Polaganje pločica na neravnim podovima: metode i tehnike

U članku će se raspravljati o tome kako položiti pločice na neravnom podu, ali treba odmah reći da je taj proces dugotrajan i ne obećava. Sve nepravilnosti koje se skrivaju pod ovim premazom prije ili kasnije pojavljuju se na površini. Sigurnije je pribjeći tradicionalnom algoritmu djelovanja: čišćenje, niveliranje sa ili bez toplinske izolacije, a zatim okretanje.


Nijanse polaganja pločica na neravnim podovima

Postoje prirodne situacije kada je potrebno izvršiti oblikovanje na neispravnoj površini. Primjerice, to se odnosi na ravnu kravatu, ali se nalazi na nagibu. Može se izravnati, ako se, na primjer, koristi tehnologija samonivelirajućih podova. Međutim, ova metoda podrazumijeva podizanje razine površine u prostoriji, što je neprihvatljivo.


Ako je potrebno polaganje pločica na neravnom podu, potrebno je upoznati se sa sljedećim procesnim značajkama:

 • vrijeme potrebno za dovršenje posla je gotovo dvostruko više od vremena potrebnog za normalnu razinu obloge, što može uzrokovati neugodnosti;
 • potrebna količina adhezivne smjese izravno ovisi o stupnju neravnomjernosti estriha;
 • ljepilo će se morati miješati više puta iu velikim količinamavolumena, te će u skladu s tim ovaj postupak biti praktičniji za automatizaciju uz pomoć bilo kojeg konstrukcijskog električnog uređaja koji može pomoći u miješanju adhezivnog sastava. Vidi također: "Kako ukloniti stare pločice s poda - opcije i dostupne alate."

Sekvenca polaganja pločica

Proces polaganja pločica na neravnoj podlozi je jedinstven, jer postoje određena pravila koja se moraju slijediti tijekom svakog koraka:

 1. Prema standardu, pločice treba polaziti od zida, ali pri polaganju na neravnoj površini nema smisla. U ovom slučaju, najbolje je lijepiti pločice s najveće visine poda. U skladu s tim, mjerenja bi se trebala izvršiti kako bi se odredila maksimalna visina u prostoriji.
 2. Nakon otkrivanja takve točke potrebno je započeti obilježavanje. Vrijedi razmotriti takvu nijansu kao udaljenost od zidova. To je važno jer na mjestima koja se najbolje vide pri ulasku u sobu ili na fotografiju, moraju se postaviti čvrste pločice. To bi trebalo uzeti u obzir veličinu šava između pločica. Razlika u izračunu s stvarnom udaljenosti za polaganje može biti najviše jedan centimetar, jer pogreška može dovesti do loše veze sa zidom, tj. crijep nalezet na postolju i moraju ga rezati.
 3. S obzirom na odabir najviše točke neravnog estriha, taj je postupak nužan za izvođenje visokokvalitetnog stila. Budući da će se pločice zalijepiti za spoj na zglobu i ravnu površinustvorena na ovaj način može se postići samo postepenim poravnanjem, potrebno ju je proizvesti promjenom debljine adhezivnog sloja. Ako počnete polagati s niže razine, a zatim dosegnete gornju točku, možete dobiti odsutnost zgloba. U tom slučaju, pločica položena na ovom mjestu bit će locirana mnogo viša od ostalih, što će smanjiti estetiku premaza i stvoriti traumatsku zonu u prostoriji. Ako idete u smjeru smanjivanja visine, ali ne iz gornje pločice, onda ćete na kraju na nekom mjestu trebati mnogo više ljepila kako biste dovršili instalaciju.

Priprema smjese ljepila

Isto tako, važna nijansa kako polagati pločice na neravnoj podlozi je određivanje optimalne koncentracije ljepila za pločice. Kod standardnog polaganja pločica, ljepilo se može pripremiti točno prema uputama iz pakiranja, au slučaju neravne površine, postupak se modificira, jer pločice će biti fiksirane na nestandardni način.

Ljepilo treba biti nešto deblje nego u recepturi, koju nudi proizvođač.


Ako se ispostavi da je sastav tekućina, pojavit će se nekoliko problema:

 • u procesu polaganja takvo ljepilo se ne može širiti, ali pločica neće brzo popraviti, što će značiti njegovu promjenu;
 • skupljanje pločica s velikom količinom vode u sastavu ljepila bit će vrlo velike, što će dovesti do pogoršanja kvalitete ugradnje i problema s kasnijim radom (vidi: "Kako položiti podne pločice - upute za polaganje").


Prema tome, loše pripremljena mješavina ljepila smanjit će kvalitetu i estetiku premaza. Takav pod ne može biti prikazan na fotografiji ili gostima, jer će brak biti vidljiv.

