Kako napraviti toplu podlogu, učinite to sami u privatnoj kući

Prvi podovi s grijanom vodom pojavili su se na području današnje Švedske prije oko 6000 tisuća godina. Međutim, prema povjesničarima, u starom Rimu postojala je savršenija naprava ove vrste podova. Vrlo rijetko u našim danima možete pronaći ovakav način grijanja prostorije i prilikom gradnje kuća u projektu nisu donesene. Iz tog razloga, organizirani voda grijane katu vlastitim rukama u privatnoj kući ili stanu. Poštujući tehnologiju polaganja toploga poda, na kraju možete dobiti toplu i udobnu sobu.


Proizvodnja

Postoji veliki broj različitih sustava ovog tipa, koji imaju svoje karakteristike i značajke ugradnje. Stoga je iznimno važno, prije nego što napravite tople podove u privatnoj kući, vrlo pažljivo upoznajte se s uputama priloženim uz upravljačke jedinice i sustave ili izradite vlastiti projekt.

Instalacija poda za grijanje vode u privatnoj kući provodi se uz poštivanje sljedećih glavnih faza:

 1. Priprema površine.
 2. Polaganje cijevi.
 3. Napunite estrih.

A sada o svakom detalju.

Priprema površine

Prvo poravnajte površinu. U tu svrhu, cementno-pješčani estrih. Osiguratipravilan rad sustava je najbolje koristiti posebnu smjesu za izravnavanje podova. Ona je u stanju gotovo u potpunosti eliminirati sve nepravilnosti.


Površinu treba tretirati antibakterijskim temeljnim premazom, kako bi se spriječila pojava gljivica i plijesni.

Dalje po obodu zidova na razini poda, zalijepljena je rubna traka. Kada se zagrije, pod će se povećati, a kako bi se spriječilo pucanje i oštećenje, potrebna je ugradnja ovog materijala.

Zatim, postavite sloj izolacije. To je potrebno radi uštede energije grijaćih elemenata, inače će se zagrijati neiskorišteni prostor. U takve svrhe, bolje od ostalih grijača prikladan polistiren, jer je vrlo izdržljiv - može izdržati više od 35 kg /cm3 .


Ako je površina prostorije u kući veća od 50 m2 , tada se pod sa zagrijanim vodom mora izvesti s dva kruga. Da biste izbjegli djelovanje širenja kontura međusobno između njih, trebate pričvrstiti rubnu traku.

Vrlo je važno pripremiti površinu za pravilno polaganje poda. Stoga ovu fazu treba poduzeti s velikom odgovornošću, pridržavajući se svih uputa.

Polaganje cijevi

Na površinu se postavlja armaturna mreža. Potrebno je da budući betonski estrih ima pouzdano prianjanje. Isto tako, armaturna mreža se za to može pričvrstiti na cijev u željenom položajukoriste se plastični dimovi.


Grijaći elementi mogu se polagati na dva načina, čime se postiže najveća učinkovitost:

 1. zmija;
 2. puž (polaganje je napravljeno po principu spirale).

U korist onoga što treba donijeti odluka ovisi samo o individualnim preferencijama osobe koja se bavi tim poslom.

Kada se podno grijanje izvodi u privatnoj kući, razmak između cijevi može biti različit, ne mora biti jednak. U pravilu, u blizini vanjskog hladnog zida, ta je udaljenost manja. To vam omogućuje da povećate intenzitet podnog grijanja na ovom mjestu, štiteći ga od vanjske hladnoće. Vidi također: "Kako ispravno staviti topli pod s vodenim krugom."


Zatim morate instalirati osjetnik temperature. Uklapa se između cijevi i trebate ga smjestiti točno u sredinu. Temperatura grijane površine u odnosu na temperaturu vode u sustavu može varirati u rasponu od 10-20 ° C, kontrola te izmjene topline je vrlo važna. Činjenica je da se pod ne smije zagrijati iznad 30 ° C, jer to može dovesti do oštećenja podne obloge i cjelokupne podne konstrukcije.

Kao grijaći elementi možete koristiti obične cijevi za opskrbu vodom, koje mogu izdržati visoke temperature. No, stručnjaci savjetuju za kupnju materijala izrađenih posebno za takve svrhe. To uvelike povećava vijek trajanja cijelog sustava.

Ispunitespojnice

Prije izrade betonske podne obloge, na mjestima gdje će cijevi izlaziti iz betonske košuljice, stavite na njih posebne zaštitne kutove. Oni će igrati ulogu prigušivača, a materijal će također biti zaštićen od preranog trošenja.

Betonski estrih za grijanje podne vode u privatnoj kući trebao bi se provoditi pod tlakom u sustavu (čitaj: "Kako se košuljica za podno grijanje poda"?). To se provodi prije izlijevanja kako bi se provjerili svi elementi sustava i spriječila pojava pukotina na početku rada. Postoji još jedan važan dodatak: ne možete uključiti toplinu.


Preporuča se miješanje morta za podno grijanje na temelju ispuštanja. Također biste trebali dodati poseban plastifikator koji će povećati elastičnost. Tako je moguće izbjeći pojavu pukotina uz konstantno širenje estriha zbog rada sustava (čitaj također: "Kako sipati podove u privatnoj kući - pravila za lijevanje estriha").

Ako se kao završna podna obloga koristi pločica, površina mora biti izlivena tako da debljina sloja betona, računajući od cijevi, bude 1–3 cm. Prilikom odabira bilo kojeg drugog završnog premaza, treba biti 3-5 cm. učinkovitost s niskom potrošnjom energije.

