Kako se podešava podno grijanje vode

Zahvaljujući podu s grijanjem vode u sobi, možete stvoriti udobnost i udobnost. Za postizanje takvog rezultata omogućuje se ravnomjerna raspodjela toplinske energije. No, kako bi se osiguralo učinkovito funkcioniranje sustava, potrebno je razumjeti kako se vrši podešavanje podnog grijanja.


U hladnom razdoblju temperatura zraka se stalno mijenja, pa je potrebno prilagoditi stupanj zagrijavanja prostorija i drugih prostorija. U te svrhe koriste se uređaji kao što su termostati, oni još uvijek imaju drugo ime - regulatore i termostate, ali funkcionalnost je ista.

Podešavanje grijanja podova vode

Najčešće za uređenje zagrijavanja poda pomoću podnožja krugova grijanja kroz kolektor, koji dolaze na oba kraja cjevovoda: jedan od njih dovodi rashladno sredstvo, a drugi ga vraća. Na ulazu u svaki od krugova grijanja dobiva se topla voda koja ima istu temperaturu.

Budući da je duljina cjevovoda različita, svaka se prostorija zagrijava na različitu temperaturu. Na primjer, za kupaonicuOvaj parametar treba biti 25 stupnjeva, a za dnevne sobe ne smije prelaziti 22 stupnja. Da biste dodali ili smanjili stupanj grijanja prostora, trebate promijeniti količinu nositelja topline koji se isporučuje u krug.

Najjednostavniji način kontrole temperature podnog grijanja je opremanje kolektora posebnim ulaznim i izlaznim ventilima (za više detalja "Topli podni kolektorski krug - kako sve treba raditi"). Okretanjem njihovih glava možete podesiti količinu nosača topline koji se isporučuje svakom krugu. U ovom slučaju, morate se osloniti samo na vlastite osjećaje, a ovaj način podešavanja grijanja ne može se nazvati prikladnim.


Slijed radnji je sljedeći:

 • zakretni ventili za podešavanje;
 • pričekajte neko vrijeme dok se pod zagrije;
 • procijeniti rezultat;
 • ponovno zategnite ventile itd.

Budući da je vanjska temperatura gotovo nikada nije ista čak ni za jedan dan, vlasnici kuće moraju vrlo često i ručno okretati ventile.

U svrhu automatizacije i mehanizacije podešavanja opskrbe toplinom koriste se posebni uređaji za podešavanje: kontrolni i kontrolni termostat za podno grijanje vode i izvršni servo pogon

Termostati prikazani na fotografiji obično su smješteni u svakoj prostoriji u kojoj je instaliran pod u vodi. Za uzvratservo pogoni opremuju svaki krug na češlju za dovod topline. Prema signalima, oni povećavaju ili smanjuju količinu vode koja se dovodi u krug. Termostati su povezani s određenim servosima i daju im upravljačke naredbe.

Regulatori kontroliraju temperaturu poda tople vode ili zračnu masu u prostoriji. U isto vrijeme, potrebno je pratiti temperaturni režim zraka u prostoriji kada se zagrijava podna površina je jedini način za zagrijavanje kuće.


U prodaji postoje modeli koji mogu istovremeno pratiti oba pokazatelja. U ovom slučaju, glavni parametar procjene prije postavljanja podnog grijanja je temperatura zraka, a sekundarni je pod.

Princip rada regulatora podnog grijanja:

 1. Na tijelu opreme postavite željenu temperaturu (podna površina ili zrak ovisno o modelu).
 2. U slučaju odstupanja parametra u jednom ili drugom smjeru, dolazi do signala servomotora, nakon čega se dovod toplinskog nositelja povećava ili smanjuje. Kao rezultat toga, nakon određenog vremenskog razdoblja, temperatura se vraća u normalu.

Kada se cijevi napune estrihom, potrebno je vrijeme da se cijela betonska masa zagrije ili ohladi. U prisutnosti sustava ravnog podnog grijanja, inercija je manja i tada se promjene događaju brže.

