Električno podno grijanje na drvenom podu - opcije za aranžman

Moderni kućevlasnici odavno su napušteni štednjaci i druge staromodne metode grijanja sobe. Članak će se fokusirati na sustav toplih podova: njegove sorte, karakteristike i značajke polaganja pod drveni pod.


Grijani pod: vrste i iskorištavanje

Sustav "toplog poda" je definitivno najbolje rješenje u pitanju podnog grijanja u svakoj prostoriji. Prednost ovog sustava je u tome što se mogu montirati gotovo ispod bilo koje podne obloge, ali to će morati pažljivo odabrati kupljenu opremu.

Važno je napomenuti da je podno grijanje izumljeno u starom Rimu. Tada je sustav našao svoju primjenu u kupkama (pročitajte: "Kako napraviti topli pod u kupatilu iz peći vlastitim rukama"). Suština tih kompleksa ležala je u golemom labirintu parnih cijevi kroz koje se kretao zrak zagrijan u pećima.

Naravno, moderne tehnologije učinile su sustav podnog grijanja nekoliko puta manjim, učinkovitijim i originalnijim. Popularnost takvih biljaka raste, jer se njihov trošak isplati neko vrijeme nakon početka rada.


Mogu se koristiti u stambenim i tehničkim prostorima, te na konjimaTehnološki napredak je da čak možete zagrijati podove balkona, lođa i terasa. Izvana, sustav nije vidljiv, jer se objavljena fotografija kućišta neće pokvariti isturenim dijelovima koji također neće stvoriti nelagodu tijekom rada.

Postoje sljedeći tipovi sustava podnog grijanja:

  • električni;
  • voda.

Još su popularniji sustavi koji se napajaju električnom energijom, jer ih je lakše instalirati, ugodnije za rukovanje i korištenje pod bilo kojim podnim oblogama. Zaključak je da je grijaći element u sustavu energetski kabel.


Stoga, električno podno grijanje na drvenim podovima i drugim premazima ne utječe na ono što se stvara kada se koristi vodeni sustav.

Učinkovitost i dugotrajni rad podnog grijanja ovisi o tome koliko dobro je položen energetski kabel. Sustav radi vrlo jednostavno: električna energija se dovodi do grijaćeg elementa, a zbog osobitosti polaganja pretvara se u toplinu.

Vrste električnog podnog grijanja

Postoje tri glavna modela električnog podnog grijanja:

  • film;
  • standard (pomoću kabela);
  • tanki (pomoću otirača).

Podno grijanje filma (poznato i kao infracrveno) može se instalirati za samo nekoliko sati, a njegovo funkcioniranje može biti učinkovito, kao i prilikom polaganjavodoravno i okomito. Na primjer, ugradnja malog izolacijskog filma iza zrcala u vodovodnoj prostoriji može eliminirati učinak zamagljivanja.

U takvom sustavu grijanja ne postoji nedostatak učinkovitosti, budući da se može koristiti i kao primarno i kao dodatak tradicionalnijem konturnom grijanju. Infracrveno grijanje može se provesti bez obzira na korištenu podnu oblogu.


Dizajn je energetski kabel, pričvršćen na rešetku od plastike. Montira se polaganjem posebne podloge na pripremljenu podlogu. Ako trebate uzeti u obzir određene projekcije i niše u sobi, možete napraviti rez.

Polaganje infracrvenog podnog grijanja ispod drvenog poda neće biti posao, jer pod takvom pokrivenošću ima dovoljno prostora. Polaganje tepiha ispod pločice također ne postaje problem, jer debljina grijanog poda omogućuje da se montira izravno u upotrijebljenu mješavinu ljepila.

Takav sustav će se moći koristiti tek nakon nekog vremena kako bi se omogućilo da se mješavina ljepila osuši. Najbliže moguće mjesto grijanja i keramičkih pločica dovodi do brzog zagrijavanja premaza.


Što se tiče standardnog sustava, njegova debljina je veća i polaganje je moguće samo u fazi izlijevanja estriha za polaganje podne obloge. Preporuča se instalirati tako toplona pod ispod sloja cementa od 3 cm (ili deblji).

Instalacija zahtijeva određene vještine i bolje je povjeriti radove stručnjacima. Nedostatak je u tome što se zagrijavanje može započeti najmanje mjesec dana nakon završetka estriha, jer će u tom razdoblju baza sigurno postati tvrda i dostići vrhunac svojih svojstava.

Odabir električnog poda

Ako je potrebno odabrati električni toplinski izolirani pod u drvenoj kući, vrijedi znati da instalacija sustava pod prirodnim pokrovom ima značajke. U tom slučaju, grijaći element mora biti smješten na metalnoj rešetki koja se stavlja na izolacijski sloj. Cijela se konstrukcija nalazi između zaostalih nosača.


Kada je kabel u kontaktu s drvom, napravite posebne utore položene s premazom izolacijske folije. Na vrhu ovog dizajna je pokriven 3 centimetra podne obloge. Takvo podno grijanje možete koristiti za parket ili laminatne podove, ali u ovom slučaju trebate koristiti i podnu podlogu. Vidi također: "Kakvu vrstu električnog toploga poda odabrati."

Prilikom ugradnje takvog sustava postoje brojni uvjeti:

  • potrebno je ravnomjerno rasporediti grijaći element po svim dijelovima prostorije;
  • svaki dio sustava grijanja mora biti pouzdano zaštićen od vlage;
  • Mora biti pripremljena šetnicaoperacija. U tu svrhu potrebno je položiti ploče bez lijepljenja i držati ih nekoliko dana grijanjem montiranog sustava;
  • Elektronički termostat s osjetnicima temperature, zraka i poda može se ugraditi u instalaciju. Maksimalna temperatura koju dopušta ovaj način ugradnje nije veća od 40 stupnjeva Celzija.

Značajke polaganja ispod drvenog poda

Razmislite kako staviti topli pod na drveni pod sa svim specifičnostima premaza. Ako govorimo konkretno o drvenoj konstrukciji, upotreba cementnog estriha je neprihvatljiva zbog niske čvrstoće podova. Ako je cilj radnika da instalira sustav grijanja izravno ispod poda, tada se podiže pomoću posebnih šipki.


Oni se ugrađuju na podnožju, zatim se postavlja toplinsko-izolacijski sloj, na koji će se ugrađivati ​​toplinski izolirani pod s folijom. Bolje je koristiti infracrveni sustav, jer je učinkovitiji, manji po veličini i masi, a troši i manje električne energije. Vidi također: "Kako napraviti topli pod u drvenoj kući - primjeri provedbe vlastitim rukama."

Ukupno

Sustav toplinski izoliranih podova ima visoku popularnost i učinkovitost pri grijanju soba. Svestranost sustava omogućuje korištenje bilo koje podne obloge preko instalacije. Vlasnik može stvoriti izvornu površinu čak i iz najhladnijeg materijala i prezentirati je na fotografijidruštvene mreže.


Naime, gosti koji su došli u kuću biti će ugodno iznenađeni što se kameni ili keramički premaz savršeno grije čak iu najhladnijem vremenu. Sve poteškoće s izborom potrebne opreme i polaganjem riješit će stručnjaci.

Profesionalne građevinske tvrtke osigurat će jamstvo na određeno razdoblje i pomoći u uštedi novca, koje će se definitivno trošiti više na samoupravljanje.