Kako položiti pod porculanske pločice ispod stabla: načine i mogućnosti

Do danas, drveni građevinski materijali su vrlo popularni zbog činjenice da imaju niz pogodnosti za ljude. Međutim, drvo ima kraći vijek trajanja od ostalih materijala za oblaganje. Kako bi riješili ovaj problem, mnogi vlasnici počeli su razmatrati druge materijale koji nisu bili lošiji od tehničkih specifikacija, te su mogli vizualno simulirati drvene podove.


To je postalo moguće nakon davanja određene pokrivenosti porculanskom kamenu. Pločice ovog materijala su izdržljive, pouzdane i njihov radni vijek je znatno veći od onog drva. U članku će se raspravljati o tome kako montirati takav premaz, počevši od pripremne faze i završavajući izravno s instalacijom.

Podni kamen s drvenim ukrasom

Do danas, vanjski drveni porculanski kamen je najbolja zamjena za drvo. Ovaj materijal jeekološki, a njegova površina može imitirati bilo koji drugi materijal svojom bojom i strukturom. Posebno je popularno koristiti porculansku keramiku za vizualnu imitaciju drvenog poda: parket, parket, pločice, itd.

Materijal izgleda gotovo ne razlikuje od izvorne drva, a vrijeme rada je mnogo puta dulje od prirodnih proizvoda. Još jedna prednost korištenja keramičkih pločica iz porculana je u tome što se pod njima može opremiti nedavno popularni sustav podnog grijanja.


Suvremene proizvodne tehnologije čak omogućuju vizualno usmjeravanje premaza. To je učinjeno tako da porculanski kamen, vanjski izgled drva, ima teksturu na kojoj postoje oznake koje odgovaraju smjeru rezanja: tangencijalno ili radijalno. Vidi također: "Što je podna pločica ispod parketa - vrste, prednosti, načini polaganja".

Još jedan jedinstveni način predstavljanja pločica od porculanskog kamena je stvoriti uzorak koji se očito ne može razlikovati od starog poda. Čak ni dotaknuti takvu površinu neće nam omogućiti da nedvosmisleno odredimo je li pravo drvo pred nama. Takva površina može biti gruba, mat ili savršeno polirana.


Ovaj materijal možete koristiti bilo gdje iu zatvorenom prostoru i na otvorenoj površini. Na temelju činjenice da je ovaj materijal za oblaganje univerzalan, njegovapopularnost je razumljiva.

Algoritam za polaganje keramičkih granitnih pločica pod drvo

Fizička svojstva keramičkih pločica od porculanskog kamena su takva da je njihova obrada i polaganje moguća uporabom posebnih alata. Radovi se moraju izvoditi u jasnom redoslijedu bez odstupanja od normi, kako bi se izbjegli nedostaci tijekom rezanja, slaganja i daljnjeg rada.

Provjera stanja nosive površine

U slučaju polaganja keramičkih granitnih pločica na podlogu ili nekoj drugoj osnovi, potrebno je uzeti u obzir osnovne zahtjeve:

 • važno je da je površina ležaja savršeno ravna i suha;
 • popraviti svaku pukotinu, izbočinu ili zubalo.


Ako su nedostaci takve površine manje, tada će ljepila koja se koriste za držanje pločica pomoći da ih se ukloni. U slučaju kada je situacija lošija, stručnjaci preporučuju korištenje sprežnika. Izvodi se nanošenjem cementno-pješčanog morta debljine 2 centimetra, što će značajno povećati karakteristike čvrstoće premaza.

Mjerenje prostora

Preliminarna mjerenja prostora prije polaganja podnog porculanskog kamena ispod stabla ne bi trebala biti ograničena na mjerenje površine pokrivene površine. Tijekom izgradnje objekta moguća su minimalna iskrivljenja kutova zidova, što znači da suprotni katovi nisu paralelni.

Takva razlika možeto je nekoliko centimetara, što znači da će se pločica u blizini jednog od zidova morati rezati u klinastom obliku. Estetika takvog premaza je malo poremećena i kako bi se izbjegla mjesta koja ne možete pokazati gostima ili na fotografiji, najbolje ih je umetnuti u blizini zidova na kojima će se nalaziti namještaj. Važno je izbjegavati stavljanje takvih rezanih komada na ulazne otvore.


