Kako koristiti stupove ispod poda

Drveni pod na trupcima je jedno od najpopularnijih rješenja za izgradnju stambenih ili poslovnih prostora. Ovaj kat se posebno koristi u sjevernom dijelu naše zemlje, jer je izdržljiv i dobro zadržava toplinu. Relativna jednostavnost ugradnje podova na trupce, koja se postiže suvremenom tehnologijom, oduvijek privlači graditelje, a uz to, najnoviji materijali također povećavaju život i kvalitetu poda.


Kašnjenje kupnje

Prije nego što kupite zaostatke, morate izračunati potreban broj. Zapamtite da što su deblje daske za pod, to će vam biti manje zaostajanja, međutim, prekomjerni zaostaci neće ometati i pružit će podu dodatnu snagu. Maksimalna udaljenost između zaostataka je 80 cm, ako su ploče na njima debele 45 mm. Na temelju tog primjera izračunajte točan iznos zaostatka za svoj spol.

Govoreći o izboru lag, prva stvar vrijedi napomenuti je da oni trebaju biti od mekog drva, na primjer, bor ili ariš. Crnogorično drvo ima visoku otpornost na vlagu, kao i antiseptička svojstva koja sprečavaju stvaranje plijesni i gljivica.


Zapamtite kadaČesto je potrebno izgraditi alternativu, tako da ovdje možete zamijeniti drvo na dvostrukim četinarskim pločama. Ovakav način polaganja poda je jednako dobar kao i pod na rešetkama, ali izabrati ploče s velikim poprečnim presjekom bez ikakvih nedostataka.

Kupujete drvo za izradu loga, pažljivo ga pregledajte. Ne možete koristiti materijal s velikim brojem čvorova, međutim, koristeći stupove za podupiranje ispod zaostataka, možete dopustiti veliki čvor, sjetivši se da bi trebao biti strogo iznad oslonca. Na površini lag također ne bi trebalo biti pukotina i trulež. Bolje je kupiti skuplji materijal koji će trajati dugo vremena nego nekoliko puta mijenjati podnicu koristeći jeftino drvo.

Ne zaboravite kupiti i antiseptik, koji prije ugradnje dodatno treba tretirati vremenskim pomacima (za više informacija, "Kako postupati sa zaostajanjem u truljenju - izbor impregnacije i antiseptika"). Štitit će drvo od gljivica i većine štetočina.

Baza za drvene podove na trupcima

Lagovi se mogu polagati na različitim podlogama, izrađenim od drveta ili betona, a mogu se i pričvrstiti na zidove, dodatno montirati potporne stupove ispod trupaca, kako bi se podu pružila veća snaga. Svaka od opcija ima tehnološke značajke, o kojima ćemo raspravljati u nastavku. Prilikom odabira jedne od ovih metoda, vrijedi obratiti pozornost na operativnu svrhu prostorije u kojoj gradite pod, na primjer, ako će pod u ovoj sobi imati teška opterećenja,bolje je koristiti betonsku podlogu za drveni pod.

Raspored drvenog poda na trupce na drvenoj podlozi

Ova metoda gradnje drvenog poda također ima mnogo različitih opcija, koje imaju manje razlike, ali čak i sitnice treba osmisliti mnogo prije izgradnje zgrade. Kada razmišljate o izgradnji poda, razmislite ne samo o namjeni sobe, već io lokalnoj klimi, kao io vašim financijskim mogućnostima.

Algoritam podne konstrukcije može se neznatno razlikovati od onog opisanog u nastavku, ali je uvijek sličan. OSB ploča ili šperploča otporna na vlagu može poslužiti kao drvena podloga za trupce (za više informacija, "Izrada drvenih podova na trupcima znači tehnologija polaganja"). Tijekom izgradnje takvog poda, možete položiti izolaciju - staklena vuna ili pjena, ali ne zaboravite da se pod izolacijom mora staviti paro- i hidroizolacija.


Proces izgradnje:

 1. Pripremna faza . Izračunajte potrebnu količinu zaostajanja, kupite ih. Zatim prijeđite na ključni trenutak - označavanje. Ako to učinite pogrešno, onda ćete kasnije naići na mnoge poteškoće.
 2. Ugradnja ekstremnih zaostajanja . Ekstremni zastoji poslužit će kao referentne točke na kojima ćete položiti ostatak drveta, pa je u ovoj fazi važno stalno pratiti vodoravnu razinu građevine. Ako postavite trupce iznad nacrta, možete ih pričvrstiti željezomkvadrata koji će povećati pouzdanost budućeg poda. Za fiksiranje zaostatka počnite s jednim od njegovih krajeva, fokusirajući se na naljepnice i kontrolirajući udaljenost od zida. Nemojte žuriti da odmah zategnete vijak do kraja, u početku je bolje jednostavno zaraditi novac kako biste izvršili podešavanja kontrole.

