Koja vrsta mastiksa za drveni pod je prikladnija - vrste i pravila korištenja

Parket je uvijek smatran luksuznim predmetom koji ukazuje na status i dobrobit vlasnika kuće. Međutim, sada je ova podna obloga postala dostupna širem krugu potrošača, stoga nije izgubila svoju popularnost. Osim toga, parket nije samo estetska ljepota, nego i funkcionalne značajke.


Da bi premaz ostao u besprijekornom stanju, te da je dugo bio zadovoljan vlasnicima svojom ljepotom i izdržljivošću, potrebno je da se pravilno brine o tome. Mastiks za drveni pod je optimalno rješenje za organiziranje zaštitnog sloja i očuvanje njegovih svojstava.

Dalje ćemo govoriti o tipovima mastika, njihovim prednostima i značajkama primjene.

Upotreba mastiksa preporučljiva je u dva slučaja:

 1. Odmah nakon postavljanja parketa kao završne faze radova.
 2. Ažurirati zaštitni premaz na stari parket.

U biti, parket mastic služi za naglašavanje strukture i boje drveta, dodavanje sjaja, zaštitu od vlage i sprečavanje mehaničkih oštećenja parketa. Osim toga, takvo trljanje olakšavasvakodnevna njega parketa.

Vrste mastike

Mastiks za poliranje parketa je skupina kompozicija prirodnih sastojaka različite konzistencije i viskoznosti, izrađenih od prirodnih sastojaka uz uključivanje:

 • polimeri;
 • guma;
 • bitumen.


Na temelju specifične vrste aditiva, možete odabrati mastiks, pogodan za različite namjene, kao što su poboljšanje zvučne izolacije ili otpornost na vlagu. O metodama nanošenja različitih vrsta mastiksa opisat ćemo u nastavku.

Toplo i hladno lakiranje za podove

Mastiks za polaganje parketa može varirati u boji do bezbojne ili nijanse. Posebno, bezbojni mastiks se koristi za trljanje parketa za sjaj, ako je upravo postavljen. Istodobno, tonizirajući kistovi daju staroj svježini parketa i obnavljaju njenu boju.

Dosljednost se razlikuje:

 • gotovi mastiksi, koji se prodaju u obliku hermetički zatvorenih cilindara s tekućinom koja se mora nanositi na premaz odmah nakon otvaranja;
 • Sastavi s naknadnom pripremom, tj. Materijali koji se moraju pripremiti prije uporabe, tj. Otopiti, razrijediti s dodatnim elementima ili zagrijati.

Tu je mastiks s toplim i hladnim stilom. Međutim, kod kućnih radova najčešće se koristi hladni mastiks, jer je s njim lakše raditi. Vrući podni mastikskoristi se uglavnom u trgovačkim ustanovama gdje ga profesionalci primjenjuju.


Takve vruće smjese, u pravilu, sadrže gumu ili bitumen, koje zahtijevaju zagrijavanje do 180 ° C, kao i poseban spremnik i prostor za pripremu otopine. Međutim, moguće je hodati po podu samo nekoliko minuta nakon nanošenja mastiksa na vrući način.

Sastav hladne mastike uključuje komponente kao što su:

 • bijeli duh;
 • benzin;
 • etil acetat.

Hladno trljanje parketa povoljno s prethodnom vrstom jednostavnosti u primjeni, to jest, čak i početnik će se nositi s tim. Ali vrijeme sušenja takvog mastiksa je oko 2-3 dana, sve dok otapalo, koje je dio, potpuno ne ispari.


Ako imate stari mastiks koji je postao previše gust, ne zaboravite obratiti pozornost na marku otapala. Važno je re-razrijediti sličnom tvari tako da mastik ne gubi svojstva i ne narušava izgled parketa.

Mastika na bazi vode

Postoje sljedeće vrste kitova:

 • topljivi u vodi;
 • vodena emulzija;
 • terpentin;
 • vosak.

Paste topljive u vodi su spojevi koji se prije uporabe moraju razrijediti s vodom. Mogućnost primjene takvog mastiksa ovisi o svojstvima i svojstvima drva. Na primjer, takav mastiks je optimalno prikladan za preradu hrastaparket, jer ovo drvo gotovo da nije izloženo vlazi.