Kada je glazura potpuno suha i čvrsta, tada će se ukloniti tlak u sustavu.

Da bi betonski beton postaoizdržljiviji i fleksibilniji, neki stručnjaci savjetuju zalijevanje svake večeri tijekom tjedna. To neće biti potrebno ako se u otopinu doda poseban plastifikator.

Sustav

Najčešće se grijanje podova spaja na sustav grijanja koji radi iz kotla. Proizvode se i drugi uređaji namijenjeni za te namjene. Takav uređaj se bira na temelju individualnih preferencija vlasnika stana i njihovih financijskih mogućnosti.

Gotovo svi sustavi ovog tipa koriste cirkulacijsku crpku. To je potrebno jer su grijaći elementi smješteni ispod razine poda, a nemoguće je napraviti konturni pomak tople vode. Budući da će se uvijek miješati, pojavit će se hladna područja.


Postoje obrtnici koji nastoje samostalno izraditi pumpnu jedinicu, dok troše puno posla i vremena. Stručnjaci u ovom području savjetuju kupnju gotovog uređaja, u kojem, osim crpke s potrebnim kapacitetom, postoje i dodatni mehanizmi sklopljeni u dio sustava. Vidi također: "Kako napraviti toplu podnicu vlastitim rukama - mogućnosti montaže s primjerima."

Stečena crpka je potrebno instalirati samo na pravom mjestu u skladu s razvijenim projektom ili priručnikom.

Tu su i gotovi razdjelni sklopovi, koji uključuju mješalice, premosnicu i ventil. Osim toga, u specijaliziranim trgovinama možetezadovoljiti gotove module, čiji dizajn ima manometre, temperaturne senzore i zaporne ventile.

Trošak takvih uređaja u pravilu je vrlo visok, ali njihova kupnja oslobađa obrtnike od obavljanja raznih kalkulacija i od izrade vlastitih konstrukcija, što je, štoviše, nepouzdano. Tvornički sustavi se obično izrađuju za određenu instalacijsku shemu. No, ako se pojavi potreba, dopušteno je uvesti vlastite promjene, što bi se trebalo odraziti u projektu.

Priključak svih jedinica i elemenata sustava provodi se pomoću spojnih elemenata za tu namjenu, koji imaju gumene brtve. No, neki stručnjaci radije dodatno stegnuti navojne veze s posebnom trakom.


Treba shvatiti da za povezivanje svih detalja izgradnje grijane podne postoji veliki broj različitih načina. Međutim, nemoguće je nedvosmisleno reći da je neka metoda apsolutno savršena među njima. Iz tog razloga, stalno postoje rasprave među majstorima. Stoga najprije treba proučiti sve najčešće korištene metode povezivanja, a zatim odabrati najprikladnije među njima.

U ovom slučaju, najjednostavnije i najočiglednije rješenje je kupiti proizvode proizvedene u tvornici i strogo ih instalirati u skladu s uputama koje se nalaze na uređaju. Ali prije toga morate odabrati gotov sustav koji je pogodan u veličini.prostorije.

Vrlo važna točka: prije ulijevanja cijelog sustava, cijeli sustav mora biti u potpunosti sastavljen i testiran na funkcionalnost i propuštanje. Inače ćete morati rastaviti pod kako biste otklonili otkrivene probleme.

Izračuni kontura za početnike

Izrada točnih izračuna uzrokuje znatne poteškoće nekim majstorima. To se događa posebno kada se izračunavaju izmjene topline ili druge slične količine.

Već postoje gotovi tehnički izračuni, čija je odanost pokazana u praksi. Novac graditelji mogu koristiti ove izračune.


Neki od njih navedeni su u nastavku:

 • Korištenje standardne crpke najbolja je opcija. Stvara tlak od 6 m i ima kapacitet od 40 litara. za minutu. Koristi se za cijevi promjera 16 mm i duljine 65 m
 • .
 • U slučaju korištenja gornje crpke i cijevi, može se izraditi do 12 krugova uz pomoć sekvencijalnog miješanja.
 • Ako je duljina korištene cijevi 80 m, tada se može izraditi 5-8 krugova za ovu crpku.
 • Nije preporučljivo organizirati sustave veće od 100 m. To će dovesti do povećane potrošnje energije. Bit će puno bolje ako stvorite dva neovisna kruga koja će biti duga 50 metara.
 • Ako se u zatvorenom prostoru koriste drugi uređaji za grijanje, razmak između cijevi treba biti 15-20 cmGrijaći elementi zbog razlika u temperaturi neće se pojaviti.

Kada se infracrvena fotografija na podu koji je propisno toplinski izoliran neće zatamniti, a cijevi će se vrlo dobro promatrati.


Na temelju gore navedenog, možemo reći da rješavanje pitanja kako napraviti toplu podnicu u privatnoj kući nije jako teško (pročitajte i: "Kako napraviti toplu podnu vodu sa i bez spojnice - slijed akcija"). Međutim, vrlo je važno ispuniti jedan uvjet: upute se moraju strogo poštivati. I u ovom slučaju, sve će ispasti ispravno.

Imajte na umu da se proizvodi veliki broj različitih sustava za cirkulaciju vode. Svaka shema ima svoje prednosti i mane, tako da se njenom izboru treba pristupiti s velikom odgovornošću.