Kako pripremiti pod ispod laminata i što uzeti u obzir

Laminatni pod je izvrsna podna obloga u domovima za one vlasnike koji se ne boje popraviti ovaj kat, jer pod tako lijepim i trajnim premazom vrijedi stvoriti jednako dobru podlogu. U članku će se raspravljati o tome kako pripremiti pod ispod laminata, kako ne bi bilo nikakvih daljnjih problema s njegovim radom.


Zahtjevi za osnovu za polaganje laminata

Glavni zahtjev za površinu na koju se polaže laminat je njegova idealna ravnost. Amplituda maksimalne i minimalne visine baze ne može biti veća od 2 milimetra na svakih 2 metra podzatine, a linearna kosina ne smije biti veća od 4 milimetra na istoj udaljenosti.

Ako se ne pridržavate ovog uvjeta, premaz se brzo deformira zbog činjenice da će se na mjestima gdje su razmaci između podnožja i podnice formirali otkloni. Kao rezultat toga, brave između ploča se uništavaju, stvaraju se škripe i drugi zvukovi, a ponekad čak i odvojenielementi. Naravno, premaz s takvim nedostacima neće izgledati dobro na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda.

Osim činjenice da je baza pod laminat bi trebao biti čak i na to također mora biti položen razne zaštitne materijale. Prije svega, govorimo o parnoj barijeri i vodonepropusnoj zaštiti, koja neće dopustiti da se drvni materijal sruši pod djelovanjem vlage.


Drugi zahtjev je idealna čistoća podloge prije početka polaganja ostalih materijala i samog laminata. Ovaj zahtjev nastao je zbog toga što će male zapreke nastale zbog prašine, pijeska i raznih mrvica prouzročiti buku (škripanje, škripanje) i postupno brisanje podloge.

Stoga je postupak pripreme baze temeljni prije polaganja laminata. Postoji mišljenje da se laminat može postaviti na bilo koju bazu koja odgovara dva osnovna parametra - to je tvrdo i glatko.

To je samo djelomično točno jer se o takvom pitanju ne bi trebalo odlučivati ​​isključivo vizualnom procjenom dva gore navedena kriterija. Baza bi se trebala provjeriti u svakom slučaju, jer ne samo laminat, već i bilo koji drugi premaz deformira se mnogo brže nego što bi trebao biti, a onda će biti prekasno da se iznenadimo ovom činjenicom.

Sada kada je postalo jasno kakvi su rizici kada se koristi nisko-kvalitetna baza, možemo razmotriti načine testiranja različitih baza. glavniosnovni tipovi su drveni i betonski. Razmislite o značajkama takvog procesa kao što je priprema poda pod laminat vlastitim rukama i shvatite koje su nijanse ovog postupka za različite vrste baza.

Betonski grubi podovi

Kada se radi o polaganju laminata na betonskoj podlozi, priprema podloga odvija se sljedećim redoslijedom:

 • rastavljanje postojećih slojeva;
 • mjerni rad;
 • priprema podloge za obradu;
 • izravnavanje poda stvaranjem estriha ili postavljanjem okvira iz zaostatka.

Rastavljanje

Naravno, polaganje glavnog premaza tijekom popravaka može se obaviti samo nakon demontaže starog: uklanjanja linoleuma, raščlanjivanja podova itd. Stari betonski estrih se ne može izdubiti, već se jednostavno popraviti, ako njegovo stanje to dopušta.

Mjerni rad

Bilo koja horizontalna odstupanja osnovne površine mogu se otkriti pomoću dugačke, idealne čak i letvice. Sustavno postavite uređaj na pod u različitim smjerovima kako biste pronašli razmake između alata i baze. Ako postoje nepravilnosti koje ne odgovaraju gore navedenim optimalnim vrijednostima, pod treba izravnati.

Priprema podloge

Postoji više načina na koje se betonska podloga može izravnati. Primjenjivost svakog od njih ovisi o značajkama dostupnog premaza iindividualne želje vlasnika.


