Pregled alata za rezanje keramičkih pločica

Postavljanje keramike jedna je od najpopularnijih vrsta završnih obrada za kupaonice, hodnike, stepenice i kuhinje. Kada polaganje na podu i zidovima često zahtijevaju obrezivanje pojedinih elemenata, rezanje rupa za cijevi, podrozetniki ili kanala s komunikacijama. Industrija nudi dobar izbor alata i pomagala, koje ćemo opisati u nastavku.

Vrste i karakteristike alata

Pri radu s pločicama potrebno je uzeti u obzir činjenicu da su alati podijeljeni u dvije serije: kućanstvo i profesionalno. Prva kategorija su jeftini proizvodi za jednokratnu ili rijetku kućnu uporabu, radeći na tipičnoj pločici malih dimenzija. Drugi su uređaji za kontinuirani ili učestali rad na objektima srednje i velike površine, koji se koriste za keramiku, kamen, staklo, metal svih veličina i gustoće.

Uređaji za rezanje pločica podijeljeni su u dva tipa:

Ručni alati

Staklorezacje proizvod za nanošenje ogrebotina ili rezova na površinu keramike,porculan ili staklo nakon čega slijedi kontrolirano razbijanje proizvoda. Ispustite dijamant, ulje, valjak, pobedit ili kružne rezače stakla. Koristi se u kombinaciji s štipaljkama za odvajanje odrezanih dijelova i izravnavanje linije urezivanja.

Pila za žbukuza metal, ručno izrađena s oštricom na pločici, jedna je od vrsta pile koja se sastoji od okvira i oštrice. Za keramičku i porculansku keramiku proizvode se specijalne tvrdo legirane ili raspršene tkanine (dijamant, karbid-volfram itd.). Ovaj alat omogućuje vam rezanje pločica kao standard u ravnoj liniji ili izradu uvijenih, pa čak i kružnih rezova.

Mehanički rezač pločicaje mehanizam za glatko rezanje keramičkih, aglomeriranih, porculanskih pločica i keramičkih pločica. Dostupno u jeftinim modelima kućanstava i složenijim profesionalcima. Prvi su jednostavniji, mogu se rezati samo pločice malih dimenzija - do 40 cm. Proizvodi nisu preteški (do 10 kg), ne zahtijevaju podmazivanje, dok su kratkotrajni, valjkasti zazor može doseći 4 mm. Potonji imaju dugotrajniju konstrukciju, kvalitetne rezne ploče, opremljene su dodatnim uređajima (kružni rezači, konzole za utovar pod kutom od 45 °, čepovi, pokretne ravnine itd.). Profesionalne jedinice su vrlo pogodne za rezanje pločica za pod, jer je više izdržljiv i gust u odnosu na zid.

Električne jedinice

Izbušite ili odvijačs različitim bušilicama ikrune na keramici i porculanu. Pomoću ovog alata izrezuju se rupe za pričvršćivače i razne komunikacije (cjevovodi, podrozetniki, itd.), Izrađuju se ravni rezovi i složeni oblici.

Krunice u keramici.

kutna brusilica ili brusilicas diskovima koji omogućuju formiranje ravnih ili izbočenih rezova, za izvođenje podloge (reza za fasetiranje ispod 45 °) ili za odrezivanje viška tijekom montaže. U pravilu se koriste s univerzalnim ili specijalnim mlaznicama: dijamantni kotači ili šalice na kamenu, brusni kotači serije kornjača itd.

Dijamantni disk.

Električna ubodna testeras platnom za keramiku i porculanski kamen je prikladan alat za precizno obrezivanje pločica, kao i za oblikovanje figuralnih rezova za utičnice i prekidače, za zaobilaženje kanalizacijskih i vodovodnih cijevi.

Datoteka keramike.

