,5%, drveni podovi - 12%.
 4. Čisto. To je očišćeno od prašine, prljavštine, masti, stare boje, bitumena, ljepila itd.

  Priprema šperploče.

Ako je instalacija planirana na mineralnoj osnovi, pobrinite se za pred-hidroizolaciju. U tu svrhu bolje je koristiti posebne premaze tipa premaza. One se primjenjuju u kontinuiranom sloju u cjelinipovršina poda s ustanovom na zidovima.

Polaganje premaza

Preporučuje se da se na podu postavi suhi ispitni raspored za preliminarno podešavanje premaza.

Instalacija bi trebala početi od čvrstog zida sobe s lijeva na desno. Na širinu daske na bazi potrebno je nanijeti ljepilo nazubljenom lopaticom. Startna ploča se postavlja u utor na zid, uklapa se u klinove razmaka. Red se pričvršćuje vijcima ili ukrasima za parket pod kutom od 45 ° s intervalom od 25-30 cm.

Ako je složeno drvo iz kategorije posebno tvrdog drva, preporuča se prethodno izbušiti rupe za samorezne vijke u letvama kako bi se spriječilo pucanje.

Nakon postavljanja prve trake, sljedeća je traka pričvršćena na nju uz pomoć profilnih bravica s jezičkom i utorom, a sklop počinje s isječenim dijelom. Ako je potrebno, trake treba pažljivo srušiti ili povući za montažni nosač.

Zadnji red se reže tako da se između premaza i zida ostane tehnološki razmak od 8-12 mm. Širina lamela ne smije biti manja od 5-10 cm.

Moguće je hodati po gotovom masivnom podu u 24-72 sata nakon završetka radova. Mljevenje i naknadna obrada dopušteni su za 3-7 dana.

Završna obrada

Ako se premaz na proizvodnji obradi zaštitnim sredstvima, nakon polaganja i sušenja ljepila dovoljno je prvo temeljito čišćenje izvršiti pomoću posebnih sredstava za njegu drvenih premaza.

Čvrsto poljeNakon tehnološkog prekida, površina se treba lagano polirati i nanositi zaštitnom impregnacijom, doradom ulja ili voskom u skladu s uputama na pakiranju.

Nanošenje zaštitnog ulja na polje.

Za pravilnu pokrivenost usluga na ulazu položite prostirke od blata, nogice namještaja s filcanim jastučićima i postavite silikonske prostirke ispod stolica ili stolova na kotačima. Povremeno tretirajte pod posebnim spojevima koji sadrže vosak i druge reducirajuće tvari. To će pomoći održati vašu masivnu ploču u savršenom stanju za godine koje dolaze.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
dobro oglašavanje
Najčitanije