Polaganje pločica na podu dijagonalno - ispravno

Crijep - univerzalni pod. Može se staviti ne samo u kupaonicu, već iu dnevnu sobu. Pločica se drži na različite načine, au ovom članku detaljno ćemo ispričati kako staviti pločicu na dijagonalu.


Prednosti i nedostaci

Da biste odlučili je li ova metoda polaganja pločica prava stvar za vas, morate razumjeti njene prednosti i mane. Također je vrijedno spomenuti da će početniku biti teško nositi se s dijagonalnim obrascem slaganja, a pogrešan izračun može dovesti do dodatnih troškova.


Dakle, glavne prednosti:

  Glavna prednost ove sheme je ljepota. Pločica postavljena dijagonalno rijetko je i izgleda neobično;
 • Uštede su također zasluga ove metode. S pravim uklapanjem, možete uštedjeti do 5% materijala, ali to radi samo za profesionalce, pa ako ste početnik, spremite se za dodatne troškove;
 • Dijagonalno zidanje također će proširiti vašu sobu. Položaj zakretanja elemenata stvara učinak međusobnog udaljavanja zidova, što vizualno povećava prostor u prostoriji;
 • Zahvaljujući ovoj metodi polaganja, možete vizualno sakriti većinu perimetralnih nepravilnosti, ali ne i površinu.


Raspored pločica dijagonalno na podu također ima popis nedostataka:

 • Najznačajniji nedostatak je povećanje iznosa troškova. Kao što je gore spomenuto, u nekim slučajevima, sve radi obrnuto, ali čak ni majstori neće uvijek moći pravilno uklopiti pločice, tako da će vam vjerojatno trebati 5-10% više materijala;
 • Složenost posla također je veliki nedostatak. Polaganje, montaža i rezanje pločica zahtijeva ogromnu količinu vremena, osim toga možete slučajno pokvariti materijal tijekom rezanja. Polaganje podnih pločica po dijagonali također je vrlo naporan rad koji zahtijeva mnogo koncentracije.

Što je potrebno za rad

Složenost polaganja dijagonalno započinje pripremnom fazom. Prije svega, morate izračunati potrebnu količinu pločica (više: "Kako izračunati pločicu na podu s različitim metodama polaganja"). Ako možete pokupiti odgovarajuću količinu materijala jednostavnom instalacijom, tada se morate poslužiti složenijim izračunima.

Prvo morate nacrtati shemu rasporeda na papiru, poštujući razmjere. Na listu ćete imati nekoliko vrsta elemenata:

 1. Cijele pločice;
 2. Izreži na pola ili više;
 3. Vrlo mali detalji.


Prvo prebrojite broj cijelih pločica, zatim im dodajte broj elemenata drugog tipa (oni se računaju kao cjelina). Završite izračune malih predmeta. Njihova tiVeličinu možete spojiti u jednu pločicu i dodati prethodnom rezultatu. To je najbolje dodati još 5-10% na rezultat lik, koji možete pokvariti kada rezanje.

Sljedeće što nam treba su alati. Njihov je popis vrlo širok:

 1. rulet;
 2. Kapacitet za rješenje;
 3. malj;
 4. ljepilo;
 5. injektiranje;
 6. špatule;
 7. Razina;
 8. križevi i potpornji;
 9. Niti i kreda s kojima ćete označiti;
 10. Plitkorez ili bugarski;
 11. Kiyanka.

Početak rada

Polaganje svake podne obloge započinje pripremom baze. Da bi se olakšao postupak polaganja pločica, treba izravnati površinu: zidove i pod.

Pod se jednostavno izravnava: za tu svrhu koristite samonivelirajuće podove. Dobit ćete suhu smjesu koja se mora otopiti u vodi, nakon čega je ravnomjerno rasporedite s valjkom preko površine poda i ostavite nekoliko dana. Nakon sušenja, dobit ćete ravan pod na kojem je prikladno polagati pločice.


