Kako pravilno laminirati - korak po korak vodič

Laminirani premaz privlači brzinom i lakoćom ugradnju. Iza tih reklamnih izjava, ne svatko će vidjeti puno problema, nijanse i značajke koje treba uzeti u obzir. Trebate pouzdan izvor za sve trikove stylinga? Pročitajte naš članak.

Što laminator treba znati

Kada kupujete laminirani parket, nemojte se lijeno pitati dobavljače za knjižice o pravilnoj ugradnji podnog materijala. Velike tvornice uvijek pružaju informacijsku podršku svojim prodajnim mjestima. To su letci o novim proizvodima i njihovim značajkama, brošure o pravilima za odabir poda, brošure o instalaciji i održavanju.

Prije svega potrebno je ispravno odabratiklasu otpornosti na habanjeidebljinepremaza. U trgovinama možete pronaći sljedeće vrste:

 • 31 klase debljine 6-8 mm - za stambene prostore sa slabim opterećenjem nogu (spavaće sobe, sobe za goste);
 • 32 klasa s presjekom od 7-11 mm - za prostorije prosječne razine prohodnosti (hodnici, kuhinje, hodnici, mali uredi);
 • 33 stupanj 8-14 mm - za mjesta s visokim stupnjem opterećenja (uredi, trgovine, vrtići);
 • 34 klase debljine 8-14 mm - komercijalni, industrijski i javni objekti s intenzivnim opterećenjima (komercijalnicentri, zabavni kompleksi, kuglanje, sportske dvorane).

Objasnimo s primjerom zašto ovaj parametar utječe na styling. Kao proračun opcija, kupci često izabrati za cijeli stan katu od 31 ili 32 razreda u debljini od 6-7 mm. Prodavatelji i obrtnici, u pravilu, zaboravljaju napomenuti da je za ploče ovog odjeljka potreban savršeno ravan, gotovo zrcalni glatki pod bez tobogana i nepravilnosti. Inače, završna obrada neće trajati više od 2-3 godine. Osim toga, što je tanjica tanji, manja je težina, osobito u najugroženijem dijelu - dvorcu. Na primjer, u knjižnici s teškim policama za knjige potrebne su najmanje 33 klase debljine lamele od najmanje 12 mm.

Više o razredima:Klasa laminata što to znači?

Nakon što odaberete klasu i dizajn, razmislite o mogućnosti rasporeda, pogotovo ako ćete sami postaviti podnu oblogu. To se događa:

 • U svijetu , tj. S prozora (slika 1), najoptimalnija je varijanta za glatke, teksturirane i "jednostrane" obloge. Stvara efekt jednog platna s neupadljivim zglobovima ili beskonačnom daskom. Pogodno za sve prostore s velikim prozorima. Kod postavljanja laminiranog parketa po cijelom stanu poželjno je odabrati ovu opciju;

  Postavljanje laminata na svjetlo - fotografija 1.

 • Prekosvjetlo (slika 2) - okomito na otvor prozora, duž dugog zida. U ovom slučaju, šavovi će biti vrlo istaknuti, što je neprihvatljivo za običnelaminatni podovi. Izuzetak čine podovi s 3D-slikom ili izraženim V-fasetom - tako su istaknute dimenzije lamela i stvoren je efekt volumena;

  Postavljanje laminata preko svjetla - fotografija 2.

 • Prema pokretuu sobi (slika 3). U tom slučaju, instalacija se izvodi u smjeru najintenzivnijeg opterećenja stopala, što će smanjiti abraziju premaza na spojevima i povećati vijek trajanja. Ovaj način polaganja preferira se za hodnike škola i ureda, prostore za prolazak, itd.;

  Postavljanje laminata na pokretu - foto 3.

 • U dijagonali(slika 4) - pod kutom od 45-60 º u odnosu na zidove. Ovaj kat se formira isključivo na zahtjev kupca kako bi se stvorio poseban dizajn sobe. Istodobno, potrošnja materijala raste za oko 20-35%. Ako konvencionalni pravokutni slaganje u dionice kupili 1,5 m2 , dok je dijagonala - ne manje od 3,5 m2 .

  Dijagonalno slaganje laminata - fotografija 4.

Odvojeno, napominjemo format polaganja. Činjenica je da postoji nekoliko načinaza ugradnjudugih podova:

 1. Jednaka dijagonala: svaki sljedeći red pomaknut je u odnosu na prethodni po širini lamele. Prema riječima gospodara, to se ne može nazvati najboljom opcijom, budući da međusobno povezivanje elemenata (povezivanje brave) nije jako snažno i pouzdano. Metoda je dobra za keramičke i kompozitne proizvode.
 2. Klasik: sljedeći je redak prebačen na pola ploče. Nije dobro rješenjekao podni materijal kao laminat. Razlog tome je što će se križići previše isticati.
 3. Paluba: pomaknuti sljedeći red za 1/3 duljine letvice. Najoptimalniji izbor, kako je predviđeno i ispravno vezanje, i sklad u vizualnoj percepciji.

  Uobičajeni načini polaganja laminata.

Ako želite sami postaviti laminat, razmislite o tome kako će se pod biti oblikovan u različitim prostorijama - jedan krug (kontinuirani) ili odvojeno. U prvom slučaju, pod kao da "teče" iz jedne sobe u drugu. Nesumnjivo, to je lijepo, ali morate zapamtiti da je laminirani pod je drveni derivat. Dakle, ima određeni koeficijent sezonske varijacije linearnih dimenzija. Grubo rečeno, ako nisu predviđene kompenzacijske praznine za pokrivanje niske gustoće, tada se osigurava bubrenje poda duž šavova. Ako prodavatelj ne može dati potrebne podatke, pogledajte upute za laminat, gdje će biti naznačeno ograničeno područje prostorije za kontinuirano instaliranje - od 25 m2i više.