Nakon osiguravanja jednog kraja, namjestite suprotni dio zaostatka, kontrolirajući njegovu horizontalnu poziciju, nakon čega sigurno pričvrstite oba kraja.


Na isti način pričvrstite ekstremno zaostajanje na suprotnom zidu.

 1. Instaliranje preostalih dnevnika . Kako se ne bi svaki zastor posebno prilagodio, povucite užad ili žicu između ekstremnih zaostataka. Usredotočujući se na uže, stavite preostale zaostatke. Pazite i pratite visinu razine zgrade koja ne smije biti veća od 2 mm. Nema smisla još preciznije poravnavati zaostatke, jer će to zahtijevati mnogo vremena, a razlika od 2 mm lako se ispravlja pri ugradnji završnog premaza.
 2. Izolacija poda . Ako se odlučite zagrijati na podu, najprije stavite hidroizolacijski materijal na trupce i bazu. Odabirom izolacije, pazite da je debljina manje od visine zaostajanja za 5 cm. Zatim izrežite izolaciju tako da njezina širina prelazi udaljenost između zaostataka za 2 cm.

Drvena podloga za polaganje trupaca može poslužiti i kao podne grede. Ovaj kat se često koristi u nestambenim prostorijama. Algoritam njegove konstrukcije je sličan, ali su trupci pričvršćeni na gredesa strane noktiju.

Ventilacija takvog poda osigurava se proizvodima u temeljima, osim toga, morate osigurati da je udaljenost između poda i tla najmanje pola metra.

Izgradnja na betonskoj podlozi

Betonski pod je složena i skupa konstrukcija, ali njegova čvrstoća i dugi vijek trajanja čine beton najpopularnijom osnovom za drveni pod. Prilikom polaganja na beton, nećete trebati bitve za zaostajanje, ali će morati biti izolirane jedna od druge, inače će dovesti do stvaranja vlage, koja bi oštetila drvo.

Izolacija se izvodi na nekoliko načina:

 • Polaganje izolacijskih materijala. Ne nosi nikakve nedostatke i savršeno štedi drvo od truljenja.
 • Lagovi se mogu impregnirati posebnim rješenjima koja sprječavaju procese propadanja. Ova metoda je stvarno dobra, a skupa impregnacija neće popustiti prethodnoj metodi, ali postoji jedan nedostatak - takav tretman negira ekološku komponentu vašeg poda.
 • Razmak između trupaca i poda spriječit će truljenje drva zbog dobre ventilacije. Izgradnja uz očuvanje jaza mnogo je teža, ali rezultat je vrijedan truda. Ako odlučite zadržati prazninu, za to možete koristiti metalne kutove. Ovom metodom ćete neznatno smanjiti karakteristike nošenja poda.


Algoritam izgrađen na betonuestrih:

 1. Oznaka. Da biste napravili oznaku na betonskoj košuljici, možete upotrijebiti posebno uže, koje je umočeno u boju, ali možete koristiti i improvizirana sredstva. Uže natopljeno bojom pričvršćeno je za beton na dva kraja, nakon čega se odlaže i oštro se oslobađa. To će "probiti" ravnu crtu na betonu.
 2. Zatim trebate izbušiti rupe za kutove pričvršćenja. To se može postići bušilicom i bušilicom.
 3. Kao u slučaju kašnjenja na drvenoj podlozi, pričvrstite dva zareza na suprotne zidove, privijte ih u kutove, nakon čega možete stegnuti navoj i namjestiti vodoravno, postaviti sve trupce.


Instaliranje kašnjenja je jedan od najčešćih rješenja. Unatoč činjenici da je ova metoda nešto smanjuje snagu poda, graditelji preporučuju polaganje trupaca na betonski estrih na ovaj način, jer ima mnogo prednosti:

 • Potpuno spriječite procese propadanja uzrokovanih dodirom betona i drva.
 • Za fiksiranje trupaca na ovaj način ne morate ispuniti konačnu betonsku sponu, jer će sve nepravilnosti grube veze (do nekoliko centimetara) biti skrivene zbog metalnih kutova učvršćenja. Bez izrade estriha, uštedjet ćete puno vremena, jer je potrebno puno vremena da se osuši, a osim toga ne morate trošiti novac na rješenje.

