Polažemo ivericu pod laminat vlastitim rukama

Ako odlučite napraviti laminirani premaz u kući, onda bi trebali biti spremni za potrebu za kvalitetnom bazom. Betonski estrih za takav premaz se izvodi dugo vremena, ali to možete učiniti bez takvog pažljivog pristupa, stavljajući ivericu pod laminat.


Osnovni zahtjevi za osnovu

Kupnja laminata, dobivate upute za njega, gdje su glavni zahtjevi za površinu baze poda:

  • Baza poda mora biti suha, a vlaga ne smije prelaziti 6%. S povećanom vlažnošću, laminatne pukotine i deformacije;
  • tvrdoća i čvrstoća poda;
  • Razlike u visini baze ne smiju prelaziti 2 mm ili ne više od 1 mm po kvadratnom metru. Kod velikih razlika u visini, može doći do škripanja uslijed trenja u bravama slojevitog premaza.

Materijal za temelj poda

Jedan od najboljih temelja za lamelirane podove je visokokvalitetni betonski estrih, koji se dodatno nanosi roverom i podlogom, koji se također može zamijeniti postupcima armiranja, na primjer, impregnacija polimernim kompozicijama ojačat će površinu laminatnog sloja. Međutim, koristeći čak i najjednostavniji način izrade estriha, morat ćete pričekati oko mjesec dana da se osušipoloži laminat.


Ako su rokovi tijesni i niste spremni čekati mjesec dana, vjerojatno ćete razmisliti o tome je li moguće postaviti laminat na ivericu, jer vam ova ploča omogućuje stvaranje ravne površine. Doista, iverica - jedan od najboljih zamjena za beton estrih. Ploče se pouzdano šive na trupcima, betonskim ili drvenim podlogama, stvarajući savršenu podlogu kao na slici (čitaj: "Kako izravnati drveni pod ispod laminatnog poda - putevi iz prakse majstora")

Još jedna prednost ploča od iverice jesu karakteristike slične laminatu, jer se one sastoje od drva:

  • Čvrstoća i gustoća proizvoda - više od 450 kg po kvadratnom metru;
  • Niska toplinska vodljivost koja održava hladnoću od betonskog poda;
  • Trajnost.


Također, ako je ugradnja iverice teška za vas, onda neki proizvođači proizvode utorene ploče s utorima, što će uvelike olakšati proces njihovog spajanja.

Uzimajući u obzir sve prednosti iverice, možemo reći da je polaganje laminata na iverici jedno od najjednostavnijih i najpraktičnijih rješenja.

Postavljanje osnove

Nakon što se odlučio za materijal za bazu, vrijedno je reći kako izravnati pod od iverice pod laminatom.

Polaganje iverice pod laminat proizvodi se na dva načina: na bazi ili na trupcima.


Ugradnja iverice na bazi - najlakši način. Ploče se pričvršćuju na betonski ili drveni pod pomoću sidara ili kaljenih vijaka duljine 41 mm. Udaljenost između zatvarača mora bitine više od 50 cm Pri odabiru iverice obratite pozornost na njegovu debljinu: mora biti veća od 12 mm. Ploče se također mogu učvrstiti u dva sloja, čineći preklapanje šavova. Također, prilikom ugradnje ploča, ostavite razmak od 1 cm prema zidovima, koji ćete kasnije zatvoriti s postoljem.

Nakon što su položili sve plahte, pažljivo provjerite podnožje pod laminatom. Na površini ne smije biti izbočina i neravnih spojeva (pročitajte: "Kako i kako izravnati pod ispod laminatnih podova - opcije za izravnavanje vlastitim rukama"). Ako su takvi nedostaci prisutni, mogu se lako ukloniti pomoću brusilice. Složenije nepravilnosti se uklanjaju profesionalnim aparatom za traku, koji se često koristi za brušenje parketa.

Nakon uklanjanja defekata, valja dodatno obraditi površinu s različitim antisepticima, na primjer, fungicidnim impregnacijama, koje će spriječiti razvoj plijesni, gljivica i parazita. Ovo je posljednja faza, nakon koje je pred vama pouzdana i topla baza ispod laminata.

Izravnavanje podne iverice ispod laminata također se može obaviti polaganjem ploča na trupce. Ova metoda je mnogo napornija i dugotrajnija od prethodne, ali ima niz prednosti. Glavna prednost ove metode izravnavanja poda je prostor koji ostaje između glavnog poda i iverice. U tim prazninama možete postaviti izolaciju, kao i sakriti inženjerske komunikacije. Ova metoda je posebno važna u domovima, podno kojih se nalazi ne grijan podrum ili tlo.


Prije polaganja trupca, morate provjeriti bazu: otresite neravnine starog drvenog poda tako da kapi ne prelaze 2 mm. Ako je podloga betonski pod, onda ispunite sve jame cementnim malterom koji se brzo suši. Na podnu podlogu treba postaviti hidroizolacijski materijal kao što je polietilen. Međutim, ako ste sigurni da neće biti vlage odozdo, na primjer, kada kapilarni usis vode, možete uštedjeti na ovom trenutku.

Sada položite trupce na udaljenosti od 60 cm jedan od drugoga i osigurajte ih pomoću hardvera. U ovoj fazi vrijedi i postavljanje izolacije i svih potrebnih komunikacija između tračnica. Ako kao grijač upotrebljavate škripave materijale, tanak paropropusni materijal, kao što je staklenik, treba staviti na vrh kašnjenja tako da iverica ne škripi protiv izolacije.

Zatim trebate instalirati iverice debljine više od 18 mm na trupcima. Da biste to učinili, pažljivo izrežite materijal i izrežite na veličinu tako da su spojevi ploča u sredini zaostajanja, inače iverica ne može izdržati opterećenje i deformirati. Ploče pričvrstite samoreznim vijcima u koraku od 30-40 cm, ne zaboravite ostaviti razmak između zida i ekstremnih ploča od 1 cm.

Zatim izravnati pod i tretirati antisepticima, kako je opisano u prethodnoj metodi.

Postavljanje laminata

Nakon svih pripremnih radova ostaje samo shvatiti kako staviti laminat na ivericu. Polaganje na ivericu obavlja se na isti način kao i na drugim površinama, ali je važnostvorite savršeno ravnu površinu.

Prije svega, poseban supstrat je položen, na primjer, polietilenska pjena ili pluta debljine ne veće od 3 mm, inače će doći do velike praznine, što će dovesti do uništenja lameliranih lamelnih bravica.


Postavite klinove u blizini svakog zida kako biste ostavili prazninu oko zidova prilikom sastavljanja laminata. Počnite sastavljati laminat iz ugla udaljenog zida. Prva lamela se nalazi u kutu, a sljedeća je pričvršćena na njega s uskog kraja. Stigavši ​​do zida, možete podrezati materijal prema veličini. Započnite sljedeći redak rezanjem ploče kako biste stvorili "šahovsku" vezu. Lamelu možete pobijediti maljom kroz nepotreban komad laminata. Vidi također: "Je li moguće postaviti laminat na laminat - praktične preporuke."

Polaganje laminata na iverici ne traje puno vremena, a onda ostaje samo za ugradnju postolja i pragova. Primjer obavljenog posla možete vidjeti na fotografiji.