Kako napraviti prag između laminata i laminata - načina

Težnja suvremenih građevinskih radova je da se bilo koji pokrov čini što je moguće skladnijim, a dekorativni elementi dopuštaju kombiniranje njihovih različitih tipova. U članku će se raspravljati o tome kako će pragovi za laminat pomoći pri polaganju ove vrste premaza.


Namjena pragova za laminat

Zaključak je da dizajnerske završne obrade podrazumijevaju kombinaciju nekoliko završnih materijala u jednom ili susjednim prostorijama. Između tih premaza ostaje spoj koji treba popraviti, budući da će njegova prisutnost na fotografiji i na vizualnom pregledu stvoriti osjećaj lošeg kvaliteta rada. Također, prašina, prljavština, bakterije i insekti padaju u takav šav, koji a priori ne bi trebao biti u stanu koji je čist.

Najjednostavniji način za uklanjanje takvog razmaka između površina pomoću ukrasnih pragova. Što se tiče građevinskih trgovina, tamo možete pronaći razne vrste takvih elemenata. Razlikuju se različitim parametrima: načinom ugradnje, materijalom izrade, izgledom (boja, tekstura) itd.


Također je potreban i prag pristajanja za sljedeće zadatke:

 • zaštita dviju parova i njihovo očuvanje od deformacije;
 • kada se koriste podovi, šavovi neće biti problem za one koji vole posrtati po istaknutim površinskim značajkama;
 • Matica je završena izradom premaza. Umetnuti prag između laminata i laminata upotpunjuje estetiku poda;
 • manje nepravilnosti između susjednih područja mogu biti skrivene zbog posebne konstrukcije praga.


Posebne konstrukcije gore navedenih pragova mogu pokriti razliku u visinama do 2 centimetra. Uz njihovu pomoć, možete kombinirati pločice i laminat, linoleum i tepih, kao i niz drugih kombinacija. Razmotrite glavne vrste pragova za njihove glavne parametre.

Značajke dizajna

Ova značajka uzrokuje razliku između pragova u obliku i svrsi:

 • Standardni element je ravna šipka, koja se može koristiti uglavnom na jednakim dijelovima obloge. Nije bitno kakvi su premazi u kombinaciji s tim, jer Traka je samo važna za fiksiranje na spoju. Bilo bi lijepo pogledati takav prag u prijelazu između dvije susjedne sobe, pod koji je isključivo laminat ili drugi premazi. Važno je samo promatrati visinu ovih premaza.
 • Prefinjena opcija je kut za laminat i druge premaze, dizajniran da kombinira obloge na stubištima. On se polaže isključivo na rubovima stepenica kako bi se pokrio rezani rub materijala. Najbolje od svegau te svrhe, prikladan gumeni dekorativni element, koji će eliminirati učinak klizanja.
 • Prašine za završnu obradu tako se nazivaju jer postoje dvije mogućnosti njihove uporabe: konstrukcija će sakriti samo jedan od podova spojenih na različitim visinama ili će odmah sakriti dvije površine. Ova opcija se najčešće koristi za instalaciju na uspone.
 • Ukrivljena varijanta omogućuje vam da postavite zaklopljeni pokrov na originalan način i zoniranje prostorije. Na primjer, nije teško postaviti fleksibilan prag za laminat u kombinaciji s bilo kojim drugim premazom, ali je njegovo podešavanje vrlo važno. Osobitosti markupa određuju zakrivljenost stečenog praga.

Način pričvršćivanja

Kao što i dolikuje dekorativnom elementu, prag može biti fiksiran na dva načina: otvoren i skriven.

Otvoreni način ugradnje podrazumijeva stvaranje ili prisutnost u ploči posebnih rupa za vijke, vijke ili druge vijke. U nedostatku takvih rupa, morate ih sami napraviti bušilicom. Udaljenost između pričvršćivača mora biti jednaka između 30 i 50 centimetara.