Ako se odlučite za slaganje trupaca izravno na beton, koristiteVodonepropusni materijali moraju biti učvršćeni sidrima ili uglovima za pričvršćivanje.

Polaganje drvenih trupaca na zemlju

Ovu metodu za zaostajanje možete koristiti ako se odlučite za izgradnju gospodarske, nestambene zgrade, na primjer, kupelji, sjenice ili štale. Složeni zaostaci moraju biti tretirani antisepticima, inače neće dugo trajati. Ova metoda polaganja lag ukazuje na to da biste trebali koristiti opeke postove pod logove, koji će poslužiti kao temelj. Ako opterećenje na podu u sobi će biti visoka, onda biste trebali koristiti strip temelj, ali ne zaboravite napraviti posebne ventilacije rješenja u temelj da ne trunu stabla.


Redoslijed obavljanja posla:

 1. Priprema površine. Prvo morate ukloniti sav plodni sloj tla u prostoriji. Uklonjeno tlo možete upotrijebiti za izjednačavanje parcele.
 2. Jame za potporu ispod trupaca. Počnite s označavanjem: izračunajte potreban broj stupaca, uzimajući u obzir opterećenje na podu i dimenzije kašnjenja. Zatim kopajte rupe na označenim mjestima. Dimenzije jame bi trebale biti jednake polaganju 2 opeke (oko 40x40), a dubina bi trebala biti 40 cm. Ulijte pijesak, prelijte i pažljivo nabijte do 10 cm.Nakon toga, potrebno je napuniti drobljeni kamen debljine 15 cm.
 3. Ulijevanje betona počinje kuhanjem.rješenje. Kako bi se postovi ispod podnih trupaca koristili otopinom cementa, pijeska i šljunka u omjerima: 1/3/2.
  Zatim morate razgovarati o tome kako napraviti stupce ispod zaostataka. Oplata za buduća radna mjesta ne mora se obavljati u zemlji, ali iznad toga treba to učiniti u svakom slučaju. Visina drvene oplate ovisi o vašoj daljnjoj odluci. Ako gradite stupove od opeke ispod zaostataka, visina oplate trebala bi biti mala, oko 5 cm iznad razine tla. Izrada stupova u cijelosti od betona, oplata bi se trebala izvoditi izravno ispod trupaca, mjereći vodoravno za razinu zgrade. Ulijte betonsku otopinu unutar oplate i pričekajte dan, nakon čega možete početi polagati trupac ili ciglu. Ako ste napravili betonsku podlogu za stupove od opeke, vrijeme je da počnete polagati. Najlakši način da to učinite zajedno je da jedna osoba položi ciglu i nosi malter, a drugi da izvrši zidanje s jednostrukim vezanjem. Nakon što ste položili sve stupove ispod drvenih trupaca, dodatno ih izmjerite na razini zgrade kako biste izbjegli poteškoće pri polaganju trupaca. Briga o tome kako učiniti palčeve pod zaostacima trajnijim, možete ih ojačati pomoću žičanog okvira.
 4. Polaganje kašnjenja. Prije polaganja trupaca, obavezno pokrijte postolje ispod podova s ​​dva sloja krovnog materijala koji će štititi drvo od vlage. Lagove također treba polagati počevši od rubova. Da biste uklonili velike razlike u visini, koristite posebne jastučiće između stupova i zaostataka. Nemojte koristiti drvene klinove, jer oni moguosušite i izgubite oblik, što će uzrokovati neugodan škripu poda.
 5. Položite sve preostale zaostatke, istežući orijentir između vanjskih traka. Za fiksiranje trupaca na stupove, najbolje je koristiti željezne uglove koji su pričvršćeni na stupove s tiplama. Da bi se dobila dodatna čvrstoća na podu, kao i da bi se izbjegla neugodna škripa, preporučuje se da se uglovi pričvrste s obje strane zaostatka. Tada možete položiti podne daske izravno na trupce, ili prvo položiti grubu oblogu, na primjer, šperploču. Vidi također: "Kakav je lijevak za drveni pod bolje prilagođen - vrste i pravila korištenja."