Električna pločicapokretna je vrsta električne pile, koja je načelno slična kutnoj brusilici. Glavna razlika je u tome što je mehanizam optimalan za rad na keramici i kamenoj konstrukciji, opremljen ergonomskom ručkom, praktičnom potporom, mogućnošću variranja dubine diska, kutom nagiba, kao i posebnim "utičnicama" za povezivanje usisivača, spremnika s rashladnom vodom. Ovaj alat može izrezati pločice na točno određene veličine ili napraviti kovrčave rezove, lagano izoštriti ili zadržati podlogu.

Stroj za rezanje pločicas vodomhlađeni ili mokri rez je složeni uređaj profesionalne serije, koji se sastoji od glavne platforme, reznog elementa, motora i sustava. Namjena mu je rezanje keramičkih ili kamenih proizvoda bilo koje debljine u velikim količinama.

Hidroabrazivni strojje posebna jedinica s kojom ne možete rezati pločice u savršeno ravnoj liniji, nego i raditi na složenim uzorcima, uključujući crteže s velikim brojem zavoja ili geometrijskih oblika.

Izbor alata ovisi o:

 • količina posla,
 • trošak kupljene jedinice,
 • debljina i kvaliteta keramičkih ili porculanskih pločica,
 • prisutnost složenih područja (kutovi, zavoji, cijevi).

Naravno, za suočavanje s podnim pločicama u kupaonici vlastitim rukama nije potrebna profesionalna elektro-alata za rezanje kamena za 20.000 rubalja. Možete iznajmiti jedinicu, ali po našem mišljenju bolje je kupiti jednostavne ili univerzalne alate koji će u budućnosti biti korisni za druge radove. Primjerice, dobar rezač stakla, ubodna pila, bušilica ili brusilica s odgovarajućim mlaznicama.

Arsenal iskusnog keramičara, u pravilu, bogat je različitim ručnim alatima i električnim alatima. I to je opravdano, jer prisutnost raznolike opreme govori o profesionalnosti i širokoj specijalizaciji majstora.

Tehnologija rezanja

Prije početka rada s bilo kojim odabranim uređajem, pripremite ga. Morate imati na lageru:

 • rulet i metalni ravnalo ili kvadrat;
 • marker ili olovka za obilježavanje;
 • Osobna zaštitna oprema (naočale, rukavice, respirator, slušalice). To je posebno važno kada radite s električnim alatima, jer su keramika - proizvodi krhki, dajući više fragmenata koji lako mogu ozlijediti kožu ili oči.
 • Stabilna i čista radna površina: stol, ploča gipsanih ploča ili šperploča na čvrstoj podlozi itd.

Posebnu pozornost obratite na sigurnost:

 1. Za rezanje keramike bušilicom, brusilicom, ubodnom pilom, pile za pile, koristite samo pribor koji se nalazi ispod pločica, a ne za drvo ili metal.
 2. Kada radite u sobi, nemojte dopustiti prisutnost djece, neovlaštenih osoba.
 3. Nemojte skidati zaštitni poklopac s alata.

  Zaštitni poklopac na mlincu.

 4. Uvijek provjerite jesu li priključci čvrsto pričvršćeni na električni rezač pločica, bušilicu ili brusilicu.
 5. Ne zaboravite da pločicu trebate rezati s kutnom brusilicom ili ubodnom pilom u smjeru “od sebe”.
 6. Kada mijenjate vrhove rezanja, obavezno odvojite alat od napajanja.

Najlakše je raditi s crvenim glinenim pločicama. Niska je čvrstoća i koristi se za zidove. Podna keramika ili premaz od porculanskog kamena je više izdržljiv, tako da ne štedite ni najjednostavniji alat, kao što je ručna pila i rezač stakla, kupite kvalitetne alate s dobrom granicom sigurnosti.

Pogledajmo pobliže kako raditi na pločici.gore navedenih alata.

Rezač stakla

Ova mala, ali funkcionalna jedinica može napraviti ravne i kružne rezove (s uzorcima ili „tvrdim“ rukama). Minimalna širina izrezanog komada je 1-1,5 cm.

Rezanje pločica s rezačem stakla.