Glavni zadatak zaposlenika je uklanjanje velikih izbočina i pukotina. Glave su srušene improviziranim alatima i polirane, a razne šupljine se čiste, zatim se u njima koristi laminatni temeljni premaz, a otopina se sipa.

Kada se baza poravna, treba je pažljivo ukloniti, čak i vlažnom krpom (pročitajte također: "Kako ispravno poravnati pod - bolje je to učiniti"). Čim je podloga čista, nanosi se vodonepropusni sloj materijala sa značajnim lopaticama na zidove kako bi se stvorila neka vrsta "korita" koji će zadržati vlagu, sprječavajući prodiranje u podnu strukturu.

Samonivelirajući podovi

Po završetku pripreme možete nastaviti s postupkom poravnanja. Ako amplituda gore opisanih nepravilnosti ne prelazi 3 centimetra, onda je moguće izvesti radove pomoću žbuke za poravnavanje. Koristiti ga ne zahtijevaju određene građevinske vještine, a sam postupak neće oduzeti puno vremena.


Radovi se izvode na sljedeći način:

 1. Nabava morta i mješavine tla.
 2. Na pripremljenu površinu nanosi se temeljni premaz za pod ispod laminata kako bi se povećalo prianjanje između betonske podloge i morta za izlijevanje.
 3. Spojevi između zidova i poda po obodu prostorije zalijepljeni su s prigušnom trakom kako bi se osigurala njihova pouzdana zaštita od prodoravlage koja je prisutna u otopini i može iscuriti prije nego što se osuši.
 4. Priprema otopine prema uputama na pakiranju. Jedina primjedba je da ne morate ručno mijesiti, jer građevinski mikser ili bušiti s posebnom mlaznicom kako bi se brže nosili s tim zadatkom. Važno je da sve radnje izvršite vrlo jasno, jer je jedna posuda koja pokriva cijelo područje prostrane sobe jedva dovoljna. Gnječenje između dva punjenja mora se obaviti vrlo brzo, tako da se prvi sloj ne stvrdne.
 5. Otopina se nanosi iz udaljenog kuta prostorije, koja se nalazi dijagonalno od ulaznih vrata. Tako je osigurana najbrža i najdjelotvornija primjena. Sloj se izravnava lopaticom. Otekli mjehurići zraka moraju probušiti valjkom iglama. Slijeva se sljedeći sloj, a spoj između dva punjena jastučića čini ga jednoličnom s valjkom. Prolijevanje tekućine po prostoriji događa se neovisno zbog povećane fluidnosti.
 6. Laminat se postavlja na samorazlivajući pod nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju, kao vrijeme potrebno za potpuno stvrdnjavanje i prikupljanje glavnih značajki.


Međutim, visinske razlike nisu uvijek manje od 3 cm. Ako se ova vrijednost prekorači, morat ćete upotrijebiti cementno-pješčani mort, suhi estrih ili ga izraditi deblom.

Cementno-pješčani estrih

Pomoću cementno-pješčanog morta možete dobiti monolitnu podlogu za polaganje bilo kakvih podova. Istovremeno se uklanjaju značajne razlike u površini, ali ne biste smjeli prelaziti 10 centimetara debljine estriha kako bi izdržali glavna preklapanja konstrukcije (za više informacija, "Kako položiti laminat na glazuru").

Takav se estrih stvara jednostavno, ali, kao iu svakom poslu, moraju se uložiti napori i napori kako bi rezultat odgovarao svim očekivanjima, a podovi će trajati što je duže moguće.