Različiti regulatori vodnog poda

Glavna razlika između različitih upravljačkih uređaja je način postavljanja željene temperature:

 1. Mehaničke modifikacije . Ovi uređaji se rijetko prekidaju i dostupni su. Ova vrsta podne kontrole ima jednostavnu skalu koja čini postupak postavljanja lakim i razumljivim. Potrebna temperatura se podešava pomoću rotirajućeg diska. Ponekad se na prednjoj ploči termostata za pod u zagrijanoj vodi nalazi poluga dizajnirana za uključivanje /isključivanje. Druge funkcije takvih uređaja nisu. Prosječna cijena za njih je 15 eura.
 2. Elektronički uređaji . Njihova funkcionalnost slična je mehaničkoj verziji, ali je različito implementirana. Elektronski model omogućuje digitalni zaslon koji prikazuje trenutne ili postavljene parametre. Također na uređajima možete vidjeti nekoliko gumba. Oni mogu biti strelice sa znakovima "gore" i "dolje", služeći za postupno mijenjanje temperature. Procijenjeni trošak - 20 eura.
 3. Modeli s programiranjem . Podešavanje temperature grijanog poda uz pomoć takvog uređaja omogućuje i održavanje stabilnog grijanja i automatsku promjenu, ovisno o vremenu. Prodani modeli koji imaju mogućnost programiranja temperature tijekom dana i dana u tjednu. Ova značajka omogućuje vam da uštedite energiju, a time i novac i istovremeno živite u udobnim uvjetima. Na primjer, temperatura možesmanjiti kada su svi članovi obitelji odsutni kod kuće, a prije povratka - povećati. Neke izmjene osim stacionarnog bloka na zidu opremljene su prijenosnim upravljačkim pločama. Sada su u prodaji modeli koji prilagođavaju rad putem računala ili tableta. Najjednostavnija modifikacija, koja predviđa mogućnost postavljanja temperature poda tijekom vremena, koštat će najmanje 40 eura, a uređaj s nagomilanom opremom može koštati više od tisuću.
 4. Multizonske modifikacije . Ovi termostati kontroliraju nekoliko krugova i održavaju pojedinačne parametre u svakoj od njih.
 5. Senzorni modeli . Popis funkcija koje obavljaju ovi uređaji jednak je popisu funkcija elektroničkih modela. Ali oni su opremljeni dodirnim gumbima, a ne taktilnim. Trošak je veći.
 6. Radijski termostati i regulatori . Takvi sustavi europskih proizvođača novi su na domaćem tržištu. Na primjer, Uponorovi sustavi se sastoje od servomehanizama koji se kontroliraju putem radio signala, radijskog termostata koji prati očitanja senzora i radio kontrolera koji prima podatke iz termostata i šalje ga dalje servosu. Komplet također uključuje SMS modul koji vam omogućuje kontrolu sustava putem mobilnih komunikacija i praćenje njegovog statusa.

Senzori podnog termostata

Prije uporabe regulacijskog uređaja potrebno je naučiti kako reguliratiTemperatura grijanog poda i od kojih se elemenata sastoji sustav.

Termostatski senzori prate temperaturu:

 • podno grijanje;
 • unutarnji zrak.

U pravilu, senzori koji nadziru stanje zraka nalaze se u kućištu termostata. Postoji i pozitivna točka (nema problema s instalacijom) i negativna (pojavljuju se neke poteškoće). Vidi također: "Koji senzor temperature za podno grijanje odabrati i kako ga ispravno instalirati."


Činjenica je da prilikom postavljanja termostata morate udovoljavati nizu uvjeta:

 • u neposrednoj blizini uređaja ne smije biti izvora hladnog ili toplog zraka;
 • sunčeva svjetlost ne može pasti na nju;
 • nema skica;
 • ona mora biti postavljena tako da uređaj može točno prikazati temperaturu u ovoj prostoriji, te se stoga mora postaviti na visini od 1 do 1,5 metara od površine poda.


Daljinski senzor temperature poda je mali uređaj pričvršćen na kraj dugog kabela. Ovaj uređaj mora biti postavljen na podu na udaljenosti ne manjoj od 50 centimetara od zidova. Mora se instalirati na jednakoj udaljenosti od najbližih cijevi s nosačem topline. Suprotni kraj kabela se dovodi u termostat i priključuje se na ispravne priključke (pročitajte: "Odgovarajuća ugradnja termostata za zagrijani pod i radne uvjete").

Ugradite podni osjetnik prije lijevanja estriha prilikom polaganja kruga grijanja. No, budući da se uređaji mogu slomiti, poželjno ih je smjestiti u posebnu valovitu rukavicu kako bi se osigurala njihova zamjena. Kraj cijevi u estrihu mora biti izoliran, inače u njega može ući cementni mort.