Ako takvo mjesto nije moguće pokriti, potrebno je postići maksimalnu simetriju. Budući da polaganje počinje izravno iz središta poda, a zatim lijepljenje u oba smjera, majstor mora primiti ista prazna područja u dva suprotna zida i umetnuti u njih jednake klinove pločica. Zbog potrebe za takvim pločicama, pločice treba kupiti u količinama od 5-10 posto više nego što je izračunato pri mjerenju površine sobe.

Također važna točka u ovom pitanju je priprema uzoraka polaganja pločica. Do danas, postoji mnogo crteža, koji se mogu montirati porculan. Ovo pitanje utječe na brzinu i složenost instalacijskih radova. Prirodno odabrana shema trebala bi odgovarati stilu unutarnjeg prostora. Vlasnik ima pravo provesti neke pokuse i položiti pločice na pod, a da ga ne zalijepi u nekoliko varijacija kako bi razumio što će izgledati najbolje.

Nabava alata i materijala za oblaganje

Čak i ako su financije ograničene, ne možete odmah odabrati pločice po najnižoj cijeni,jer u slučaju ovog materijala: što je veći trošak, to je veća kvaliteta. Najbolje je pružiti mogućnost odabira profesionalca, jer neiskusni vlasnik možda neće primijetiti nedostatke na površini proizvoda. U procesu polaganja, naravno, sve možete organizirati tako da sakrijete nedostatke, ali to zahtijeva određene vještine.


Ako je izbor napravljen samostalno, onda prije kupnje morate obratiti pozornost na sljedeće nijanse:

 • izgled: ogrebotine, čipovi, kvaliteta slike itd.;
 • sukladnost veličina deklariranim vrijednostima;
 • također možete međusobno usporediti pločice iz različitih paketa, jednostavno tako da ih pričvrstite jedna s drugom;
 • ne škodi provjeriti debljinu pločice i paralelnost njezinih suprotnih strana.

Ljepilo za polaganje je najbolje kupiti, ovisno o kategoriji prosječne cijene. Najjeftinije formulacije imaju nizak stupanj adhezije i suhe su jako dugo vremena, što je jednostavno neprihvatljivo. Potrošnja na skupe mješavine ne bi se trebala temeljiti na uštedama, jer uvijek možete odabrati jeftiniju opciju ako svoj izbor ne zasnivate isključivo na skupim markama.


Alati za polaganje keramičkih granitnih pločica vrlo su jednostavni i možete kupiti potrebne alate, ako nisu u kući, u istoj trgovini u kojoj su nabavljeni materijali.

U svom arsenalu zaposlenik mora imati sljedeće alate:

 • diskbrusilica i disk obložen dijamantom;
 • dvije vrste lopatica: s češljem i jednostavnim (glatkim);
 • uobičajena razina zgrade i laser (ili vodostaj);
 • metalni kvadrat;
 • gumena špahtla.

Smanjenje troškova

Kada je pločica odabrana, drvo od porculanskog kamena mijenja svoju vrijednost ovisno o debljini proizvoda. Uvijek možete kupiti jeftiniju opciju, ali ne zloupotrebljavajte uštedu novca. Svaka pločica na određenoj debljini ima svoje najveće dopušteno opterećenje.

Da biste izbjegli deformacije pločica, morate koristiti one koji će moći izdržati dnevno opterećenje koje stvaraju stanari. Također je vrijedno zapamtiti da svaki jaz između baze i pločice značajno smanjuje njegove karakteristike čvrstoće.

Stvaranje oznaka na podu

Da bi se polagalo, kako kažu "bez problema i trzaja", potrebno je ispravno označiti podlogu. Ne možemo pogriješiti, jer pločice položene koso neće izgledati atraktivno. Takva se površina ne može prikazati prijateljima ili na fotografiji, jer ćete odmah vidjeti lošu kvalitetu izvedenog rada.


Izvedite ovaj postupak u određenom redoslijedu:

 1. Pronađite središte sobe. Za mnoge sheme polaganja, ova točka će biti središte simetrije, što znači da će pločica biti zalijepljena na njegove strane. Ponekad vam treba malo središtepomaknite u stranu tako da se podudara s središtem ulaznih vrata. Takvu odluku može donijeti samo stručnjak koji razumije što radi.
 2. Kako bi postupak polaganja bio udoban, može se obaviti usporedno označavanje. Da biste to učinili, potrebno je pripremiti konop s plavom i koristiti ga za izvlačenje nekoliko paralelnih linija na udaljenosti jednakoj jednoj strani pločice. Dalje na tako širokim trakama moguće je polaganje. Mjesta u kojima je potrebno crtati vodove mogu se odrediti polaganjem pločica prije njihovog lijepljenja. To će uvelike olakšati radni proces u budućnosti.