Pod se priprema za polaganje laminata pomoću cementno-pješčanog morta kako slijedi:

 1. Dno promaje je očišćeno, pokriveno hidroizolacijskim materijalom i zalijepljeno oko perimetra trake amortizera.
 2. Potrebno je odrediti visinu buduće kravate, koja se također naziva nultom razinom. Da biste to učinili, prilikom mjerenja baze određuje se njezina najviša točka i dodaju se 3 centimetra (pročitajte i: "Kako napraviti podnu podlogu ispod laminata vlastitim rukama"). Zidovi su raspoređeni prema odabranoj visini.
 3. Beaconi u obliku metalnih profila koji su pričvršćeni na istu otopinu koja se koristi za lijevanje, postavljaju se na nultu razinu uzduž zidova. Važno je postići savršen spoj visine svjetionika. Interval između susjednih profila trebao bi biti manji od duljine pravila korištenog tijekom rada.
 4. Pomiješajte otopinu u skladu s tehnologijom opisanom na pakiranju (obično 1 dio cementa na 3 dijelapijesak).
 5. Dobiveni sastav se polaže u trake između svjetionika, koje se nakon polaganja jedne trake uklanjaju. Istovremeno je najbolje pripremiti otopinu u količini koja je dovoljna za stvaranje 1-2 trake. Potrebno je koristiti jedan dio otprilike 40-50 minuta, jer u budućnosti će se zamrznuti. Poravnava primijenjeni sloj s pravilom.
 6. Estrih se suši do idealnog stanja u roku od mjesec dana, ali nakon 3 dana može se sigurno preći na obradu, a tijekom prvog tjedna treba ga pokriti polietilenom i redovito navlažiti kako bi se spriječile površinske pukotine.

Suhi estrih

Ostaje otvoreno pitanje kako pripremiti pod za polaganje laminata, ako njegova hrapavost prelazi 10 centimetara. To će biti najučinkovitije za stvaranje suhe ekipe estriha, koji vam omogućuje da smanjite opterećenje na preklapanje, čak i na debljini više od 10 centimetara.


Takva se konstrukcija stvara na sljedeći način:

 1. Pod je pripremljen po analogiji s prethodnim metodama.
 2. Također se postavljaju signali i pretražuje se nulta razina. S jednom razlikom: svjetionici se mogu fiksirati na bilo koji supstrat.
 3. Između svjetionika uliva se punilo: ekspandirana glina, perlit, pjenasta plastika itd.
 4. Ovaj sloj je zbijen do razine svjetionika i pokriven je na vrhu materijalom za hrapavost lima tipa GVL. Svjetionici pod takvim podom se izvlače, a plahte se pričvršćuju preklapanjem, kako bi se dobila uniformapovršina za daljnji rad na polaganju laminata.

Podni nastavak s zaostacima

Ta se metoda naziva i "suhom", budući da se potrebna razina baze postiže postavljanjem drvenih ploča (lag), koje imaju znatno manju masu od cementno-pjeskovitog ili samonivelirajućeg estriha. Važno je uzeti u obzir gubitak visine prostorije, što će nastati ako se priprema podloga za laminat vrši na ovaj način.


Postupak je sljedeći:

 1. Sve ponovno počinje s pripremom podloge.
 2. Izvršena su daljnja mjerenja kako bi se pronašla nulta razina. Ta se oznaka određuje dodavanjem maksimalne visine podloge vrijednosti visine korištene grede, kao i debljine materijala koji se stavlja iznad sloja.
 3. Sljedeća je instalacija kašnjenja. Na tržištu postoje sustavi za samoregulaciju, ali je iz prethodno dobivenih šipki 4x10 centimetara moguće sastaviti kostur. Ovaj dizajn je vrsta sanduka s unaprijed određenom visinom (nulta razina) na koju će se polagati laminat.
 4. Na pramcu se pričvršćuju sidra.
 5. Izravno na vrhu kašnjenja postavljen je hrapav materijal: ploče od šperploče ili suhozida, čvrsto pričvršćene samoreznim vijcima. Vrlo je važno utopiti samourezne vijke ispod razine ovog poda kako ne bi oštetili laminat prilikom polaganjaodozgo.

Drveni pod

Iznad je razmatrana priprema betonskog poda ispod laminata, ali u starim kućama uglavnom se koriste drveni podovi, koji također moraju biti pripremljeni prije nego što možete postaviti ovaj materijal na njih (više: "Kako uskladiti drveni pod pod laminatom - metode iz prakse obrtnika").

