Kako napraviti topli pod ispod laminata vlastitim rukama - savjeti iz iskustva

Sustav "toplog poda" već je organiziran kako za pomoćno grijanje tako i za glavno grijanje prostorije. Ovaj pod se ne preporuča koristiti u kombinaciji s masivnim drvom ili prirodnim parketom, jer se drvo može deformirati zbog promjene vlažnosti i temperature u prostoriji. Može li se laminat položiti na toplom podu? Ovaj će članak pomoći u razumijevanju ovog problema.


Koja vrsta laminata smije se polagati na toplom podu

Svi vlasnici laminatnih podova znaju da bez obzira što je izolacijski materijal postavljen ispod laminatnog poda neće biti toplo i udobno za hodanje bosonogi. U gornjem sloju laminata nema drva. Sastoji se od jake smole koja štiti premaz od abrazije. I uvijek je hladna na bilo kojoj temperaturi u sobi.

Da biste riješili problem hladnog laminata će pomoći topli sustav poda. Međutim, odgovoriti nedvosmisleno na pitanje: da li su stavili topli pod pod laminat neće biti posve točna. Sve zato što ne možete koristiti laminat, a ne bilo kakvo podno grijanje.

Prvo, kakav se laminat može koristiti u kombinaciji s toplim podom.


Sastav laminata uključuje drvo u obrađenom obliku, tako da u određenoj mjeriobdaren je svojim svojstvima. To uključuje sposobnost upijanja vode i bubrenje, te ako je temperatura visoka, zatim se osuši i deformira. Uključeno u laminat u velikoj količini smole smanjuje manifestaciju tih svojstava na minimum.

Međutim, odabirom laminiranog poda za podno grijanje potrebno je pažljivo razmotriti takve pokazatelje kao:

 • Na ambalaži mora postojati posebna oznaka, što znači da se laminat smije staviti na topli pod.
 • Laminat treba biti deblji od 8 mm. Zbog čestih promjena temperature, postoji mogućnost deformacije tanjih traka. Vidi također: "Koji je laminat bolji za topli pod - odaberite optimalni materijal."

Koju vrstu podnog grijanja odabrati

Takvi tipovi toplinski izoliranih podova se izdaju:

 1. voda;
 2. kabel;
 3. film infracrveno.

Svi su oni traženi, ali kakvu toplu podnicu odabrati pod laminatom?

Pod grijanje vodom je sustav cijevi malog promjera, koji se nalazi ispod poda i spojen je na centralno grijanje. Ova opcija pogodna je za laminat, ali samo za privatnu kuću. U stanovima iznad ostalih prostorija općenito je zabranjeno polaganje cijevi za vodu.


Naravno, možete pokušati koordinirati projekt ili napraviti sustav bez njega, ali ova opcija ima nekoliko prilično značajnih nedostataka:

 • Visoka instalacijska cijena inaknadno održavanje grijanja vode ispod laminatnog poda.
 • Ako dođe do kvara, popravak će biti vrlo skup.
 • Ako se cijevi iznenada istroše, tada će, osim zamjene grijaćih elemenata, biti potrebno promijeniti laminat položen na vrhu, jer će zbog vode postati neprikladan za daljnju uporabu.
 • Budući da je u ovom slučaju potrebno pod laminat staviti toplu podlogu s priključkom na sustav centralnog grijanja, praktički je nemoguće postaviti željenu temperaturu grijanja, a laminat se ne može previše zagrijati.

Najpopularnija vrsta toplog poda je električna ili kao što se naziva i kabel. Međutim, nije praktično koristiti u kombinaciji s materijalima koji imaju nisku toplinsku vodljivost. Laminat se specifično odnosi na takve materijale.

Grijaći kabel se izlije s cementnim estrihom na koji se polaže pod. Žica unutar estriha mora je prvo zagrijati, a zatim se podna obloga zagrijava od nje.

Podloga se širi na toplom podu ispod laminata (detaljnije: "Kako pravilno položiti supstrat ispod laminata - sami to radimo"). Ima nisku brzinu prijenosa topline, što dodatno smanjuje učinkovitost grijanja. Stoga će se laminat zagrijati za oko sat vremena i nastat će veliki troškovi za energiju.


Najbolje od svega, topli električni pod je pogodan za zagrijavanje površine pločica ili porculanskih pločica. Ovi materijaliimaju dovoljno visok stupanj toplinske vodljivosti i polažu se izravno na estrih bez uporabe podloge (također pročitajte: "Što je podloga za grijani pod i kako se koristi").