Algoritam djelovanja je jednostavan i jasan. Stavite keramički proizvod na čistu podlogu, označite olovkom ili oznakom crtu budućeg rezanja. Pričvrstite metalni ravnalo i trčite po površini s reznim rubom, čineći duboki rez.

Stavite bušilicu ili čavao pod pločicu ili je pomaknite do ruba stola. Pritisnite dio koji želite rezati i prekinite ga. Ako se pojave neke nepravilnosti, uklonite ih štipaljkama ili ih lagano izrežite brusnim papirom ili dosjeom.

Budući da je načelo rezača stakla samo za nanošenje ogrebotina na prednjoj strani pločice, neki majstori preporučuju korištenje alata za rezanje kao analoga: metalni samorezni vijci, standardne bušilice sa šiljastim vrhom, građevinski nož.

Hacksaw

Za instrument je potrebno kupiti obloženu vrpcu ili karbid. Ako trebate napraviti mali broj rezova, možete uzeti jeftinu komponentu.

Pripremite čistu bazu i pločice. Stavite marker na keramičku površinu s oznakom ili olovkom, povucite je do ruba stola. Pričvrstite pločicu rukom i napravite rez s jasnim pokretima.

Ispod cijevi možete napraviti kružni izrez. Nacrtajte krug s oznakom i izbušite rupu u označenoj točki. Navucite konopac koji se odvijao iz okvira i učvrstite ga natrag. Vidio je potrebno područje i uklonio nepotrebno.

Mehanički rezač pločica

Kućanski alat namijenjen je oblikovanju pravocrtnih dijelova, a na profesionalnim jedinicama iskusni majstori izrezuju figure. Ručni rezači pločica dostupni su u velikom rasponu, različitih veličina i tipova: s jednim ili dva vodiča, sa sustavom rezanja "od sebe" ili "prema sebi", itd.

Rezači pločica za kućnu uporabu su jeftini, ali istodobno su kratkotrajni i rade s pločicama debljine većim od 1 cm, a tijekom vremena vodilice imaju zazor, spuštanje, zbog čega je kvaliteta rezanja znatno smanjena.

Profesionalni mehanizmi su mnogo skuplji, obrađuju ploče do 150 cm duge i do 20 mm debljine (a neke i više), imaju solidan vijek trajanja (uz odgovarajuću njegu) i nemaju nedostataka u kućanstvu.

Rad s rezačem pločica je jednostavan: potrebno je pričvrstiti pločicu na okvir, s jednim elementom za rezanje kako bi se ugrozio i pomoću separatora odvojio jedan dio od drugog. Zahvaljujući mehaničkoj komponenti, rez je glatka, precizna, s najmanje prašine ili fragmenata (za razliku od električnih modela).

Bušilica s mlaznicama

Kod rada s ovim alatom najvažnije je odabrati pravu mlaznicu. OdmahNapominjemo da prema preporukama nije vrijedno kupovati bilo koji brand ili široko oglašavan brand. Da bi sve funkcioniralo savršeno, morate se prilagoditi instrumentu, ili možete pronaći vlastitu prikladnu metodu uzorkovanjem.

Na pločici za bušilicu oslobađaju se sljedeće mlaznice:

 • Raznovrsne bušilice: štukasto, okruglo šuplje ili s punim tijelom s usjekom za uklanjanje jezgre, cilindričnih, podesivih tipova kružne balerine, itd. Svi imaju čvrstu oštricu od karbida ili dijamantnog premaza.
 • Krunice za bušenje rupa za cijevi, komunikacijske kanale itd. Proizvedeni su sa ili bez središnjih vodilica, a promjer varira od jednog do nekoliko centimetara. Najpogodniji način je da imate skup od nekoliko veličina uzorka.

Pravila za rad s bušilicom s mlaznicom: popravite, provjerite odsutnost zazora, označite točku na pločici i započnite bušenje. Ako je površina ostakljena, dlijetom se klizne, možete zalijepiti ljepljivu traku na glatku stranu ili nanijeti mali zarez pritiskom na mlaznicu u označeno područje.