Čišćenje površina od prašine

Prirodno, nacrtni pod neće zasjati, ali je također neprihvatljivo da će na njemu prije polaganja biti prljavštine i prašine. Da biste to učinili, potrebno je pomesti i eventualno jednostavno obrisati podnožje pod polaganjem jednog reda. U budućnosti, ovu akciju treba provoditi kao instalaciju, a ne odmah oko prostorije.

Odmah nakon toga, možete nastaviti s pripremom adhezivnog sastava. Detaljne upute uvijek se mogu naći na pakiranju ove smjese. Ne biste smjeli odmah pripremiti veliku količinu ljepila, jer ga možete koristiti jedan sat, a onda ćete morati razrijediti vodom, što će smanjiti karakteristike. Prema tome, ispravnije je nekoliko puta predložiti novi sastav tijekom polaganja.

Početak rada

Potrebno je započeti lijepljenje pločica s bilo kojeg zida prostorije. U početku se određuje broj čvrstih pločica inazubljeni dijelovi ostaju prazni.

U slučaju da se varijanta polaganja koristi bez šavova, potrebno je osigurati da bočni rubovi pločice budu čisti i da na njima nema čestica. Također, proizvod se mora očistiti prije nego se pričvrsti na bazu ljepila. U tom slučaju, pločica se spušta okomito na podlogu i ne preporučuje se pomicanje, jer to može dovesti do ulaska ljepila u prostor između lica. Vidi također: "Mi polažemo keramički granit na drveni pod vlastitim rukama."


Za ljude koji nemaju određeni skup vještina, tradicionalna metoda polaganja šavova bit će razumljivija i jednostavnija. Tijekom rada pomoću ove metode uvijek možete izbrisati kontaminaciju i ukloniti nedostatke.

Polaganje na neravnim područjima

Ovisno o tome kako se uklapa niz čvrstih pločica, klinasti oblik praznog dijela poda ostat će na bokovima ili na jednoj strani. Na ovom mjestu bit će potrebno položiti komad pločice, prethodno ga izrezati posebnim alatom. Samo ispravan postupak rezanja omogućit će estetskom uklapanju klinastog dijela pločice u čvrstu podnu oblogu.

Primjena smjese ljepila

Nanesite sastav mora biti češalj, a ako je potrebno, kako bi se uklonili površinski nedostaci, oni uvijek mogu biti ispunjeni ljepilom. Možete kontrolirati kut nagiba i položaj pločica uz pomoć razine zgrade ili jednostavnih drvenih letvica.Potrebno je okrenuti uređaj u različitim smjerovima kako bi se spriječilo stvaranje nagiba u bilo kojem smjeru.

Također je potrebno kontrolirati raspored pločica na šavovima između njih, ako se koristi tradicionalni način postavljanja. U šavovima ne može biti sloja ljepila, jer to neće ostaviti prostora za dovoljnu količinu žbuke. Fugirna masa bi trebala zauzimati najmanje 2 milimetra u spoju.

Injektiranje

Već sljedećeg dana možete dobiti sve križeve iz šavova. Alat koji se koristi za injektiranje može biti ili jedan ton s pločicom ili se može usporediti s njim. Detaljne upute za pripremu i nanošenje maltera nalaze se na pakiranju tvari.

Ne treba se bojati izgleda premaza, jer se svaka kontaminacija može ukloniti dan nakon nanošenja. Kao posljedica toga, kada je pločica bila postavljena i očišćena, podni porculanski pod je bio potpuno spreman za rad i bilo bi moguće konačno oprati i popraviti postolje (za više informacija: "Lajsne od porculanske keramike - vrste i prednosti").

Rezultat

Nakon što ste završili sve gore navedene korake, instalaciju možete obaviti sami ili barem pratiti napredak rada stručnjaka. Kako bi se osigurala kvaliteta dobivenog premaza, možete dotaknuti cijelu površinu. Ako je zvuk iz štrajka jasan, onda to ukazuje na prisutnost praznine ispod pločice. Strah je vrijedan onih koji su položili pločice debljine manje od 1centimetar, jer će zasigurno za to puknuti. Sukladno tome, vrijedi izbjeći teški fizički utjecaj na ovo područje pokrivenosti.