Kako postaviti film podno grijanje pod laminat

Svaki marljivi vlasnik nastoji stvoriti toplu i ugodnu atmosferu u svom domu. Pravilno organiziran sustav grijanja prostorija učinit će ovaj zadatak mnogo lakšim, tako da prije početka hladnog vremena trebate brinuti o zagrijavanju svih površina u kući, uključujući i pod. Podno podnožje pod laminatom bit će idealno rješenje za stvaranje optimalne mikroklime u stanu, bez trošenja puno vremena i truda.


U ovom materijalu, na fotografiji će se raspravljati o načinima, vrstama i pravilima ugradnje, koje morate slijediti ako se odlučite za podno grijanje pod laminatom.

Metode polaganja filmskog podnog grijanja

U pravilu se prilikom polaganja poda s napajanjem koriste tri načina:

 1. Pod je izravno ispod poda, kao u slučaju filmskog poda.
 2. Položaj u debljini estriha, na koji se nakon sušenja postavlja završni premaz.
 3. Ugradnja električnog podnog grijanja preko pločica ispod pločica.


Ako je estrih u besprijekornom stanju, možete instalirati podno grijanje ispod laminata ili linoleuma izravno na njega, što će značajno uštedjeti vrijeme za dodatni rad. Prilikom polaganja električnog kabela u kuhinji, kupaonici ili lođi, grijaći elementi se skrivaju u debljini estriha, nakon što su prethodno položili toplinski izolacijski sloj.

U slučaju postavljanja toplog poda u dvoetažne kuće, gdje je dovršena podna izolacija na prvom katu, dodatni estrih i izolacija ne bi smjeli biti izrađeni. Keramičke pločice na vrhu i debeli sloj ljepila poslužit će kao zaštita za topli pod. Istina, prvo provjerite s uputama.

Vrste i prednosti filmskih infracrvenih podova

Infracrveno podno grijanje postaje sve popularnije među kupcima, jer njihovo zračenje nije štetno za osjetljive drvene premaze kao što su laminat, parket ili parket.

Postoje sljedeće vrste filmskih infracrvenih podova:

 1. Bimetalni . Radi se o poliuretanskom filmu s ugrađenim dvoslojnim grijačem. Gornji sloj se sastoji od legure bakra i aditiva, a donji sloj je aluminijska legura s aditivima.
 2. Ugljik . Dvoslojni lavsan film služi kao otporna komponenta u kojoj su grijaći elementi spojeni u seriju i paralelno.

Potonji se često koristi ne samo za zagrijavanje poda, već i za zidove. Lako je i praktično raditi s takvim materijalom, jer je elastičan i ima male dimenzije (585x545 mm). Vidi također: "Infracrveni film za podno grijanje - princip rada i shema instalacije."


Nazovite brojne prednosti infracrvenog filmskog poda:

 • brzina i lakoća ugradnje - to će potrajati oko 2 sata prije polaganja poda ispod laminata;
 • visina prostorije neće se smanjiti zbog povećanja razine poda, jer je debljina filma samo 3 mm;
 • film toplog poda ima visoku razinu pouzdanosti;
 • nema potrebe za dodatnim radom za punjenje estriha, budući da se filmski infracrveni toplinski izolirani pod može položiti izravno ispod laminata, linoleuma ili tepiha (pročitajte: "Kako položiti infracrveni toplinski pod pod linoleum");
 • ne suši zrak u prostoriji, tako da se vlažnost zraka od grijanja ne mijenja;
 • ima antialergijsko djelovanje na ljudsko tijelo;
 • ekonomično korištenje električne energije - 20% manje od ostalih vrsta toplih podova;
 • može se demontirati i premjestiti na novo mjesto stanovanja;
 • ima učinak ionizacije zraka.

Što je potrebnoprilikom postavljanja podnog grijanja filma

Završetak infracrvenog poda uključuje prisutnost termofilma, valjanih, izolacijskih materijala, kontaktnih stezaljki i ožičenja za njih. Osim toga, morate kupiti temperaturni senzor i termostat.

Brojni dodatni materijali poslužit će za povećanje životnog vijeka poda i poboljšanje njegovih toplinskih svojstava.


Bit će potrebno:

 1. Konstrukcija jednostruke ili dvostrane trake.
 2. Polietilenski film.
 3. Materijal sa svojstvima koja reflektiraju toplinu.

Zahtjevi za podnožje pod toplim filmskim podom ispod laminata

Prije nego stavite topli pod ispod laminata, morate pažljivo pripremiti temelj za to. Ako namjeravate ležati na starom podu, važno je osigurati da je prikladan za daljnju uporabu, da ne sadrži šupljine ili nepravilnosti, te da može izdržati opterećenje nakon polaganja završnog poda.

