Kako napraviti prijelaz od pločica do laminata s vlastitim rukama

Mnogi graditelji i dizajneri interijera nedavno su bili skloni odabrati kombinirani pod, koristeći nekoliko materijala za oblaganje u istoj prostoriji. U članku će se raspravljati o tome kako napraviti prijelaz s pločica na laminat, čineći ga vlastitim rukama tako da šav između materijala ne stvara vizualnu i operativnu nelagodu.


Moderni podovi

Danas, u mnogim prostorijama, podovi su obloženi materijalom na temelju svojstava korištenog premaza. Razlike u karakteristikama i dovele su do toga da je tehnologija izmišljena zoniranjem cijele kuće ili pojedinih prostora.

Sljedeći materijali su sastavni dio polaganja u određenim prostorijama:

 • parket i podovi od prirodnog kamena najčešće se koriste u dnevnim sobama i ormarima;
 • pločica, zbog svoje otpornosti na habanje, vlage, kemikalija i drugih vrsta agresivnih utjecaja na pod, koristi se u kuhinjskim jedinicama, sanitarijama, ponekad u hodnicima. Ako je potrebno ležati u sobi obloženoj keramikomzemljište s ugodnijim performansama, preporučljivo je proučiti upute o tome kako provesti prijelaz s pločica na laminat vlastitim rukama;
 • Posebna pozornost posvećena je spavaćim sobama i dječjim sobama, koje su „intimni“ dio kuće, gdje se stanovnici trebaju osjećati ugodno i udobno. Tepih se preporučuje kao podna obloga u ovim sobama.

Sljedeća vrata od pločica i laminata

Danas se u istoj sobi ili susjednim sobama često nalazi kombinacija pločica i laminata. Takva povezanost nije nastala slučajno, jer premazi imaju pojedinačne prednosti.


To im omogućuje upotrebu u radikalno različite svrhe:

 • pločica je otporna na mehanička opterećenja, kao i na vlagu i kemikalije, lakše je očistiti od prljavštine, ali svojom čvrstoćom ima čvrstu strukturu koja stvara nelagodu pri hodanju;
 • Laminat je jeftiniji i raznolikiji u pogledu boje površine i mogućnosti primijenjene teksture.

U tom smislu, kombinacija laminata i pločica je tlo za dobivanje visokokvalitetnih, izdržljivih i pouzdanih podova za podove koji će trajati mnogo godina. Ostaje samo shvatiti kako instalirati takve materijale u susjedstvu.

Značajke spajanja pločica s laminatom

Prije svega, spoj se mora skladno uklopiti u okoliš kako se ne bi vizualno isticaogeometrijski na općem tlocrtu. Da bi se poboljšalo prianjanje i dekoracija spoja za spajanje, uobičajeno se koriste utezi.

Važno je razumjeti kako kombinirati laminat i pločice na podu tako da se postigne savršeno glatka prevlaka s dugim vijekom trajanja.


Mjesta primjene kombinacijskog stila:

 • u kuhinjskim jedinicama najčešće se koristi prirodno spajanje materijala. Popularno je stvarati postolje - posebne visine koje, pored dekorativne funkcije, nadoknađuju visinske razlike između susjednih materijala. Jednoslojni premazi čine mnogo gore, jer je polaganje materijala na istoj visini teže i da bi ih se povezalo s dekorativnim profilom, morat ćete probati;
 • kombinacija laminata i pločica u hodniku opravdava njezino stvaranje. Naravno, bit će sigurnije koristiti pločice na samim vratima, jer se takav premaz ne boji mehaničkog utjecaja cipela, pada raznih predmeta itd. Da, i očistiti nakon svakog ulaska u kuću je mnogo lakše ako je takav premaz položen;
 • u dnevnom boravku preporuča se da se ponovno vrati u laminat jer je njegova upotreba ugodnija, ali je nemoguće potpuno napustiti pločice i učinkovito koristiti područja u blizini kamina, ispod prozora i na vratima.


Prije nego kombinirate laminat i pločice, morate odlučiti kako će spoj biti ugrađen. Možete koristiti različiteobloge, pragovi i drugi ukrasni završni elementi. Svaka odabrana metoda osigurat će atraktivnost ukupne pokrivenosti i povećati životni vijek svih korištenih materijala.