Kutna brusilica

Ovo je možda najkorisniji alat u svakom domaćinstvu. Za rad na pločicama zahtijevat će se:
 • Dijamantni noževi za precizno rezanje pločica, ravni ili urezani;
 • sapnice za šalice na kamenu različitih veličina zrna za ugradnju, umetanje keramike;
 • Mlinovi za mljevenje.

Rad se odvija u skladu s već poznatim načelom.: označite, pričvrstite pločicu, glatko napravite prvi rez, postupno produbljujući utor. Potrebno je pomicati alat iz sebe, bez trzaja i oštrih pokreta.

Ali kada koristite ovaj alat morate biti vrlo oprezni. Uz buku i veliku količinu prašine mogu se pojaviti ozbiljne ozljede. Stoga, prije svega - sigurnost, kao i stalno praćenje stanja brusilice i mlaznica.

Jigsaw

Za ovaj alat industrija proizvodi apsolutno sve vrste datoteka, uključujući keramiku i kamen. Materijal je tkanina bez zuba, ali s oštricom dijamantnog ili volfram-karbidnog premaza. Mlaznica može imati duljinu od 70 do 150 mm, izbor ovog parametra određen je debljinom i gustoćom materijala.

Tkanina na keramici.

Princip je isti kao i kod rada s ručnom pilom:

 1. Primijenite oznaku na pločicu.
 2. Provjerite ispravnost fiksiranja datoteke.
 3. Pomaknite alat na keramiku i počnite rezati točno pod kutom od 90 °. Ubodna pila se ne mora naprezati ili povući naprijed, jer to može dovesti do loma pločice ili mlaznice.

Električni rezač pločica

Električni alati za rezanje pločica mogu se podijeliti u dvije kategorije:

 • Mobitel dizajniran za suho i mokro rezanje.

To su kompaktni i jednostavni uređaji, koji se ponekad nazivaju i ručne električne pile. Snaga može doseći 1000 W,i brzina vrtnje je 12.000 okretaja u minuti. Neki modeli omogućuju mijenjanje mlaznica, na primjer dijamantnih diskova za krunice, itd.

Rad s njima je jednostavan: pločica je pričvršćena na okvir ili vodilice, a majstor pažljivo, bez pritiskanja, reže brazdu duž oznake u smjeru "od sebe".

 • Stacionarni, s donjim ili gornjim rasporedom motora i rezne ploče.

To su profesionalni rezni alati, koji rade na sljedeći način: pločica je postavljena na okvir i obrađena na oznaci. Na ovim jedinicama možete izrezati keramiku bilo koje vrste, veličine, gustoće i debljine. Sustav hlađenja vodom ne samo da štiti rezni dio od pregrijavanja, već i sprječava širenje prašine.

Pločice na postolju jeftinih modela ručno se "obrađuju". Strojevi za rezanje kamena sa softverom sami rade sav posao, ali to je vrlo skupa i složena oprema koju si mogu priuštiti samo velike tvrtke.

Hidro-abrazivni stroj

Za rezanje keramičkih proizvoda na složenim konturama koristi se rezanje vodenim mlazom. To je skup sustav koji može biti "pristupačan" samo profilnim poduzećima.

Donja crta je da se voda dovodi u poseban spremnik, koji se miješa s abrazivnim česticama veličine mikrona. Rješenje se "pokreće" kroz mlaznicu pod visokim tlakom, a softverska kontrola isključuje uzorke koje je postavio tehnolog. Debljina i dimenzije pločica nisu važne.

Hidroabrasivni stroj - princip rada.

Razmatrali smo gotovo sve načine rezanja pločica za zidove i podove. Postoje, dakako, prilično ekstremne, kao što je sastavljanje rezača pločica iz improviziranih sredstava itd. Izbor alata ovisi o specifičnoj situaciji, količini rada i vještinama majstora. Ta tri čimbenika trebala bi biti presudna za vas prilikom kupnje.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
dobro oglašavanje
Najčitanije