U početku, prag je izrezan na duljinu koja će omogućiti da se umetne između graničnika (pličine, lajsne na suprotnim zidovima). Pričvršćivanje na laminat, postavljeno na drvenu podlogu, izvodi se pomoću običnih vijaka. Bolje je montirati letvice s betonskim podomtiple, koje su unaprijed izbušene rupe, naravno, s nešto većim promjerom od pričvršćivača. I već u kolčićima moguće je umetnuti vijke, vijke ili vijke.

Naravno, ovaj način ugradnje nije estetski, a privitci će biti vidljivi na fotografiji i vizualnom pregledu, što nije prihvatljivo ako vlasnik želi pokazati sve užitke u svom novom uređenju doma. Kada je riječ o povećanju vidljivosti dekorativnih elemenata, spašavaju se laminatni pragovi sa skrivenim pričvršćivačima, koji su predstavljeni montažnom konstrukcijom.

Donji dio ovog praga djeluje kao baza i pričvršćen je na pod pomoću vijaka. Gornji - učvršćuje se pomoću brave, zatvarajući zatvarače poklopca. Dovoljno je pritisnuti je do dna sve dok se ne pojavi karakterističan klik.


Postoji još jedan način polaganja laminatnih pragova sa skrivenim pričvršćivanjem, što uključuje upotrebu konvencionalnog PV ljepila, tekućih noktiju ili drugih smjesa koje se nanose na unutrašnjost daske. Neophodno je izdržati maticu na dnu tijekom vremena za koje kompozicija suši točno i sigurno učvrstiti element. Najbolje je raditi s takvim smjesama u paru s pomoćnikom koji ne dopušta pomicanje šipke dok se ljepilo potpuno ne osuši.

Naravno, proizvođači ne stoje mirno, pa je izumljen drugi način instalacije - kombinirani. Dno crta je da oba spajala iljepila. Ovu opciju primijenite u slučajevima kada je matica vrlo duga i zakrivljena. Uglavnom se radi o plastičnim letvicama.

Proizvodni materijal

Također, mnoge karakteristike dekorativnih pragova određuju se materijalom koji je korišten u proizvodnji.


Danas su poznati sljedeći tipovi:

 • drveni pragoviza laminat između prostorija savršeno su kombinirani s podom. Imaju povećanu izdržljivost, estetski su i jednostavni za fiksiranje. Njihov nedostatak je da se boje koje se nanose na njih brzo skidaju. Potrebno je povremeno vršiti dodatnu obradu takvih elemenata;
 • metalni pragmože biti aluminij, mesing ili čelik. Aluminij je najpopularniji na ovom popisu. Međutim, sljedeće karakteristike su svojstvene svakom metalu: čvrstoća i kontinuirani rad. Mnogi dizajneri preporučuju odabir pragova u kombinaciji s ručkama na vratima, što je vrlo elegantno. Metalne trake često se postavljaju na mjesta s visokim mehaničkim opterećenjem. No, vrijedi napomenuti da, na primjer, mjedi brzo gube svoju prisutnost ako hodate po njoj u cipelama. Vanjska strana takvih elemenata prekrivena je posebnim filmom s imitacijom zlata, srebra, kroma ili bronce;
 • MDFnarezuje laminirane dekorativne praške s različitim teksturama i nijansama. Oni imaju nisku cijenu ikratak vijek trajanja;
 • plastični prahoviimaju najveću popularnost Njihov trošak odgovara kupcima gotovo svake kategorije, a obilje tekstura i boja koje se primjenjuju na panelima zadovoljit će sve kreativne želje. Vijek trajanja takvih elemenata je vrlo kratak, ali zamjena je vrlo jednostavna;
 • rafinirana opcija ,je stakleno skriveni prag laminata , koji povećava egzotičnost unutrašnjosti, ali se koristi isključivo u prostorijama s malim mehaničkim opterećenjem.