Podlogu treba očistiti, provjeriti prisutnost kapljica na razini - vrijednost ne smije prelaziti debljinu filma od 3 mm. Otkrivene nepravilnosti treba ukloniti, a zatim temeljito osušiti površinu. Nakon toga se polaganje podnog grijanja može izvesti ispod laminata.


Imajući film na podnoj površini, valja podsjetiti da je grijanje prostora ispod namještaja nepraktično i štetno za namještaj. Međutim, ako se u skoroj budućnosti planira preurediti namještaj, možete pokriti cijeli prostor sobe s toplim podom.

Planiranjem polaganja toplinski izoliranog poda potrebno je izračunati potrebnu potrošnju energije za određenu površinu prostorije. Ove vrijednosti se povećavaju u izravnoj proporciji. Dobiti potrebne savjete za izračun optimalne snage i učinkovitosti rada grijane poda može biti kupnja film poda.

Polaganje izolacijskih materijala

Sljedeći važan korak u procesu, kako pravilno položiti topli pod ispod laminata, je polaganje izolacijskih materijala kako bi se spriječio kontakt poda s vlagom.

Nakon toga možete postaviti izolaciju kako bi se poboljšala učinkovitost toplog poda i smanjili gubici topline od protoka topline prema dolje.

Bilo koji valjani materijal položen s metaliziranom stranom prema gore, čije šavove treba zalijepiti trakom.


Prije nego stavite topli pod ispod laminata, najbolje je koristiti pjenaste izolacijske materijale koji nisu deblji od 3 mm.

Oba reflektirajuća i nereflektirajuća izolacijska materijala jednako su prikladna kao izolacija za laminat, sve dok su zadovoljene specifikacije debljine. Lavsan reflektirajući film pokazuje se dobro, ali folijski materijal nije sasvim prikladan za infracrveni filmski pod, stoga ga nije poželjno polagati.

Metalna vrpca optimalno se nosi sa zadatkom brtvljenja šavova između izolacijskih ploča.

Odabir mjesta i priprema za ugradnju termostata

Za kontrolu temperaturnih indikatora na toplom podu koristi se termostat.

Glavne funkcije termostata su sljedeće:

 • podešavanje željene temperature;
 • postavljanje perioda ponovnog zagrijavanja;
 • provedba uključivanja i isključivanja toplog poda u okviru instaliranih programa u automatskom načinu rada.


Prije nego položite topli pod ispod laminata, morate odrediti mjesto termostata, jer to utječe na izgled filma i instalaciju ožičenja. U pravilu se nalazi 20 cm od razine poda.

Tada možete napraviti razvoj sheme polaganja infracrvenog podnog grijanja.

Tehnika polaganja grijaćih elemenata

Da biste znali kako instalirati podno grijanje ispod laminata, trebali biste provjeriti izgled s izgledom filma.

Podno grijanje infracrvenim filmom možda neće pokrivati ​​cijelo područje sobe, ovisno o njegovoj namjeni i intenzitetu uporabe (pročitajte: "Kako položiti infracrveno podno grijanje pod laminat - upute za ugradnju").

Film se može postaviti:

 • U polovici ukupne prostorije, ako su osigurani drugi izvori grijanja, a grijani pod služi kao dodatna potpora. U isto vrijeme dovoljna je snaga od 90-150 W /m2 .
 • Na 70–80% ukupne površine, ako je to jedini uređaj za grijanje. Snaga poda u ovom se slučaju povećava na 150 W /m2 .

Udaljenost od ruba filma do zidova ili namještaja mora biti najmanje 20 cm, a uređajima za grijanje najmanje 1 metar. To se radi kako bi se izbjeglo pregrijavanje poda i njegov neuspjeh.


Kako bi film najugodnije i najučinkovitije položio na podnu površinu, može se rezati svjetlosnim oznakama. Maksimalna duljina trake ne smije prelaziti 8 m.

Imajte na umu da je polaganje segmenta preklapanja filmova strogo zabranjeno.

Ako je film jednostran, ima ojačanu stranu prema dolje, a ako je dvostran, strana nije bitna. Smjer ugradnje folije treba biti u smjeru termostata kako bi se smanjili troškovi ožičenja. Položite film na bakrene kontakte prema dolje, na koje zatim pričvrstite stezaljke za povezivanje ožičenja. Vidi također: "Kako napraviti podno grijanje pod laminatom - vodič korak po korak."

Izolacija rezova

Rezove s otvorenim bakrenim površinama zahtijevaju dodatnu izolaciju. U tu se svrhu često koristi bitumenska izolacija. Za lijepljenje izloženih područja na obje strane potrebno je rezati velike komade filma.