Na velikim površinama poželjno je upotrijebiti drugu opciju u kojoj se razdvajaju šupljine za širenje po cijelom podu. Nakon toga su prekriveni dekorativnim profilom (aluminijski ili plastični pragovi).

Ukrasni pragovi u otvorima.

Da biste vidjeli kako najbolje postaviti laminat, pokušajte modelirati na papiru. Crtež jasno pokazuje prednostii kontra, te će vam omogućiti da odaberete optimalne postavke instalacije.

Potrebni alati i materijali

Rad će zahtijevati stvarni laminat, podlogu debljine 2-3 mm, vodonepropusni film od 150 mikrona i više. Dodatno:

 • mjerača vlage i razine;
 • Sastavi ili materijali za izravnavanje podloge: samonivelirajući podovi, izravnavanje, iverica, TsSP, GVL, šperploča ili OSB da se formira suha košuljica.
 • Sredstva za posebnu obradu: temeljni premaz za cementne, gipsane ili betonske podove, antiseptičke ili vatro-bioprotektivne kompozicije za drvene podloge.
 • ubodna pila ili pile za piljenje s ivericom, drvo;
 • Razmakne klinove ili šipke za uređaj kompenzacijskih razmaka po obodu prostorije;
 • Ravnalo, olovka, ljepljiva traka;
 • jastuk u obliku čekića;
 • Sredstva za obradu sustava žljebova i žljebova (po potrebi): impregnacija ili vosak od mastiksa za zaštitu brave od vlage, brtvenih gelova itd.

Komplet za ugradnju laminata.

Ako je podloga dovoljno pripremljena, potreban je samo alat za rezanje lamela, klinovi, stražnja ploča i ravnalo s olovkom. Sve ostalo učinit će ruke majstora.

Do-it-yourself laminatni podovi: korak-po-korak upute za početnike

Uvjerite se da je pod iste marke i iz iste serije. Svake godine svaki proizvođač izdaje nove kolekcije i ažurira stare. Sjena, uzorak, debljina ploče ičak i oblik brave. Zbog toga će prikupljanje jednog platna biti problematično.

Laminat prije polaganja treba dovesti u prostoriju i ostaviti 48-72 sata da se aklimatizira materijal. Na preporuku proizvođača najbolji klimatski uvjeti za ugradnju:

 • Temperatura: od +16 do +25 ºS;
 • Vlaga: 40-70%.
 • Sustav grijanja „topli podovi“ se isključuje 5-7 dana prije početka rada.
 • Normalni sadržaj vlage za:
 1. međukatne ploče - 4%;
 2. cementno-pjeskovite, cementno-gipsane i gipsane estrihe - 2,5-5%;
 3. Odbori - 12%.

Postupak oblikovanja se izvodi u nekoliko koraka:

Korak 1. Priprema baze

Površina mora biti čista, ravna, suha i čvrsta. Poželjno je potpuno ukloniti stare premaze, uključujući boje, bitumenske i druge. Nakon toga morate dodatno provjeriti razinu poda, ako je potrebno, poravnati i napuniti.

Prekomjerni padovi ne smiju prelaziti 2 mm za 2 metra.

Važno! Nedavno, neki proizvođači dopuštaju ugradnju na stari linoleum, pod uvjetom da je materijal poda tanak (do 2 mm debljine) čvrsto leži, ispod njega nema jama, padova i drugih nedostataka.

Keramičke pločice, porculanske pločice i proizvodi od tepiha nisu uključeni u popis dopuštenih baza za laminat.

Sljedeći korak je polaganje materijala za vodonepropusnost i prigušenje. Prvo, proširite film preko podnožja s preklapanjem od najmanje 15 cm, pričvrstite galjepljiva traka

Važno! Hidroizolacija je potrebna samo za betonski pod, za drvenu podlogu ne odgovara.

Zatim trebate proširiti stražnju stranu podloge ili folije i učvrstiti fuge ljepilom ili aluminijskom trakom. Ako ste kupili laminat s ljepljivim slojem koji je već zalijepljen, ovaj korak se preskoči.

Pročitajte više o odabiru podloge:Koji je podloga za laminat poželjniji?

Polaganje i pričvršćivanje supstrata ispod laminata.

Korak 2. Sastavljanje poklopca

Instalacija se izvodi u odabranom smjeru sekvencijalno od najdužeg zida. Između zidova i laminata nalaze se odstojnici širine 8-10 mm s razmakom od 40-60 cm, a prva se lamela nanosi na omotač zgrade, sljedeća se umeće u uski kraj pod kutom od 30 ° i sjedne na mjesto bez pokreta. Tako do kraja serije.

Sklapanje sljedećeg se izvodi iz komadića duljine ne manjeg od 30 cm, a lamele su dužom stranom spojene u skladu s uputama - ili nanošenjem, a zatim i prešanjem, ili kutnim pristajanjem. Ako je potrebno napraviti zaobilaznicu cijevi, stupova ili komunikacija, segment se reže u šipki, uzimajući u obzir kompenzacijsku marginu od 8-10 mm. U budućnosti, ovo područje se može zatvoriti posebnim dekorativnim pločama.

Prije postavljanja posljednjeg reda, potrebno je pažljivo izmjeriti širinu i lamelu odnesti u željenu veličinu sa strane utora. Nakon fiksiranja uklonite klinove, uklonite postolje duž perimetra,vrata - pragovi. Istodobno, postolje je pričvršćeno na zid, a ne na pod.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije