Kakvu izolaciju ispod laminata je bolje postaviti

Laminatni podovi su vrlo traženi zbog svojih instalacijskih i operativnih prednosti. Važno je prilikom polaganja laminata ispravna izolacija.


U slučaju loše kvalitete izolacije, može se pojaviti kondenzirajuća vlaga koja će oštetiti podnu oblogu. Osim toga, 20% povećanje troškova energije za grijanje kuće ili stana.

Vrste izolacija

Osnova za polaganje laminata može biti drvena ili betonska. Ovisno o tome, i izabrati izolaciju za pod ispod laminata. Kao izolacija za drvene podove koristi se proširena glina. Za bolju izolaciju sloj mora biti najmanje 10 cm.

Proizvode se i druge vrste izolacija koje se mogu postaviti na drvene i betonske podove:

 • Pjenaje toplinska izolacija koja ima granularnu teksturu koja je ispunjena zrakom. Vrlo je lagan, praktičan, ima izvrsnu toplinsku izolaciju i kvalitetu zvučne izolacije.
 • Stiropor- poravnava podlogu za postavljanje završnog sloja.
 • Poliuretanska pjena . Postoje dvije vrste: punilo i prskanje. Blago upija vlagu, zadržava toplinu. Rad na izolaciji takvog materijala zahtijeva posebnu opremuslučaj je bolje zaposliti obrtnike.
 • Mineralna vunaje jeftin i dugotrajan materijal. Nakon postavljanja ova izolacija mora biti prekrivena folijom ili metaliziranim filmom.
 • Ecowoolaje po svojoj strukturi i kvaliteti slična mineralna vuna, ali je izrađena od celuloznih vlakana i stoga ne šteti ljudskom zdravlju.
 • Folijadostupna je u dva oblika: u pločama i rolama. Položaj bi trebao biti reflektirajuća strana prema dolje.
 • Plutaje najskuplja izolacija, ali ekološki prihvatljiva, pouzdana i izdržljiva.
 • Podloga od šperploče , orijentirana ploča (OSB), gips-vlaknasti list (GFL - za detalje: "Kako je GFL položen na pod - primjeri iz prakse"), Vlaknaste Ploče (Vlaknaste Ploče), iverica Chipboard) - omogućit će u kratkom vremenu i istovremeno napraviti kvalitetu poda, čak i toplu.

Opća tehnologija zagrijavanja podova

Prvo, baza je pripremljena. Treba ukloniti sve postojeće nepravilnosti na podu: češljati izbočine, jame i pukotine zapečaćene žbukom i kitom. Sljedeća faza provedbe hidroizolacije. Površina je prekrivena plastičnom folijom tako da se rubovi ne preklapaju. Ljepljiva traka je pričvršćena na šavove. Hidroizolacijski sloj je vrlo važan: štiti drvene elemente od vlage.

Ako je drveni pod izoliran, polažu se trupci, au prostoru između njih izolacijski materijal (ekspandirana glina, mineralna vuna,pjena). Zatim se za izravnavanje površine koriste ploče i podloge od materijala proizvedenih u listovima, npr. Šperploča.


Ako je pod neujednačen, može se izravnati pomoću betonske košuljice ili samonivelacijske smjese. Takva smjesa za pod je pripremljena u skladu s uputama u spremniku odgovarajuće veličine. Zatim se mora proširiti po površini lopaticom.

Također, izolacija ispod laminata na betonskom podu može se postaviti između greda, a na vrhu obaviti suhi estrih i položiti podlogu. Da se razina poda ne podigne vrlo visoko, možete postaviti tanak izolacijski film s folijskim slojem. Ovaj materijal se lijepi na ravne podove s posebnim spojem.

Stiropor za laminat

Prošireni polistiren je toplinski izolacijski materijal koji je vrlo jednostavan za montažu i jeftin je. Ova izolacija ispod laminata je načinjena kako slijedi: polistirenske granule su ispunjene inertnim plinom, a viskozna tekućina se pjeni pod visokim tlakom. Vidi također: "Kako položiti polistirensku pjenu ispod mogućnosti ugradnje glazure."


Prošireni polistiren ima veliki broj prednosti:

 • je lagan, jednostavan za nošenje;
 • izvorne dimenzije i oblik ne mijenjaju se tijekom vremena;
 • otporna na vlagu;
 • nisu izloženi plijesni i plijesni;
 • možete napraviti list bilo koje veličine;
 • lako rezati običnim nožem ilipila;
 • nema prašine i mirisa pri radu s njom;
 • lako i sigurno stane, bez raspada;
 • savršeno tolerira temperaturne razlike.

Ekstrudirana polistirenska pjena (EPS) je siguran i ekološki materijal. Postoje različite modifikacije koje se razlikuju po debljini i svojstvima izvedbe. Rubovi EPPS-a mogu biti ravni ili s brušenim žljebovima, pomoću kojih su ekspandirane polistirenske ploče čvrsto spojene.