Drugi kraj postavljen je u zid na zidu i doveden do montažne kutije uređaja. Takav slijed ugradnje vodenih podnih senzora nije lak zadatak, ali ako se uređaj pokvari, može se brzo i lako promijeniti.

U slučaju kada je korišten sustav podnog grijanja, način ugradnje je isti. U tom slučaju valoviti rukavac mora biti pričvršćen na sustav i ne smije ga se stezati.

Ponekad, pod uvjetom da nije uključena valovita cijev, ovisno o visini betonske košuljice i vrsti podne površine (mekana ili tvrda) postoji potreba za korištenjem žica različite gustoće zaštitnog omotača. Proizvođači proizvode tvrde i meke proizvode, kao i žičane modifikacije otporne na agresivne medije.

Servomotori za sustave podnog grijanja

Ne postoji način kako automatski podesiti podno grijanje bez servo uređaja (koji se nazivaju i servo). To je elektrotermički uređaj, čija je glavna svrha otvoriti i zatvoriti dovod vrućeg nosača topline.

Glavni elementservo - elastični mijeh, koji ima oblik zatvorenog cilindra. Napunjen je tvarima koje mogu mijenjati volumen ovisno o temperaturi.

Oko mijeha nalazi se električni grijaći element koji se napaja nakon što se primi signal iz termostata. Kada se pridružio radu, tvar u cilindru počinje se zagrijavati i širiti. Mjehuri, koji se povećao u veličini, vrši pritisak na šipku koja se nalazi ispod, a koja zatvara protok rashladnog sredstva. Budući da ovi uređaji koriste samo toplinsku energiju i električnu energiju, obično se nazivaju termoelektrikom.


Postoje servos normalno zatvoreni i normalno otvoreni. Njihovo ime označava položaj ventila tijekom nestanka struje. U prvom slučaju ventil je u normalnom položaju otvoren, a nakon primitka signala se zatvara. U drugom slučaju, sve se događa obrnuto, prvo se zatvara i zatim se otvara.

Stručnjaci preporučuju korištenje normalno otvorenih servomotora u domaćim radnim uvjetima. Ovaj izbor se objašnjava činjenicom da u slučaju kvara instrumenta, rashladno sredstvo neće prestati cirkulirati kroz sustav i neće se odmrznuti.

Kako su servosovi povezani

U praksi se koriste različite sheme ožičenja servomotora, ovisno o tipu termostata koji se montira. Kada ovaj uređaj upravlja samo jednim krugom grijanja, on je spojenžice izravno s određenim servo uređajem. Ako se koristi višezonski termostat, žice su spojene na određene terminale.

Da biste uredili mjesto žica su postavljeni prekidači tople vode katu. Osim uobičajenih funkcija povezivanja i povezivanja različitih uređaja, one također igraju zaštitnu ulogu. Vidi također: "Optimalna shema za povezivanje grijane poda - mi napraviti pravi izbor."


Kada su svi krugovi grijanja u zatvorenom položaju, prima se naredba za isključivanje cirkulacijske crpke. Ova metoda je prikladna ako je instaliran automatski kotao za grijanje.

Što se tiče sustava s kotlovima na kruto gorivo konvencionalnog dizajna, nije im dopušteno isključiti crpke, jer će u suprotnom struktura grijanja eksplodirati. U tom slučaju montirajte obilazni i obilazni ventil, koji je postavljen na indikator tlaka nešto niži od maksimalnog tlaka cirkulacijske crpke.

Nakon postizanja željene vrijednosti u sustavu (ako je samo mali broj krugova grijanja otvoren) premosni ventil počinje djelomično omotati rashladno sredstvo u povratnu cijev i vratiti ga u kotao.


Navedena shema funkcionirat će s bilo kojim modelima kotlova za grijanje. Za sklopove na kruta goriva - ovo je jedini i jeftin način da se sustav ne pregrije.

Kod podešavanja poda s toplinskom izolacijommjerila protoka, potrebno je da razdjelnik napajanja ima automatski tip ventilacijskog otvora i da je povezan s povratnom analognom obilaznicom s ventilom za rasterećenje (pročitajte: "Kako odabrati i ugraditi mjerač protoka za grijani pod").


Sumiranje, treba napomenuti da je najjednostavnija opcija je kako postaviti toplu pod i prilagoditi temperaturu nositelja topline može se nazvati ugradnju ručnih slavina. Udobniji su uređaji za automatsko reguliranje - termostati sa senzorima i servo pogonima. Također je potrebno aktivirati premosni ventil i uklopni čvor.