Priprema drvene podloge također se vrši izravnavanjem. No, u ovom slučaju, metoda je odabrana na temelju karakteristika postojeće drvene baze (glasi: "Je li moguće popuniti pod na drvenom podu i kako to učiniti ispravno").


Za početak, potrebno je napraviti procjenu kvalitete postojeće baze. Ako je potrebno, djelomično se popravlja: zamjenjuju se neispravne ploče, uvlače se izbočeni čavli, vijci se samourezuju. Na kraju, sve se svodi na rad s pravilom kojim se određuju različite nepravilnosti takve osnove. Postoji nekoliko osnovnih načina kako pripremiti drveni pod za laminat s izravnavanjem površine. Razmotrite ih detaljnije.

Struganje

Ova metoda je popularna u slučajevima kada premaz treba izravnati za naknadno lakiranje. Rezultati rada bit će visokokvalitetna površina za naknadno polaganje laminata. Vrlo je važno da svi pričvrsni elementi drvene podloge budu potopljeni u nju barem pola centimetra, inače će noževi sjeckalice bitioštećeni tijekom rada.

Samorazlivajući spojevi

Po analogiji s betonskom podlogom, također možete sipati sloj samonivelirajuće smjese na drvene podove, ali u ovom slučaju njegova debljina neće prelaziti 2 centimetra. Možete sipati nekoliko slojeva prema shemi: 1 - sušenje - 1 - sušenje - .... Naravno, njihov broj će biti ograničen na maksimalno dopuštenu masu koju strop može izdržati.


Napunite ovu smjesu na sljedeći način:

 1. Opet započinjemo s pripremom baze: uklanjamo sve ostatke boja i lakova, uklanjamo praznine i rupe. Možete koristiti gustu konzistenciju samonivelirajuće smjese.
 2. Površina je premazana sastavom s vodoodbojnim svojstvima.
 3. Određuje se nulta razina.
 4. Svi razmaci između poda i zidova su zabrtvljeni pomoću ekspandiranog polistirena.
 5. Hidroizolacijski materijal se postavlja s lopaticom od 10-15 cm na zidove.
 6. Mješoviti sastav za punjenje.
 7. Smjesa se izlije na pod, izravnava lopaticom, a mjehurići zraka se uklanjaju valjkom s iglama.
 8. Sljedeći se sloj može nanijeti tek nakon što se prvi sloj potpuno osuši.

Na taj način se ne završava priprema drvenih podova za naknadno polaganje laminata. Na primjer, možete koristiti mješavinu piljevine i PVA ljepila za kitanje. Može se proizvoditi samostalno ili kupiti u trgovini, kojaprikladne kada se uzmu u obzir niske cijene glavnih komponenti.

Radnje nakon niveliranja baze

Kada je pod ravan, možete početi polagati podlogu ispod laminata. Ovaj sloj je potreban za povećanje toplinske i zvučne izolacije. Također, materijal djeluje kao amortizacija, skrivajući minimalne nepravilnosti koje su preostale nakon stvaranja estriha. Možete koristiti: polietilensku pjenu (dodatnu hidroizolaciju), bitumensku podlogu od plute, jednostavnu plutu, kao ekološki materijal, itd.

Ukupno

Ako sve gore navedene korake napravite ispravno u skladu s tehnologijom, postavljeni laminat izgledat će estetski ugodno na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda. Svaka od gore navedenih metoda za pripremu temelja ima određene prednosti i nedostatke, ali objedinjuje njihovu jednostavnost primjene.


S minimalnim vještinama, “ravnim” rukama i dovoljnom željom, polaganje laminata može se obaviti bez pomoći stručnjaka. Ako bismo se morali okrenuti njima, oni bi preuzeli odgovornost ne samo za rad, već i za odabir svih potrebnih komponenti, naravno, uzimajući u obzir želje kupca.