Za obradu drugih vrsta parketa vrijedi da je mješavina gusta, što smanjuje količinu vode. A najosjetljivije vrste drva, kao što su breza ili bukva, ne mogu se obraditi mastiksom topivim u vodi. Preporuke o pakiranju s materijalom omogućit će vam da odaberete pravu koncentraciju smjese za određenu vrstu drva.

Debljina nanošenja mastiksa topivog u vodi ovisi o stanju poda. Za novi hrastov parket dovoljan je jedan sloj, ali za obnavljanje njegove boje i teksture potrebno je najmanje dva premaza.

Imajte na umu da ako želite ponovno primijeniti mastiks, morate pričekati da se prvi sloj osuši - najmanje 4-5 sati, zatim obrišite višak mastike mekom krpom i ostavite još 1,5-2 sata.

Vodena emulzijska mastika

Ova vrsta mastiksa primjenjiva je za sve vrste parketa.


Njegove prednosti su:

 1. Jednostavan za uporabu.
 2. Velika brzina sušenja.
 3. Nema potrebe za stručnom pomoći pri odabiru parketa.
 4. Raznolikost strukture - tekuća, gusta, tijesta. Ovisno o dosljednosti metode primjene bit će različiti - trljanje četkom, nanošenje valjka ili meka tkanina.
 5. Sposobnost davanja starosti svježeg parketa zahvaljujući uklanjanju tvrdokorne prljavštine uz pomoć aktivnih mastiksnih tvari.

Mastiks na vosakosnova

U pravilu se vosak za parket koristi za zaštitu parketa od osjetljivih vrsta drva, kao što su smreka, bukva, breza, javor i slično. Iako je takav materijal općenito primjenjiv na bilo koju vrstu drva. Jedini nedostatak voštanog mastika je njihov neobičan miris, koji će biti prisutan u prostoriji neko vrijeme nakon što je pod tretiran.


U osnovi je vosak na bazi mastika dostupan u staklenoj posudi.

Imajte na umu da pri kupnji mastika vrijedi obratiti pozornost na prisutnost terpentina u njegovom sastavu, što može negativno utjecati na bitumensku podlogu parketa.

Zaštita od vlage

Budući da je polaganje hidroizolacijskog sloja preduvjet za bilo koji tip uređaja, mastiks se može uspješno koristiti u te svrhe, kako na površini tako i na dnu premaza.

Hidroizolacijski sloj može biti:

 • valjanje;
 • lijepljenje;
 • tekućina;
 • prodiranje.


Posebno, mastiks se klasificira kao ljepljiva hidroizolacija. Može se nanositi na ožbukane površine, opeke, betonske podove, drvene površine iu mnogim drugim slučajevima. Mastiks savršeno štiti površinu od vlage, a služi i kao antiseptik.

Među svim drugim izolacijskim materijalima, mastiks se povoljno razlikuje, jer se nanosi u ravnomjernom sloju, jednostavan je za upotrebu, imasvojstva upijanja udaraca i dobro u kontaktu s žbukom i ljepilom.

Način primjene mastiksa

Primjena mastike je vrlo jednostavna. Dovoljno je da ga ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini i pustite da se potpuno osuši. Točno vrijeme sušenja navodi proizvođač na pakiranju.


Treba napomenuti da je u slučaju pojačanih opterećenja na premazu poželjno nanositi mastiks na prirodnoj osnovi, što je u slučaju popravka dovoljno jednostavno da se ukloni i nanese. Iako su takvi materijali skuplji, njihova je vrijednost isplativa. U isto vrijeme, potpuno kemijske smjese su često vrlo teške i problematične za uklanjanje iz premaza.


Zaključci

Kao i svaki materijal, mastiks je podložan abraziji i trošenju. Stoga, da bi parket bio u savršenom stanju, on se mora redovito ažurirati. U slučaju kompetentne i temeljite njege, dugo ćete se moći diviti parketu i biti ponosni što ste sve popravili.