Poravnajte zidove je mnogo teže. Ako su nepravilnosti manje, onda ih lako možete sakriti smjesama za žbukanje, ali ne možete sakriti velike izobličenja, pa ćete morati obložiti zidove pločama od gipsanih ploča. Ovdje možete odabrati još jedan minus dijagonalne instalacije, jer ističe sve nepravilnosti zidova.

Nakon što ste fiksirali površinu, možete prijeći na sljedeću fazu - temeljni premaz. Upotrebom jeftinih primjeraka,treba ga primijeniti nekoliko puta, jedan sloj je dovoljan s skupljim uzorcima. U ovoj fazi, također je vrijedno sakriti male pore u betonu, što će značajno poboljšati prianjanje pločica i površine. To se može učiniti pomoću ljepila za pločice koje se nanosi na površinu tankim slojem (manje od 1 mm).

Završna faza pripremnog rada je oznaka. Svaka je napravila na svoj način, ali većina izmjeri središte, napravi glatki perimetar i približno položi pločicu bez spoja za spajanje, nakon čega vrši provjeru i započinje polaganje.


Vrijedno je spomenuti i rezanje pločica: to se može učiniti s nekoliko alata:

 • Brusilica je grub i ne baš prikladan alat kojim možete pokvariti materijal, osim toga, nakon rezanja, rubove ćete morati odrezati pomoću datoteke.
 • Rezanje pločica je najbolje rješenje, ali vrijedi ga kupiti samo ako imate dodatni novac ili ćete profesionalno polagati pločice.
 • Staklorezac - savršeno siječe zidne pločice, ali apsolutno nije prikladan za naš slučaj, jer ćete morati izrezati veliku količinu materijala, što će vas brzo odvesti iz snage i oduzeti puno vremena.

Polaganje pločica

Govoreći o tome kako položiti pločice na podu dijagonalno, vrijedi spomenuti dva različita načina, koji se razlikuju samo tamo gdje ćete početi polagati pločice: od sredine ili ugao.

Prva metoda je dobra akosredište vaše sobe je prilično otvoreno i pod je jasno vidljiv. Mjesto s kojeg ćete krenuti će biti najtočnije i simetričnije, tako da su kutovi u ovom slučaju najbolje izrađeni pomoću kućanskih predmeta.


Oznaka u ovom slučaju ne bi trebala biti iz središta zidova:

 1. Nacrtajte linije iz suprotnih uglova jedna prema drugoj;
 2. Označite sjecište ovih linija - to će biti "središte" vaše sobe.

S ovom metodom, podne pločice se dijagonalno uklapaju u sektore koje morate označiti. Nakon što položite pločicu u "središte" sobe, podijelite je na 4 ugla i položite pločice u dijagonalnim redovima u svakoj od njih. Svaki se trokut postupno spaja s dva susjedna. Vidi također: "Kako staviti pločice na podu vlastitim rukama - postupak za akciju."


Ako odaberete drugu metodu, tada započnite proces polaganja ne s oznakom, već s piljenjem. Izrežite pločicu dijagonalno i položite je u kut, nakon čega počnite polagati preostale elemente u redove, počinjući svaki novi red s obrezanim elementom. Vidi također: "Polaganje samih pločica - upute."

Polaganje pločica na podu dijagonalno jednako je kao iu standardnom slučaju:

 • Nanesite ljepilo lopaticom na pločicu ili pod;
 • promatrati vodoravno, mjereći razinu zgrade;
 • Šavovi moraju biti glatki i isti, s potpornjima i križevima. Vidi također: "Kakopolaganje pločica na podu - upute ".

Zaključak

Nakon čitanja članka, morate razumjeti kako se pločica postavlja dijagonalno, jer je to teška stvar, ali s pravim pristupom, sasvim je moguće nositi se s njom. Vidi također: "Kako položiti podne pločice - upute za polaganje."