Zatim se u filmu probijaju rupe, gdje se zalijepljena bakrena područja pritisnu i dijelovi se zatvaraju trakom. Nastavite s izolacijom spoja kontakata s kvačicama i ožičenjem je moguće tek nakon njihove instalacije. Da biste pričvrstili kopču, ona mora biti postavljena između filma i bakrene trake, a nakon toga - pritisnitekliješta.

Polaganje i provjera rada ožičenja

Priključne žice

Postavljanje ožičenja filmom topli pod mora biti izvedena od centra do postolja na zidovima kako bi se izbjeglo prekomjerno tlo podova. Žice se polažu ispod filma, u kojem se za njih izrezuju prednji otvori. Nakon fiksiranja rez se pričvrsti sa viskalom. Izgled ožičenja treba izvesti tako da ne strši izvan izolacijske podloge.


Kabel je spojen na terminale pomoću paralelnog postupka. Krajevi žica se čiste, ubacuju kroz rez u filmu i umeću se u točke fiksiranja stezaljke, nakon čega se prešaju pomoću kliješta. Spoj je izoliran i pričvršćen na film pomoću viskija. Kako ne biste zbunili žice, možete odabrati kabele dviju boja.

Priključak termostata

Nakon polaganja termalnog filma potrebno je na njega priključiti termalni senzor. Obično se nalazi na području drugog dijela. Pod njegovim ožičenjem i samim senzorom u filmu napravite rezove. Osim toga, valja se pobrinuti da film glatko okreće na mjestu gdje kabel prolazi ispod termalnog senzora. To će spriječiti prekide kabela.

Čim je senzor instaliran, možete početi instalirati termostat. Poželjno je kada je trajno spojen, međutim, moguće je i povezivanje preko utičnice.


Čuvajte ožičenje u radnom stanju dugo vremena, ako je velikonjegov dio je položen ispod ploče.

Priključite termostat na podno grijanje infracrvenim filmom, kao i ostale vrste podnog grijanja. Dvije žice pogodne za temperaturni senzor i topli pod su spojene u paru na obje strane termostata. Dva preostala slobodna priključka koriste se za spajanje energetskih kabela. Uzemljenje se povezuje preko terminala.

Provjera sustava

Prije postavljanja laminata pazite da podno grijanje radi ispravno. Ako se ne promatra pregrijavanje pojedinih elemenata ili iskrenje, toplinski film je visoke kvalitete.

Čim se utvrdi da nema grešaka, potrebno je pokriti grijaće elemente slojem zaštitnog polietilena, debljine ne više od 80 mikrona, projektiranih da spriječe ulazak vlage u termalni film. Osim toga, ovaj sloj će povećati vijek trajanja toplog poda. Preklopiti plastičnu foliju preko cijele površine grijanog poda.

Ugradnja laminata

Za polaganje na grijane podove treba koristiti laminat s posebnim oznakama, a tijekom ugradnje biti će korisno voditi računa da se ne ošteti termalni film. Vidi također: "Koji je laminat bolji za topli pod - odaberite optimalni materijal."

Montaža laminata može biti vrlo jednostavna. Svaka od ploča opremljena je mehanizmom za zaključavanje, tako da ih je dovoljno rasporediti pod kutom i spojiti, a zatim spustiti ploču dok ne klikne. U slučaju malih praznina može bitilupkanjem ploče gumenim čekićem. Prvo, ploče se pričvršćuju uz uske rubove, a zatim - traka je međusobno povezana.


Prilikom postavljanja laminatnih podova, važno je ostaviti praznine u zidovima kako bi se premaz proširio tijekom temperaturnih promjena. Po završetku ovog procesa, postolja se postavljaju po obodu prostorije, u kojoj se skriva toplo podno ožičenje.

Film za zagrijavanje mora imati vremena da se zagrije na sobnu temperaturu, nakon čega se može uključiti.

Preporuke za ugradnju podnog grijanja filma

Preporučljivo je izvesti radove na polaganju folije za podno grijanje pri relativnoj vlažnosti od najviše 60% i iznad nule.

Neophodno je osigurati da se izolacija kontakata i izrezi termalnog filma provede prije spajanja na napajanje. Ni u kojem slučaju ne bi trebalo biti uključeno u foliju za grijanje mreže, ako se nalazi u namotanom stanju.

Ako je grafitna prevlaka na termalnom filmu oštećena, rupa treba biti izolirana na obje strane.

Zabranjeno je instalirati podno laminatno folije na mokru površinu. U slučaju da voda dospije na toplu podlogu zbog poplave, mora se odmah isključiti iz mreže, a zatim ostaviti da se potpuno osuši u prirodnim uvjetima.


Shema polaganja filma mora biti spremljena, za svaki slučaj.

Nemojte gaziti cipelena položenu termofilm.

Osjetnik temperature mora biti labavo postavljen tako da se u slučaju kvara može lako zamijeniti.