Film s toplim podom naziva se tanki film koji ima trake provodljivog materijala. Temelj ovog sustava grijanja je učinak infracrvenog zračenja. Zbog svojih prednosti, ova vrsta podnog grijanja je najprikladnija za laminatne podove (više: “Kako instalirati podno grijanje pod laminatnim podom”).

Prednosti filmskog podnog grijanja uključuju sljedeće:

 • Podni sloj se postavlja bez ljepila i premaza za estrih.
 • Kada se koristi s podovima niske toplinske vodljivosti, to je ekonomično i učinkovito.
 • Ne šteti zdravlju i ne oštećuje laminat jer održava postavljenu temperaturu grijanja.


Laminat se ne može zagrijati više od 28-30 ° C, inače može biti deformiran. Osim toga, na temperaturi višoj od dopuštene razine, laminat će osloboditi kemikalije opasne po zdravlje, formaldehid.

Dakle, na temelju gore navedenog materijala, možemo zaključiti da je najbolja opcija za laminat infracrveno podno grijanje. U nekim zapadnim tvrtkama već je uspostavljena proizvodnja laminata s integriranim sustavom grijanja. Međutim, postoji značajan nedostatak - trošak takve pokrivenosti je vrlo visok.

Instalacijainfracrveni topli pod

Ako postoji razumijevanje u elektrike i posjedovanje vještina potrebnih u ovom slučaju, onda polaganje toplog poda pod laminat vlastitim rukama neće uzrokovati poteškoće. Instalacija ne traje puno vremena. Osim toga, nećete morati napraviti dizajne koji će podići razinu poda, budući da je to tanak topli pod ispod laminata (više detalja: "Kako napraviti grijane podove pod laminatom - vodič korak po korak").

Razmislite o ugradnji toplog poda ispod laminata vlastitim rukama na primjeru termalnog filma Caleo, koji je trenutno među najpopularnijim filmovima.


Caleo podno grijanje dolazi s:

 • odgovarajući termalni film;
 • kontaktne kopče;
 • izolacijski materijal za njih;
 • Žice za spajanje sustava.


Rad će također zahtijevati sljedeće dodatne materijale:

 • materijal koji reflektira meku toplinu s metaliziranim gornjim slojem. Mogu pokriti cijelu površinu poda, čak i na onim mjestima gdje neće biti toplog poda. Takav materijal služi kao supstrat. Ni u kojem slučaju ne može primijeniti materijale, čiji je gornji sloj prekriven aluminijskom folijom.
 • Plastična folija za hidroizolaciju.
 • Škotska vrpca.
 • Termostat s osjetnikom temperature. Omogućuje podešavanje željene temperature podnog grijanja.


Zatim, razmotrimo kako napraviti toplu pod ispod laminata.

Za to trebateizvršite sljedeći niz radnji:

 1. Površina je pripremljena za podno grijanje. Trebalo bi biti glatko.
 2. Materijal koji reflektira toplinu se širi, trake koje su zalijepljene trakom za viski.
 3. Uzduž označenih linija rezanja, film za zagrijavanje se reže na trake željene veličine. Rezultirajuće trake se šire jedna na drugu na materijal koji reflektira toplinu. Da bi se spriječilo pomicanje filma za zagrijavanje, trake su zalijepljene zajedno s trakom.


Prije nego što položite toplo pod pod laminat treba odrediti s rasporedom namještaja u sobi, jer film za grijanje može se postaviti samo na područjima bez teškog namještaja.

 1. Instalira termostat.
 2. Uz pomoć žica različitih boja koje su uključene u komplet, trake termalnog filma su međusobno povezane. Veza bi trebala biti paralelna.
 3. Kontaktne kopče moraju biti čvrsto pritisnute na bakrene trake. Zatim treba spojne točke izolirati bitumenskom izolacijom, koja se isporučuje s termalnim filmom.
 4. Prema dijagramu ožičenja, koji se primjenjuje na grijani pod, žice koje dolaze iz posljednje trake filma grijanja su povezane s termostatom.
 5. Temperaturni senzor je pričvršćen na stražnji dio toplinskog filma s izolacijom na bazi bitumena. U izolaciji ispod nje i žicama koje se pružaju iz nje, trebate izrezati udubljenja.
 6. Termostat je spojen na mrežu iProvodi se provjera sustava radi operabilnosti.
 7. Polietilenska folija se širi preko toplog poda.

U ovoj instalaciji grijani pod je završen. Sada možete nastaviti s postavljanjem laminata izravno na sustav grijanja.


Zaključak

Znajući kakvu vrstu grijanja je prikladno i kako staviti toplu pod ispod laminata može stvoriti ugodne uvjete u svakoj sobi. Pod se može zagrijati čak i kada je laminat već položen, jer ga je lako rastaviti i ponovno postaviti, ali na vrhu toplog poda.