Savjeti i preporuke za ugradnju

Razlikuje se od procesa okretanja neravnih zidova polaganjem pločica na neravnom podu, kada se nanosi veći dio ljepljivog sloja na podlogu. Pločica se samo razmazuje, ravnomjerno se širi po površini malog dijela ljepila.

Od prvog puta, najvjerojatnije, ne može se primijeniti potrebna količina mješavine ljepila, te se stoga mora rasporediti ne samo ispod pločica, nego i dodati nekoliko žljebova u blizini. Kada se njegov položaj ispravi u odnosu na susjedne pločice, ovo ljepilo će vam dobro doći. Vidi također: "Kako položiti pločice na podu - upute."


Važno je osigurati da ljepilo ne ostane na rubovima pločica. Samo njegovo brzo uklanjanje omogućit će postizanje estetskog izgleda podne obloge. Ako sastav ima vremena da se osuši, radnik će imati podne pločice s neravnim rubovima, a šavovi između susjednih pločica bit će ispunjeni neprivlačnom mješavinom ljepila. Čišćenje šavova je vrlo teško. Na pozadini tamne pločice takvi ostaci možda neće biti vidljivi, ali će se premaz svjetlosti nepovratno pogoršati.

Vodoravni položaj pločica mora se provjeriti na maloj konstrukcijskoj razini. Osim toga, mjerenja se provode istodobno u dva smjera. Velika je vrijednost vrijednakoristiti za provjeru visine pločice u usporedbi sa susjednim proizvodima, bez obzira na to što je i ne gura na njihovoj razini.


Spojevi između pločica moraju se provjeriti ne samo zbog nedostatka suhih ostataka smjese ljepila, nego i zbog ujednačene širine. Kao što je već spomenuto, samo ravnomjerno polaganje pločica na neravnoj površini omogućit će postizanje točne podudarnosti rezultata i prethodnih mjerenja.

Dodatne pojedinosti o ugradnji keramičkih pločica

Navedeni članak ne ukazuje na neke zanimljive značajke polaganja pločica na neravnoj površini:

 1. Kako bi se izbjegle pogreške prilikom polaganja, najbolje je usredotočiti se na zidove i paralelno zalijepiti pločice. Teško je izračunati položaj pločice na ravnini. U tom slučaju, polaganje treba obaviti dijagonalno. Vidi također: "Kako izračunati pločice na podu s različitim načinima polaganja."
 2. Kako ne bi izmjerili količinu ljepila potrebnog za lijepljenje određene pločice, možete upisati sastav okom. Nakon nanošenja na pod, sastav se izravnava lopaticom sa zubima, a višak se uklanja. Tada možete položiti pločice.
 3. Smjesa ljepila može se smatrati spremnom ako izgleda kao gusta kisela vrhnje, a lopaticom zaglavljenom u njoj drži se okomito.
 4. Pri polaganju je potrebna nazubljena gletarica, jer njezini zubi omogućuju izravnavanje smjese ljepila na visokoj razini, stvarajući utore. Stoga će se mješavina uvijek primijeniti u odgovarajućoj količini, što će se smanjititroškovi, a proces oblikovanja bit će identičan uputama.
 5. Ako vlasnik želi ubuduće na fotografiji pokazivati ​​odrezanu sobu ili dovesti goste tamo, ljepilo na rubovima pločica ne bi trebalo ostaviti. Podna obloga mora biti savršena.
 6. Visina jedne pločice trebala bi se kontrolirati razinom, čija je duljina od 1 do 1,5 metara.
 7. Širina šavova između pločica najbolje je postaviti unutar 2-3 milimetra. Približno ove veličine imaju standardne plastične križeve. Vidi također: "Kako staviti pločice na drveni pod - faze pripreme i polaganja."


Rezultat

Gornji članak opisuje kako položiti pločice na neravnim podovima, ako slijedite sve navedene savjete i pravila. Važno je ne samo znati svaku od opisanih nijansi, već ih i promatrati. Ako ima dovoljno novca i ne postoji želja za izradom kravate, možete postaviti pločice na neravnoj površini. U isto vrijeme, većina novca bit će utrošena na kupnju mješavine ljepila, koja ovom metodom polaganja zahtijeva mnogo puta više nego standardnom oblogom savršeno ravnog cementnog estriha ili druge podloge.

Također je važno napomenuti da su sredstva za izravnavanje podloge nekoliko puta manja od mješavine ljepila. To je još jedan argument u prilog činjenici da je polaganje na ravnom podu mnogo profitabilnije. Jedini negativ je što će vrijeme polaganja biti više za 3-5 dana. I estrih mora biti ispunjenpridržavanje tehnologije. Zatim se mora osušiti i otvrdnuti u stanje u kojem će biti prikladno za oblaganje. Međutim, vrijedno je uzeti u obzir da samo držanje pločica na neravnim podovima zahtijeva više vremena, što znači da će ove dvije alternativne metode zahtijevati približno isto vrijeme za dovršetak.