Ekstrudirani polistiren se može koristiti za zagrijavanje podova prvih katova i bez obzira na to koliko je vodonosni sloj, budući da materijal ima nizak stupanj upijanja vode.

Najčešće se koristi polistiren na podu pod laminatom marke PSB-C-35, ali ako planirate značajna opterećenja na podu, preporučuje se uporaba marke PSB-C-50. Radni vijek polistirenske pjene je oko 15 godina, nakon tog razdoblja materijal se može deformirati i njegov integritet je oštećen. Zbog toga se u nekim slučajevima ova izolacija ne koristi.


Sada razmislite kako zagrijati pod ispod laminata uz korištenje polistirenske pjene:

 1. Najprije je uklonjena stara podna obloga, površina mora biti čista: bez krhotina i prljavštine.
 2. Postavljen je hidroizolacijski sloj, za to možete koristiti krovni filc ili polietilen.
 3. Ako se koriste trupci, treba ih odvojiti jedan od drugog na udaljenosti od 50-60 cmprostor između njih je stavljen pjenaste polistirenske ploče, postojeće šupljine su ispunjene montažnom pjenom.
 4. Prilikom polaganja pomoću spoja mogu se položiti listovi izolacije u odnosu na zidove paralelno ili dijagonalno.
 5. Na izolaciju se širi filmska barijera.
 6. Tada je ravan pod konstruiran od ploča ili materijala u listovima. Udaljenost između njih i izolacije treba biti 8-10 cm.
 7. Završni stupanj: polaganje laminata.

Ako se betonski estrih izlije na izolator, prvo se ugrađuje armaturna mreža, zatim se nanosi primarni sloj estriha od 3-5 cm, a zatim završni sloj. Otopinu treba miješati dodavanjem granulata od ekspandiranog polistirena. Mogu se kupiti u potrebnoj količini.

Podloge za laminat

Laminat se ne može polagati izravno na beton, čak i ako je savršeno poravnat i izoliran. Inače će laminat prilikom hodanja proizvesti neugodne škripave zvukove.

Tamo gdje će se neujednačeni laminat spustiti, kao rezultat toga, brave će se otpustiti i slomiti, doći će do razmaka između panela. U svim uputama za polaganje laminata naznačeno je da ga treba položiti na podlogu s debljinom od najmanje 3 mm, jer u protivnom neće biti prihvaćene tvrdnje o kvaliteti premaza.


Podloga ispod laminata sprječava kondenzaciju i konstantno isparavanje vlage ispod premaza zbog temperaturnih fluktuacija. Bez obzira što je podloga tanka, samonekoliko milimetara, ima visoku toplinsku zaštitu, slabi rezonanciju zvuka i buke, nema potrebe za dodatnom hidroizolacijom, jer osigurava prirodnu ventilaciju.

U jednokrevetnoj sobi ne koriste se različite vrste podloga, au različitim prostorijama kuće ili stana moguće je. Na primjer, u spavaćoj sobi i dnevnom boravku nanesite podlogu od prirodnih materijala, u kuhinji i kupaonici - od umjetnog. Ne biste smjeli polagati podlogu odjednom na cijelu površinu poda, dovoljno je staviti jednu traku koja je dovoljna za 2-3 laminatne podne obloge, onda će materijal ostati glatak i čist (pročitajte također: "Kako pravilno postaviti podlogu ispod laminata - učinite to sami").


Koriste se sljedeće vrste podloga:

 • Podloge iz tehničkih prometnih gužvisu ekološki sigurne i imaju dugi vijek trajanja.
 • Plutajuće podlogesavršene su za prostorije s visokom vlažnošću, jer pružaju visokokvalitetnu hidroizolaciju.
 • Kompozitni materijali- posjeduju kvalitete dvaju materijala: granulirane polistirenske pjene i polietilena.
 • Izolon- je pjenasti polietilen, jedan od najčešće korištenih supstrata za laminat.
 • Ploče i valjci od polistirenske pjene- pružaju izvrsnu toplinu i hidroizolaciju.

Ekstrudirani pogled dostupanpolistiren, koji se može koristiti ne samo kao osnovna izolacija poda, već i kao podloga za laminat. Prošireni polistiren u rolama ili listovima je izdržljiv materijal debljine do 5 mm, koji se koristi za polaganje ispod laminata.


Polistirenske ploče trebaju ležati na sobnoj temperaturi oko jedan dan. To je potrebno kako bi se okrenule njihove stvarne veličine. Ploče na bazi se ne mogu popraviti. Za podove sa značajnim razlikama u visini, ova podloga nije prikladna, jer ne može izravnati razliku od više od 5 mm.

Metalizirana traka treba se zalijepiti za šavove podloge, što je potrebno kako bi se spriječilo prodiranje vodene pare u laminat.

Šavovi podloge i laminata ne bi trebali biti isti, tako da je ekspandirani polistiren postavljen okomito na smjer laminatnih traka pomicanjem ploča u susjednim redovima. Na jednoj strani polistirenskih ploča nalaze se uzdužni žljebovi za cirkulaciju zraka, to je strana podloge koja treba biti okrenuta prema dolje.