Spoj neće biti vidljiv na fotografiji i neće uzrokovati nelagodu tijekom rada. Razmotrite osnovne metode obrade spojeva između različitih vrsta materijala za oblaganje.

Vrata za pristajanje

Porozhek je zajednička šipka koja se nadovezuje na spoj između susjednih materijala (više: "Kako napraviti spoj između pločica i laminata - načina"). Ako se postavi pitanje kako kombinirati laminat i keramičke pločice, najbolje je pribjeći uporabi plastičnog praha.

Prednost plastike je u tome što ima visoku elastičnost i široku paletu boja. Uz to je vrlo lako napraviti prijelaz od keramičkih pločica do laminatnih podova. Što se tiče instalacije, to je vrlo jednostavno i lako za napraviti sa svojim vlastitim rukama.


Po dizajnu postoje dvije glavne vrste ukrasnih pragova:

 • sklopivi - najčešće se sastoje od podloge i umetnute matice;
 • čvrsta - jedinstveni dizajn koji se može montirati uvrtanjem uobičajenih samoreznih vijaka ili lijepljenjem na materijale za spajanje.

Fiksiranje u tom pogledu je dvoje glavnih tipova:

 • skriveno - kada su svi upotrijebljeni materijali pokriveni trakom;
 • otvoreni zatvarači ne stršepreko praga, ali vizualno prepoznatljiv i vidljiv na objavljenim fotografijama, što čini premaz nije najviše kvalitete. Obično se kao pričvršćivači koriste tiplovi ili vijci.

Obrada zgloba s maticom

Uloga prašaka je vrlo važna u procesu kako napraviti prijelaz od pločica do laminata vlastitim rukama. Pravilno sastavljen prag štiti rubove oba zatvorena poda od uništenja.


Instalacija je sljedeća:

 • važno je da su podovi s obje strane zgloba na istoj razini;
 • prije spajanja laminata na pločice s prahom, preporuča se napraviti ujednačen spoj između dva poda;
 • tada stečena vrpca montira se odabranom metodom.

Spajanje laminata i keramičkih pločica

Danas je vrlo popularno kombinirati dvije različite podne obloge. Međutim, polaganje svake vrste materijala je komplicirano činjenicom da razina premaza idealno odgovara (čitaj: "Kako napraviti spoj pločica i laminata bez praga - opcije").

Treba napomenuti da je vrlo teško obrezati zakrivljenu liniju spoja uz pomoć dodatnih materijala. Naravno, možete kupiti plastični konektor laminat i pločice, koje mogu steći lučni oblik, ali radijus takvog zavoja bit će ograničen.


Proces polaganja materijala zahtijeva točnost, njegu i pravilan proračun. Prvi stogpločice i važno je jasno razgraničiti liniju tako da se ne ponavljaju nastali nedostaci, što je gotovo nemoguće pri uporabi keramike Nakon stvrdnjavanja ljepila za pločice moguće je izraditi oznaku spoja radi pojednostavljenja postupka polaganja.

Alternativni načini

Možete nanijeti brtvila ili posebne mastike kako biste zatvorili razmak između materijala. Prvi put će se veza između pločica i laminata dobiti kvalitativno, ali će se naknadno očitovati nedostatak snage. Mješavina koja slučajno dospije na površinu pločice ili laminata, brzo se stvrdnjava, stoga primjena postaje pravi problem.


Ako koristite kompenzator od plute, možete stvoriti barem prezentiranu kombiniranu prevlaku. Izvana, materijal je vrlo lijep i njegova primjena omogućuje ne samo stvaranje kvalitetne veze, već i izjednačavanje razlike u visini između podnih obloga. Pri uporabi ovog materijala vrlo je važno stvoriti savršeno ravan i dubok šav između susjednih premaza.


Ukupno

Svaki homeowner može stvoriti kombinirane podnice koristeći razne materijale za oblaganje. Korištenje različitih dekorativnih elemenata i kompozicija za primjenu omogućit će vam da brzo pretvorite ružni šav između materijala u izvorni prag ili spoj.