Pravilna zvučna izolacija pod ispod estriha - što i kako

Prilikom polaganja modernih podova kako bi se prostor izolirao od prodora vanjske buke u njega, oni raspoređuju plutajući estrih koji ne dolazi u kontakt sa zidovima ili površinom poda.


Zašto trebamo zvučnu izolaciju ispod estriha

Iznad zvučne izolacije vlastitog doma, mnogi vlasnici razmišljaju. Prije svega, zvučna izolacija poda ispod estriha omogućuje da se smanji snaga buke različitog podrijetla, uključujući kućanstvo i one koje se prenose pomoću strukturnih elemenata konstrukcije. Istodobno, trebate znati da se neće moći u potpunosti riješiti zvukova stranih zvukova, ali možete smanjiti njihovu oštrinu i glasnoću i time osigurati najveću moguću udobnost za ljude u sobi.


Najučinkovitiji među stručnjacima se smatra plutajući estrih - zvučna izolacija s ovom tehnologijom je najviše kvalitete. Za njegovo uređenje koristite različite materijale. Plutajući estrih razlikuje se po tome što osigurava izolaciju zidova od međukatnih preklapanja (armirano betonske ploče). Istodobno se podna obloga ne uklapa u konstrukciju ležaja.

kojimaterijali koji se koriste za zvučnu izolaciju ispod estriha

Najčešće, kada se zvučna izolacija izvodi pod estrih - materijali koriste sljedeće:

 • pjena;
 • mineralna vuna;
 • perlit (ekspandirana glina);
 • fiberglas.


Ako namjeravate izolirati pod u stanu ispod materijala za estrih koji je dizajniran da apsorbira i rasipa zvučne valove, to su:

 • svitak;
 • lisnato;
 • skupno.

Najjednostavniji i najjednostavniji način upotrebe pokazao se proizvodima za zvučnu izolaciju.

Značajke materijala za zvučnu izolaciju ispod spojnice

Svaki od zvučno izoliranih materijala na fotografiji jedinstven je i učinkovit na svoj način:

 1. Pjena . Proizvodi se na sljedeći način: pjenaste polistirenske kuglice zagrijavaju se dok se ne dobije homogena masa iz koje se formiraju blokovi koji imaju strogo definirane dimenzije. To vam omogućuje lagano i brzo polaganje pjene. Porozna struktura, koja ima heterogenu gustoću, pod utjecajem povećanih opterećenja dovodi do skupljanja materijala. Iz tog razloga, za uporabu u svrhu postavljanja zvučne izolacije, treba odabrati čvrste ploče, u protivnom će se puknuti glazura na pjeni. Usput, niti pjenasti poliuretan, niti ekstrudirani polistiren, koji imaju visoku gustoću i izvrsnu toplinsku izolaciju, nisu u mogućnosti osigurati nepropusnost zvuka, dakle izolaciju poda u stanu ispod estrihaaplikacija se ne provodi.
 2. Mineralna vuna . Struktura ovog materijala je vlakno proizvedeno topljenjem od starog stakla ili kamena, što rezultira proizvodnjom staklene ili kamene vune. Karakteristike kao što su niska gustoća i tlačna čvrstoća pružaju izvrsnu ne samo zvučno izoliranu izvedbu, nego i smanjuju gubitak topline u prostoriji. Kada se koristi podna ploča ispod podnog estriha za zvučnu izolaciju ili ploče ovog materijala, postavljaju se u dva reda s preklapanjem.
 3. Proširena glina . Odnosi se na jeftine i jeftine građevinske materijale. Budući da se u proizvodnji koriste prirodni materijali - glina i škriljevac, odnosi se na ekološki prihvatljive proizvode. Kako bi se osigurala potrebna gustoća i minimalna prisutnost šupljina u strukturi estriha, za punjenje je potrebno odabrati granule različitih frakcija. Istina, treba imati na umu da se s vremenom glina može povući.
 4. Fiberglass . Ova vrsta proizvoda pojavila se nedavno, ali je već prepoznata kao najučinkovitiji materijal koji apsorbira buku. Valjani zvučni izolator "Shumanet100" odlikuje se malom debljinom. Na jednoj je strani polimer-bitumenska prevlaka. Prodano "Shumanet" po pristupačnoj cijeni. Vidi također: "Kako napraviti podnu zvučnu izolaciju vlastitim rukama: uređaj s primjerima."

Postupak za postavljanje zvučne izolacije ispod spojnice

Ako zvučno izolirate pod u stanu ispod podne obloge pomoću takvihmaterijal kao "Shumanet", može samostalno izvoditi svakog kućnog majstora. Iskustvo u izgradnji ili popravku u ovom slučaju nije potrebno.


U početnoj fazi potrebno je demontirati stari estrih i pripremiti podnu površinu, tijekom koje možete biti sigurni da nema oštećenja (pukotina i drugih pogrešaka) koje smanjuju razinu zvučne izolacije. Ako postoje, treba ih eliminirati. Nakon toga se površina armiranobetonskih ploča obrađuje posebnom kompozicijom. Kada se zvučna izolacija ispod estriha izvodi pomoću "Schumaneta", nećete morati stavljati film od polietilena koji štiti od vlage na nižim katovima (čitajte također: "Pouzdana zvučna izolacija poda u stanu - kako to učiniti ispravno").

U sljedećoj fazi započinju s ugradnjom valjane zvučne izolacije. Materijal se valja s preklapanjem duž ploča s polimer-bitumenskom prevlakom prema gore. Spojevi susjednih traka pričvršćeni su građevinskom trakom.

Obratite pozornost na činjenicu da se “Schumanet” montira na zidove tako da rubovi rezanih traka malo premašuju debljinu podne obloge ispod koje se postavlja izolacija.

Tako, čak i ako postoje praznine u mjestima dodira između zidova i preklopa između poda, osigurat će se kvalitetna izolacija od prodora stranih zvukova.


Nakon postavljanja zvučne izolacije stakloplastikenastavite s izradom estriha pomoću cementno-pješčanog morta. Njegova debljina treba biti najmanje 6 centimetara. Kravata mora biti ojačana čeličnim šipkama.


Savjeti i trikovi

 1. Zvučna izolacija estriha na podu apsorbira zvukove bolje kada se koriste mekši materijali. U tom slučaju treba uzeti u obzir veličinu modula stišljivosti. Materijali koji se koriste u stambenim prostorima ne smiju se smanjivati ​​opterećenjem većim od 0,5 centimetara, u protivnom je vjerojatnost uništenja estriha visoka.
 2. Prilikom postavljanja zvučne izolacije potrebno je uzeti u obzir i debljinu podnih ploča i sve komponente konstrukcije "plivajućeg poda". Budući da svaki od elemenata višeslojnog "kolača" pomaže smanjiti oštrinu i volumen tuđih zvukova.