Izbor ukrasnih pragova

Ispravan odabir praga treba napraviti prema nekoliko kriterija:

 • funkcionalna svrha usklađenih premaza. Na primjer, ako se laminat postavlja u hodnik i pločice u kuhinji, prag koji ih povezuje treba imati dovoljnu čvrstoću i otpornost na vlagu u skladu s radnim uvjetima u oba dijela kuće. U takvim uvjetima najbolje je koristiti aluminijsku ili plastičnu šipku;
 • sa stajališta dizajna, izbor ostaje isključivo za vlasnika, koji bi trebao odrediti koliko će skladno izgledati prag u kombinaciji s spojenim podom. Ovdje se možete igrati metodom kontrasta ili obrnuto kako biste stvorili jednoličnu prevlaku. Kada je riječ o razgraničenju prostora, najbolje je odabrati prag koji će biti jednoličan za jedan premaz i koji će zasjeniti drugi;
 • Ako govorimo o visinskoj razlici, tada je potrebno odabrati pragovi za laminatrazličite razine i naglasak u ovom procesu na debljinu pokrivenosti.


Naravno, ne treba zaboraviti prestiž čak i tako malog dekorativnog elementa kao prag. Pored vrlo skupog a priori laminata, ne može biti niskokvalitetnog plastičnog praga. Vidi također: "Kakvi su pragovi za pod i kako se polažu."

Njega pragova

Vrlo je važno upoznati se s nizom nijansi koje će vam omogućiti da postignete najdulji životni vijek matice:

 • Naravno, prije svega, kvalitetna ugradnja pragova na laminat i druge premaze učinit će ih više zaštićenim od deformacija. Kako bi se izbjegle pogreške prilikom ugradnje, svaka radnja mora biti planirana prije početka radova na popravku, a potrebno je proučiti tehnologiju za njezinu provedbu;
 • u nedostatku iskustva u takvim radovima, preporučuje se uporaba samo ravnih šipki za njih ne moraju prilagođavati poklopac za parenje. Ne biste trebali misliti da svatko tko može napraviti lijepo izgleda verziju krivolinearnog zgloba na fotografiji. Ako trebate stvoriti posebnu vrstu premaza je bolje potražiti pomoć od stručnjaka;
 • vrijedi razmotriti kako je podna podloga pripremljena za ugradnju matice. Na primjer, ispod pločice se nalazi samo mješavina ljepila, a pod laminat se polaže supstrat, čija će se razina morati uzeti u obzir kako bi se montažni dio predgotovljenog praha stavio na dovoljno za pričvršćivanjerazina ukrasnih letvica. Tipično, visinska razlika se eliminira gumenom brtvom koja ima mogućnost promjene debljine;
 • Još jedan važan parametar je širina matice. Postoje različite mogućnosti za elemente s obzirom na činjenicu da šavovi između spojenih prevlaka nisu uvijek isti;
 • Ugradnja matice može se obaviti tek nakon što je premaz dovršen, ali premaz također mora biti postavljen određenim redoslijedom: prva pločica, zatim sve ostalo. Razlog tome je što je keramička pločica podložna skupljanju s vremenom sušenja smjese (pročitajte: "Kako napraviti maticu između pločica i laminata - odaberite najbolji način").


Također vrijedi znati da se korištenje praga može odstupiti. Zamjena može biti silikonska brtvila ugrađena u spoj, ili umetak od pluta, koji sjedi na ljepljivoj smjesi jasno duž šava, ali u isto vrijeme njegova dubina treba biti dovoljna.

Ukupno

Navojni pod za laminat je najvažniji dekorativni element koji vam omogućuje da dizajnirate kuću, povećavajući njezinu udobnost i estetiku. Bez njih ne možemo učiniti ako različite vrste pokrivenosti nisu postavljene na istoj razini. Spoj je zatvoren za prag, a podovi postaju monolitni. Time se povećava njihova prezentabilnost i funkcionalnost.